Air - Moon Safari (1998)

Frankrijk
Electronic / Pop
Label: Source

1. La Femme d'Argent (7:11)
  2. Sexy Boy (4:58)
  3. All I Need (4:28)

met Beth Hirsch

4. Kelly Watch the Stars (3:45)
  5. Talisman (4:16)
  6. Remember (2:34)
  7. You Make It Easy (4:01)

met Beth Hirsch

8. Ce Matin-Là (3:39)
  9. New Star in the Sky (Chanson pour Solal) (5:40)
  10. Le Voyage de Penelope (3:10)
  11. Remember [D Whitaker Version] * (2:25)
  12. Kelly Watch the Stars [Live BBC 1998] * (2:44)
  13. J'ai Dormi Sous L'Eau [Live BBC 1998] * (4:10)
  14. Sexy Boy [Live BBC 1998] * (3:10)
  15. Kelly Watch the Stars [Moog Cookbook Remix] * (5:40)
  16. Trente Millions D'Amis [Live KCRW 1998] * (4:34)
  17. You Make It Easy [Live KCRW 1998] * (4:45)
  18. Bossa 96 [Demo] * (4:44)
  19. Kelly Watch the Stars [Demo] * (3:46)
  20. Sexy Boy [Sex Kino Mix] * (6:36)
avatar van VictorJan
Achja, misschien kom ik er over een paar maanden toch nog achter wat voor schitterend nummer het is. Dat heb ik met andere nummers van Air die ik initieel ook niet kon waarderen, ook gehad.

avatar van Weirdo Wizzy
Heerlijk ontspanalbum. Zet hem op, sluit je ogen en vergeet alles om je heen. Hele eigen sound heeft dit album ook. Over het algemeen een warme sound ook. En daar ligt het ook het kleine minpuntje van de cd. Soms klinkt het wel errug mierzoet en cheesy. Maar voor de rest gewoon erg mooi. En dan wil ik er nog even bij zeggen dat All I Need een van de mooiste nummers is die ik ooit heb gehoord. Zit ook een prachtclip bij overigens! 4,5 ster

avatar van John Doe
Een officiële clip blijkt in 2008 gemaakt te zijn voor La Femme D'Argent zie ik.

avatar van RogerV
Beter laat dan nooit he

avatar van Madonna
"All i need" is mijn persoonlijk all-time favorite. Geweldig nummer met een prachtige sfeer. (Ben gek op de Hed Kandi verzamelingen en deze zou erop kunnen staan) Vind niet lang alle nummers even leuk. Sommige moet ik gewoon skippen. Dus niet alle nummers spreken mij aan maar kan het wel over het algemeen waarderen. By-the-way het schijfje wat ik heb bevat niet alle nummers die hier boven staan.

-2.5-

avatar van strandsmurf
Liefhebbers van dit album kunnen ook gerust Ilya - The Revelation EP beluisteren, waar eenzelfde sfeer op te horen is.

avatar van T.O.
John Doe schreef:

Erg leuk, ik zie dit nu pas. Waarschijnlijk om het tienjarig bestaan van dit album te vieren?

In de clip komt voor elke track wat leuke trivia voorbij. Grappig dat Ce Matin La is geïnspireerd door de tv-serie Barbapapa

avatar van mk1992
Vader bleek deze dubbel te hebben, dus zo kom ik eraan. Niet helemaal onbekend met Air, zelfs heel veel nummers die ik van deze CD ken van horen, maar nu voor het eerst helemaal kunnen horen: wat een dijk van een plaat. Hele relaxte elektro/rock, daar kende ik nog niet veel van. eens verder kijken!

avatar van Hurrdurr
Chill.

Eigenlijk het enige wat ik denk als ik aan dit album denk. Je moet er een beetje voor in the mood zijn, maar perfect om gewoon een beetje bij weg te dromen of in slaap te vallen. En dat is niet negatief, in tegen deel; de muziek lijkt je gewoon naar een hoger niveau te tillen. Ben nog nooit high geweest, maar het zou me niets verbazen als het hier perfect bij aansluit.

