Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
avatar van kaztor
Ik zeg ook niet dat hij grunt. Ik haal er als voorbeeld alleen de gemiddelde onverstaanbare deathmetal-'zanger' bij.

avatar van ricardo
Ik vind de zang ook best goed hoor, alleen op sommige momenten een beetje miezerig voor mijn gevoel weet ik nog. Ik weet niet meer precies waar op de plaat, dan moet ik hem eerst weer eens gaan beluisteren.

Ach wat zeur ik ook dit is gewoon een prachtige intense plaat die beslist een 5* waard is en eigenlijk ook in mijn top10 thuishoort. Alleen jammer dat daar maar 10 in kunnen staan.

avatar van oceanvolta
Die schreeuw van Maynard in The Grudge is zo gruwelijk vet!
Ik vet hem een van de beste zangers voornamelijk ook door zijn "sound". Hij kan mooie melodieen zingen en lekker agressief zingen en briljant schreeuwen.

Berichten over andere users verwijderd.

Moetie wel dat effect op zijn stem, wat mij betreft te overdadig gebruikt op 10.000 days, achterwege laten

avatar van ricardo
Dit is dus duidelijk het hoogtepunt van Tool geweest zeg maar?

10.000 Days is een een stapje terug t.o.v deze natuurlijk. Die heb ik nog niet beluisterd en weet ook niet of het er nog van gaat komen, omdat deze al zo intens en vol wendingen zit. Kan me niet voorstellen dat het nog beter dan deze kan.

Dit gaan ze nooit meer overtreffen, ook met een nieuw album niet als die er ooit nog komt tenminste.

10.000 days is muzikaal gezien steengoed, alleen zat daarvoor lateralus, en die is ubersteengoed

Vreemde van 10.000 days is dat ik het zelden draai, de plaat zit te vol, het is too much, overdone, weet nog steeds niet goed wat ik er mee aanmoet, en als ik hem draai zijn het hooguit ene nummertje of 3 a 4

Lateralus daarentegen, die moeje van begin tot end beluisteren om verbluft achter te blijven

avatar van kaztor
Ik denk dat er gewoon te hoge verwachtingen zijn. In zijn soort is 10.000 Days natuurlijk een geweldige plaat met z'n eigen hoogtepunten.

Ik beoordeel de albums het liefst zonder het zelfs willen te vergelijken met de illustere voorgangers.
Right In Two is een hoogtepunt in hun genre dat eigenlijk niet echt op een ander Tool-nummer lijkt en zo geldt dat ook voor Wings/10.000 Days. Dat pleit, vind ik, wel voor de kwaliteiten van die plaat.

Ik verwacht eigenlijk nog wel weer een 'career high' van ze. Je weet het nooit met deze band.
Maar als eerste moet het weer eens afgelopen zijn met Maynard's irritante fratsen.
Puscifer? Doe toch normaal, man...

Berichten verplaatst naar Tool

vanaf 2:07

alex grey

YouTube - ‪Natural Healing - Ayahuasca Documentary - 5/6‬‏

sowieso ene hele boeiende docu over oa Ayahuasca

avatar van shimahero
Schitterend album met ongekende ritmes, sfeer en het fantastisch drumwerk van Danny Carrey. Een mooi geheel

PriestMaiden
Hun beste plaat voor mij. Schism is geniaal. De drum- en baspartijen zijn fantastisch. Wel moet ik steeds wat wennen aan de zang.

avatar van arcade monkeys
Deze vind ik beter dan aenema, aenema heeft wel de beste nummers maar er staan wel teveel nummers op die mij totaal niets doen. Hier vind ik alles ongeveer evengoed (Schism is natuurlijk een positieve uitschieter).

avatar van shimahero
Eerste album dat ik kocht dat iet of wat aanleunde bij het metal genre. Ik hou van de progressieve stijl van de songs in dit album. Het spreekt me persoonlijk meer aan dan aenima.

Eerste album dat ik van hen hoorde en ook direct hun beste. staat geen zwakl nummer op. Zit muzikaal goed in elkaar. Daarna ook A Perfect Principle beluisterd, die veel weg hebben van Tool. Geen wonder een zanger bepaalt grotendeels het gezicht van de groep. EnMaynard James Keenan is tevens zanger van...A perfect Principle

avatar van Korreltje Zout
Dit album is muziek van de bovenste plank. Als er een Nobelprijs voor muziek was, verdienden de tovenaars van Tool er een.

MuadDib schreef:

MuadDib schreef:

Zegt hij principieel

avatar van Koston
Het duo Dispositon - Reflection blijft me steeds meer fascineren

Sinds kort heb ik kennis gemaakt met de band tool. Ik moet zeggen het bevalt me!

avatar van Johnny Marr
The Grudge!
Schism!
Die overgang van Parabol naar Parabola!
Ticks & Leeches!

avatar van jellylips
Typisch een album dat zich na talloze luisterbeurten (mits je er de moeite in wilt steken) onder je huid gaat nestelen. Part of my DNA.

avatar van Korreltje Zout
De boodschap van het nummer Lateralus, dat gaat over persoonlijke ontwikkeling en het bewust opzoeken van het onbekende, kan in één tekstregel worden samengevat: "spiral out, keep going".

Dat nummer is me op het lijf geschreven. En Tool heeft gelijk. Ik heb zelf twee bewuste carriereswitches gemaakt de laatste 20 jaar, van de medische wereld, naar de bankwereld, naar de wetenschap. Ik kan iedereen aanraden om dergelijke zijwaardse bewegingen te maken, niet voor het geld (integendeel), maar voor je persoonlijke groei en levensgeluk.

Misterfool
Ik vind de boodschap van lateralus zelf ook erg aansprekend. Tool heeft sowieso vaak sterke teksten.

Ik vind de muziek zeer mooi. De boodschap kan me gestolen worden. Sowieso vind ik dat de muziek van Tool overgeanalyseerd wordt. Vrij veel kans dat fans er meer betekenis in zien dan Tool zelf
Maar goed, beter dit dan helemaal hersenloos natuurlijk.

Mijn kennismaking met TOOL en m.i. nog steeds de beste. Topalbum verveelt nooit!!

avatar van Ronald5150
"Lateralus" is een meeslepend en intrigerend album. Tool manifesteert zich met een donker en dreigend geluid, waarbij een spannende dynamiek tussen hard en zacht wordt gehanteerd. De meeste nummers zijn van aanzienlijke lengte en dat draagt mede bij aan dat meeslepende karakter. De nummers zijn zorgvuldig opgebouwd, toewerkend naar een climax. Ik krijg het voel de hele tijd op de hielen te worden gezeten door Tool. Dat maakt "Lateralus" tot een spannende luisterervaring. Technisch is uiteraard ook alles meer dan in orde. Stevig gitaarwerk en beukende drums. Maar op de momenten dat het tempo wat naar beneden gaat worden er de nodige rustpunten gecreëerd, om je weer op te laden voor de volgende muzikale explosie. "Schism" vind ik een absoluut hoogtepunt, zo ook het tweeluik "Parabol" en "Parabola". Ook het epische "Reflection" is prachtig. De selectie van de nummers is nauwkeurig en uitgekiend, waardoor "Lateralus" wegluistert als een geheel. Ingenieuze plaat!

avatar van SirPsychoSexy
Voor wie van zijn sokken geblazen wil worden: ziehier een virtuoze cover van Lateralus met enkel akoestische gitaar.