Anathema - Weather Systems (2012)

Label: KScope

1. Untouchable, Part 1 (6:14)
  2. Untouchable, Part 2 (5:33)
  3. The Gathering of the Clouds (3:27)
  4. Lightning Song (5:25)
  5. Sunlight (4:55)
  6. The Storm Before the Calm (9:24)
  7. The Beginning and the End (4:53)
  8. The Lost Child (7:02)
  9. Internal Landscapes (8:52)
avatar van Mindscapes
Koston schreef:
En dan heb ik het nog niet over die zangeres. Die trillende stem. Nee, dit is niet mijn ding.

Ik heb nog enkele gelijkaardige reacties gelezen, misschien moet je de voorganger WHBWH eens proberen (toch mijn favoriet) of nog wat verder teruggaan naar bijvoorbeeld Judgement. Minder "melig", wat meer rock-getint, maar toch net die voldoende dosis emotie om er dat tikkeltje "meer" dan straight-edge rock van te maken! Up to you natuurlijk

avatar van JSPR_G
Dit is ook mijn eerste ervaring met Anathema. Ik ben daarentegen wél aangenaam verrast. Prachtige composities, veel afwisseling... Ik vind de zangeres net een grote toegevoegde waarde. En dat zeemzoete, daar kan ik wel eens van genieten, mooie afwisseling tussen al het metalgeweld waar ik doorgaans naar luister.
Voorzichtig beginnen met 4*

avatar van apusapus
Opnieuw en alweer verrast.

Ik ken Anathema vanaf Crestfallen,.. volg ze nu ruim 20 jaar,.. never a dull moment.

Wat een album! - eerste keer luisteren, net als bij de vorige 2.. lastig door te komen; maar dan komt de 2e keer, en de 3e,..en tigste - Wauw!

Wat Goed!

avatar van stoepkrijt
Dit album groeit met de minuut. Na de eerste paar keer luisteren hoorde ik meteen dat het goede muziek was, maar het greep me nog niet echt. Dat doet het nu wel: Als je de nummers eenmaal een beetje kent wordt je veel makkelijker meegezogen in die oceaan van bombast en sfeer. Ik laat me gewillig meevoeren.

avatar van stoepkrijt
Zo. Dit album is genoeg gegroeid om te kunnen beoordelen. Weather Systems is nu al goed voor 4,5 sterren. Meer dan dat zal er niet inzitten, want dat is alleen voor de echte meesterwerken weggelegd, maar ik neem maar al te graag genoegen met een prachtalbum als dit.

De eerste helft van dit album blijft voor mij duidelijk de beste. Untouchable, Part 1 behoort tot de beste nummers die dit jaar zijn uitgebracht en ook Part 2 is mooi. Het kan niet tippen aan Part 1, maar ik zie het als een soort veredelde outro, een soort variatie annex uitbreidingsset op Part 1. Al hoop ik niet dat ik dit nummer daarmee te kort doe, want het is nog steeds een van mijn favorieten van dit album.
The Gathering of the Clouds is lekker tegendraads door de door elkaar lopende zang- en melodielijnen. Aan één paar oren heb je eigenlijk niet genoeg, dus dit nummer gaat niet snel vervelen. Datzelfde geldt voor Lightning Song. Een meeslepend nummer met hele mooie zang van Lee Douglas. Naast het openingsnummer mijn favoriet van dit album.

Ik merk dat dit album nog steeds beter aan het worden is bij iedere luisterbeurt en langzaam maar zeker begint ook de tweede helft van het album me beter te liggen. Vooral aan The Storm Before the Calm en The Beginning and the End merk ik dat. Met name die laatste is een hele tijd lang volledig langs me heen gegaan, maar lijkt nu eindelijk voet aan wal te hebben gezet in mijn brein.
Internal Landscapes heb ik vanaf het begin af aan al mooi gevonden. Dat gemompel van die vent had voor mij niet gehoeven (hoewel het een mooie tekst is), maar stoort me gelukkig niet. De meeslepende muziek wist me meteen te raken. Alleen van The Lost Child ben ik niet zo gecharmeerd, maar als dat het enige schoonheidsfoutje op een heel album is, hoef je je als band niet te schamen.

Weather Systems gaat linea recta de top 3 van mijn jaarlijst in en zal daar aan het einde van het jaar waarschijnlijk nog steeds wel te vinden zijn. Het muziekjaar 2012 is nog jong, maar tien albums die beter zijn dat dit, dat zie ik er niet meer van komen.

Ik ben een grote fan van Anathema (vooral Judgement, A natural disaster, alternative 4), maar dit album levert tegenstrijdige gevoelens op.

Enerzijds begrijp ik de kritiek goed. Het klinkt allemaal wat zeemzoeterig, Lee Douglas vind ik een matige zangeres, en tekstueel kan er hier heel wat op aangemerkt worden door de clichématige teksten over verloren liefdes (al was dit ook wel een manco van de vorige platen vind ik). Ik zou Anathema niet meteen willen vergelijken met bands als Coldplay of Keane, maar het is wellicht simpelweg hun verleden als doommetal-act die hen nu tegenhoudt door te breken bij het grote succes. Want de liedjes zitten gewoon goed in elkaar, en de productie is lekker vol, wat altijd raak is bij de hedendaagse topacts.

