Van Halen - A Different Kind of Truth (2012)

Label: Interscope

1. Tattoo (4:44)
  2. She's the Woman (2:57)
  3. You and Your Blues (3:43)
  4. China Town (3:15)
  5. Blood and Fire (4:26)
  6. Bullethead (2:31)
  7. As Is (4:47)
  8. Honeybabysweetiedoll (3:47)
  9. The Trouble with Never (3:59)
  10. Outta Space (2:54)
  11. Stay Frosty (4:08)
  12. Big River (3:51)
  13. Beats Workin' (5:03)
DIt album is gewoon weer Van Halen als in de hoogtijdagen!
Echt een ijzersterk album met die typische grooves, riffs, solo's, achtergrondkoortjes en het heerlijke beukende drumwerk van meester Alex Van Halen, de stabiele factor van de groep.
Eddie van Halen laat hier horen waarom hij verkozen is tot beste gitarist van de eeuw, wat een uitzonderlijke topklasse!
Ook David Lee Roth klinkt weer als vanouds (wel 2012: spinning up my facebook page! lol).
Speciale hulde aan Wolfgang die echt niets onderdoet voor Mike en ik verdenk hem er zelfs stiekem van met zijn frisse inbreng de andere bandleden te hebben opgezweept tot deze fantastische prestaties.
Ze klinken gewoon weer net zo fris als op hun debuut album.
Er staat werkelijk geen zwak nummer op dit album maar als ik favorieten moet gaan noemen dan behoren Bullethead, Outta Space, China Town, She's The Woman, Beats Workin', Stay Frosty, As Is, Honeybabysweetiedoll, Blood And Fire, You And Your Blues, Tattoo, Big River en The Trouble With Never daar zeker bij.
Van Halen geeft hiermee een duidelijk visitekaartje af en de hele muziekscene een flinke schop voor hun kont!
Dit album zal misschien geen grote hit worden want het is natuurlijk verre van commercieel, maar het is wel een echte klassieker die tot in de lengte van dagen gedraaid zal blijven worden door de echte rock liefhebbers en muzikanten.

avatar van De buurman
Ik heb erg lang naar de release van dit album uitgekeken. Overal lees ik verhalen van Van Halen fans die het helemaal het einde vinden. Ik heb toch wat bedenkingen. Ik heb soms meer het idee dat ik naar Roth's DLR Band aan het luisteren ben dan naar Van Halen.

Wat is er gebeurd met dat prachtige gitaargeluid van Eddie? Het klinkt allemaal überheavy en geknepen, zeker in vergelijking met die heldere crispy sound op Diver Down en 1984. En hoewel hij veel beter speelt dan ik verwacht had (Youtube opnamen van de laatste tours zijn namelijk vaak tenenkrommend) kom ik met regelmaat flarden van oude solo's tegen.

En dan Roth. Ik ben groot fan van hem. Ik had echter gehoopt dat hij dat hoge geforceerde geschreeuw, dat hij ongeveer sinds midden jaren '90 heeft toegevoegd aan zijn stijl, wat meer achterwege had gelaten. Het mooie van zijn stemgeluid, dat zilveren randje, zit in de middenregisters. Als ik hoor hoe krampachtig hij probeert om hoog te zingen, denk ik alleen maar: waarom? Last van obstipatie? Vind iemand dat mooi? Last van hetzelfde complex als David Coverdale misschien? Zing toch wat relaxter, gewoon in de toonhoogte die bij je stem past, zoals vroeger.

Het is niet allemaal negatief overigens. Ik ben verrast over de complexiteit van de riffs en de ritmes hier en daar, hetgeen meehelpt om het boeiend te houden. Maar de vergelijking met de oude, prachtige albums gaat voor mij niet op. Ik ben er nog niet aan toe mijn oordeel te geven, ik hoop dat de plaat nog flink gaat groeien.

avatar van henk01
Ben nu bij het eerste nr, weet niet of ik het einde haal. Hadden ze bij de eerste LP definitief moeten stoppen?

henk01 schreef:

Nee, anders hebben wij Women And Children First, Fair Warning, 1984, 5150, OU812, F.U.C.K., Balance en dit album nooit kunnen horen.

Ik ben een Van Halen fan vanaf het tweede album en vind dit album aansluiten bij de eerste vier. Qua kwaliteit en sfeer. Ben zeer onder de indruk van dit nieuwe album. IJzersterk. Laat ze de komende 10 jaar lekker doorgaan op de zelfde voet.

