Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van LucM
Ik ben geen hiphopliefhebber (al bezit ik enkele hiphop-albums), hiphop is meer gericht op het ritme en de teksten en niet zozeer op melodie, terwijl ik juist veel belang hecht aan melodie. Maar omdat dit album zo hoog staat genoteerd in de MuMe top-250 was ik wel nieuwsgierig naar.

Het klinkt zeker niet slecht, ik hoor duidelijk dat de raps goed in elkaar steken en tekstueel is het bij vlagen ook boeiend en niet te vulgair waar sommige rappers zich aan zondigen. Instrumentaal is het goed ingekleurd hoewel de drums wat teveel op de voorgrond zijn gemixt. Het album duurt vrij kort waardoor het niet snel gaat vervelen. Maar echt raken doet het mij niet, zelfs niet na meerdere beluisteringen.

Ik ken tenslotte 3,5* toe omdat ik de kwaliteit er wel inzie. Tenslotte heb ik véél, véél slechter gehoord dan dit, ook in de rock.

avatar van fabblwaps
LucM schreef:
Het klinkt zeker slecht
Typefoutje?

avatar van Arrie
Leuk dat je het probeert, Luc!

avatar van Gyzzz
Inderdaad goed om te lezen dat ook niet-HipHoppers zich aan deze plaat wagen.

avatar van bennerd
En dat is voor mij nog steeds een erg goede keuze gebleken

[/meligheid]

Nas vond ik nooit geweldig. Ik ben dan ook in 1990 geboren en kende deze cd niet. Ik gaf hem een kans vanwege haar hoge notering en mijn voorliefde voor hiphop. Momenteel vind ik Illmatic, samen met vele anderen (een van) de beste hiphopalbums die ik ken. Nas flowt erg lekker en ik hou oprecht van Illmatic. Ik kan hem elke dag opzetten zonder verveeld te raken. De nieuwere Nas vind ik niet zo geweldig. Illmatic is een topper. Vooral dat het album niet zo lang duurt, is een pluspunt. 40 minuten vind ik een ideale tijdsduur. Zeker als de veertig minuten op deze manier worden ingevuld. Vijf sterren.

avatar van fabblwaps
Heb je de CD's Stillmatic, God's Son, The Lost Tapes en It Was Written al geprobeerd? Die zijn ook goed van Nas, al zijn ze wel minder dan deze uiteraard.

fabblwaps schreef:

It Was Written en Stillmatic allebei vaker dan eens naar geluisterd. Maar waar ik bij Illmatic het geheel goed vind en ik met plezier het hele album beluister, heb ik bij It Was Written en Stillmatic meer de neiging om te skippen naar bepaalde nummers.

avatar van thgryda
Nazareth schreef:

Klopt die twee albums heb ik ook grijsgedraait, vooral op stillmatic heb je een groot aantal goeie tracks. Maar jammer genoeg ook een aantal skippers. Dit album luister je van het begin tot het einde zonder te skippen. Bij it was written zijn de uitschieters beter als op stillmatic maar iets meer skippers nog, heb dit maar naar een 5 verhoogd classic sowieso

avatar van R-Know
Vorige week het plaatje, de lp, je weet wel, vinyl gekocht bij Saturn in Antwerpen.
€ 4,95
Veel plaat voor heel weinig geld. Lekker.

avatar van UmindC
Oe.. Deze wil ik ook wel op LP.

avatar van RebelINS
Ik luister de laatste tijd steeds meer naar Nas en hij begint een favoriete mc van mij te worden.
Illmatic blijf ik echter zijn beste werk vinden. Het is voor mij het enige album van Nas waarop geen één slecht nummer te vinden is.
Daarbij vind ik Illmatic het beste hip hop album ooit gemaakt.

Halftime is voor mij samen met lyrics of fury van Eric B. en Rakim de beste flow die ik ooit gehoord heb.

avatar van Arrie

Halftime is ook uitgegroeid tot één van mijn favorieten ja.

RebelINS schreef:
Daarbij vind ik Illmatic het beste hip hop album ooit gemaakt.

