Led Zeppelin - Led Zeppelin III (1970)

Label: Atlantic

1. Immigrant Song (2:26)
  2. Friends (3:53)
  3. Celebration Day (3:30)
  4. Since I've Been Loving You (7:24)
  5. Out on the Tiles (4:07)
  6. Gallows Pole (4:57)
  7. Tangerine (3:11)
  8. That's the Way (5:37)
  9. Bron-Y-Aur Stomp (4:17)
  10. Hats Off To [Roy] Harper (3:42)
  11. The Immigrant Song [Alternate Mix] * (2:27)
  12. Friends [Track - No Vocal] * (3:43)
  13. Celebration Day [Alternate Mix] * (3:19)
  14. Since I've Been Loving You [Rough Mix] * (7:17)
  15. Bathroom Sound [Track - No Vocal] * (4:01)
  16. Gallows Pole [Rough Mix] * (5:20)
  17. That's the Way [Rough Mix] * (5:23)
  18. Jennings Farm Blues [Rough Mix] * (5:54)
  19. Key to the Highway / Trouble in Mind [Rough Mix] * (4:07)
avatar van James Douglas
Ik denk dat je dit toch met iets meer nuancering moet bekijken. Dit is de eerste plaat waar 'Zeppelin' zich volledig vrijlaat in het experiment. Hetgeen tot volle bloei kwam met o.a IV en Physical Graffiti. Maar dit zijn de wortelen van het experiment en echt onmiskenbaar 'Zeppelin'. Ik neem aan dat je songs als 'Tangerine' en 'Gallows Pole' ervaart als 'luchtiger'. Maar die tracks zijn eigenlijk gewoon voorbodes op latere meesterwerkjes zoals 'Going to California' en 'Stairway to Heaven'. Geef hem nog een goede kans. Hij heeft wellicht wat meer inzinking nodig maar doe je ogen dicht en waan je op het platteland van Engeland, dan komt deze plaat er prachtig uit.

avatar van bikkel2
De tot standkoming van III is al interessant.
Plant en Page trokken zich terug op het platteland (Bron-Y-Aur) en leefen een poosje lekker primitief.
De acoustische folkachtige feel is dus niet uit de lucht komen vallen.
De rust en het landschap nodigt uit tot relaxheid en die is op deze plaat te bewonderen.
"Zep'' liet heel duidelijk horen geen slaaf van de muziekindustrie te worden en de heren trokken hun eigen plan.
De pers en wellicht ook een deel van de fans wisten nauwelijks raad met deze ommezwaai en het album werd niet juichend ontvangen.
Zoveel jaar na dato kreeg de plaat alsnog de lof die het verdiende.
Tuurlijk is Led Zeppelin een rockband maar andere zijstapjes werden nooit geschuwd.

avatar van James Douglas
Tof verhaal, inderdaad. Vandaar mijn referentie naar 'waan je op het Britse platteland'.

Ik heb bij mijn exemplaar op vinyl ook nog een krantenbericht, ik zou de exacte bron even moet checken, met ee nrecensie uit 1970 en hij ontving slechts 3 sterren. Bij release werd deze plaat niet geheel begrepen denk ik. Dat begrip heeft zich wellict pas laten doorsijpelen toen de vervolgplaten de veelzijdigheid van Led Zeppelin lieten horen.

en dat terwijl dit de beste van zep is

volgens mijn bescheiden mening;)

En, samen met Presence, ook de meest 'eerlijke'.

avatar van rudiger
Joy schreef:
en dat terwijl dit de beste van zep is

volgens mijn bescheiden mening;)

Is dit de beste van Zep ?
Ik heb hem orgineel in de kast staan en nog nooit gedraaid .

avatar van bikkel2
De beste Zep?? daar zijn de meningen nogal over verdeeld.
IV staat over het algemeen het beste aangeschreven. Het is wel een album waar alles samenkomt.
Ik denk dat III aan een inhaalslag bezig is.
De 1 en de 2e van Zep zijn puur en je hoort een gretige band , maar III en IV laat een veel hechtere en experimentelere band horen.
Samen met Houses Of The Holy en Physical Graffiti zijn dit mijn favorieten.
Met Presence en In Through Out Door heb ik wat minder.

