Bruce Springsteen - Wrecking Ball (2012)

Label: Columbia

1. We Take Care of Our Own (3:54)
  2. Easy Money (3:37)
  3. Shackled and Drawn (3:46)
  4. Jack of All Trades (6:00)

met Tom Morello

5. Death to My Hometown (3:29)
  6. This Depression (4:08)

met Tom Morello

7. Wrecking Ball (5:50)
  8. You’ve Got It (3:49)
  9. Rocky Ground (4:41)

met Michelle Moore

10. Land of Hope and Dreams (6:58)

met Michelle Moore

11. We Are Alive (5:44)
  12. Swallowed Up (In the Belly of the Whale) * (5:35)
  13. American Land * (4:25)
avatar van midnight boom
Altijd leuk nieuw werk van the Boss. Naast de E-street band (uiteraard) word Bruce ook begeleid door Tom Morello (RATM) en Matt Chamberlain (Drummer Pearl Jam).
Single 'We Take Care of Our Own' is al te beluisteren, nog niet helemaal verkocht, maar zeker niet slecht.

Los
Echt slecht wordt het natuurlijk nooit met The Boss.
Behalve dan het artwork. Das de laatste releases natuurlijk niet echt best. Afijn, als de man zich dan verder op zijn muziekjes concentreert is daar wel overheen te komen.
Overigens vind ik de single wel fijn, maar hangt ie wel erg aan elkaar van Springsteen trucjes en gericht op stadion muziek. Veel violen en volle bak dus. Stem ligt wel lekker voor in maar ook wat betreft de zang is het wel erg op safe. Maar goed, ik slik het allemaal graag van de beste man en aan het eind van het lied denk ik toch : mooi zeg.

avatar van Paalhaas
midnight boom schreef:
Matt Chamberlain (Drummer Pearl Jam)

Da's misschien wat veel eer, hij heeft alleen in 1991 vóór de release van Ten kortstondig meegetourd.

avatar van itchy
Los schreef:
Echt slecht wordt het natuurlijk nooit met The Boss.
Behalve dan het artwork.

Ik vind dit juist lekker lo-fi artwork, maakt me in elk geval benieuwd naar de plaat. Working On a Dream vond ik een vreselijke plaat, hier heb ik iets meer vertrouwen in.
midnight boom schreef:

Doet Max Weinberg niet meer mee?

avatar van Twinpeaks
Ik vind de single wel ok ,maar ook niet meer dan dat.Het grote gebaar zegeviert weer en de laatste jaren gaat dat me steeds meer tegenstaan bij Springsteen. Ook het toevoegen van 3 reeds eerder gereleasde tracks vind ik nou niet iets om reikhalzend naar uit te kijken.Wrecking Ball verscheen op de dvd van Live in Hyde Park en vond ik toen al maar een zo zo nummer.Land of Hope and Dreams en American Land zijn ook al eerder verschenen,dus je kan je afvragen of de inspiratie om een heel album te vullen een beetje aan het opraken is.Misschien dat de nummers in de context van het album passen ,maar dan nog is Springsteen een te grote klasbak om er iets anders voor te verzinnen dan deze recycle methode.Ook het artwork vind ik nou niet echt om over naar huis te schrijven ,maar het gaat tenslotte om de muziek,dus dat neem ik dan maar voor lief.We wachten maar af in de hoop dat het allemaal mee gaat vallen,of klink ik nu te somber ?

avatar van Roel-
YouTube - We Take Care Of Our Own (With Lyrics) - Bruce Springsteen

Eerste nummer van het album. Kan niet wachten op het hele album in ieder geval!

avatar van lowieke
Ohhhhhhyeah! Kijk er onwijs naar uit.

Voor het eerst dat ik een hoes van the Boss er wel aardig uit vind zien trouwens.

avatar van jerome988
Sinds kort fan van The Boss,
het eerste nummer ligt iniedergeval goed in het gehoor,
kijk er naar uit!

avatar van ArthurDZ
Dat eerste nummer klinkt al meteen erg sterk. Ik ben enorm benieuwd

En ik vind het artwork van dit album zijn mooiste sinds The Ghost Of Tom Joad.

avatar van wvv89
Yessss. Hier kijk ik naar uit. We Take Care Of Our Own belooft veel goeds!

