Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
Joy schreef:
wederom, Tool valt niet in 1 keer, geef het gewoon een kans en draai het een keer of 10

of begin anders met undertow
Ik geef het zeker een kans, want ik heb hem gistermorgen samen met Aenima org gekocht bij de FRS, omdat ze beiden erg goed beoordeeld worden hier op mu.me, stond ik in twijfel welke van de 2 ik nu moest nemen. Ik denk, ach laat ik ze beiden maar nemen. De eerste tonen die ik hoorde op beide albums die bevielen mij wel, dus denk neem ze beiden mee. Wat vooral opvalt is van enorm harde drums naar ineens een stilte, wat ook een erg mistieke sfeer meegeeft aan dit album. Goed album, ik draai hem veelvuldig, wat ik komende week ook zeker zal gaan doen. Begin er al aan te wennen nu. Ook in dit album zitten van die korte kippenvel momenten in vind ik.

ricardo schreef:
Van dit album eerst maar een paar nummers beluisterd op joeptjoep, maar het sprak me nou niet direct aan. Ik heb nu eerst bij de plaatselijke platenboer even wat stukken beluisterd van dit album, maar het sprak me gelijk aan toen ik de studio versie hoorde. Het klinkt wat bombostisch sommige nummers, en daar houd ik nu enorm van, net als bij Queensryche's OM. Alleen vind ik de continuiteit op dit album een stuk minder dan op OM, misschien gewoon een kwestie van vaker beluisteren denk ik. Ik vind deze band wel een beetje klinken als Queensryche op OM, maar dan met een moderner jasje aan, en met een stuk minder bombast. De texten hierop heb ik me nog niet verdiept. Ik weet ook niet of die wel heel belangrijk zijn, want er zit niet eens een boekje bij waar de texten instaan. Parabola, Schism en de openingstrack spreken mij het meest aan op dit album. Ik hoor alleen het geniale, en waarom dit beter is dan doorsnee, er nog niet in terug.

Weet er iemand nog de hyperlink naar dat infoboekje met de teksten van Lateralus + uitleg + fantastische artwork. Ik denk dat het zelfs in dit topic ergens stond... . Het onderwerp van Lateralus is volgens mij trouwens 'zelfontplooiing' met als hoogtepunt natuurlijk Reflection.

Guardian of Isis schreef:
Vraagje: waarom nou eigenlijk de 2 minuten stilte aan het einde van Triad?

Om de indruk te geven dat het album gedaan is, waarna Faaip De Oiad als een verrassing kan komen. De precieze lengte is zo gekozen om net aan de maximaal toegestane lengte te komen van een album. Citaat van Danny Carey (over de platenfirma denk ik?): "we gave them two seconds of breathing room"

Leuk detail: als je de cd brandt op een cd-r lukt het dus net niet omdat er dan altijd zo 2 instapseconden worden geplaatst voor elk nummer (tenzij je specifiek met Nero gaat branden).

avatar van ricardo
Het artwork is echt fantastisch gedaan vind ik, heel erg origineel en mooi gedaan. Zelfontplooiing dus. Echt jammer dat bij een album als dit een textboekje ontbreekt. Zullen de bandleden de texten ook wel wat minder belangrijk gevonden hebben, want anders doe je er wel een textboekje bij lijkt me.

ricardo schreef:

Ik heb al wat zitten zoeken naar een officiele bron maar helaas zonder succes. Uit mijn herinnering dan maar:

De reden waarom er geen teksten in het boekje zitten, is omdat de zanger (Maynard J. Keenan) iedereen eerst zelf wil laten zoeken, laten interpreteren waarover de nummers gaan. Met mondjesmaat plaatst hij dan de officiële lyrics online (op toolband.com).

Guardian of Isis
Ticks & Leeches
Parabol/Parabola
Lateralus

Ook niet te vergeten:

The Grudge
Reflection

avatar van ricardo
Dit is toch wel heel erg bijzondere muziek vind ik, met veel ritme en maatwisselingen, dan weer knetterharde drums en gitaarwerk, dan weer rustig en subtiel. Ik vind dat er toch wel veel in de muziek zit van Tool, maar tis inderdaad wel zo dat het niet in 1 keer valt gelijk. Deze moet je echt vaker beluisterd hebben om de vele lagen die in deze muziek zit te kunnen vatten, is dat 1 keer zo dan laat deze plaat je volgens mij ook nooit meer los. Ik vind het ook een echt van begin tot eind album, en geen album om nummers te gaan skippen.

Bedoel je deze?

avatar van DikkeDarm
ricardo schreef:

Als je goed luisterd hoor je ook nog wat oosterse invloeden terugkomen, fenomenaal gewoon. In combinatie met snoeiharde rock is dit wel heel erg bijzonder. Nu nog een combi optreden met Dead Can Dance en het is compleet. Maar alle gekheid op een stokje, deze staat niet voor niets op de 12e plaats in de top 250...

