Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
luijsterburg
Juist, en het valt tegen? Ik ben waarschijnlijk niet zo goed in overtuigen, wel vraag ik je om Tool wat vaker te luisteren. Het is vreemd, maar die duistere Tool feeling kruipt toch na een tijd je huid in.
Ik moet er nog even over nadenken (if you don't mind).

ricardo schreef:
ik vind de zanger maar doorjanken op dat nummer en hij herhaald datzelfde deuntje wat te vaak vind ik. in het begin viel het mij niet zo op, maar na 15 luisterbeurten begon ik mij voornamelijk aan dat nummer gewoon te irriteren. de rest van die plaat blijft overigens wel echt super. misschien dat ik hem door mijn enthousiastme ook wel wat te vaak heb gedraait in een te korte tijd. misschien dat dat nummer mij later wel weer wat beter gaat bevallen.

Een tip om met in het reine te kunnen komen met dit nummer ( tekstueel dan ): bekijk eens een aantal filmpjes van Bill Hicks op youtube, het nummer gaat over zijn eulogy. Probeer zeker zijn 'point to this show' te bekijken.

Joy
tool is niet zomaar een populair bandje a la radiohead waar de fans nogal overdrijven als je het mij vraagt

tool , en met name dit album is kunst met een grote K

als je het niet weet te waarderen dan heb je het niet begrepen

Over overdrijven gesproken...

En dat zou ik zelf nog als een understatement bekijken

Vlug even vermelden dat mijn post een reactie was op Joy.
Zoals elk kunstwerk moet het begrepen worden om de kunst in te zien.
Maar dit neemt natuurlijk met zich mee dat het zeer gemakkelijk niet begrepen wordt, waardoor de mensen die hun muziek wel begrijpen ( dat denken we althans ) al vlug als lunatics kunnen bekeken worden die hun passie iets te overvloedig laten vloeien.
Onze excuses hiervoor, maar we kunnen ermee leven

avatar van Nicholas123
Devro schreef:

Luister naar deze man. He had a lot to say, he had a lot of nothing to say.

Ik dacht altijd dat het nummer als een soort cynisch bedoelde Eulogy voor L. Ron Hubbard, oprichter van de scientology kerk, bedoeld was.

Joy
ach we zijn net zo hard doorgeschoten als menig radioheadfanaat

alleen gaat deze plaat een tree verder dan slechts muziek

Mja, kan uiteindelijk wel zijn. Ik heb het altijd zo geïnterpreteerd, aangezien het album aan Bill Hicks opgedragen is. Ik kan verkeerd zijn

avatar van Nicholas123
Da's inderdaad waar. Maar dat geldt niet voor elk nummer. Als je de tekst leest zul je zien dat ze de persoon in kwestie niet zo hoog hebben zitten. Bill Hicks was echter goede vrienden met de band.
stukken als: "get off your cross, we need the fuckin' space to nail the next fool martyr"
"would you die for me?, don't you fuckin' lie"
De oprechtheid van L. Ron Hubbard als zgn. "Messias" wordt zacht gezegd nogal in twijfel getrokken.

Joy schreef:
alleen gaat deze plaat een tree verder dan slechts muziek

Eens
Nicholas123 schreef:
Da's inderdaad waar. Maar dat geldt niet voor elk nummer.

Klopt er zit ook veel negatieve teksten in, vergeet aub alleen niet dat deze pagina specifiek Lateralus betreft, en niet Aenima.

Joy
ik wil negatief graag vervangen door, kritisch

luijsterburg
Vat het in iedergeval niet op alsof ik bedoel dat het negatief IS.

Joy
nee snap ut, maar de teksten vind ik niet overwegend negatief, eerder kritisch en sarcastisch

pessimistisch wellicht

zo, mooi middelpunt

luijsterburg
Hey, eindelijk, je brengt je stem uit

Guardian of Isis
Devro schreef:
Luister naar deze man. He had a lot to say, he had a lot of nothing to say.
Je spreekt jezelf hier wel een beetje tegen: eerst schijn je Hicks te loven omdat hij de nagel op de kop slaat en dan zeg je dat je denkt dat het nummer over hem gaat, omdat hij zogezegd niets te zeggen had.

Nee, maar inderdaad, Tool put geregeld inspiratie uit de woorden van Bill Hicks, zoals zijn geluidsfragment over drugs in Third Eye of het zinnetje "Learn to swim, I'll see you down in Arizona Bay" dat ook letterlijk van hem gekopieerd is.