Hendrik68
Als ik de nieuwe single beluister dan klink jij zeker niet te somber Twinpeaks. Nummer zal het live wel aardig doen denk ik, maar het is inderdaad weer het trucje dat we nu wel kennen van de Boss. Waar is toch die genialiteit van The Ghost of Tom Joad gebleven? Misschien dat de rest van de CD een aantal pareltjes bevat. Working on a dream is ook best aardig bij vlagen, dus wie weet. Het begin is in ieder geval weinig hoopvol.

avatar van itchy
We Take Care of Our Own veegt alvast de vloer aan met alle nummers op Working On a Dream

avatar van uffing
itchy schreef:

Het veegt de vloer aan met alles wat er tegenwoordig zo'n beetje wordt uitgebracht. Hulde!

Kan niet wachten op het volledige album.

avatar van Wallie1985
Erg fijne single! Beetje Gaslight Anthem achtig en een duidelijke sneer naar Bush en zijn companen:
From Chicago to New Orleans
From the muscle to the bone.
From the shotgun shack to the Superdome.

There ain’t no help
The calvary’s stayed home
There ain’t no one hearing the bugle blown.

Erg benieuwd naar de rest!!

avatar van Sven Vermant
Wederom iets om naar uit te kijken. The boss rules !

Twinpeaks schreef:

Land Of Hope and Dreams staat er op voor The Big Man te eren. American Land staat niet tussen de officiele tracklist dus komt uit als extraatje. Wrecking Ball is geschreven tijdens de periode dat hij voor deze plaat bezig was dus.. niet onlogisch.

avatar van AOVV
Los schreef:

En zo denk ik er dus ook over, na het beluisteren van die single. Mijn interesse was sowieso gewekt (elke Springsteen-release doet dat), maar nu hoop ik stiekem wel op een plaat die terug een niveautje hoger is dan 'Working on a Dream'.

avatar van Madjack71
Wallie1985 schreef: ...Erg fijne single! Beetje Gaslight Anthem achtig ..

Dat zal Brian Fallon doen laten blozen...want mij lijkt het eerder andersom...getuige ook de 'verering' van diezelfde Fallon voor Springsteen, maar goed het kan zo maar zijn dat The Boss ook op zijn beurt weer eens geprikkeld wordt door de nieuwe generatie.

Zoals altijd kijk ook ik weer uit naar een nieuw album van mijn muzikale held, al is nieuw misschien een groot woord; Land of Hope and Dreams en American Land zijn zowat al uit de jaren negentig. Wrecking Ball is een nummer dat live al meerdere malen voorbij is gekomen. I.i.g. is hij de laatste jaren aardig productief, maar of dat altijd een positief iets is....
De hoes is zowiezo een verbetering op de lelijkste hoes van 2010, maar daar hoef je niet veel voor te doen. Dit heeft wel iets ruws over zich, maar of dat zich laat meten met de bekende trukendoos van Springsteen weet ik niet.

avatar van sierrra
De single is weer typisch 13 in een dozijn werk van Springsteen. Ik ben al niet zo'n grote fan en zal dat door deze single ook zeker niet worden. Misschien weet hij me ooit nog eens te verrassen.

kkriz
Nou, als Springsteen je nog nooit verrast heeft, heb je toch echt niet verder dan 20 jaar terug gekeken. Zou ik toch eens doen. De eerste 7-8 platen kun je veel noemen, maar niet 13 in een dozijn.

kkriz schreef:
De eerste 7-8 platen kun je veel noemen, maar niet 13 in een dozijn.

Ik heb het ook over de nieuwe single. Dat vind ik een vrij uniform Springsteen nummer.

avatar van Wallie1985
Ik vind dit nummer in iedergeval beter als Radio Nowhere en Working On A Dream.

Leon Verdonschot zei ooit iets in de trant van:

Als je niet snapt wat er zo goed is aan Bruce Springsteen dan sta je wel zo ver af van mijn persoonlijke ,muzikale interesses en ontwikkeling dat ik weinig met je te maken wil hebben

Inmiddels heb ik aardig wat muziek weten te ontdekken en beluisterd,, via MM, en heb ik springsteen een aantal keren geprobeerd, zijn harde werken ten spijt, ik vinnut niks, ik begrijp niet wat er nu zo bijzonder is aan de muziek van springsteen

Daarmee echter, haaltie mij niet over, het is me te eenvoudige boerse muziek, (waarin Springsteen zich allang heeft bewezen en ik vele herhaling zie in zijn muziek) en dat is geen leuke opmerking maar dat is hoe ik het beleef, en derhalve gaat ook deze plaat aan mij voorbij

Malle schreef:
Wat ik wel kan waarderen, wat je hoort is zijn ' efford' in de muziek die hij maakt, het is eerlijk, geen fratsen,puur.

Dit waardeer ik ook wel in Springsteen en ik vind de bekende singles/hits ook zeker niet slecht, maar als ik dan van de week zijn nieuwe single op de radio hoor heb ik toch echt iets van man kom nu toch eens met iets anders dan steeds maar weer hetzelfde geluid.

