The Smashing Pumpkins - Oceania (2012)

Label: Rocket Science

1. Quasar (4:55)
  2. Panopticon (3:52)
  3. The Celestials (3:57)
  4. Violet Rays (4:19)
  5. My Love Is Winter (3:32)
  6. One Diamond, One Heart (3:50)
  7. Pinwheels (5:43)
  12. Inkless (3:08)
  13. Wildflower (4:42)
avatar van ozwald
hé SM geeft een 0,5. Dan moet het haast goed zijn

Band die ik na het geweldige Mellon Collie uit het oog ben verloren. Ik ga weer eens luisteren!

Rudi1984
Ik heb er overigens nog mixed feelings bij: hapt lekker weg op de achtergrond, maar het gaat ook allemaal wat anoniem aan me voorbij. Het is volgens mij typisch zo'n album dat twee kanten op kan vallen: hij wordt alsmaar verslavender zodra je de nummers leert kennen of het wordt al snel een stofhapper.

Oh ja, ik ben vooral fan van Machina, maar dat is vooral om nostalgische redenen: het was mijn introductie en ik was destijds diep onder de indruk van Try, Try, Try + die videoclip. Mellon Collie ben ik met terugwerkende kracht gaan waarderen en vind ik nu erg goed, hoewel ik hem nooit van begin tot eind beluister.

Voor de echte Pumpkins-fans/insiders hier: Ik heb zojuist de re-issues van GIsh en Siamese Dream besteld met daarbij de dvd's van respectievelijk Live at the Forum 1990 en ... 1993. Weet iemand van jullie hoe groot de kans is dat de 'afscheidsshow' in de Forum uit 2000 bij een toekomstige re-issue zal zitten? Die van Machina wellicht?

avatar van Pinsnider
Steven Mo moet thuis wat vaker een aai over zijn bol hebben waarschijnlijk, want die stem slaat natuurlijk nergens op, maar hij heeft toch een punt....
Vol verwachting heb ik deze plaat geluisterd, met speciale aandacht voor de numemrs die hierboven als "de besten" worden omschreven, maar na drie luisterbeurten moet ik tot de conclusie komen dat het me allemaal niet zo heel veel doet. Ik hoor geen magie uit het verleden, ik mis de dynamiek en breekbaarheid, ik vind het een standaard rockplaat, met een paar aardige deuntjes, maar meer ook niet...
Misschien groeit het nog. Misschien waren de verwachtingen toch iets te hoog, maar tot nu is het "jammer maar helaas"

@Rudi; volgens mij zouden ze de rerelease van Machina combineren met Machina II. Over een DVD heb ik niets gehoord...

Steven Mo

Mijn stem slaat nergens op MAAR ik heb toch een punt. Dus eigenlijk slaat het toch wel ergens op, blijkbaar. Het is wonderlijk dat je nog 3,0* aan een plaat geeft die je niets doet. Voor mij is het voldoende reden om 0,5* te geven. Ik had op een comebackplaat gehoopt, maar dat is niet het geval. Smashing Pumpkins doet er goed aan om zichzelf op te heffen.

Steven Mo schreef:

Quote Steven Mo over de nieuwe dEUS > De plotselinge release van deze plaat vond ik geweldig. Het gaf iets jongs aan, drang naar vernieuwing. Net als iedereen moest ik aan de In Rainbows-release denken. Helaas houdt de vergelijking daar op. Waar In Rainbows de beste Radiohead-plaat is, is Following Sea de slechtste dEUS-plaat. Tom Barman is het songschrijven verleerd. Hij houdt alleen nog maar van het geoliede rockgeluid. Een teurige constatering die we ook al op Keep You Close deden. De beste tijd voor dEUS zit erop. Uit respect voor hun eerste platen en de fans doet dEUS er goed aan om zichzelf per direct op te heffen. <

En dit zei je over de nieuwe dEUS?
Typisch dat elke band zichzelf in vergelijking met Radiohead moet opheffen.

Steven Mo
Typisch dat elke band zichzelf in vergelijking met Radiohead moet opheffen.