Dit heeft natuurlijk niet al te veel te maken met Lateralus, wat wel langer duurt om je te grijpen dan sommige nummers op AEnima (Stinkfist - Forty-Six & 2 - AEnema), maar uiteindelijk veel meer belonend voelt naar het einde toe. Ik stel me AEnima voor als Tool die grondig hun gal spuwt over wat mis is in de hedendaagse maatschappij, naar Tool-normen toch meer in your face, waar Lateralus je veel meer zelf laat raden wat je tussen de lijntjes in moet lezen. Ik weet trouwens niet of het filmpje van de Fibonacci-getallen in de titeltrack hier al gepost is, want dat is een interessante blik op de technische kant van hun werk.

Guardian of Isis schreef:

http://www.youtube.com/watch?v=wS7CZIJVxFY (?)

Guardian of Isis
Die bedoelde ik dus, danku.

avatar van progressive
Hehe, dat had ik in mijn muziek PO verwerkt voor godsdienst ^^ xD
Dat mens snapte er totaal niets van en ze vroeg of ik wiskunde leuk vond had er wel 8.5 voor ^^ hoogste van de klas zo'n beetje

luijsterburg
Wel grappig dat er zo vaak word doorgedacht in dat nummer,
"Over thinking, over analyzing,
seperates my body from my mind."

avatar van ricardo
Wat een geweldige balans zit er toch in deze plaat, prachtige complexe drumpartijen samen met subliem gitaarwerk en de goede zangstem, maakt samen met de erg goede en diepgaande texten dat ik deze nu op plaats 1 in mijn pers mu.me top 10 heb neergezet. ik vind deze plaat het meest perfect in muziek en zo goed in balans allemaal, dat ik dit nu eigenlijk het beste vind wat ik ooit heb gehoord. maar heb hem daarvoor eerst wel 25 keer moeten beluisteren om het allemaal te vatten.

avatar van Gajarigon
ricardo schreef:

Heerlijke om je berichten te lezen van de afgelopen maand. Er wordt soms nogal minachtend gedaan over het vallende kwartje dat Joy altijd bovenhaalt bij Tool, maar het is gewoon zo.

Vandaag dacht ik er trouwens even aan om een andere nummer 1 te nemen (blasfemie!) maar na herbeluistering wist ik weer dat deze plaat torenhoog boven de rest uitsteekt.

avatar van ricardo
Ik heb aan Joy zijn tips hier op mu.me erg veel gehad, hij is eigenlijk een soort van gids geweest voor mij hier op mu.me, en wat voor 1, samen met zijn cynische opmerkingen, creatieve typfouten en altijd korte maar o zo rake opmerkingen, vind ik het wel de meest opmerkelijke user hier, waar ik het meest aan gehad heb. Deze plaat vind ik zo goed, dat het wel lijkt of de circel rond is nu voor mij. Schism vind ik het absolute hoogtepunt van dit album, maar eigenlijk is het hele album 1 hoogtepunt, vooral die drums, geweldig gewoon. wat een openbaring eigenlijk Tool.

yer welcome:)

avatar van Dutchi
Heb schism gehoord via de site.
Ik vind het saai, eentonig en langdradig. Ik maar wachten wanneer het komt, maar toen was het nummer alweer afgelopen.
Tool is dus niet mijn smaak?
APC heb ik 13th step van, vind ik veel beter dan dit maar dat is puur smaak denk ik

Joy
je moet een plaat als lateralus niet beoordelen op 1 nummer, dan doe je de plaat te kort

schism is een van de 13 hoogtepunten van deze plaat , en niet echt representatief voor de rest

avatar van Dutchi
oe.... Parabola vind toch wel heel vet

stuart
Lateralus is als een expressionistisch kunstwerk dat , als je het voor het eerst aanschouwt denkt: wat zie ik eigenlijk. Als je er lang(er) naar kijkt, kun je de schoonheid er van inzien; maar dat is, zoals bij elk kunst werk niet aan iedereen besteed, ook al vind je het knap gemaakt. Wie niet geduldig is en niet van complexiteit houdt , kan misschien beter dit album aan zich voorbij laten gaan; aan de andere kant weet je misschien niet wat je mist.

P.S. je moet wel van 'progessieve metal achtige' muziek houden

avatar van Gajarigon
Dutchi schreef:
Heb schism gehoord via de site.
Tool is dus niet mijn smaak?

"Schism" is het kalmste nummer op het album, luister eens naar "Ticks & Leeches". Of beter nog: het hele album!