CTK
Deze moet je meer beluisteren om hem echt te gaan waarderen. Nu vind ik hem prachtig.

Father McKenzie
bikkel schreef:
De critici waren destijds niet erg te spreken over deze 3e van Zep.
De folky acoustische inslag die een deel van het album kenmerkt werd als onbegrepen beschouwd.
Het geeft juist aan waar de groep toe in staat was.Het klinkt in mijn beleving een stuk rijper dan I en II.
Er staan gewoonweg prachtige stukken op.Het prachtige That's the way,Bron-Y-aur-Stomp,en het bedeesde Tangerine.
Since i've been loving you werd een hoogtepunt tijdens de '' gigs ''.
En Immigrant song spat werkelijk je boxen uit.Wat een(nog steeds) powervolle hardrocker is dat .
III kreeg terecht de waardering die het alsnog verdiende,want dit is gewoon een heel gelaagde afwisselende plaat.De groep duidelijk groeiende en niet bang voor het experiment.
Des te meer geeft dat aan hoe goed LZ eigenlijk was.

Rudiger, lees deze bespreking maar eens, deze gebruiker heeft de plaat goed begrepen en naar waarde weten te schatten.
Ik vind dit een lekkere folke rootsplaat, Led Zeppelin kon dus inderdaad méér dan hardrock brengen, de band wou zichzelf plaat na plaat vernieuwen en ontwikkelen en is daar goed in geslaagd!

rudiger schreef:

Is dit de beste van Zep ?
Ik heb hem orgineel in de kast staan en nog nooit gedraaid .

ik vind dit idd de beste zep, en na 1 en 2 zeer gedurft om met deze op de proppen te komen ipv voort te borduren op het bekende geluid en stijl

zelden zon prachtige combinatie van unieke nummers bij elkaar gehoord op 1 plaat

alleen al vanwege since ive been loving you al een 2,5 sterren waard

vooral de laatste 3 nummers vind ik prachtig, doodzonde dat het afgelopen is na hats off, meer meer meer wil ik, meer van dit

kheb um ook origineel aan de muur hangen, 1 van de platen die ik koester en voornamelijk de cd versie van draai, 1 keer per jaar komtie op de platenspelert voor het extra volle geluid

magoed, in de kast staan en nooit gedraaid, korrel zout uiteraard

dan wordt dat hoog tijd voor je

stuart
Ik heb een groot aantal nummers van dit album ergens op een schijfje staan , alleen blijft het er bij vaak dan bij om naar te luisteren. Ik sta wel eens im de muziekwinkel met dit album (9 euri, dat is niet het punt) in de hand en vraag me af om ik het regelmatig ga afspelen. Op zich is het een prima album, naar toch is het voor mij om te kopen een 'twijfelalbum'. Er staan toch een 4 tal nummers op die ik wat minder vind (heb ik al eens eerder gepost) qua gevoel.
Ook had ik de liever de rock- en acoustiche nummers meer verdeeld willen zien hebben, al kun je dat zelf natuurlijk 'programmeren' of anderzijds. Het zou mischien wel een mooie plaat zijn (voor mij) met instelling van de 'shuffle' knop op de CD speler. (sommige albums lenen zich daar uitstekend voor).

Ik begrijp je helemaal stuart, dat vind ik ook. Ik moet ook nog wat Zeppelin spul in huis halen. Waarbij ik van Houses of the Holy en Psychical Graffiti zeker weet dat het er wel van gaat komen twijfel ik ook steeds bij deze plaat.

avatar van aerogp1
Naar mijn mening de absolute topper in het LZ-oeuvre!!
Wat een mooie songs...... wat een diverse songs........
De hele plaat hangt samen met briljante rifjes, harde nummers, bluesy nummers en zelfs een nummer met reggae-invloeden , en natuurlijk de fenomenale zang van Plant.
Wat kan een LZ fan zich nog meer wensen?
Dit is het Zep-album wat een plaatsje in mijn top 10 krijgt!