Het maakt dat ik deze plaat stiekem graag ben beginnen beluisteren. Ok, een nummer als Untouchable part 2 gaat er qua pathos echt wel over, maar noem het een guilty pleasure, ik geniet ervan om hierbij een traantje te laten. En al even stiekem laat ik me graag meezuigen door het bombast dat van de plaat afstraalt van minuut 1 tot minuut 56. Het siert de muziek van Anathema dat ze erin slagen mij geboeid te houden met een plaat die ik graag zou willen verguizen als een 'knieval voor de commercie' en 'een hard versie van Coldplay'. Nee, intussen wil ik ervoor uitkomen: Weather systems laat mij niet los.

Alleen de afsluiter vind ik helemaal niets. Voor mij eindigt de plaat met 'the lost child', en dat is goed.

avatar van horizon
Frelll!!!
ben eens via youtube aan't luisteren....

Untouchables pt1 is wel mega awesomesauceheftigcoolgoed.

hmm, storm before the calm is ook heel goed, eerste 5 minuten is super.

Maar het zelfde probleem als whbwh. Naar het einde toe komen wat gezapige nummers.

De opbouw vd liedjes is redelijk identiek steeds.

avatar van Killeraapje
Ik heb het album nu een aantal keren gehoord en vind het een lichte tegenvaller. Untouchable part 1 en The Beginning and the End zijn fantastisch maar de rest is erg gezapig en minder interessant. Vooral de bijdrages van de zangeres gaan al snel irriteren.

Vernieuwend is Anathema met dit album niet meer en de echt lekkere songs zijn ook ver te zoeken. Het is allemaal wel mooi maar leunt zwaar tegen het kitcherige aan. Ik hoop dat Anathema bij een volgend album zichzelf weer gaat vernieuwen en hun roots niet vergeet. Want eerlijk is eerlijk dit is best een lange zit. Dankzij de kwalitieit van de muzikanten en vanwege sentimentele redenen kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om een lager oordeel te geven maar Anathema heeft zeker wel eens boeiendere platen gemaakt. Kwalitatief is het zeker ok maar het raakt me allemaal een stuk minder en dat vind ik erg jammer.

avatar van apusapus
jah, ik ga omhoog van 4 naar 4.5. - terwijl ik het bij de eerste stemming al meerdere malen had beluisterd,... waren er nog meer nodig,.. - en ik denk: eigenlijk moet het een vette 5 zijn,

Sammael
Kan iemand me trouwens vertellen waar de monoloog waarmee Internal Landscapes opent, van afkomstig is?

avatar van LZA
LZA
Sammael schreef:

Interview van Progwereld met Vincent Cavanagh:
Het nummer Internal Landscapes begint met een verteller (narator). Dat ben jij volgens mij niet, wie doet dat?

Ik ben het inderdaad niet. Ik zou willen dat ik zo kon spreken. Maar het komt uit een documentaire uit 1981 over bijna doodervaringen. Deze man, die Joe heet, vertelt over zijn eigen ervaring. Danny vond deze documentaire en het sprak ons erg aan. De zware diepe stem en het hartverscheurende emotionele verhaal over zijn eigen dood en het afscheid moeten nemen van zijn vrouw heeft ons erg getroffen. Of je er in gelooft of niet, je moet de man respecteren om wat hij heeft beleefd en wat hij heeft moeten doorstaan. Zijn emotie was erg diepgaand en eerlijk, zoals hij het beleefd heeft. Danny heeft contact gezocht met de producer van deze documentaire, Kenneth Ring. Ring zei dat de man nog steeds leefde en heeft ons in contact gebracht met Joe. De stem van Joe was nog niet veranderd, hij heeft nog steeds diezelfde warme diepe stem. Hij heeft het dus overleeft en leeft nog steeds na ruim 30 jaar. Wat mij persoonlijk het meeste trof was het feit dat hij wist dat hij dood zou gaan en dat hij alle kracht verzamelde om afscheid te nemen van zijn vrouw. Voor mij heeft dat ook een betekenis naar mijn naasten, die zijn het belangrijkste in je leven. De rest is dan minder belangrijk. Zelfs mijn muziek komt dan op de tweede plaats. Joe was aanwezig bij de opnames van het nummer en dat was geweldig. Het is voor ons nu echt meer geworden dan zomaar een sample van een documentaire.

avatar van rafke pafke
Op youtube is videofragment te vinden van de documentaire waar dit uitkomt. Als ik me niet vergis heet de man Joe Geraci.

Sammael
Bedankt, heb het op youtube inmiddels gevonden Emotioneel verhaal en mooi verteld, of je er inderdaad zelf nou in gelooft of niet.

avatar van Rick53
Briljant.

Symfonischer dan op Weather Systems heeft Anathema nog nooit gekonken naar mijn mening. En dat was zeker even wennen, maar toch ligt deze plaat naar mijn mening wel in het verlengde van zijn wat hardere voorganger. Die ik overigens wel iets beter vind. Maar niettemin is ook Weather Systems een erg fijne plaat geworden en ben ik blij dat Anathema zo snel weer terug is.

