Ik weet niet of wat ik nu ga zeggen klopt, dus correct me if i'm wrong. My Bloody Valentine mag gezien worden als de pioniers van het lo-fi geluid. Een genre die me steeds doet denken dat mijn koptelefoon bezig aan het versleten is. Ook is het een genre die meestal door mij ondergewaardeerd wordt omdat ik soms de neiging heb om de audiofiel uit te hangen. Maar omdat dit album in de top 250 staat en hij regelmatig wordt aanbevolen door velen heb ik hem aan een luisterbeurt onderworpen.
Het feit dat dit een lo-fi plaat is maakt het beluisteren er niet gemakkelijk op. Zoals ik al eerder zei ben ik niet echt een persoon die van het lo-fi geluid houdt. De kwaliteit moet steeds van een hoog niveau zijn, zodat ik alle geluiden kan horen en er beter van kan genieten. Het zit tussen jouw oren is een opmerking die ik veel, maar dan ook heel veel hoor. Dat kan, maar ik zie geen probleem in mijn 'obsessie' (we gaan even de psycholoog uithangen) en in mijn ogen zijn er meer voordelen dan nadelen aan verbonden.
Totdat ik deze plaat hoorde. Deze plaat heeft iets, maar door het lo-fi kon ik hem niet waarderen. Ik zeg kon, want na vier luisterbeurten heb ik een manier gevonden om mijn obsessie te manipuleren en zo toch de genialiteit te kunnen horen. Genialiteit is ietwat overdreven, maar toch is dit een hele leuke plaat. De eerste in zijn soort die ik dus kan waarderen. Wat is er zo leuk aan ? Dat rauwe geluid. Ja, je ziet het goed, dat rauwe geluid die klinkt alsof deze plaat werd gemaakt in een bunker. En dat rauwe geluid die ik eerst niet kon waarderen. Om Abed (Community) maar even te citeren : Cool, cool, cool.
Dat gezegd hebbende is er niets anders wat ik speciaal vind aan deze plaat. Die riffs heb ik al meerdere keren gehoord en zijn voor mij niets nieuws of origineels. Ookal zijn die andere riffs relatief jonger dan de riffs die hier te horen zijn. Maar een klassieker moet heel wat doen om mij te bekoren. Het moet gevoel hebben en dat mis ik. Een degelijke sfeer heeft het wel, maar niet van een hoog niveau. Ik vrees ook dat dit niet echt tijdloos zal blijven. Wie zegt er dat ik dit morgen ook weer goed zal vinden ? Over de verkoopcijfers, daar spreek ik me niet over uit. Ik ben al helemaal geen fan van het kapitalisme en daarom ook dat ik me niet baseer op verkoopcijfers.
De spanning die ik wellicht nu heb gecreëerd door plotseling mijn vorige alinea te onderbreken zonder tot een conclusie te komen zal ik nu terug weg nemen. Dit album is geen klassieker, dat is zeker, maar toch blijft dit een hele leuke tot hele goede plaat. Daarom ook dat dit zal worden beloond met een vier. Een beoordeling die kan worden verhoogd, maar ook kan worden verlaagd als hij niet tijdloos is. En dat kan ik pas weten na enkele maanden.