Met hun onnavolgbare mix van hypnotiserende pop en klassiek is een nieuw album van Sigur Rós er altijd een om naar uit te kijken. Het zesde album Valrari (streamroller) is geen uitzondering. Een wel hele vroege lek (ruim anderhalve maand voor de release) zorgde dan ook voor niets anders dan vreugde bij de serieuze muziekliefhebber. Na een geslaagd 'popalbum' (mét onuitspreekbare titel), is Valtari min of meer een back to the basis album. Het levert gemengde gevoelens op.
De bijzondere ritmes, koortjes en Engelse zang die de Ijslandse band voorzichtig had geïntroduceerd op de voorganger zijn weer van de baan. Valtari bevat meer elektronica. Maar zoals bassist Georg Hólm zelf al zei: "maar het is geen dansalbum". Nee de minimale verandering zit hem in de ambient klanken. Vermenigvuldig dit met Sigur Rós ten tijden van ')(', en je hebt Sigur Rós anno 2012. Het klinkt echter niet zo nieuw als op papier. Sigur Rós is een genre opzich, en klinkt meteen volstrekt herkenbaar. Ja, de magie is weer aanwezig, maar de spanning ontbreekt. Het 'heilige vuur' (om het zo maar even te noemen) blijft uit. Nummers eindigen min of meer zoals ze begonnen. Door het ontbreken van een climax zijn sommige (lang uitgesponnen) nummers wat voorspelbaar. Over de gehele linie van het album gebeurt er dan eigelijk ook maar weinig.
Maar dit is geen reden om Valtari af te kraken. Het geheel is namelijk net zo sfeervol als de hoes. De nadruk ligt op Valtari, nóg meer dan ooit, op de sfeer en het geluid. De karakteristieke stem van Jonsí horen we dan ook maar bar weinig (drie van de acht nummers zijn instrumentaal), en toch is het typisch Sigur Rós. Er zijn geen hoogte of dieptepunten. Valtari wil je in zijn geheel horen, er zijn namelijk weer zat ontroerend mooie momenten. Over het kunnen van Sigur Rós hoef je niet te twijfelen, ze kunnen het namelijk nog steeds.
Saai en voorspelbaar gaan op Valtari hand in hand met sfeervol en bloedmooi. Het is net hoe je pet staat. Zoek spanning en avontuur dan hoef je je niet te wagen aan Valtari. Wil je even 55 minuten mooie en hele sfeervolle muziek horen? Dan ben je bij deze Ijslandse band wederom aan het goede aders. En daarom vind ik Valtari, als minder Sigur Rós album, het aanschaffen weer dik waard.
van: