Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
Joy
maar ff aangemeld na het beluisteren van Aenema, bekende kost voor mij:)

zullen hoogstwaarscvhijnlijk alleen nieuwe album spelen

lateralus wordt immers niet meer ten gehore gebracht (beslissing van de heren zelf)

damn

de weinige keren dat Tool in europa is, ik moet da zien:)

Jazper schreef:

Jij bent een onvoorwaardelijk fan?
Je weet nu al dat de muziek geweldig zal zijn!
Knap!

Die indruk wilde ik eerlijk gezegd niet wekken, vandaar de twee streepjes, ik wist alleen niet hoe ik mijn zin wat kloppender kon maken dus vond ik het nodig om dat woord er maar in te proppen. Ik ben er van bewust dat het niet zo duidelijk is.
Ik heb er overigens wel enorm veel vertrouwen dat dit wat gaat worden.

en KampF ik ben benieuwd wat jouw username is op het overvolle/overinterpreterende Toolnavy.

RosettaStoned

4 posts ofzo

, maar ik kan wel lachen om die lui soms

avatar van Gajarigon

6 mei zeggen ze hier. Het is iemand die het heeft gehoord, en hij zegt dat het goed zal zijn.

avatar van KampF
Ik heb nog nooit zo op een album gewacht als deze.
Kom thuis, computer aan, toolband.com kijken toolnavy.com kijken toolshed.down.net kijken

avatar van HammerHead
Daar komt ie echt niet eerder van hoor.

avatar van Jools
En die live dvd is ook nog nooit uitgebracht, daar hebben ze het toch ook al jaren over.
(het optreden op Pinkpop zal waarschijnlijk toch niet op tv te zien zijn, de vorige keer namelijk ook niet.)

Joy
als je dergelijke platen afleverd als aenema en lateralus, (en ik wil de voorgaanden niet uitvlakken - maar voor mij was tool pas kompleet-en-af-tool vanaf aenema ) mag je wat mij betrefd daar uitgebreid de tijd voor nemen, maar ook ik kijk erg uit naar de opvolger

oh en wat betrefd het, bij iedere maat een halve tel eerder tov van de voorgaande basdrum terugkerende versnelde bass-drum ritme in lateralus, net nog ff geluisterd , dat zit ook in de hi-hat voordat de bass drum opkomt

tis zo complex, bijna niet te volgen,(en nee complex betekend niet per definitie - goed:) maar het ondersteund wel de dreigende opkomende sfeer, en hoe

avatar van KampF
Toen ik je post las dacht ik direct aan ticks & leeches. En toen dacht ik opeens aan wikipedia > lateralus.

---
The eighth track, "Ticks and Leeches", is rarely performed live due to the immense strain the song puts on Keenan's voice. They have performed it occasionally, however, with Keenan utilizing several distortion devices to minimize the difficulty of the song.
---

En HammerHead, jij hebt gelijk!

... *zoekt de samenhang*

Ik denk dat je de strofes bedoelt. Die zijn inderdaad 'vrij tricky' om te spelen.

Zat ik er niet vrij ver naast dat het geniale muziek is.

Black Adder schreef:
Zat ik er niet vrij ver naast dat het geniale muziek is.

Je zat er inderdaad niet ver naast.

Joy
strofes,aha, tis bijna niet uit te leggen, ben niet zo thuis in termologie van notenschrift

Eén van mijn favorieten!
Superlatieven te weinig voor Tool.
Emotionele muziek, volledig eigenzinnig.

Vanaf het bombastische begin van The Grudge ben ik vertrokken op mijn schitterende 'Lateralus'-reis.

De teksten zijn mooi geschreven en nog beter gezongen. Zingen op deze muziek is geen sinecure.
Dan is er nog het gitaarwerk dat met een haast machinale precisie door je oren snijdt...
Gecombineerd met goede bassen en verfrissende, haarzuivere drumbeats en je hebt het meesterwerkje dat 'Lateralus' heet.

Overtreffen ze hun vorige werk met '10,000 days' dan mag je ze voor mijn part tot de meest legendarische rockbands rekenen.

avatar van Waldo Jeffers
Heerlijk album. 1 van m'n 1e prog-albums. Toen nog zonder te weten dat het prog was of überhaupt wat prog is. Zang van Maynard snijdt hier door merg & been maar past toch enorm goed bij de muziek. Tools beste tot hier toe, met als uitschieter de combinatie Parabol/Parabola. een 4,5

tamadrums schreef:

Dan hebben we veruit de beste plaat ooit, mijns inziens. Maar ik zou al blij zijn als het in de buurt komt .

avatar van Pruut
Dan hebben we de beste plaat ooit!

