The Smashing Pumpkins - Oceania (2012)

Label: Rocket Science

1. Quasar (4:55)
  2. Panopticon (3:52)
  3. The Celestials (3:57)
  4. Violet Rays (4:19)
  5. My Love Is Winter (3:32)
  6. One Diamond, One Heart (3:50)
  7. Pinwheels (5:43)
  8. Oceania (9:06)
  9. Pale Horse (4:37)
  10. The Chimera (4:16)
  11. Glissandra (4:06)
  12. Inkless (3:08)
  13. Wildflower (4:42)
avatar van didi
Heerlijke cd. Genieten van de eerste tot de laatste minuut.
Wat kan mij het boeien of muziek nog kan.
Van mij mag alles en zeker deze cd van de The Smashing Pumpkins.
Ben benieuw hoe lang hij blijft verassen.
Voorlopig wordt hij na elke luisterbeurt beter!

avatar van Eveningguard
Panopticon is zelfs van Siamese Dream niveau. Billy kan het dus nog.

avatar van Koston
Het is lang geleden dat ik nog zo een flets en matig album heb gehoord. Hoe ver kan je nog zinken Billy? Ik heb een zwak voor zijn jaren '90 albums, zelf Machina kan ik nog wat smaken. Maar dit is zo onwaarschijnlijk zwak dat ik er bijna misselijk van word. Vreselijke pop met goedkope synths is dit. Overbodig is het woord dat dit album het best omschrijft, of het woord kutplaat

avatar van sakkediemus
Koston schreef:

En dan toch nog 2,5 * geven? Sterk.

avatar van Koston
Ik blijf BC een warm hart toe dragen, vandaar dat ik nog redelijk mild ben geweest. Het cijfer kan wel nog dalen na verdere luisterbeurten

Koston schreef:

Het is zo lekker makkelijk om deze plaat af te branden. Wat een belachelijk pleidooi voor een plaat die zoveel beter verdiend.
En dan nog een 2,5

avatar van Dielie
amai, tzijn ook altijd weer dezelfde die zich nogal eens moeten afreageren als er een negatieve commentaar komt op deze plaat, is ook wel redelijk irritant moet ik zeggen,

je kan ook wel eens proberen begrijpen dat mensen ook wel eens kunnen teleurgesteld zijn,

er zat idd wel veel meer in, veel meer,

wat er in Siamese Dream en Mellon Collie zat is mss moeilijk te overtreffen, maar er ontbreekt teveel passie en spitsvondigheid in Oceania voor mij,

toch wel een povere plaat dan, denk ik zo

kisses

Dielie schreef:

er zat idd wel veel meer in, veel meer,

toch wel een povere plaat dan, denk ik zo

kisses

Sorry hoor : ) Kan ook wel begrijpen dat mensen het niet goed vinden maar ik heb nog niet echt een goed onderbouwde review gezien van zo iemand.
Het is alleen maar hetzelfde gezeur. Billy kan het niveau van SD, G en MATIS niet meer halen.
Het is ouwe meuk, Billy heeft het niet meer enz....

Ik krijg bij dat soort commentaar meestal het gevoel dat die mensen de plaat 1 keertje doorskippen en wat ze dan horen klinkt niet naar hun verwachting.
Laten we hem dan maar afzeiken op MuMe.

Uitdaging:

Neem de nummers es 1 voor 1 door en zet eens een echt slechte review van dit album hier.
Daar kan ik mee leven en hoef ik niet meer te reageren op mensen die hem bij voorbaat afbranden

avatar van rtm
rtm
Conversation 16 schreef:

Uitdaging:

Touché

avatar van Lost
Toen ik de cd voor de eerste keer draaide moest ik toch eens doorbijten. Vooral bij het eerste nummer dacht ik het zal wederom voor de volgende plaat zijn. Het tweede is ook nog een moeilijke song, maar vanaf nummer drie is het toch wel genieten geblazen...

