Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
Rayaccos schreef:
ik wordt warm nog koud van Tool, op een één of andere manier weet het mij (nog) niet echt te raken. De sound van band de band klinkt voor mij wat te gemaakt.

word*

Meer luisteren. Meer luisteren. Meer luisteren. The pieces fit, believe me.

Rayaccos schreef:

Wat een onzin! De sound van de band klinkt wat te gemaakt? Als er EEN een eigen sound heeft dan is dat wel Tool. Een behoorlijke misser Rayaccos! Je zou toch beter moeten weten gezien jouw samenstelling van de top tien!

avatar van SilverGun
Een behoorlijke misser Rayaccos! Je zou toch beter moeten weten

Waarom voelt de gemiddelde Tool-fan zich altijd zo verheven boven een ieder die deze muziek weinig meer vindt dan een lege huls? Ik kan ook helemaal niks met dit zwaar overschatte album, terwijl ik 'm al luister vanaf de dag dat ie officieel in de winkels lag. Heeft niks te maken met "niet snappen" of weet ik wat, maar gewoon met het feit dat ik dit pretentieus en inhoudsloos gepingel vind. Technisch zeer degelijk, maar daar houdt het dan ook mee op. Bovendien zijn die Fibonacci theorieën en alternatieve tracklists leuke easter-eggs, maar ze hebben echt geen donder te maken met de kwaliteit van de muziek. Iets dat velen maar niet schijnen te snappen.

Ik plaats die fijne Pitchfork review nog maar een keer. Ik verkondig meteen even dat alles na die drie sterretjes satire is, om de genante situaties van de vorige keer te voorkomen.

avatar van The Scientist
Vind dit een beetje "Mijn mening is beter dan de jouwe"-discussie worden. (Veel) Mensen die zelf deze muziek niet waarderen vinden daarom dat het 'overgewaardeerd' wordt. En (een aantal) fans vinden dit een goed album en snappen niet wat anderen er niet in zien en vinden het overdreven dat anderen zo reageren.

Maar wat maakt het voor iedereen nou uit of het 'overgewaardeerd' wordt, of dat anderen dat wel of niet vinden. Zolang jezelf van deze muziek kunt genieten is het goed. En als je er niet van kunt genieten dan draai je het niet.

Je kunt in zo'n geval best hier wat posten, maar om dan meteen maar te beweren dat het 'overgewaardeerd' is hoeft ook niet.
Discussies over de kwaliteit van het album horen mijns inziens hier thuis, discussies over personen die de kwaliteit wel of niet zien niet.

Vind het zelf een sterk album, maar zo heel revolutionair is het ook niet. Lekker stevig album waar alle stukjes mooi op hun plaats vallen, nu 4,5 ster waard. (En dan te bedenken dat ik een aantal maanden terug 2,5* of 3* gaf)

avatar van twin
Rayaccos schreef:

Ben het hiermee wel eens, heb deze cd evenals Aenima blind gekocht toen ik op Mu Me al de lovende recensies las. Na precies een jaar deze cd's in bezit te hebben en vele vele luisterbeurten verder kan ik niet anders concluderen dat het me gewoon niet ligt. Ik vind het te veel gepingel, nergens ontroerd het me, sommige nummers zonder kop en staart. Ik kom gewoon niet in de flow die sommige albums je kunnen geven. Het is absoluut niet slecht alleen niet zo goed als de meeste hier aangeven.

Sorry fans

twin schreef:

Sorry fans

Welke nummers hebben kop nog staart? Ik denk hier meteen aan The Patient omdat daar de muzikale climax ongeveer in het midden van het nummer ipv op het einde ligt. Is het dat nummer dat je bedoelt?

avatar van twin

ook en Parabola, op Lateralus valt het nog mee op Aenima vind ik het meer

avatar van Fianosther
Ik heb volgens mij in de loop der jaren een gevoel gekweekt voor nummers zonder duidelijke kop en staart. ik zie er de schoonheid wel van in, ook op dit album.

avatar van Rayaccos
Snappy schreef:

Het is echt waar, ik kan er niks aan doen.

Akkoord!

avatar van Amongvedder
Fijne rockplaat.
Toch een beetje meer verwacht, misschien wel te veel.

Amongvedder schreef:
Fijne rockplaat.
Toch een beetje meer verwacht, misschien wel te veel.