Zeer zwak album van van Halen, waar ik toch nagenoeg alles van heb. Ik keek er naar uit, na zoveel jaren, maar helaas. het album BALANCE is 10 x beter en veel beter geproduceerd (lees: vetter en zwaarder opgenomen). Nee ondanks de terugkeer van David Lee Roth belandt dit album echt in de achterhoede en zal naar mijn mening snel in de uitverkoopbakken liggen. Slechts halve, niet afgemaakte gitaarsoli, wat mij doet verlangen naar hun debuutalbum!!!!!Waar elke nummer top(!) is.
Ik zeg: schot voor open doel gemist Alex en Eddy

avatar van Bollieblauw
Absoluut geen schot voor open doel gemist! Eerder een fantastisch afstandsschot wat ondanks alles (voorgeschiedenis, (te) hooggespannen verwachtingen, hoge leeftijd) prachtig in de kruising verdwijnt. Balance is een erg goed album maar dit is zoveel beter.

De solo's zijn niet super uitgerekt maar wel functioneel en rocken als vanouds! Ik heb Eddie sinds de beginjaren niet meer zo gedreven horen spelen. Juist dat compacte en speelse aan de riffs en solo's is de kracht van het album. Niet zeuren, maar spelen!

Snarenplukker
Neil Peart: heet jij soms stiekum Sammy Hagar???

Snarenplukker schreef:
Neil Peart: heet jij soms stiekum Sammy Hagar???

Nee kerel, maar vergelijk dit oubollige album eens met: Balance, dan hoor je echt wel het verschil.
Dit album is op de één of andere manier niet af! Ieder zijn mening uiteraard, maar ik kan hier echt geen chocola van maken. Na zoveel jaren stilte had ik een super album verwacht. Helaas kom je nu van een koude kermnis thuis met - voor Van Halen's doen - zeer matige nummers.
Eddy heeft tijdens de opname' s (zijn naamgenoot)Eddy Christiani gestuurd, vermoed ik.

Rizz
Het viel mij juist op dat dit album één geheel vormt en dus wel helemaal af klinkt. Eddie speelt de sterren van de hemel. Ieder z'n mening uiteraard, maar over het algemeen wordt dit album overal bejubeld en zal het denk ik niet zo snel in de uitverkoopbak liggen.

avatar van Bollieblauw
Neal, je hebt de lachers aan je kont hangen. Eddy Christiani, hoe kom je er op?

Maar zonder dollen. Zet jij Can't Stop Loving You maar op. Ik draai As is met alle liefde voor de tiende keer vandaag.

Bollieblauw schreef:
Neal, je hebt de lachers aan je kont hangen. Eddy Christiani, hoe kom je er op?

Prima ik vind het afgeraffelde nietzeggende nummers (luister naar Bullithead).
Luister eens naar hun debuut op alle fronten beter!!

Ik heb Eddy toch wel veel beter horen acteren. Echt waar, maar uiteraard ieders zijn mening.

Je moet ook nie verwachten dat de mannen met ene plaat komt die al het voorgaande overtreft

Los van dat hele ouvre, is beweren dat het een slechte plaat is, nie echt serieus te nemen

Mooi hoe een ieder muziek op zijn manier waardeert
Voor de één kunnen deze mannen niet stuk, voor de ander hadden ze allang moeten stoppen.

Feit is dat deze mannen, uitgezonderd Wolfgang, bijna 60 zijn..dan kun je als artiest zeggen "joh, het was mooi in de '70's en 80's..de tour in 2007/2008 was lachen maar nu kappen we er toch echt mee". Maar nee, ze maken gewoon een dijk van een plaat waar de meeste nieuwe bands een PUNT aan kunnen zuigen!!

Ik heb een collega van 60 en laat hem wel eens youtube clips zien van artiesten als Sammy Hagar, Van Halen maar ook KISS, AC/DC en zijn mond valt dan open van verbazing als ik vertel hoe oud die gasten zijn!

ADKOT knalt nu uit m'n speakers en ik ben gewoon écht tevreden met hoe Van Halen nu klinkt, modern met een vleugje oud..hier lust ik er nog wel een paar van

edit: nou maar hopen dat de nieuwe KISS en Crimson Glory óók van die klappers zijn..

Rockbeest schreef:
Mooi hoe een ieder muziek op zijn manier waardeert

Uit pure paniek heeft KISS de release maar met een half jaartje uitgesteld!

Rockbeest schreef:
Mooi hoe een ieder muziek op zijn manier waardeert

Ene....Malle die laatste opmerking slaat kant noch wal. Iets wat jij super vind hoef ik niet persé ook super te vinden, toch??

plop, weg ermee

plop, weg ermee

Zo, na een luisterbeurtje en wat skippen ken men de illegale download weer verwijderen....