Ik zou zeggen beginnen luisteren vanaf nummer drie, wat ik meteen het beste nummer van de plaat vind.

Typisch tegendraads van Billy Corgan dat hij natuurlijk zijn moeilijkste song in het begin zet... kunnen ze de plaat gelijk beginnen afzeiken...

Lost schreef:

Huh?! Ik vind de eerste twee nummers zo'n beetje de beste van dit album. Gaat terug naar het oude geluid.... dat is toch wat velen zo graag willen horen??? Dat zijn toch zeker geen moeilijke nummers??
Nou ja, zolang ik er maar van geniet (ben al blij dat ik dat weer eens kan zeggen van een Pumpkins album en nee dat is geen fanboy gedrag want fan wil ik me sinds Adore al niet echt meer noemen).
Ik zet dit album sinds release zo'n beetje dagelijks op en dat komt niet vaak meer voor met nieuwe releases. Geen meesterwerk maar wel erg lekker.

avatar van Ducoz
Ik ben toch een halfje gezakt.

Ik vind het begin echt ijzersterk en tot aan de titeltrack valt het zeker niet tegen.
De titeltrack echter, vind ik soms wat inspiratieloos overkomen.. misschien heeft dat te maken met de lengte en de drang die dus ook de volle 9 minuten te vullen.. halverwege verslapt mijn aandacht en eigenlijk is het dan gedaan met de plaat voor mij.

'Pale Horse' doet mij ook minder dan voorheen, het kabbelt voor mij gewoon een beetje. 'The Chimera' komt dan nog langs om me even wakker te schuden, maar waarom iedereen nou zo lyirsch is over dit nummer? Prima nummer, niet meer niet minder.
'Inkless' vind ik ook tof.

Over de laatse tracks is al genoeg gezegd, denk ik zo.

Dat maakt 'Oceanina' zeker geen slecht album, en het is dan ook zeker een stap in de goede richting maar er zat zeker meer in. Misschien is het de speelduur dat er net voor zorgt dat ik dit album net niet meer wil uit zitten, Vooral door het slappe middenpunt van het album.

Synths of niet... tja... ik hou er ook niet zo van eerljk gezegd, maar de Pumpkins kunnen het hebben.. daar is deze plaat een goed voorbeeld van.

Beter dan 'Adore', 'Machina' of 'Zeitgeist'?
Ik vind het een lastige, mede omdat ik boven genoemde albums alle drie prima kan waarderen.

'Adore' is bijna sprookjesachtig en vernieuwend voor de Pumpkins.
'Machina' heeft iets duisters en neigt meer naar industrial(als ik die term duidelijk voor me heb).
'Zeitgeist' is veel meer grunge/metal dan de oudere albums van de Pumpkins en ik vond het een prima album, de meerderheid vond dat(afgaande op de scores) niet..

'Oceania' is eigenlijk een hele vernieuwing, het nieuwe vaarwater van de Pumpkins.. maar er is nog niet genoeg verkend en blijken sommige wateren ondiep waar de boot van kapitein Bill rakelings langs de rotsen op de boden schiet...

avatar van Halbee
Op Pitchfork krijgt deze plaat een mager zesje. Goede recensie trouwens:
The Smashing Pumpkins: Oceania | Album Reviews | Pitchfork

Lekker makkelijk Halbee

avatar van Don Cappuccino
Halbee, ik zou snel dat stuk tekst weghalen. Er staat toch duidelijk aangegeven dat je niet zomaar iets van een website mag overnemen. Als ik die review op Pitchfork wil lezen zoek ik het zelf wel op. Dat heeft hier niks te zoeken. En zet anders gewoon een link naar de review.

Don Cappuccino schreef:

Je hebt waarschijnlijk gelijk, maar ach of ik nu een link of de review plaats... Ik heb toch keurig aangegeven dat dit van Pitchfork komt. Vond het een goede recensie.

avatar van Don Cappuccino
Deze tekst krijg je als een lang stuk tekst overneemt en hier plakt:

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding.

