Common - Be (2005)

met John Legend en Bilal

5. Testify (2:37)
  6. Love Is... (4:10)
  7. Chi-City (3:27)
  8. The Food [Live] (3:37)

met Kanye West

9. Real People (2:48)
  10. They Say (3:58)

met Kanye West en John Legend

11. It's Your World (Part 1 & 2) (8:30)

met Bilal, Pops en The Kids

12. So Cool * (4:29)
avatar van Kill_illuminati
Hoewel het geen toegevoegde waarde is en mij een raadsel blijft waarom deze versie erop staat stoort The Food mij ook niet.

Kingsnake
The Food is van een performance in de Dave Chapelle show. Ik heb het eens gezien. Zal ook wel op youtube staan.

Het bewijst in ieder geval hoe goed Common en Kanye eigenlijk zijn. Zelfs live!

avatar van Anne Maaike
Er zit in deze plaat inderdaad veel soul. Dat brengt erg veel sfeer met zich mee. En ik denk dat dat hetgene is voor mij wat deze plaat zo leuk maakt. Bovendien vind ik Common een goede rapper.

avatar van Outblasty
Krijgen jullie ook zin om door de kamer heen te gaan springen als je de intro van dit album op vol volume aanzet?

avatar van Jurrien
Outblasty schreef:

haha jazeker, dat deuntje is geweldig in elkaar gezet.

Improvision
Die productie van It's Your World vind ik één van Dilla's beste. Pure soul.

avatar van Kill_illuminati
Ik word echt moe van mensen die zeggen dat Kanye West over gewaardeert is enzovoorts. Ik bedoel die is al het bewijs dat hij degelijk kan produceren en gemakkelijk naast Dilla staande weet te houden.

avatar van Timo710
Dilla heeft ooit een hele beat-tape gedaan geinspireerd door Kanye West, K_i heeft gelijk!

avatar van Niek
Onzin, Kanye is erg goed, DIlla is uitzonderlijk. Op dit album ontlopen ze elkaar inderdaad niet veel, maar als je de diversiteit van Dilla's oevre in ogenschouw neemt kun je louter concluderen dat die man duidelijk een tikkie genialer was. Die gast kon dirty south en jazz combineren en liet het klinken alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Kanye's (poging tot) vernieuwing na Late Registration heeft meer dan andere dingen geleid tot kwaliteitreductie. Dit was bij Dilla geenszins het geval.

avatar van MJ_DA_MAN
Niemand zegt toch ook dat Kanye over het algemeen even goed als Dilla is?

avatar van Niek
Oh, dat las ik er wel een beetje in. Als K_i met 'gemakkelijk naast Dilla staande weet te houden' niet bedoelt dat Kanye van gelijkwaardige klasse is, dan kan mijn bericht als niet geplaatst beschouwd worden..

avatar van MJ_DA_MAN
Kill_illuminati zegt dat Kanye onterecht wordt overgewaardeerd door bepaalde mensen, is het daarmee oneens en geeft als voorbeeld dat Kanye zich op dit album makkelijk staande kan houden naast Dilla (denk ik).

Harco
Ik vind Kanye beter dan die overgewaardeerde Dilla. There, I said it. Dit album is wél geweldig, maar dat is ook omdat de meerderheid afkomstig is van de hand van West.

P-DawG
Harco schreef:
Ik vind Kanye beter dan die overgewaardeerde Dilla. There, I said it.
Wow.. Geen woorden voor man...

Social_Mask
Ik ben het wel eens met Harco, wat betreft het produceren. Alleen Kanye moet gewoon z'n bek houden en de raps aan anderen over laten.

Niek schreef:

Daar ben ik het zelf niet mee eens. Nummer als Good Morning en Flashing Lights klinken anders dan zijn vorige albums maar zijn qua productie zijn ze erg sterk. Het nieuwe album van Kanye heeft naar mijn idee goede productie omdat het allemaal word aan gepast op de autotune. Daarnaast denk ik dat Kanye het nog steeds kan. Dit album is gewoon en verlengstuk van zijn Late Registration en College Dropout dagen.

Improvision
Kill_illuminati schreef:

Ik vind dat Dilla hier met Love Is... en It's Your World toch wel bewijst dat hij boven Kanye staat.

avatar van Niek
Tsja, met Kanye klinkt het altijd wel lekker (hoewel ook dat later niet meer het geval is geweest) maar tis zelden echt verrassend. Daarin is Dilla natuurlijk veel verfrissender, gedurfder en creatiever geweest. En nogmaals de diversiteit van Kanye staat in geen vergelijk tot die van Dilla.

