Led Zeppelin - Led Zeppelin III (1970)

Label: Atlantic

1. Immigrant Song (2:26)
  2. Friends (3:53)
  3. Celebration Day (3:30)
  4. Since I've Been Loving You (7:24)
  5. Out on the Tiles (4:07)
  6. Gallows Pole (4:57)
  7. Tangerine (3:11)
  8. That's the Way (5:37)
  9. Bron-Y-Aur Stomp (4:17)
  10. Hats Off To [Roy] Harper (3:42)
  11. The Immigrant Song [Alternate Mix] * (2:27)
  12. Friends [Track - No Vocal] * (3:43)
  13. Celebration Day [Alternate Mix] * (3:19)
  14. Since I've Been Loving You [Rough Mix] * (7:17)
  15. Bathroom Sound [Track - No Vocal] * (4:01)
  16. Gallows Pole [Rough Mix] * (5:20)
  17. That's the Way [Rough Mix] * (5:23)
  18. Jennings Farm Blues [Rough Mix] * (5:54)
  19. Key to the Highway / Trouble in Mind [Rough Mix] * (4:07)
Father McKenzie
bikkel schreef:
De folky acoustische inslag die een deel van het album kenmerkt werd als onbegrepen beschouwd.
Het geeft juist aan waar de groep toe in staat was.Het klinkt in mijn beleving een stuk rijper dan I en II.
Er staan gewoonweg prachtige stukken op.Het prachtige That's the way,Bron-Y-aur-Stomp,en het bedeesde Tangerine.
Since i've been loving you werd een hoogtepunt tijdens de '' gigs ''.
En Immigrant song spat werkelijk je boxen uit.Wat een(nog steeds) powervolle hardrocker is dat .
Des te meer geeft dat aan hoe goed LZ eigenlijk was.

bikkel heeft deze prachtplaat goed begrepen en naar waarde weten te schatten en ik kan er weinig aan toevoegen; Led Zeppelin was van in het begin tot halfweg de seventies (tot en met Physical Graffiti) ongenaakbaar de beste hardrockband die ook folk- en bluesinvloeden in de muziek verwerkte, en zelfs niet vies was van wat oosterse invloeden (Kashmir op PG). Mijn bewondering voor deze band is ontzettend groot, deze muziek is niet aan slijtage onderheving, de leden van de band helaas wel.

stuart
Omdat ik toch wel de eerste 4 albums van LZ wilde bezitten, heb ik deze ook maar voor een leuk prijsje op de kop getikt; ik blijf het toch wel mijn minst favoriete Zep-album vinden, maar nog altijd goed genoeg. Het enige nummer dat ik hier skip is Friends . Zo.....nu genoeg reguliere Zeps in huis.

avatar van Kronos
Ik zou de twee volgende albums toch ook maar in huis halen.

Kronos schreef:
Ik zou de twee volgende albums toch ook maar in huis halen.

.... .....

Mr_White
Heerlijk album. Begint lekker met Immigrant Song en is daarna gewoon consistent goed, met als persoonlijke uitschieter voor mij nog Gallows Pole.

Inderdaad, Gallows Pole is subliem:

'Hangman, hangman, hold it a little while'
'I think I see my friends coming'
'Ridin' many miles'
.......
'I couldn't get no silver'
'I couldn't get no gold'
..........

Geweldig, die opbouw in dit nummer! Langzaam naar de zinderende climax zo rond 3:20 met die zwarte lyric:

'Swinging on the gallows pole, pole, pole, pole, yeah'

Onbegrijpelijk dat mensen dit de minste van de eerste 4 LZ-albums vinden. Voor mij is het de beste!

stuart
Het is niet onbegrijpelijk AEROgp; muziekbeleving is nu eenmaal persoonsgebonden. Ik zelf vind trouwens het verschil nu ook weer niet hemelsgroot, maar het is er wel (voor mij).

avatar van sdr
sdr
Tangerine vind ik zelf veruit het beste nummer op dit album. Niet dat de rest slecht is hoor, integendeel, maar Tangerine steekt er ver bovenuit en is naar mijn mening 1 van de beste nummers van Led Zeppelin.

stuart
Tangerine vind ik ook één van de hoogtepunten hier.