Neal Peart schreef:
Juiste stelling name. Ik ben gewoon teleurgesteld in dit album, dat schijnt niet meer te mogen. Had hier veel meer van verwacht.Een nummer of 3 is aardig (vandaar ook mijn 2,5 waardering), de reste is 1e divisiewerk. Jammer! :

Da's mooi ruk man, dat 'ie tegenvalt, maar natuurlijk mag dat. Kan me alleen niet helemaal voorstellen wat jij dan verwacht had..een VH III in de lijn van I en II (nou bestaat III al, maar goed)

We zijn wel dik 20 jaar verder hè, die mannen hebben heel wat meegemaakt, gehoord en geprobeerd..vind dat ze toch zeker wel hun eigen, herkenbare geluid hebben weten te behouden..en 1ste divisiewerk? Dat is uiteraard jouw mening maar hier zijn toch wel een aantal vakmensen bezig hoor! Wat dan weer mijn mening is

Waar luister jij momenteel naar, wat vind je nu echt goed? Om me een beetje een beeld te kunnen vormen.

Von Helsing schreef:
Uit pure paniek heeft KISS de release maar met een half jaartje uitgesteld!

Haha!

..zou het.. ?

@ peart, waarin zit dan de teleurstelling?

Te hoge verwachtingen vrees ik, mijn opmerking is wat bot, de plaat kan jou niet bevallen, maar slecht issie zeker niet,daarvoor staat er teveel muzikaal vakmanschap op de plaat

avatar van AstroRocker
Toch wel apart dat er dus ook mensen zijn die er geen klap aanvinden (en dat is hun goed recht, maar ik snap het ook niet echt). Ik ben er razend enthousiast over. Maar ja smaken verschillen. En in Neal zijn platen top tien staan toch echt wel platen die mij zeer aanspreken, dus daar kan het niet aan liggen.

avatar van henk01
Als je deze vergelijkt met de 1e (en goed vindt dus) haalt deze het bij lange na niet.
Helaas, ik had het liever anders gezien.

henk01 schreef:
Helaas, ik had het liever anders gezien.

Maar waarom wil je überhaupt een album uit 2012 vergelijken met eentje uit 1978..... totaal andere tijden.

Rizz
Maar waarom moet dit perse vergeleken worden met het album uit 1978? Ik snap die nutteloze vergelijkingen nooit zo goed, luister het gewoon als een apart album?

Edit: Von Helsing was me ongeveer een tiende seconde voor.

avatar van henk01
verwachting? het zou een prima album zijn.

no hard feelings, deze is gewoon niet voor mij.

ik draai nr 1 nog wel een keer

achja, die nr 1 was ook zo goed !

avatar van vielip
Rizz schreef:

Dat valt nogal mee hoor. Ik las op een aantal Engelse forums nogal forse kritiek op het album. Maar goed, dat hou je toch altijd. Zelfs hier
Ik vind het ook geen topper. Wel een aardig album maar meer niet. Het mooiste vind ik de bevlieging en het spelplezier dat eraf spat. Het grootste probleem blijf ik het ontbreken van écht goede songs vinden. Het is een beetje als met de laatste Kiss (Sonic boom). Bij het uitkomen was (bijna) iedereen lyrisch. Ruime tijd en heel wat luisterbeurten later kwamen velen er toch op terug. Ben bang dat dat met deze ook zo gaat...

henk01 schreef:
verwachting? het zou een prima album zijn.

no hard feelings, deze is gewoon niet voor mij. ik draai nr 1 nog wel een keer achja, die nr 1 was ook zo goed !

Tuurlijk, blijf maar lekker hangen..nix mis mee hoor

..nou ja

vielip schreef:

.."kwamen velen er op terug"..?

Raar, nix over gelezen

..en als recensent moet je nooit ergens op terug komen

avatar van Dream Theater
Ik ben niet de grootste Van Halen fan ( heb alleen hun eerste plaat en een live cd ) en was in staat om na het ontzettende zwakke openingsnummer Tattoo al de brui eraan te geven. Toch maar even verder geluisterd en blij dat ik dat gedaan heb! Wat een moddervette plaat, wat een gaaf gitaarwerk en wat staan er heerlijke nummers op! As Is moet je echt als eerste horen wat een knaller, maar ook Bullethead met stuwend baswerk is genieten of het swingende She`s The Woman. It`s party time!

avatar van De buurman
Eddie Van Halen schrijft nou eenmaal niet meer dezelfde muziek als 35 jaar geleden. Welke artiest (behalve AC/DC) doet dat nog wel? Kom op. En gelukkig geen Wham Bam Roll An Amsterdam of Not Enough ( ) te vinden hier. Ze hebben gekozen voor een superheavy, agressieve sound. Mooi toch? Ik had niet verwacht dat ze zo stevig uit de hoeken zouden komen.

Er staan wel degelijk hele goeie stukken op deze plaat. Ik denk dat sommige muziekvrienden het wat te snel opgeven. Gewoon vaker draaien, het komt vanzelf. Ik begin 'm in ieder geval iedere luisterbeurt beter en beter te vinden.

avatar van Von Helsing
In Engeland zijn ze binnengekomen op nummertje 4 en volgende week waarschijnlijk nummer 1 in Amerika.

Dat is een mooie comeback. Het is ook een fantastisch goed album. Sluit helemaal aan bij de eerste 4 platen.