Ik durf het zelf sowieso het beste album ooit te noemen

avatar van WeztSide
Hulde aan de nieuwe bonustracks-verberging. Deze 10 nummers is what it's all about

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
WeztSide schreef:

Inderdaad .

WeztSide schreef:

Die remixen zijn ook heel erg fout, maar Star Wars is wel een erg vette track!

avatar van UmindC
Is het ook, maar het hoort niet thuis op Illmatic. Alleen deze 10 nummers maken het een classic.

avatar van Kill_illuminati
Dit album is zo klassiek en goed dat ik het ook twee keer bezit. De CD en de Vinyl versie. Ik hoef de anniversary versie want die afbreuk aan de kwaliteit. Ik wil graag de vinyl samen met mijn Master of Puppets Vinyl ophangen in mijn kamer.

avatar van UmindC
Zal mooi staan! Ik heb de vinyl versie van Common's Be aan de muur hangen.
De vivyl versie van deze wil ik ook nog steeds aanschaffen.

avatar van Kill_illuminati
Dat is een erg mooie cover. De vinyl van dit album is niet zo moeilijk te vinden voor een prikkie in nieuwstaat. Dus veel succes ermee.

avatar van MAS
MAS
Inderdaad ik heb hem laatst op vinyl gekocht voor 7 euro bij concerto.

avatar van RebelINS
UmindC schreef:

Ik durf het zelf sowieso het beste album ooit te noemen

Bij nader inzien durf ik dat ook te doen

avatar van Cor
Cor
Ik ben nog steeds geen liefhebber van Hip-Hop, maar deze plaat kan ik wel hebben. Lekker melodieus, voldoende afwisseling. Ik luister 'm niet vaak, maar eens in de zoveel jaar komt 'ie weer eens tevoorschijn.

avatar van Dungeon
Cor schreef:

Ik ben wel een liefhebber van HipHop maar het werk van NAS dig ik niet. Een 1 omdat ik het niet graag luister. Een 5 vanwege wat Illmatic voor de hiphop in het algemeen gedaan heeft / doet. Gemiddeld: 3.

avatar van MAS
MAS
Geef dan gewoon een 1 als je het echt zo slecht vind.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)

(Vast op voorhand: Beetje bout gesteld en kort door de bocht....ik weet het.)

Het werk van Nas in zijn algemeen en Illmatic ain't the same thing...

FightForMore

(Vast op voorhand: Beetje bout gesteld en kort door de bocht....ik weet het.)

Hoe kun je nu niet deze plaat waarderen ? Als je dit al niet graag luistert, wat dan luister je dan wel ? Nas behoort zeker tot de legendes van de jaren '90, de Gang Starr-achtige hip-hop.

avatar van Psycholamp
Dungeon schreef:
Een 5 vanwege wat Illmatic voor de hiphop in het algemeen gedaan heeft / doet.

Wat heeft deze plaat dan voor de hiphop gedaan, volgens jou?

avatar van Dungeon
FightForMore schreef:

Legende of niet ik hou gewoon niet zo van lllmatic als plaat om naar te luisteren. Ik heb het jaren geprobeerd. Maar het land gewoon niet. Daarom een 1. Vroeg of laat pak ik hem weer uit de kast en probeer ik het opnieuw. Misschien zal ik ooit de magie snappen die deze plaat heeft in de ogen van velen. Daarom kan ik ook niet anders dan hier een 5 voor geven. Onder andere dus omdat deze plaat dus bij veel mensen nauw aan het hart ligt. Maar ook de invloed van deze plaat op andere platen. Dat soort shit. Daarom waardeer ik de plaat dus wel in dat opzicht.

Waar ik wel van hou: Pharcyde, Hieroglyphics, Goodie Mob, tribe called Quest, The Roots, Gang Starr, Kool G Rap, Kain Slim, Automato enz...

Het is denk ik gewoon een beatles - stones ding. verder begrijp ik het zelf ook niet. De 1 houdt van de stones de ander van the beatles. Maar beiden zijn ze goed en groots...