Waldo Jeffers schreef:

Mooie comment. Parabol(a) is ook mijn favoriet. Favoriete nummer allertijden btw.

avatar van ZERO

zullen hoogstwaarscvhijnlijk alleen nieuwe album spelen

Meen je dat? En Aenima ook niet meer? Geldt dit voor al hun concerten? Waar heb je deze informatie vandaan?

Misschien wat veel vragen in een keer, maar ik was van plan te gaan zien en als ze niets van AEnima en Laterlus spelen weet ik nog niet of ik ga...

typisch de eigenzinnigheid van Tool

spelen een album een aantal keren en dan vinden de heren het wel genoeg

verwacht bij een concert van tool geen 'greatest hits'

zit wel wat in, want het moet natuurlijk ook boeiend blijven voor de heren zelf

(een metallica dat jaar in jaar uit iedere dag dezelfde nummers speelt begrijp ik eerlijk gezegd ook niet goed)

daarnaast, ik vind dat je platen als Aenema, en zeker Lateralus, in zijn geheel moet spelen, en geen afzonderijke nummers, dat zou de kracht ervan wegnemen

het zijn geen conceptplaten, maar de nummers horen wel bij elkaar, dat is misschien nog wel het meest van toepassing op 10.000 days

gewoon gaan dus, kan me niet vooorstellen dat het tegen gaat vallen

waar heb ik die info vandaan, goh, geen id, weet niet meer precies, een of ander forum, paar maanden terug, kan goed toolarmy geweest zijn

Joy - kijkt uit naar 8 juni, philipshalle

avatar van Gajarigon
Sorry maar er is nx van aan. Heb ff gechecked, en ze zeggen dat ze niet enkel van het nieuwe album gaan spelen dus moete deze twee wel bijna noodzakerlijkwijs aan bod komen.

Joy schreef:
maar ff aangemeld na het beluisteren van Aenema, bekende kost voor mij:)

damn

de weinige keren dat Tool in europa is, ik moet da zien:)

Joy

ben je dat zeker dat ze geen lateralus meer spelen??? anders wel HEEEEL jammer, zal ze nu voor de eerste keer zien in werchter had zo gehoopt dat ze toch tenminste iets gingen spelen!!! wat een ontgoocheling!!
tja dat maakt de cd weer extra bijzonder!! beetje zoals radiohead die geen creep meer speelt!! de magie wordt verloren als ze te veel van het goede spelen!!!

stefi

master s schreef:

stefi

Neen het is niet waar en Creep is belachelijk slecht in vergelijking met het recentere Radiohead materiaal .

Gajarigon schreef:

mmm de woorden "belachelijk slecht" en "Radiohead" horen toch niet samen in een zin!! in die tijd was het een super liedje, tijden veranderen en muziek verandert maar het gevoel dat je krijgt bij het horen van een liedje kan je niet wegnemen!!

Nadat ik Tool in 2001 op Rock Werchter zag, ben ik na dit festival onmiddellijk Lateralus gaan kopen, die was toen net uit geloof ik.
Ik begrijp nog steeds niet dat ze na het geniale, fantastische Aenema (5*) en Salival (5*) weer met zo'n plaat afkomen.
Net als bij alle Tool albums komt ook hier de waardering pas na meerdere luisterbeurten en dat is nu net zo schitterend aan een band.
Nog steeds word ik enorm verrast bij elke luisterbeurt van dit album...
5 sterren

master s schreef:

Nochtans hun beste tijd tot en met OK Computer, vond ik. Daarna vond ik Radiohead wat tegenvallen.
Maarja da's ieder z'n ding.

avatar van THEMARSVOLTA
Net iets nieuws ontdekt: Bij Ticks & Leeches hoor je Maynard heel zachtjes fluisteren bij het rustige gedeelte(je hoort hem circa 2 minuten superzacht)

avatar van Dielie
dus ik start beter met deze om Tool te leren kennen?

avatar van Twilight
Undertow is wat toegankelijker als je Tool nog niet kent. Maar persoonlijk vind ik Lateralus ook een bijzonder goede keus om mee te beginnen, ook al deed ik dat zelf niet.

GE-WEL-DIG wat kan ik van deze muziek genieten