Een verband dat je zelf legt. Radiohead is niet heilig. Ja, het is een van de beste bands die op deze wereld rondlopen, maar ze zijn niet feilloos. King of Limbs vond ik een tegenvaller. Die krijgt dan ook 2,5*. Voor In Rainbows heb ik 5,0* over.

avatar van Pinsnider
Het doet me niets, maar de kwaliteit van het gebodene is objectief bekeken hier en daar best in orde. Voor mij dus een zesje. Ik vind het echter wel jammer dat ik nergens meer uit mijn stoel veer, maar het is ontegenzeggelijk vele malen beter dan Zeitgeist (al stond daar Starz op en een dergelijk nummer mis ik hier dan weer).

Conversation 16
We hebben dus een slechte beoordeling voor De nieuwe Pumpkins maar ook de nieuwe dEUS moet zichzelf opheffen. Bovendien zie ik King of Limbs een 2,5 krijgen.
Om met de befaamde woorden van R. vd Gijp te spreken.

Waar gaat dit allemaal over???

Ik raad Steven Mo aan de nieuwe van J Bieber aan te schaffen zodat hij nog enigszins aan zijn muzikale trekken komt

Steven Mo

Ik zie dat jij alleen maar hoge beoordelingen geeft. Alleen Zeitgeist van Smashing Pumpkins krijgt 2,5*, wat vijf keer zoveel is als ze verdienen. Ik kan niet anders concluderen dan dat je kritiekloos bent. Iemand die alles toch wel goed vindt. Je vindt het niet kunnen dat King of Limbs 2,5* krijgt. Ik vind het een terechte beoordeling. Ik waardeer hun poging, maar de nummers zijn niet zo sterk als we van hun gewend zijn. In Rainbows geef ik overigens 5,0* maar daar hoor ik je niet over. Je bent ook nog eens selectief in je argumentatie.

Ik raad JOU aan om Justin Bieber op te zetten. Misschien kan je dan eens een kritische beoordeling plaatsen. Of vind je dat uiteindelijk ook wel weer goed.

Conversation 16
Heb alleen albums die ik echt goed vind nog beoordeeld. Zit pas net op MuMe. Dat had je ook kunnen zien als je goed had gekeken. Toevallig even alle Pumpkins albums beoordeeld naar aanleiding van deze discussie. En Zeitgeist krijgt daarom wat lager (lees laagst).
En wat selectief in argumentatie betreft. Ik vind KOL een toppertje. Vandaar

Dus de vlieger gaat hier niet op voor jou Steven

Maar laten we het maar weer eens over Oceania hebben. En aangezien we jou mening weten heb jij nog weinig toe te voegen hier toch.

Groetjes dan maar

Steven Mo schreef:

Weetje, even eerlijk: ik ben helemaal niet van Radiohead maar ik respecteer iedereen's smaak. Ik zie dat jij ook hoog opgeeft van Blur en daar kan ik mij dan weer wel heel erg in vinden.

Smaak is en blijft nu 1maal persoonlijk en good for it Ik vind deze nieuwe Pumpkins plaat vergeleken met alles na Machina echt een verademing en als je de band een beetje gevolgt hebt de laatste 10 jaar moet je het daar mee eens zijn. Ik verwacht niet dat Corgan er ooit nog eens een siamese dream of M&TIS uitperst... nee... maar laten we even écht goed naar dit nieuwe album luisteren en dan hoor je toch echt 3/4 kwaliteit voorbijkomen tegen 1/4 filler/experiment.