De muziek zelf is ook haast perfect. De instrumebnten en vocalen vullen elkaar perfect aan en elk nummer is precies lang genoeg. Het enige nadeel is eigenlijk dat dit de enige CD van Air is waar ik echt van kan genieten, en dat hij maar drie kwartier duurt. De bonus nummers vind ik nooit zo speciaal, had liever wat B sides materiaal gezien.

avatar van Kos
Kos
John Doe schreef:

.cool

avatar van Bardt1980
All I Need steekt bij dit album er met kop en schouders bovenuit!
In m'n top 10 van favoriete nummers aller tijden!

avatar van ShocknSurprise
Multi-purpose plaat dit: Kun je naar luisteren maar doet het ook uitstekend als muzak tijdens een gesprek. Eigenlijk helemaal niets mis mee. Het kabbelt allemaal lekker voort.

In ieder geval de favoriete plaat van mijn oudste dochter dus dat levert meteen een extra ster van mijn kant op

avatar van pinguin#13
Ja, dit hebben ze wel gemeen met Daft Punk: op het eerste gehoor lijkt het allemaal wel een beetje simplistisch, maar als je de moeite neemt even wat aandachtiger te luisteren - en dat hoeft zelfs niet om de plaat echt goed te kunnen pruimen - zit het allemaal toch verdomd goed en best wel subtiel in elkaar.

avatar van royals
De beste lounge plaat ooit gemaakt? Echt één inspiratie/aanstichter voor al die volgelingen net als Daft Punk voor de nieuwe house, of DJ Shadow voor de trip-hop scene was.

Er waren wel meer aanstichters, vergeet deze niet bv.:

Kruder & Dorfmeister - The K&D Sessions (1998)

DJ Shadow was ook geen aanstichter van de triphop-scene, daarvoor moet je bij Portishead, Tricky en Massive Attack zijn...

avatar van royals
Ja, ik bedoelde Shadow voor instrumentale hip-hop en Tricky voor trip-hop. Shadow was geen aanstichter maar wel aanwakkeraar en meest invloedrijk. Hoe goed hun platen waren bewijst ook dat Ik sindsdien zelden meer een betere plaat in hun genre heb gehoord dan die van Air, Tricky en Shadow.

avatar van wibro
Schitterend album waarvan de prachtig sfeervolle opening "La Femme d' Argent" voor mij misschien wel het mooiste loungenummer is wat ooit gemaakt is. Ik vind het zelfs nog mooier dan "All I Need". Dit album moet het voor mij toch vooral hebben van de langzame sfeervolle loungenummers. De vlotte nummers "Sexy Boy" en "Kelly Watch the Stars" klinken best aardig maar die moet je toch niet te vaak horen want dan gaan ze denk ik toch gauw vervelen. Dat geldt uiteraard niet voor het door mij al eerder genoemde "La Femme d' Argent". Dat blijft altijd mooi.
"Moon Safari" die van mij de hoogste waardering krijgt zal denk ik ook altijd wel het beste album blijven van Air. "Talkie Walkie" probeerde nog enigszins in de buurt te komen maar kende toch nog te veel zwakke momenten.

avatar van shimahero
Af en toe. All I need is wat muziek van Air om te ontspannen. Dan zet ik eventjes deze CD op. La femme d'argent en All I need zijn de favorieten

avatar van pureshores
vandaag weer gedraaid en ben weer helemaal weg ervan.
Het andere nummer met Beth Hirsh is eigenlijk ook enorm sterk-maar door All I need ga je teveel vergelijken
La Femme D'argent is lekker dromerig sloom en moody.

Het enige minpunt is eigenlijk dat de cd zo kort is en ik prefereer de vlottere single versie van Kelly watch the stars boven de album versie

Music-Master
Grandioose plaat nog altijd.

avatar van Vivemaker
Alleen La Femme D'Argent (Supermooie instrumental die ik keer op keer kan luisteren) en All I Need gehoord.