Dat is het, doe eens wat nieuws, verken eens wat andere paden

De geoefende fanatieke luisteraar , zal nu ongetwijfeld met het verweer gaan komen dat springsteen al die jaren binnen zijn muziekstijl per plaat is gegroeid, en zich heeft ontwikkeld, kan, maar ik voel het nie

avatar van Madjack71
Kan wel wat van de kritische noot begrijpen, tegelijkertijd verschillen daar de meningen natuurlijk ook meteen over....The Rising en in meer of mindere mate Magic worden toch als grote albums gezien van Springsteen in zijn latere oeuvre. Springsteen is daarnaast nooit echt een innovator geweest. Zijn muziek is veelal te leren door de basis van 3 noten eigen te maken. Ikzelf zie dat niet als een probleem, het is maar wat je er uit wil halen. Tekstueel is Bruce vaak heel sterk en weet als geen ander de 'gewone, werkende man' een stem te geven of zoals bij The Rising een hele natie en dat nog zelfs op verzoek van diezelfde natie. Zijn laatste vrucht Working on a Dream deed een greep naar invloeden van weleer en uit muziek van de tijd waarin Bruce nog een Broesje was. Zijn albums met de E Street Band hebben niet echt een ontwikkeling door gemaakt als je het kijkt vanaf pakweg Born in the U.S.A en getuige de paar nummers die ik tot nu toe gehoord heb, lijkt ook dit album in dat straatje te bewegen. Maar om te zeggen kom nu toch eens met iets anders...vind ik toch wel wat kort door de bocht en doet zekers onrecht aan The Seeger Sessions o.a. Verders kun je jezelf afvragen in welke mate een beginnende zestiger zichzelf nog moet heruitvinden of met iets nieuws komen. Of je moet Lou Reeds LuLu met Metallica daar een goed voorbeeld van vinden.

Wat betreft beginnende 60-er en heruitvinden of met iets nieuws komen, de sleet zit er al langer in dan vandaag, 2 decennia terug was het al gewenst

Hij zal zich ongetwijfeld hebben ontwikkeld en dwingt iig respect af door al die jaren een constant niveau te behouden, maar nogmaals, ik voel het nie

avatar van Madjack71
Dat kan, zoveel muziek waarbij dat ws. wel het geval is, niets mis mee toch. 2 decennia terug zaten we in 1992 en met Human Touch en Lucky Town, was dat idd. niet echt een grootse verandering. The Ghost of Tom Joad en Devils & Dust, hoewel prima soloplaten, deden mij Nebraska ook niet vergeten. Daarna vooral veel live werk uitgebracht en een studiostilte van 7 'magere' jaren. Dat is daarna wel goed gekomen, met kwalitatief contstant niveau idd., maar tegelijk komt de sleet ook om de hoek kijken. Hoewel ik nog goed kan luisteren naar Magic en Working on a Dream en van daaruit heb ik ook wel vertrouwen in dit Wrecking Ball, echt teleurgesteld heeft hij mij nooit...maar ik behoor ook niet echt tot de objectieve hoek meer, na al die jaren.

avatar van Rogyros
midnight boom schreef:

Is al eerder iets over gezegd, maar Matt Chamberlain heeft enkel tussen juni en augustus 1991 bij Pearl Jam gedrumd. Dus, de drummer van Pearl Jam kun je hem niet noemen.
Verder drumt Chamberlain enkel op het nummer You've Got It blijkens de Engelstalige wikipedia.

Dezelfde bron geeft ook aan dat Max Weinberg Wrecking Ball, Land of Hope and Dreams en American Land. De E Street Band is maar mager bezet op dit album. Clarence Clemmons heeft de saxofoonpartijen ingespeeld op Land of Hope And Dreams (ik neem aan dat dit de oude Land of Hope and Dreams is, zoals hij ondermeer op New York 1999 staat) en Wrecking Ball en Steve Van Zandt speelt alleen de gitaar op American Land. Patti Scialfa doet backing vocals. Geen Gary Tallent, Roy Bittan of Nils Lofgren.

Dit is allemaal blijkens wiki, maar ik ga ervan uit dat dat klopt.
Ik ga de cd in ieder geval alvast bestellen!!!

Deranged
Wat een afgezaagde melodie heeft die single. Vooral het refrein. Dan vond ik Working on a Dream toch echt beter. Maargoed, ik heb de rest nog niet gehoord. Al heb ik daar na zo'n begin op zich ook niet heel veel behoefte aan.