Joy schreef:

kheb um ook origineel aan de muur hangen

Elke Zep-fan moet minstens de vinyl-versies van deze en Physical Graffiti hebben, vind ik. Album-designs waren zelden ingenieuzer.

Deze heb ik op LP met de draaischijf. Graffiti volgt z.s.m.

kaztor schreef:

Elke Zep-fan MOET minstens de vinyl-versies van deze en Physical Graffiti hebben, vind ik.
Ik heb geen enkel album op vinyl in bezit meer, hoor ik er dan ook nog bij voor jou? Ik ben een behoorlijke Led Zep liefhebber, maar heb er nog nooit vinyl van gehad. Als ik met mijn ogen dicht naar muziek luister maakt het volgens mij geen barst meer uit, want dan zie je zowel een cd als vinyl niet meer. Gewoon snobisme en popiejopie gedrag vind ik het geleuter over vinyl vaak. Het gaat om de gedraaide muziek voor mij, meer niet.

kaztor schreef:

Deze heb ik op LP met de draaischijf. Graffiti volgt z.s.m.
Dat is de grootste onzin. Elke Zep-fan mag voor zichzelf uitmaken wat hij in zijn bezit heeft.

Joy
en als je een elpee in huis hebt is dat gewoon leuker dan een ceedeetje, dat valt niet te ontkennen, al was het maar vanwege het formaat zodat details beter zichtbaar zijn

een cd hoesje hang ik niet aan de muur, een elpeehoes wel

back tot music, voor de twijfelaars, het is geen led zep album als wat je tot dan toe kent, maar ervoor in de plaats komt een erg veelzijdig album met wat mij betreft alleen maar hoogtepunten,, ook al vind je nu enkele nummers niets, vaker draaien en ze groeien vast

en zo niet heb je voor de helft van de nummers voor een 7 euro wat je voor de cd betaald nog niet teveel neergelegd

overigens kan ik dit deze plaat ook meer waarderen omdat hier niet uitvoerig op gejat is, dit is wellicht zelfs het meest originele zep werk

bikkel2 schreef:
De tot standkoming van III is al interessant.
De acoustische folkachtige feel is dus niet uit de lucht komen vallen.
Zoveel jaar na dato kreeg de plaat alsnog de lof die het verdiende.

Ik snap niet zo goed waarom mensen een band in één hokje willen plaatsen. Led Zeppelin is ingedeeld in het genre rock, en heeft met deze plaat wat meer Folk invloeden aan de sound toegevoegd.

Het botst op het moment dat ik vaak hoor dat deze plaat niet geheel de Zeppelin sound bevat. Simpelweg omdat men vindt dat het een Rockband betreft.

Is muziek echter geen creatief en emotioneel spinsel van, vaak meerdere, personen. Wat geeft iemand het recht, om muzikale talenten als CJ. Page & R. Plant tot één genre te beperken. Of anders gezegt, waarom voelt iemand het als verraad, als een band van zijn "genre" afwijkt?

Wat je daarmee bereikt is niets anders dan een heel smal referentiekader voor een muzikant. Gebruik het woord "genre" voortaan om te rangschikken... Niet om bands in te stoppen, en hen niet de gelegenheid geven om in andere hokjes een kijkje te nemen en ook mooie dingen produceren. Het brede en het vrije van muziek is juist zijn mooiste kant. Alleen dan zal men écht kunnen verdwalen in de diepte van muziek.

Ben ik met je M.Psoas Major. Ik hou zelf ook meer van de hardrock kant van Led Zeppelin, maar ik ben blij dat ze dit niet à la AC/DC hun hele carriere hebben doorgezet. De band maakt hier juist een ontwikkeling door, wordt meer volwassenen. Als het nog steeds mooie muziek oplevert is dat helemaal niet erg (wat mij betreft staat met name Houses of the Holy op een net zo hoog niveau, of zelfs hoger, als elk album dat daarvoor kwam).

Overigens ook opvallend dat er op de folkkant nog wel eens kritiek komt en een nummer als Kashmir wel de hemel ingeschreven wordt. Dat is toch ook geen 'Led Zep hardrock' meer?

avatar van Kronos
Wie graag wil zien waar Led Zeppelin deze III heeft opgenomen, maar vooral van motorfietsen en -reizen houdt, kan straks om 22u00 afstemmen op TV 1 (VRT 1, België).

De bende van Wim
Reportageserie waarin Wim Opbrouck samen met een muzikant en een fotograaf een tocht van duizenden kilometers door Europa maakt. Afl.9 : Onder het Melkwoud. In Noord-Wales gaat de Bende op zoek naar het huisje waar Led Zeppelin zijn derde lp heeft opgenomen. In de hoofdstad van Wales komt de Bende een groep oldtimerliefhebbers tegen.

avatar van ricardo
Verdomd dat is net wat voor mij ja. Ik houd wel van oldtimers en met de brommert op vakantie gaan.

Kronos schreef:

De bende van Wim
Ik had het net te laat opstaan. Ze waren Tangerine aan het zingen.
Man, ik baal er nog steeds van.

avatar van Kronos
Het gedeelte over Led Zep III was wel even mooi, maar het duurde niet erg lang.

ricardo schreef:

CTK schreef:

Vurige reacties!
Ik bedoelde het in oppervlakkige zin, niet uit snobisme.

avatar van ricardo
Nee hoor dat weet ik ook wel en van jou snap ik dat zeker. Ik had alleen wat moeite met het woordje MOET en het woordje minstens in jouw zin. Net of je een koekebakker zou zijn als je alleen maar cd's in je bezit zou hebben, dat was alles meer niet.

avatar van LucM
Led Zeppelin liet zich niet in het hardrockhoekje drummen en bracht op hun derde album naast de typische hardrockkrakers als "Immigrant Song" en "Celebration Day" ook enkele akoestische folkachtige songs waarvan "Bron-Y-Aur Stomp" het hoogtepunt op dit album is. Aanvankelijk lauw ontvangen door de fans vanwege de verrassende koerswijziging maar achteraf bekeken een prachtig album van een veelzijdige band dat met hun volgende "IV" nog sterker voor de dag zal komen.

Ik heb alle reacties hier nog eens doorgenomen, en met name Joy's raad opgevolgd. Ik heb deze dus nog een vrij groot aantal keren gedraaid, zonder vooroordelen, en heel erg aandachtig geluisterd. Elke keer ontdekte ik wel weer een stukje dat me erg aansprak en deze zit toch wel erg goed in elkaar. Misschien ook wat 'artistieker' dan de voorgaande twee. Alleen met Friends heb ik nog niet zoveel. Vooral als geheel is deze plaat sterk, de meeste nummers lijken zwakker te worden als ik ze afzonderlijk draai. De sfeer wordt dan minder, het is dan te kort om je mee te slepen.

Het échte hoogtepunt is natuurlijk Since I've Been Loving You, één van de sterkste Zep nummers ooit. Maar ook de rocker Immigrant Song, het schitterende Tangerine en Bron-Y-Aur Stomp (de drums zijn alleen net ietsjes te hard).

Ik ben dus eindelijk genoeg overtuigd (in totaal heb ik er 5 jaar over gedaan ) en heb deze gister dan ook eindelijk gekocht.

stuart
Gefeliciteerd Stijn.... ...het is zéker geen miskoop.(ik heb 'm zelf overigens (nog) niet)

Bobiej
De meest 'natuurlijke' van Zeppelin lijkt me. Bij deze plaat krijg ik altijd het idee dat Page en Plant met z'n 2en bij het water zitten, Page met z'n acoustische steelstring op schoot, Plant ernaast (beetje het idee van de intro van "The Song Remains the Same" film), en samen rustig en laid back folk-nummertjes schrijven.

Bron-Y-Aur Stomp (die drumbeat!), Immigrant Song (iets minder laid back ), Tangerine, Hats of to Roy Harper...

Wacht...

Hats of to Led Zeppelin!

avatar van barrett
Ja, ik kan me wel in dat beeld herkennen Bobiej, het lijkt wel of ze de nummers te plaatse uitvinden. Met uitzondering van Immigrant Song en Since I Been loving you.

Wat is die laatste toch een lekker bluesliedje, een echte meerwaarde aan deze plaat.