Ik ga binnenkort eens de rest luisteren. ik hoop dat die van hetzelfde niveau zijn als deze 2 pareltjes.

avatar van Weirdo Wizzy
Het zijn wel de nummers die er bovenuit steken voor mij, maar als je die nummers pareltjes vind kun je dit album blind aanschaffen

Voyage de penelope vind ik nou echt briljant.. echt geniale broeierigheid en dan dat haperende saxofoontune (geen sax waarschijnlijk).. hahaha echt watertanden

avatar van Booyo
Wat blijft dit toch héérlijke muziek. Voor mij een vast terugkerend album, die ik elke voorjaar maar weer wat graag op zet. De beste combinatie met de eerste bijna zomerdagen van het jaar. Ce Matin La en La Femme D'Argent zijn mijn favoriet, fijnere lounge (wat een verschrikkelijke benaming) bestaat er niet.

Blijft toch wel een lekker album, maar dit is voor mij ook het album geweest waarbij de bonustracks ook echt niets aan waarde hebben toegevoegd aan dit album. Ben blij dat ik hem in de niet uitgebreide versie had gekocht, want anders had ik dit album waarschijnlijk lager genoteerd.
Bah. Verspilde moeite.

avatar van shimahero
perfecte achtergrondmuziek bij de zomer. Spacy, avontuurlijk, overgoten met een vleugje romantiek. Het leven zien door een roze bril. Af en toe fijn om deze eens op te zetten.

avatar van Arrie
Muziek hoeft niet altijd ingewikkeld, vol emotie, of hoogstaand te zijn. Soms heb je gewoon zin in wat relaxte muziek, om eventjes niks aan je hoofd te hebben, en gewoon een beetje weg te dromen, met wat mooie tonen op de achtergrond. Hier is dit album perfect voor. Ik kan heel goed begrijpen dat mensen dit muzak vinden. Het zit soms ook op het randje van saai. Het heeft echter net genoeg sfeer en melodie om daar bovenuit te stijgen.

Neem nou de opener, La Femme d'Argent. Het heeft een sound waarbij je het gevoel krijgt dat je opstijgt en door de ruimte gaat zeven. De basis wordt gelegd door fijne percussie en uitgesponnen synths, en daaroverheen zitten de heren van Air lekker met wat synths heen te spelen en improviseren, om het nog boeiend te houden. Klinkt niet echt als iets wat ruim zeven minuten boeiend blijft, maar raar genoeg blijft dat het wel. Vooral gezien er op de helft een fijne wending komt. Zit allemaal leuk in elkaar, en al is het aan de zweverige kant, het klinkt allemaal gewoon ontzettend fijn.

Sexy Boy valt een beetje uit het totaalplaatje van de cd, want het klinkt meer ijzig en kil, en is up-tempo. Het refrein althans, de coupletten klinken dan weer erg liefelijk. Dat is een leuk contrast, en zo'n uptempo-nummer tussendoor is erg goed voor de variatie. Duidelijk is dat de Fransmannen leuk met synths kunnen omgaan, want er zijn allerlei leuke geluiden te horen die wat toevoegen aan de muziek. Dit valt gewoon onder de sterke synthpop, maar dan eind jaren '90 toen dat eigenlijk al uit was.

All I Need is qua structuur eigenlijk nog het meest een "liedje", en het is dan ook niet gek dat dat de enige hit is geworden. Ze hebben de hulp ingeroepen van zangeres Beth Hirsch, die een heel lief stemgeluid heeft dat perfect bij de muziek van Air past. Ook natuurlijk bekend van de clip waarin een stel over hun vroegere relatie praat. Dit nummer straalt eigenlijk verliefdheid uit. Dit nummer is gewoon perfect om met je geliefde in elkaars armen te liggen. Dit op de achtergrond, en je hebt alleen nog maar een zonsondergang nodig om het nóg romantischer te maken.

Kelly Watch The Stars was ook een single, met die pingpongende dames in de clip. Ook vrij logisch, want dit is een heel aanstekelijk nummer, met een vrolijk ritme. Zelf word ik er dan ook altijd vrolijk van, en krijg ik altijd zin om mee te zingen: Kelly watch the staaaaars (met Frans accent natuurlijk). Verder een geinig nummer met leuke melodieën, en wendingen.
Pas na dat nummer, komt het album weer echt in de sfeer van het openingsnummer terecht.