Hij wordt elke keer beter.

avatar van Gajarigon
Trouwens: Vandaag op de site gezien dat ze eind april een optreden spelen ergens;... maw: voor eind april komt het nieuwe album uit.

*kruist vingers*

avatar van Exfrozen
Gajarigon schreef:

*kruist vingers*

Meer informatie komende dagen.

PINKPOP

PLS WERCHTER

avatar van Snappy
Ik weet niet op welk tijdstip van de dag Tool optreedt. Van gewaardeerde Tool-fans heb ik me laten vertellen dat Tool optredens het beste tot zijn recht komen op een avondtijdstip?

Snappy schreef:

Ja, en liefst nog in een vrij kleine ruimte (heb ik ook van horen zeggen).

Op de site zeggen ze met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: MEI

Damn, das nog drie maand

't Zal wel een toffe maand worden: Tool, Pearl Jam, ... ;D

avatar van KampF
In de avond, kleine ruimte, dicht!
dat laatste is erg belangrijk, tool geluid mag namelijk niet weg-waaien Kleine kans dat dat gaat gebeuren maar het zou geweldig zijn.

KampF schreef:
In de avond, kleine ruimte, dicht!

Ik denk dat ik Pink Pop maar laat schieten!

avatar van KampF
Nou ik las net dat er geen guest-artiesten op het nieuwe tool album verschijnen.

Zou leuk geweest zijn (misschien, experimenteel hoor!)
Maargoed, nu hebben we alleen maar maynard Zo hoort het eigenlijk

avatar van Kasperbert
Leuk album, alhoewel ik het niet echt denderend vindt. Ik lees wel dat hij bij elke luisterbeurt beter zou moeten worden, dus dat ga ik maar eens proberen . Voorlopig 3* (mijn eerste indruk bij Aenima was beter trouwens, 3.5*)

Waarom moet het nou zo vreselijk geniaal met dit soort muziek. Melodie lijkt helemaal ondergeschikt bij deze muzikanten. Doen ze dat 6 minuten en 47 seconden krijg je meteen zo'n wereldnummer als Schism. Ik drum zelf een beetje en dit is niet goed voor je zelfvertrouwen hoor.

En een album mag gerust wat tijd in beslag nemen maar het moet geen maanden en tig luisterbeurten duren.

Maar ik als Progrocker kan me wel voorstellen dat dit bij sommigen in goede aarde valt want zelf heb ik ook een voorliefde voor ietwat 'moeilijke' muziek zolang het dus maar niet te gek wordt.

Black Adder schreef:

Volgens mij zit er genoeg melodie in:

The Patient, Schism, Parabol, Lateralus, Disposition (en in zekere mate reflection) en Triad zijn allemaal gebaseerd op (bas)gitaarriffs.

avatar van Paalhaas
Inderdaad. Deze progressive metal is bij lange na niet zulke 'brainy' muziek als sommige klassieke progrock uit de jaren '70. Neem bijv. Van der Graaf generator, die maakten stukken ingewikkeldere muziek.

Paalhaas schreef:

De point van Tool is ook niet om moeilijke/ingewikkelde muziek te maken, de point is dat ze goede, inhoudsvolle stevige muziek maken die alles behalve oppervlakkig is.

En de ritmesectie van Tool is beter dan die van de Van der Graaf generator.

avatar van Jazper
Wat een zinloze discussie zeg. Alsof het uitmaakt of Van der Graaf generator ingewikkelder muziek met een mindere ritmesectie maakt. Ik zou zeggen, nee. Dat is nou niet waar het om draait.

Gajarigon schreef:

PLS WERCHTER

Tool heeft toch bevestigd voor Rock Werchter? www.rockwerchter.be

Avitas Sibannac schreef:

Tool heeft toch bevestigd voor Rock Werchter? www.rockwerchter.be

Ja maar toen ik dat schreef nog niet.

avatar van Paalhaas
Jazper schreef:

Discussie? Ik geloof dat er krap 4 berichtjes aan besteed zijn. Black Adder zegt iets waar ik en Gajarigon het niet echt mee eens zijn en dus geven we daar antwoord op. Dan hoef je toch niet direct te gaan roepen over een 'zinloze discussie'? Bewaar dat alsjeblieft voor de paginalange discussies.