En on topic: Producties van zowel West als Dilla hierop zijn fantastisch en mijn aangevinkte favo's zijn alle Westtracks .

avatar van Eardrum
die intro laat steeds weer een diepe indruk op me achter.. mooi.

avatar van Kill_illuminati
Wie wordt hier nou niet vrolijk als je Pops zijn wijsheden hoord vertellen.

avatar van Ralph
Veilig geproduceerd maar wat luisterd dit zo heerlijk weg zeg!

avatar van Rudie
Niek schreef:

Je lijkt hier te zeggen dat Kanye zijn beste tijd gehad heeft, geen grote fan van 808's & Heartbreaks neem ik aan? Ik persoolijk zal Kanye geen superieure producer noemen boven Dilla, maar je argumenten hier zijn nogal makkelijk. Als Be iets over Kanye zegt, dan is het wel dat hij sinds dat werkje en nu veel is veranderd en ook veel heeft gedifferentieerd, staat die diversiteit dan in vergelijking met het werk van Dilla? Ik denk van wel. Of hij de consistentie van Dilla's werk ook heeft moet nog blijken.

avatar van MAS
MAS
Ben bij dit album blijven steken bij het intro. Het intro heb ik al helemaal grijs gedraaid maar de rest van het album maar 1 x en het kon me niet echt boeien.

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Common

avatar van Boris91
Ongelooflijk, wat blijft dit toch een heerlijk warme plaat zeg. Ik nomineer hem voor de 5*, waar hij een goede kans op maakt, kijken of dit na een tijdje nog zo is. Alhoewel ik de plaat al lang en dus goed genoeg ken, wil ik het toch nog even aankijken.

Rudie schreef:

Heb je wel gelijk in ja. Doordat ik Kanye's producties zo ontzettend hard achteruit heb horen gaan, ben ik voorbij gegaan aan het feit dat ze wel veranderd zijn ook qua stijl en tevens aardig gedurfd. Toch durf het ook wel een beetje zo te zien: Kanye had natuurlijk best wel een eigen geluid, maar twas tegelijk duidelijk dat ie sterk beinvloed was door andere producers (No ID, Dilla). Op het moment dat ie echt zijn eigen pad ging, werden zijn beats meteen een stuk minder. Dat is natuurlijk slechts mijn mening maar we kunnen feitelijk stellen dat Kanye's werk na dit album in zijn algemeenheid minder gewaardeerd werd dan dit werk en zijn werk hiervoor.
Wat ook een essentieel verschil is tussen Dilla en Kanye is dat Dilla niet zozeer veranderde qua stijl, maar gewoon vele stijlen onder de knie had. Hij produceerde in hetzelfde jaar ontzettende soulful beats voor koningin Erykah Badu en tevens keiharde funky beats voor Common. Met Kanye is het van: eerst was het dit, toen dat, toen zus, toen zo. Met Dilla is het van: hij was dit, dat, zus en zo ongeacht de periode waar hij in zat. Wellicht een nuanceverschil, maar zeker niet onbelangrijk.
Maargoed, dit is natuurlijk een kleine zijweg tov deze plaat. Ik heb hem zondagmorgen weer gedraaid en kwam andermaal tot de conclusie dat dit Common's beste plaat is EN Kanye's beste werk in mijn ogen.
Btw: waar komt die alternatieve titel: Basement Evolution vandaan? Staat dat ergens in het boekje?

avatar van Soulistic
Dit is beslist hét beste album van Common in mijn ogen.
Warmvolle Soul Beats en uitstekende Rhymes!
Persoonlijk vind ik dat Kanye West Common weer helemaal terug heeft gebracht met dit album. Er is een gewoon een click een bepaalde chemie tussen die twee op dit album. Hij brengt de soul weer terug. Vergelijk het maar met Electric Circus dat was meer een experimenteel album naar mijn idee! Maar wel met een CLASSIC track "Come Close".
Maar de soulvolle producties van Dilla zijn natuurlijk ook super geweldig. Vooral hoe die sample van Marvin Gaye gebruikt in Love Is...Subliem! Alleen jammer van de "Live" versie van The Food!
Vind het een geweldig nummer maar komt niet goed tot zijn uiting op het album. Ook vind ik het wel grappig dat een John Mayer meewerkt aan het album en ik moet zeggen nog verdienstelijk ook!

avatar van Carolaah
Een halfje erbij op.
Ik vind dit toch altijd wel een hele fijne plaat zodra hij uit m'n speakers klinkt. Gewoon een heerlijke flow, de lyrics zitten goed inelkaar en die beats zijn fijn.. Begint langzaamaan wel een van de fijnere hiphopplaten te worden

Soulistic schreef:
Was Common weggeweest dan?

avatar van Jay-Run
Ik beschouw 'Be' als een van de beste albums aller tijden en zeker een van de beste albums die gemaakt zijn na 2000. De beats, de teksten, de flows, de overtuiging, de kracht, álles klopt op dit album. Het enige minpunt aan 'Be' is dat het vrijwel onmogelijk is om na dit album een nog beter album te kunnen beluisteren.