Dus al geef je aan dat het van Pitchfork is, het mag niet.

Zo goed? Ben ik weer het braafste jongetje van de klas.
Het leven wordt er niet leuker op, kid!

Halbee schreef:

Zo goed? Ben ik weer het braafste jongetje van de klas.
Het leven wordt er niet leuker op, kid!

Wat een geneuzel Halbee. Je kan toch zelf een mooie recentie schrijven?
Wordt het leven weer wat leuker

avatar van IllumSphere

Dus al geef je aan dat het van Pitchfork is, het mag niet.

Dan doen de mensen die een blog beheren en bij sommige albums een link plaatsen naar hun review blijkbaar ook iets fout.

avatar van Halbee
Sorry hoor dat ik naar een goede recensie verwijs.... Het "geneuzel" wat ik hier lees kan daar niet aan tippen. Volgens mij is het een vak. Je mening geven oké.
Mocht je ambitie hebben om een goede recensie te schrijven, dan is het wel goed om te weten dat je recensie met een "s" schrijft en niet met een "t".

Dat bedoel ik nou. Geneuzel

avatar van papat
Violet rays:

avatar van Matthijs72
Toch wel een groeiertje, al blijft er een blok (nr 5 t/m 9) weinig-spannende tracks over. Ik snap ook wel dat je als Pumpkins geen EP meer uit kan brengen, maar 4 songs (1,2,3,10) was voor mij beloond met 5*, nu is de rek er met 3.5* wel uit. Al met al een Smashing Pumpkins onwaardig album, al is het weer beter dan Zeitgeist. Panopticon is echter meesterlijk, draai ik dagelijks.

Steven Mo
Maar Matthijs72. Als het een Smashing Pumpkins-onwaardig album is, waarom geef je hem dan nog 3,5*? Ja, hij is beter dan Zeitgeist, dat was helemaal een gedrocht. Een luie plaat. Je hoort wel dat ze hier langer aan gezeten hebben. Er is meer geschaafd. Daarom is het eindresultaat extra schrijnend. Allemaal net-niet-nummers. Zonder spanning, zonder rake hook. Ze proberen het verleden na te doen, ook qua sound, maar het liedjesschrijven lukt niet meer. Het is gedateerde treurnis. Ik heb het al eerder gezegd, maar doe het voor de zekerheid nog een keer: Smashing Pumpkins doet er goed aan om zichzelf op te heffen.

avatar van freakey
Goh, Mo is terug, ff een teiltje pakken.....

Steven Mo schreef:

Steven Mo
Ah, twee mensen aan het kotsen. Omdat iemand iets anders vindt. Lekker open minded. En zelf maar krampachtig naar dat beroerde Oceania luisteren. Haha.

avatar van Dielie
Steven Mo trapt hard in de ballen van sommige gekwetste zieltjes,

ik begrijp het wel,

Ik heb de Siamese Dream-remaster sinds vrijdag,

daarnaast is 'Oceania' inderdaad maar een magere ster waard,

jammer dat dat ook niet mag gezegd worden,

veel verandering op Oceania maar niet in de goede zin,

en op die verandering zat ik niet te wachten,

ik wil een Pumpkins-plaat hoe ik die ken als mijn favoriete band,

ik zat op een fantastisch geheel te wachten en dat krijgen we niet,

vuur-spetters-explosieve songs en soloos-recht in het bakkes!!

nogmaals, zeer jammer..

avatar van freakey
Ach kom nou Dielie... laat je niet meeslepen in het niet aflatende negativisme van Steven Jo.... ja deze plaat is middelmatig t.o.v. van Siamese Dream (ik vind overigens boven middelmaat) en daarmee op zijn minst 2,5*.... het is in ieder geval niet het gedrocht waar Mo het voor houdt... daarbij vind ik dat ie zijn punt hier al een paar keer te veel heeft willen opdringen.... we weten het nu wel.....