Talisman klinkt echter wel nog wat kil. Vooral door die ijskoude strijkers die een hoofdrol opeisen. Daardoor is dit waarschijnlijk wel het meest sfeervolle nummers van de cd. Koude violen, met dramatische, meeslepende melodieën. Niet iets waar ik heel erg van hou, maar op Moon Safari vind ik tussendoor wel erg tof.

Remember heeft wel echt weer zo'n spacy en relaxte sfeer, zoals je mag verwachten op een cd die Moon Safari heet. Het heeft wel ontzettend cheesy bewerkte vocalen. Daardoor is het wel nogal aan de foute kant. Maar ach, dat vergeef ik de groep, het past er nog wel enigszins bij. Het verpest het nummer wel een beetje, maar ik kan het hebben. Gelukkig maakt You Make It Easy het weer goed, want daar hebben we die fijne stem van Beth Hirsch. Dit nummer was ik even vergeten, is ook wel echt een "liedje". Heerlijk relaxt, en als je niet oppast, droom je zo weg. En dit liedje gaat nog echt over verliefdheid ook.

Ce-Matin Là is een toepasselijke titel, want het is 's ochtends heerlijke wakker worden met dit nummer. Net zoals op de rest van de cd heerlijke relaxte melodieën en geluiden, en hier wordt het ook nog eens bijgestaan door een trompetje! Wakker worden met zo'n trompetje, wat wil je nog meer? New Star in the Sky is ook een liedje vol met liefde, het gaat immers over de baby van één van de twee heren (blijkbaar Solal geheten). Een mooi iets om een lied aan op te dragen. Het is een wat flauw nummer, met wel hele zweverige melodieën en weer van die cheesy zang. Hier gaat het me allemaal wat te ver, en kan ik het niet zo goed hebben.

Gelukkig wordt het album nog mooi afgesloten met Le Voyage de Penelope, waarmee de cd op dezelfde manier wordt beëindigd als hij werd begonnen, al zit er in de afsluiter wat meer venijn (relatief gezien). Dat is wel fijn na het overdreven zweverige en zoete New Star in the Sky.

Al met al een album dat toch wel een unieke sound heeft, het klinkt echt als Air. Echt geweldig is het allemaal niet, maar bij vlagen is het echt heerlijke achtergrondmuziek en er staan nog wat fijne popliedjes op. Soms heb je gewoon de behoefte om even weg te dromen, en dat kan hiermee. Daarom verdient dit toch zeker 3,5*.

avatar van lebowski
Arrie, geef nou gewoon die 4,5 * die je wilt geven en trek je niets aan van mensen die relaxt verwarren met 'muzak' en 'eenvoudig'.

avatar van Arrie
Ah, ik zie dat ik hem op vier sterren had staan. Tja, dit is typisch zo'n 3,75*-album, een beetje ertussenin. Zal er nog even over nadenken wat het wordt.

Edit: ik maak er toch 3,5* van, sorry.

avatar van lebowski
Nou, dan zal het mijn wiskunde zijn die me in de steek laat.

Arrie schreef:
Het klinkt allemaal gewoon ontzettend fijn.

Arrie schreef:
Dit valt gewoon onder de sterke synthpop

Arrie schreef:
Dit nummer is gewoon perfect om met je geliefde in elkaars armen te liggen.

Arrie schreef:
dit is een heel aanstekelijk nummer, met een vrolijk ritme.

Arrie schreef:
Koude violen, met dramatische, meeslepende melodieën.

Arrie schreef:
Heerlijk relaxt, en als je niet oppast, droom je zo weg.

Arrie schreef:
Het is 's ochtends heerlijke wakker worden met dit nummer.

Arrie schreef:
Al met al een album dat toch wel een unieke sound heeft.

=
Arrie schreef:
Echt geweldig is het allemaal niet.