Joy
vooral ritmisch is het eea oosters

ook oosterse muziek klinkt zo organisch als tool

avatar van ricardo
Super album dit, ik heb gisteren Undertow, Aenima en deze in zijn geheel in 1 stuk achterelkaar aan gedraait, maar je kunt echt de opbouw in de 3 verschillende albums horen. Als ik een album van Tool in mijn top 10 zou zetten, dan zou ik alle 3 de albums erin gaan zetten, want het beeld echt een verhaal uit vind ik. Die 3 albums horen gewoon bij elkaar, als je 1 album van die 3 zou missen dan zou er een stuk uit het verhaal ontbreken vind ik. Heb dit nog nooit eerder meegemaakt met muziek, zo mooi en goed en dat nog wel 3 albums op rij. Schism heeft een wel erg pakkend ritme vind ik, ta ta ta ta ta ta, ta ta ta ta ta ta, dat deuntje dat blijft de hele dag in mijn hoofd zitten op dit moment, ook vind ik Parabola een erg goed nummer, maar dat geld voor het hele album. Dit zou zeker geen band zijn voor een verzamelaar vind ik, want dan zou de hele verhaallijn compleet ontbreken. Ook geen nummers gaan skippen, als je dit album draait, gewoon de tijd ervoor nemen,maar dan kun je ook genieten van muziek van de bovenste plank. In een hokje scharen dit, dat kun je volgens mij niet, want ik heb hier ook al vaak de kreet metal gehoord, maar het is veel meer dan dat. Ik ken ook geen enkele band die muziek op deze manier maakt in combinatie met de texten, of zelfs ook maar in de buurt komt.

DikkeDarm schreef:

Inderdaad nu je het zegt, had ik nog niet eens bewust op gelet, maar is inderdaad zo. Zo zie je maar weer dat als je dit album draat, je er steeds meer in gaat horen.

avatar van ricardo
Ik had bij Aenima geschreven dat ik dat het beste album zou vinden van Tool, maar ik vind deze geloof ik toch nog iets beter dan Aenima, dit album is inderdaad echt af. alles is perfect in balans op dit album, daar waar bij Aenima bv het 2 de nummer wat zeikerig klinkt soms, vind ik deze plaat als geheel echt super, en vind dat er geen minpunt opstaat. een plaatsje verdient in mijn pers mu.me top 10, en een dikke 5 nu natuurlijk. geweldige ontdekking eigenlijk Tool, want ik vind alle 3 de albums erg goed natuurlijk, maar deze toch echt wel het hoogtepunt van de 3 platen.

ricardo schreef:

Richard heeft ze allemaal op een rijtje!

Joy
welke nummers van anema komen zeikerig over?

avatar van Smiechtel
*kuch* ... Vier platen..

Hij zegt trouwens het 2e nummer, Joy.

Joy schreef:
welke nummers van anema komen zeikerig over?
Het 2 de nummer(Eulogy) vind ik niet veel aan en begint mij vaak te irriteren, voornamelijk door de zang, daarom skip ik hem altijd verder. dat nummer word door de users hier op mu.me als 3 de beste nummer beoordeeld, maar ik heb er verder niets mee. Ik vind van deze plaat Schism een nummer wat de hele dag in mijn hoofd blijft hangen, wat een lekkere rif zit daarin. Na dit album echt wel 15 keer beluisterd te hebben, vind ik dit toch echt 1 van de allerbeste albums die ik ooit gehoord heb, wat een sound wat een perfectie super gewoon. lang leve de progressieve muziek zou ik maar zeggen. met luistergroet ricardo.

ik las, 2 nummers

begrijp trouwnes niet hoe je eulogy een zeiknummer kan vinden, maar a la

avatar van ricardo
ik vind de zanger maar doorjanken op dat nummer en hij herhaald datzelfde deuntje wat te vaak vind ik. in het begin viel het mij niet zo op, maar na 15 luisterbeurten begon ik mij voornamelijk aan dat nummer gewoon te irriteren. de rest van die plaat blijft overigens wel echt super. misschien dat ik hem door mijn enthousiastme ook wel wat te vaak heb gedraait in een te korte tijd. misschien dat dat nummer mij later wel weer wat beter gaat bevallen.

avatar van Gajarigon
Tsjah, er zitten nogal wat effectjes op de zang aldaar. Maar dit album is inderdaad net dat ietsje beter

avatar van Nicholas123
Ik vind Eulogy echt heerlijk. Het begint zo lekker rustig en voortkabbelend en dan komt die omslag: "and so looong.... we wish you well". Daarna kan het eigenlijk al niet meer stuk.

Guardian of Isis
Eulogy is ook één van mijn favorieten van AEnima, samen met Stinkfist, Forty-Six & 2 en AEnema zelf natuurlijk.

Dit even terzijde.

avatar van puppy
ricardo schreef:

Ik kan het best begrijpen, aangezien ik dat nummer in het begin ook een beetje vreemd vond. Maar nu is het een van m'n favorieten van Ænima, dus ik denk dat dat nummer wel went.

Ik vond Eulogy juist een opvallend toegankelijk nummer, vergeleken bij de rest van Ænima. Maar goed, dit is natuurlijk wel een beetje de verkeerde plaats om hierover te babbelen.

UnknownPleasure
Als er iets perfect is/klinkt is dat Tool wel , en vooral met dit album...
Alles is in balans - wat al eerder is gezegd -, en bij elk nummer krijg ik zowat kippenvel; Wat geniaal is dit toch

5* en hij heeft plek 7 in mijn top 10 veroverd!

luijsterburg
Tering, wat lekker is dit album weer. Na het overdonderende Aenima nog een platwalsende release, nog een paar keertjes luisteren.

stuart
Wat een superlatieven hier !! Of is het gewoon een zeer populair bandje hier op MuMe á la Radiohead , Muse of Coldplay ??

luijsterburg
stuart schreef:
Wat een superlatieven hier !! Of is het gewoon een zeer populair bandje hier op MuMe á la Radiohead of Muse??

Wat wil je zeggen? Iets over de leden of over dit album?

stuart
Goede vraag. Niet over de leden, maar over de muziek, in dit geval Tool met Lateralus, om on-topic te blijven. Ik moet er nog even over nadenken (if you don't mind).