Keane - Strangeland (2012)

Label: Island

1. You Are Young (3:34)
  2. Silenced by the Night (3:16)
  3. Disconnected (3:57)
  4. Watch How You Go (3:40)
  5. Sovereign Light Café (3:38)
  6. On the Road (3:56)
  7. The Starting Line (4:12)
  8. Black Rain (3:46)
  9. Neon River (4:52)
  10. Day Will Come (3:11)
  11. In Your Own Time (3:43)
  12. Sea Fog (3:23)
  13. Strangeland * (4:36)
  14. Run with Me * (3:31)
  15. The Boys * (3:33)
  16. It's Not True * (3:49)
  17. Myth * (4:55)
Tja, dat ze het hoge niveau van hun debuut Hopes & Fears niet meer zouden halen, dat kan natuurlijk prima. Ook deze plaat ermee vergelijken is niet echt eerlijk. Maar Keane zorgt daar zelf voor. Ze gaan terug naar de sound van die plaat (en zijn opvolger) en het levert een soort van 'surrogaat H&F' op. Vrijwel alles is een stuk minder van niveau: belangrijkste natuurlijk de songkwaliteit, daarnaast de soms tenenkrommende teksten die mij eerder aan Guus Meeuwis rijmelaarij doen denken, maar dan op zijn Engels. Niet alles is even matig, er staat af en toe best een aardige popsong op. Maar overall valt dit Strangeland mij toch echt tegen.

avatar van AOVV
Keane is een band die op elke plaat toch wel een paar nummers heeft staan die de moeite zijn. Daarom luister ik hun platen altijd wel een paar keertjes, om die nummers die me aanstaan eruit te vissen. Na één keer luisteren is dat nog te vroeg, maar de catchy single 'Silenced by the Night' staat me wel aan. Voor het overige zou ik wel kunnen meegaan met de stelling van west dat 'Strangeland' een flauwere versie is van 'Hopes & Fears'.

avatar van Eveningguard
Ik zeg: meer pop, minder rock. In het geval van Keane is dat absoluut niet erg.

avatar van Timo-otje
Rock heb ik in de muziek van Keane nooit gehoord eerlijk gezegd

avatar van stoepkrijt
Dat ligt dat aan jouw invulling van het begrip 'rock'. Dit album is inderdaad poppier dan hun eerdere werk en geheel onlogisch is het niet, want deze trend is al langer zichtbaar. Toch vind ik het jammer, want ondanks dat ze hele sterke popliedjes kunnen schrijven heb ik toch liever wat degelijkere rocknummers. Jammer dan, maar ik vermaak me ook prima met dit album zoals het nu is

Timo-otje schreef:
Rock heb ik in de muziek van Keane nooit gehoord eerlijk gezegd

Hopes and Fears was zover ik weet pianorock. Had daarvoor nog nooit van dit genre gehoord, maar rock is het dus zeker.

avatar van Bluebird
Under The Iron Sea heeft zelfs nog meer rock in zich wat zelfs naar prog en symfo neigt vind ik. Nog altijd mn favoriete Keane album maar Strangeland mag er ook best weer wezen als poprockplaat.

Conversation 16
Ik moet het met timo-otje eens zijn wat de rock in Keane's muziek betreft. Nog nooit gehoord.
Laten we het op pop houden met een sporadische uitschieter naar wat hardere pop

Blijft een leuk album dit. Vooral met het mooie weer in je achtertuintje

avatar van JohnWilliams
Conversation 16 schreef:
Blijft een leuk album dit. Vooral met het mooie weer in je achtertuintje

Of in de auto

avatar van Bluebird
Of op het werk.............geen idee welke zender(s) maar dagelijks komt wel 10 keer Sovereign Light Cafe voorbij............

avatar van JohnWilliams
Omdat het 1 van de beste nummers op de cd is (voor mij hét beste nummer).

JohnWilliams schreef:
Omdat het 1 van de beste nummers op de cd is (voor mij hét beste nummer).

Yep. Als het aan dat nummer lag kreeg de hele cd een vijfje van mij

avatar van chevy93
Ik riep het 2 maanden geleden al.
chevy93 schreef:
Overigens heeft men zo te zien goed door dat Sovereign Light Café de echte topper is. Mark my words, dat zal de klapper blijken van dit album!

avatar van Timo-otje
stoepkrijt schreef:

Nou, bij rock denk ik aan gitaren. En dan hoeven ze wat mij betreft niet eens de overhand te hebben maar ik moet ze wel horen. Dat doe ik bij Keane nooit, en ik heb ze 1 keer live gezien en voor zover ik me kan herinneren traden ze toen ook op zonder gitaar. Enkel drums, piano en zang. Keane schaar ik dus echt niet onder rock. Het is gewoon popmuziek.