Ik vind het persoonlijk knap dat Corgan dit album heeft gemaakt met deze band...en dan vooral enorm respect voor de band...de pumpkins waren nooit eerder een band als nu(ook al heeft de band nu een uitstraling van een suf boekclubje)...we all know the history of the pumpkins...en het was altijd Billy die alles schreef en componeerde...ik hoor nu dingen op dit album die typisch Corgan zijn maar ook de inbreng van de band. Ik ben echt blij verrast maar ook weer gerustgesteld met een nummer als ' Pale Horse'. een nummer waarvan ik dacht dat Billy het nooit meer zou schrijven....ja het zou zo op Adore kunnen staan maar dat boeit me niet...het is een nummer dat mij raakt en raken dat deed Corgan mij niet meer zo vaak tot dit nieuwe album....Doomsday Clock was het enige nummer op zeitgeist dat mij raakte....daarna....... ik gaf het bijna op met de pumpkins......dus deze heropleving doet mij ook opleven.....en absoluut niet het moment voor de pumpkins om zich op te heffen...NOWAY....dit is hopelijk een nieuw begin (al heb ik geen high hopes)

hee en als je het verder niet zint maak jij dan zelf eens een album als ' Oceania' of 'Following sea' van dEUS (topplaat**************************************) I challenge you

Amen, rtm

Ik ben het helemaal met je eens dat ze weer als een band klinken op Oceania. Ook de backings van Nicole Fiorentino zijn geweldig en het gitaarwerk van Schroeder is ook top.
Heeft ook eindelijk zijn plaats gevonden.
Corgan klinkt ook niet meer zo geforceerd als op Zeitgeist.
Ik blijf Oceania draaien en de nummers blijven boeien en niet onbelangrijk, groeien.
Het titelnummer is momenteel mijn favoriet en Pale Horse begin ik ook steeds meer te waarderen.
Glissandra is ook zo'n nummer dat langzaam groeit en doet me net als Pale Horse erg aan Adore denken.
Kan niet wachten ze live te gaan zien

Billy is back

Conversation 16 schreef:

Billy is back

Ik zou zelfs zeggen 'The BAND is back'. waar ik voorheen het gevoel had van Billy en 'zijn backup band' voelt dit gek genoeg alsof ze nu echt gegroeid zijn tot een volwaardige unit. Natuurlijk blijft Corgan leading in de sound en visie en dat is op dit album wat mij betreft nu eindelijk na jaren wachten eindelijk weer eens heel aardig gelukt. Live zien for sure. Ik moet er niet aan denken om die halfverlopen druggy D'arcy en idem Iha weer naast Billy verveeld hun 'kunstje' te zien doen. Deze band is passionate en passionate is waar IK voor ga...Always!

Mee eens

rtm schreef:

Als fan van het eerste uur zou ik dat toch wel leuk vinden maar ik weet ook wel zeker dat niemand dat echt wil zien (inclusief ikzelf)
Op Metropolis '92 stonden ze allemaal knetterstoned op het podium en was het een gezellige chaos af en toe maar anno nu zou het te genant voor woorden zijn om naar te kijken.
In deze bezetting zag ik het niet zitten om ze live te zien maar toen ik dat uiteindelijk toch deed moest ik toegeven dat dat zo beroerd niet was. Toch mis ik Jimmy wel hoor.

Oceania? Na drie dagen luisteren nog steeds een lekker rockplaatje. Niet meer of minder. Magie uit het verleden? Ik ben geen 21 meer toen ik hopeloos verliefd op Gish werd. Andere tijden....
Als ik nostalgie wil luister ik de betreffende albums wel.
Oceania is zoals ze klinken in 2012 en dat is best wat mij betreft. Ik luister er nu weer liever naar dan ik jaren gedaan heb. Die eerste drie zullen nooit overtroffen worden maar ach, als ik echt iets heel bijzonders wil horen kom ik wel uit bij andere artiesten en albums.

Steven Mo

De grootste dooddoener ooit. Als jij commentaar levert op het Nederlands elftal, ga dan zelf voetballen. Als je je eten vies vindt in een restaurant, ga dan zelf koken. Als je vindt dat de schilder prutswerk heeft afgeleverd, ga dan zelf schilderen. Wil je alsjeblieft dit argument noooooooit meer gebruiken? Dan mag je nooit meer ergens kritisch op zijn. Dit forum is ervoor bedoeld om je mening te geven. Soms is die positief, soms is die negatief. Volgens jou maatstaf zouden de mensen met negatieve meningen zelf platen moeten opnemen. Zie je zelf ook in hoe onzinnig dit is?