Juist!
Tangerine, Gallows Pole, Bron-Y-Aur Stomp zijn de toppers van LZ III

'Since I've been loving you' is een wat conventionelere LZ-track maar toch het beste nummer na 3 voorgenoemde.

Out on the Tiles en Hats off kan ik niet waarderen. Kan iemand eens uitleggen wat zo mooi aan die twee is? En That's the Way dreint in mijn oren te lang door.
De overige zeven zijn toppertjes, net zo goed als het voorgaande. Nrs. 4 en 7 zijn mijn favorietjes.

Al met al is III, ondanks al het moois, de eerste stap van de neergang.

Mogelijk, maar dan duurde die neergang hoogstens 1 album (LZ IV), want daarna piekt Led Zeppelin als een bezeten met Houses of the Holy en Physical Graffiti .

Al met al is III, ondanks al het moois, de eerste stap van de neergang.

Mogelijk, m.u.v. LZ IV , ofschoon ze daarna nog een behoorlijk aantal topsongs hebben gemaakt waaronder The Rover..... (het zijn er nog teveel op te noemen).

avatar van frankieman

Al met al is III, ondanks al het moois, de eerste stap van de neergang.

Neergang? Het begon pas na deze, pas op LZ 4 lieten ze zien dat ze naast geweldige muzikanten ook briljante pioniers waren.

avatar van James Douglas
Het is wellicht een neergang voor de mensen die van het pure Zeppelin-geluid houden. Terwijl ik mij nu afvraag of dat wel bestaat. In ieder geval de bloedintense rock van de eerste twee albums. Later werd deze sound verrijkt met andere invloeden. Verrijking in mijn geval en geenzins neergang.

stuart
Wel een goede beschouwing, James.

James Douglas schreef:

Ik denk niet dat je moet praten over een verrijking, maar toch een verandering. Na LZ I en LZ II veranderde de sound wel degelijk. Het absolute hardrock kantje ging er af en werd het allemaal wat experimenteler. Ik kan zowel het oude als het nieuwere werk zeer waarderen. Met niet echt voorkeur voor de 1 boven de ander...

stuart
Een verandering kan wel een verrijking zijn in de zin dat men wat andere paden betrad.

avatar van James Douglas
Overigens, heb ik vanochtend genoten van de single van Immigrant Song waar ook het fenomenale Hey Hey What Can I Do opstaat. Had niet misstaan op dit album.

stuart
You lucky bastard, James...

James Douglas schreef:

stuart schreef:
You lucky bastard, James...

Nu ik het lees... Ik zou samen met m'n lief wat 45's gaan draaien vandaag....
(Heb z.g.a. alle Zep-singles overgekocht van een ex-fanatic)

stuart
You luckier bastard, Kaztor.....

Op deze plaat laat Jimmy Page horen dat zijn muzikale interesse verder reikt dan blues. Het is vanaf deze plaat dat Led Zeppelin beschuldigd wordt van connecties met de duivel. Dit heeft uiteindelijk hun roem naar nog grotere hoogten gestuwd. Hats off to Led Zeppelin!

PriestMaiden
Topplaat. Opener Immigrant Song is één van mijn favoriete Zeppelin songs.

Joy
en de prachtige hoes niet te vergeten

Ik vind het een vreselijke shithoes eigenlijk.

Eigenlijk helemaal te wauw die hoes .....
en de muziek is ook wel geinig.

avatar van Shangri-la
Idd. Hoes en muziek zijn dik in orde. Vooral de hoes van de oude vinylversie met draaischijf is erg mooi.

Stijn_Slayer schreef:
Ik vind het een vreselijke shithoes eigenlijk.

Inderdaad, als je die hoes ziet, dan verwacht je niet het type muziek wat op dit album staat.

aerogp1 schreef:

Mmmm....Flower-Power... (hippie muziek)