orbit schreef:
Bovendien is de sfeer dat de plaat uitstraalt erg afhankelijk van hoe het geluid en de zang in elkaar zit. Doe je dat anders, dan mis je al een groot gedeelte van die sfeer en daarmee het gevoel dat je erbij krijgt..
Je kunt wel denken dat het uniform en perfect vormgeven van iedere plaat de muziek beter maakt, maar daarmee verliezen de krenten in de pap dus JUIST hun aantrekkingskracht en hou je veel meer grijze eenheidsworst over.
Precies. Dit is alleen wel moeilijk over te brengen op de mensen die hier niet zoveel inzien.
In dit album krijgen de meeste geluiden een onorthodoxe behandeling en afstellingsmix ten opzichte van elkaar. Er lijkt hiermee te zijn gezocht naar krachtigere emotie. Dat is er in ieder geval mee bereikt voor veel mensen. De producties klinken voor mij nu vrijwel perfect en die gedachte heb ik niet zovaak. De loops bij My Bloody Valentine zijn bijvoorbeeld van grootste klasse. Speciale sferen worden gepakt, vastgehouden en het loopt op zoeen lekkere en natuurlijke wijze. Uiterst mooie afstelling in dit geval.
De 5e luisterbeurt vond ik pas een soort ''juiste manier van luisteren'' hiernaar, de sleutel tot inzicht en plezier. Toen ervaarde ik geen één van de nummers meer als irritant of als een weinig zeggend soepje. Het viel me vanaf toen op hoe mooi het geluid is afgesteld en hoe gaaf overgangen samenhangen (waardoor het zoveel meer effect heeft). Het ervaren van het effect van overgangen kan bij veel van de nummers pas na meerdere luisterbeurten komen. Dit omdat alleen ''op het moment luisteren'' zonder kennis van het geheelbeeld een verkeerde indruk van de nummers geeft. Daarmee ervaar je tenminste niet waar de kracht van de muziek ligt in mijn ogen. Hier werken de nummers meer als pure geheelplaatjes. Het voelen aankomen van de veranderingen van akkoorden/kleur maken dit geheelplaatje. Als je gehele loops en overgangen al uit je hoofd kent kun je op de juiste manier meesurfen en volop beginnen te genieten. Als nummers nu bijvoorbeeld net starten voel ik direct al de specifieke emotie die in dat nummer zit, dan kan ik er meteen wat mee. Dit, terwijl ik bij de eerste paar keer luisteren alleen maar valserige gitaar hoor waar ik niks mee kan. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor deze muziek, maar meer luisteren kan bij dit album over het algemeen veel uithalen.
Mijn favoriet is trouwens de afsluiter ''Soon''. Dat slepende geratel aan het begin, weer-ga-loos. Dan de inkoming van een frisse gitaar op twee (voor het nummer) trendsettende basisakkoorden waaronder prachtig mooie basses zitten en een heerlijk uitgebalanceerde beat. De volgende inkomende partij is een geloopte licht euforische viool die de identiteit van het nummer het meest zal bepalen. De klank van de viool is simpelweg geweldig en het intro-geratel wat er achter verborgen zit zorgt voor een organisch gevoel. Vervolgens vindt er een omslag plaats met het inkomen van een distorted gitaar plus vocalen in een heel speciale melodie-aanéénreiging. Erg speciale hoge en lage accenten worden gelegd om vervolgens weer uit te komen in dat prachtige viooltje plus basisakkoorden, met het gevoel ''het leven is mooi''

Dat nummer heeft voor mij echt het gevoel van de kers op de slagroom.