Steven Mo schreef:

Ben je hier nou nog bezig

Ga gewoon wat luisteren wat je wel goed vind

Ik dacht; eventjes kijken of Steven Mo nog op de site actief is.

Retweet verwijderd, het is hier geen twitter.

avatar van Banjo
hey een nieuwe Smashing Pumkins!
het is toch hopelijk niet een soort Adore of wel?

avatar van Ducoz
Banjo schreef:
hey een nieuwe Smashing Pumkins!
het is toch hopelijk niet een soort Adore of wel?

Uit de comments had je kunnen opmaken dat het geen Adore 2 is.

Het is een soort mix van alles wat Corgan tot zo ver heeft gedaan + een hoop nieuwe dingen, het is in ieder geval een fris geluid!

avatar van Madjack71
Ben niet zo van The Smashing Pumpkins, maar de hoes vind ik i.i.g. wel heel mooi en soms kan dat ook een aanleiding zijn om een album te gaan luisteren, dus wie weet.

Rudi1984
Nog wat achtergrondinfo over de geruchten dat de Metro 2000-show bij de re-release van 'Machina' zit: Anyone think the final Metro show will be the dvd for the Machina re-issue? - The Smashing Pumpkins Forum - smashingpumpkins.com

tip_of.yourstar
Ik sluit me aan bij wat ik hierboven meermaals zie vermeld worden. Oceania is een sterke terugkeer van de Pumpkins (hoewel ze sinds 2007 natuurlijk niet meer echt 'weg' zijn geweest). Je hoort op dit album invloeden van alle voorgaande SP-platen terugkomen, alsook van Zwan en TheFutureEmbrace, maar toch klinkt het fris en enigszins nieuw. Ik krijg hier bovendien echt wel de indruk dat de Pumpkins weer een band zijn. Een band die plezier heeft en waarin toekomst zit.

Ik hoor véél sterke nummers, met als (voorlopige) favorieten The celestials, My love is winter en Oceania. Het enige nummer wat me totnogtoe echt niet bevalt is Pinwheels. Dat nummer beviel me beter in de live-versie van vorig jaar.

Ik kijk alvast erg uit naar de fysieke release van Oceania om helemaal vertrouwd te worden met de nummers, en uiteraard naar de tournee. Naar het schijnt zullen de Oceania-concerten trouwens uit 2 delen bestaan: eerst wordt het album integraal gespeeld, nadien volgt ouder materiaal. Iets om naar uit te kjiken.

En als dat nog niet alles is, volgt in juli ook nog eens de reissue van Pisces Iscariot (2cd+dvd+cassette!). Jawel, het zijn mooie tijden voor fans van Smashing Pumpkins.

Is er al iets bekends over een terugkeer naar Nederland (of België)?

tip_of.yourstar
aERodynamIC schreef:
Is er al iets bekends over een terugkeer naar Nederland (of België)?

Niets concreets. Behalve dan dat Billy vorig jaar tijdens het concert in Brussel zei "See you next year."

tip_of.yourstar schreef:

Een cassettebandje..???? hahaha, geweldig! Leuke stunt! Komen er ook nog Pink Floyd heruitgaven voor een bandrecorder..?? En Vieuwphoria heruitgave op beta-max..??
(sorry voor deze melige zondagochtendpost)

tip_of.yourstar schreef:

Dat riep ie in Amsterdam ook. Mocht het een gunstige datum en lokatie zijn dan ga ik er deze keer minder lang over twijfelen

avatar van Ducoz
aERodynamIC schreef:

Ik heb nu de nieuwe plaat in mijn handen in de winkel(we mogen hem pas vanaf maandag verkopen..) en daar zit een grote sticker op met het volgende:

"First Studio Album form the Smashing Pumpkins in 5 years. ON TOUR FALL 2012"

Dus ik denk dat ze dan wel deze kant op komen.

Raar: ik heb de cd al sinds vrijdag in huis. Ook raar: die mededeling op de sticker niet gezien (maar ik haal stickers er altijd gelijk af ).