De beide Untouchable nummers zijn wat mij betreft het hoogtepunt, hoewel The Beginning and the End en Internal Landscapes mij ook in beweging krijgen. Meest verrassende nummer is The Storm Before the Calm, dat erg gaaf is! Mindere nummers vind ik Lightning Song, The Lost Child en Sunlight.

Ik geef deze plaat nu 4*, maar dat kan nog een half puntje stijgen of zakken.

avatar van ateetje
Wat is The Beginning and the End een verschrikkelijk geniaal fantastisch hartverscheurend nummer zeg. Die gitaarsolo is gruwelijk. Geen woorden voor.

Ik ben destijds ingestapt bij Alternative 4 door een recensie in de Aardschok. Met name Fragile Dreams en Broken hebben een gevoel in zich wat er, op dat moment, diep bij mij inhakte. Later werk vond ik, in eerste instantie, altijd teleurstellend. Na A Fine Day To Exit (een goede plaat) ben ik afgehaakt totdat Weather Systems zich aandiende. Door lovende recensies alom werd mijn nieuwsgierigheid weer gewekt en: Een teleurstelling. Nu, na een aantal maanden heb ik de cd weer uit mijn kast gepakt voor een herkansing. En ja hoor! Blijk ik Weather Systems toch een lekker album te vinden. Ik zal het niet heel vaak draaien, dit is echt een cd waar ik twee, drie keer per jaar van kan genieten. Als ze op een eventueel volgend album weer is wat meer, een vleugje is genoeg, pittige ingrediënten gebruiken dan zou het kunnen dat de "draaifrequentie" flink omhoog gaat.

avatar van Leptop
Zo, die kwam even binnen! Al vanaf de eerste tonen wist ik dat dit voor mij het album van het jaar zou kunnen worden. En tot nu toe lukt dat heel aardig. De tijd zal leren of dit album nog naar 5 sterren gaat stijgen, maar voorlopig houd ik het op 4,5. Pure, eerlijke emotie die door merg en been gaat, een super productie met een vol en rijk geluid. Anathema heeft al meer goede albums gemaakt, maar deze staat bij mij op 1.

Leptop schreef:

En toch vind ik de OUDE Anathema (albums) (veel)meer hebben.....

avatar van JelmerHolwerda
Mooie plaat. Moet er wel in de stemming voor zijn, maar is wel echt heerlijk sfeervol allemaal.

avatar van Metal-D78
Neal Peart schreef:

En toch vind ik de OUDE Anathema (albums) (veel)meer hebben.....

Absoluut! Dit is leuk, maar haalt het niet bij platen als Alternative 4 en Judgement. Daar zat tenminste nog een beetje gif en spanning in.

avatar van KKOPPI
Op 4 november staan ze in 013. Een nummer als Sunlight moet toch verwoestend mooi klinken live?

avatar van rafke pafke
Ik vrees echter dat ze dit niet live spelen. Althans niet toen ik ze laatst in de Trix zag.

rafke pafke schreef:

Gaat dus wel gebeuren. Sterker nog, op 4 november gaan ze o.a. naast overig werk het volledige Weather Systems live ten gehore brengen. De audio van hun live-registratie zal gebruikt worden voor een a.s. blu ray-release. Dat wordt smullen geblazen!!!

Wow, das fijn nieuws!

CorvisChristi schreef:

Ik kom even op mijn eigen woorden terug: volgens een speciale mail die verstuurd is naar degenen die gisteren naar het optreden in 013 zouden gaan / zijn geweest, zou Anathema eerder beginnen en een langere show doen van +/- 150 minuten en daarbij Weather Systems volledig spelen. Uiteindelijk hebben ze verspreid over de gehele show het gehele album m.u.v. "Sunrise" en "The Lost Child" gespeeld.
Zoals eerder vermeld, is de show (die overigens geweldig was), live opgenomen en volgend jaar komt deze op DVD / Blu Ray uit.

avatar van vigil
Ik vraag me af hoe dat er uit gaat zien want camara's waren er nauwelijks (paar van die kleinere types) en er was ontzettend veel, rook op het podium en dat met de wat donkere lichtshow lijkt me toch niet ideaal.

Het geluid was erg goed, broer 1 was erg goed bij stem nu nog even broer 2 in toom proberen te houden.

CorvisChristi (crew)
Over die camera's heb je wel een punt inderdaad. Af en toe zag je wel eens iemand van de cameraploeg langs en achter het podium heen en weer lopen, maar voor de rest zag je daar weinig van terug.

avatar van rafke pafke
Jammer, geen sunrise én geen the lost child. Twee van mijn favorieten op WS.

avatar van yKriistian
Het was wel een geweldig concert gisteren, ben express een halfuur voor de opening van de zaal gaan staan wachten om vooraan te staan tijdens het concert. Nu hopen dat ik op de Dvd kom te staan van een van m'n favoriete bands. En ik heb in totaal 3 camera's gezien, lijkt mij inderdaad ook wat weinig.