Timo-otje schreef:

Piano Rock

avatar van Editoor

Harp rock schijnt ook helemaal "in" te zijn tegenwoordig:

YouTube - Rock Harp Viva La Vida

avatar van Bluebird
Geen gitaarriff te bekennen maar toch beslist geen popdeuntje....

YouTube - U.K. The Only Thing She Needs

Bluebird schreef:
Geen gitaarriff te bekennen maar toch beslist geen popdeuntje....

YouTube - U.K. The Only Thing She Needs

Leuk popdeuntje van U.K.

Conversation 16
Ik sprak trouwens een goeie neef van mij uit de achterhoek. Ik vroeg of hij ook van de Rock van Keane hield.
Hij vroeg of ik van de pot gerukt was

avatar van Bluebird
Tja, de achterhoek............ daar kennen ze alleen Normaal toch?

U.K. valt onder progressive rock en Keane onder de alternatieve piano(pop)rock zo u wilt, de laatste met de bekende U2 invloeden. Ook al rock.

U.K. (band) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

U2 (band) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Alle soorten pop die qua structuur de rock (n roll) als oorsprong hebben zou je in principe rock kunnen noemen trouwens. En daar zijn vele subgenres onder te vinden want het beestje moet nou eenmaal een naam hebben voor het publiek. Het is dus niet per definitie de gitaar of het kabaal die het hem doet maar des te meer het basisprincipe danwel het uitgangspunt.

Met andere woorden: rock kun je net zo goed met een tuba als met een wasbord ten gehore brengen.

Foei, Jerry Lee Lewis en Little Richard draaien zich om in hun graf zeg. Ow, de eerste leeft zelfs nog.

Bluebird schreef:
Tja, de achterhoek............ daar kennen ze alleen Normaal toch?

U.K. (band) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

U2 (band) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Maar Heren. We gaan het hier dus zover laten komen dat we de nieuwe van Keane een Rock album noemen???

Rock on dan maar

avatar van Bluebird
Puristisch gezien ja, qua beleving niet altijd. Daarvoor is het soms allemaal wat te gladgestreken. En ach, hoeveel softpop heeft niet ooit een (hard)rockbehandeling gekregen en vice versa......

Rock is een breed begrip en kan alle kanten opwaaieren. Strangeland bevat naar mijn mening geen andere invloeden dan de traditionele rock waaruit heel veel (westerse) popmuziek is ontstaan. Perfect Symmetry daarentegen was beduidend experimenteler.

avatar van chevy93
Ik ook eerlijk gezegd behoorlijk weinig rockelementen hierin terug. Het is eigenlijk Hopes and Fears alleen dan de electronica en de rock eruit gehaald.

avatar van Bluebird
Ik denk dat rock tegenwoordig een heel andere invulling heeft gekregen dan vroeger door de vele hokjes waar elk subgenre in wordt gestopt maar eigenlijk komt het vaak op hetzelfde neer en is het niet meer dan een variatie op een thema. Ik vind het ook verder allemaal best maar er zijn zat Keanenummers die mij vaker terug doen denken aan de 70's dan aan nu.

Rock - Wikipedia - nl.wikipedia.org[/url

[url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Alternatieve_rock]Alternatieve rock - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van chevy93
Rock light wellicht. Een beetje als Billy Joel en Elton John, ja.

avatar van Bluebird
Precies. Hoewel ik beide heren daar nog net wat te doorsnee voor vind en meer in het singer-songwriter hokje zou stoppen. Maar de pianorock hebben ze absoluut een schop onder de kont gegeven.

Conversation 16
We hebben ook nog de dames rok natuurlijk. Onderdeel van de jurk. Niet te verwarren met een Nederlandse band die misschien ook wel rock maakt maar dat is nog niet bewezen.
Dragers hiervan worden op de Veluwe ook wel Rokkers genoemd maar of die Black Sabbath draaien betwijfel ik dan weer.

Ik ga zo es even Led Zep op zetten om deze discussie eens flink uit mijn hoofd te waaien.

Of misschien wel een leuk stukje barrok

avatar van Bluebird
Rock is dus niet alleen hardrok. Of je moet een diehardrokkenjager zijn.

YouTube - Ton van der Meer - Ik hou van een korte rock.mov

Conversation 16
Dan hebben we ook nog de Rok, Roc of Rokh: een grote mythische vogel in de Perzische en Arabische literatuur.
En zo komen we dan weer op Rise of the Fenix. Een leuke film over rock door Tenacious D.
De soundtrack van deze film zou door de grote verkoop Keane's album Strangeland van de nummer 1 positie in de Engelse charts gaan stoten.
MAAR HELAAS. Keane bleef nummer 1.

De cirkel is rond dacht ik zo

Conversation 16
Zou er nu een Mod zijn die dit off toppic vind en alles gaat verwijderen. ZONDE