deric raven schreef:
Wel wat gehoord van dit album, maar mijn voorzichtige conclusie van nu is dat dit weer een veredeld solo album van meneer Corgan is net zoals Zeitgeist; het Zwans album en TheFutureEmbrace.
Al heeft hij altijd geroepen dat het aandeel van de band minimaal zou zijn; achteraf gezien merkte ik bij de eerste 3 albums dat er toch wel sprake was van een soort van groepsverband.
Beetje het verhaal dat nu; hoe toepasselijk speelt bij het Nederlands elftal.
Billy zou ook geen goede bondscoach zijn geweest.
Als een ego zich te groot neerzet, heeft dat vaak het gevolg dat een band ten onder gaat.
Bij The Beatles was dat ook het geval bij Let It Be; al hadden we daar 2 ego's.
Neemt niet weg dat ik Smashing Pumpkins in hun jaren 90 periode nog steeds geweldig vind.
Bij Zeitgeist waren mijn verwachtingen al groot, waardoor het steeds moeilijker wordt om Smashing Pumpkins serieus te nemen.
Die titel was ook bijzonder goed gekozen.
We hebben te maken met een band die zich in een perfecte zeitgeist neer zette, maar of men nu nog op ze zit te wachten.
Sorry aERo, ondanks de mooie recencie van jou (had ook niet anders verwacht), kun je mij helaas niet geheel overtuigen.
Dit verhaal duikt toch overal weer op terwijl iedere Pumpkins fan weet dat het vanaf het begin al Corgan voor en na was. Dus altijd al Corgan solo met band.
De eerste albums van de Pumpkins zijn op een enkel gitaarakkoordje na geschreven en ingespeeld door Corgan met alleen Jimmy Chamberlin als uitzondering op de regel.
Het heeft nooit te maken gehad met het ego van Corgan. Het waren zijn songs en iha, Chamberlin en Wretzky hingen daar los omheen.
Zij gedroegen zich ook als de rockstars (sex drugs en rock en roll). Stonden vaak ook stoned op het podium terwijl Corgan (die daar zelf niet aan meedeed) moest toezien hoe zijn songs live verneukt werden.
Het is niet gek dat hij Chamberlin er in geloof ik 95 heeft uitgezet om af te kikken.
In een interview met Corgan en Chamberlin geeft Jimmy dat ook toe.
Corgans onnavolgbare liefde voor die drie bandleden en zijn muziek resulteerde ook in 2006 in de oproep de band weer te herenigen.
Laten we eerlijk wezen. Corgan neemt nooit een blad voor de mond en er waren teveel dingen gebeurd voor een reunie.
Zwan bijvoorbeeld zie ik als een verknipt Pumpkins album.(En nog lang niet zo slecht als iedereen beweerd) Een hoop van die nummers waren namelijk ook geschreven voor de Pumpkins.
Het feit dat die bandleden ook weer ontaarde in rockster gedrag met drugsgebruik was voor Corgan de druppel.
Op Zeitgeist en in meerdere mate Oceania werkt Corgan met 3 muzikanten die naar mijn mening veel meer in de pap te brokkelen hebben (vooral Schroeder die meer dan Iha ooit, een begenadigd gitarist is) dan ooit tevoren.
Pumpkins is daarom meer een band dan ooit en Oceania meer een bandalbum dan een album van de Pumpkins ooit is geweest.
Misschien is dat het wel waarom een hoop mensen Oceania niet echt kunnen waarderen.
Roepen dat het oude meuk is gaat hier daarom voor mij ook niet op.
Beluister het album maar eens (hoe moeilijk dat ook is misschien) als het album van een nieuwe band.
Mijn conclusie is dat dat lang niet zo'n slecht album is dan.