Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)

avatar van Dungeon
UmindC schreef:
Je kan ook van de Beatles én van de Stones houden.

Die optie sluit ik natuurlijk niet uit...

avatar van Silky & Smooth
Ik kan mij wel vinden in wat Dungeon zegt. Ik begin Illmatic wel steeds beter te vinden, maar het blijft geen topplaat (voor mij). Toch blijf ik het wel af en toe proberen. Al ligt mijn smaak ook eigenlijk tot de periode waarin o.a. ATCQ op het hoogtepunt was en dan pas weer vanaf 2000. Daar tussenin is niet echt mijn ding ben ik wel achter.

UmindC schreef:

En van appels en peren.

Niet te vergelijken qua muziek maar ik snap de vergelijking wel.

avatar van Shelter
Dungeon schreef:

Legende of niet ik hou gewoon niet zo van lllmatic als plaat om naar te luisteren. Ik heb het jaren geprobeerd. Maar het land gewoon niet. Daarom een 1. Vroeg of laat pak ik hem weer uit de kast en probeer ik het opnieuw. Misschien zal ik ooit de magie snappen die deze plaat heeft in de ogen van velen. Daarom kan ik ook niet anders dan hier een 5 voor geven. Onder andere dus omdat deze plaat dus bij veel mensen nauw aan het hart ligt. Maar ook de invloed van deze plaat op andere platen. Dat soort shit. Daarom waardeer ik de plaat dus wel in dat opzicht.

Waar ik wel van hou: Pharcyde, Hieroglyphics, Goodie Mob, tribe called Quest, The Roots, Gang Starr, Kool G Rap, Kain Slim, Automato enz...

Het is denk ik gewoon een beatles - stones ding. verder begrijp ik het zelf ook niet. De 1 houdt van de stones de ander van the beatles. Maar beiden zijn ze goed en groots...

Kijkende naar de hiphop die je digt, kan ik me best goed voorstellen dat je Illmatic niet zo waardeert.
Behalve de oude platen van Gangstarr dan want die hebben wel wat weg kwa beats van illmatic. Ik heb hetzelfde met NWA en Ice T, legendes in hiphop maar ik ben meer van de jazzy soulvolle hiphop (uitzonderingen daar gelaten), waardoor ik de classics van die artiesten niet kan waarderen.

avatar van Doubleuj
hip hop klassieker, niet te ontkennen. nog steeds invloed op de hedendaagse hiphop, samples quotes etc.

avatar van jellecomicgek72
Ik zal je zeggen dat ik geen groot hiphopliefhebber ben. Heb deze plaat toch maar effe gedownload deze week en eens goed beluisterd. In het begin verwachte ik een plaat die me totaal niet ging aanstaan, maar blijkt het is juist één van de betere Hip-Hop platen die ik gehoord heb. Het probleem met Hip-Hop is altijd dat het een hele andere manier van luisteren vraagt, omdat je goed op de teksten moet letten tijdens het luisteren. Ook hier zit het op deze plaat helemaal goed. Volgens de meeste mensen is dit een klassieker in het Hip-Hop genre en dat wil ik best geloven. De Hip-Hop van tegenwoordig vind ik bv echt lachwekkend slecht, dan is toch wel heel andere koffie. Betere nummers van het album zijn: The Genesis en N.Y. State of Mind. Ik zet hem maar eens in op 4*, kan hoger worden/kan lager worden.

avatar van AOVV
Dat valt wel mee hoor, de hip-hop van tegenwoordig. Er zijn zeker wel artiesten die met goed materiaal afkomen, zoals bijvoorbeeld Atmosphere en The Roots.

Over 'Illmatic': dit is inderdaad een klassieker, de 4 sterren waard!

avatar van WeztSide
Erg fijn voor de hiphopliefhebber om te zien dat fans van andere genres hier van kunnen genieten

avatar van bennerd
En dat terwijl het toch echt wel pure hiphop is.

avatar van UmindC
Je leest hier inderdaad wel vaker dat niet-hiphop liefhebbers dit kunnen waarderen. Erg leuk om te horen

avatar van MJ_DA_MAN
jellecomicgek72 schreef:
Anders: ja; lachwekkend slecht: nee. Uiteraard komt er ook veel slechte pulp uit, maar dat had je vroeger ook. Don't believe the hype!

avatar van jellecomicgek72
Toch maar een 0,5* verhoging. Ken weinig Hip-Hop dat zo goed in elkaar zit. Ook de lyrics van N.Y. State of Mind vind ik bv echt ijzersterk.

Rappers I monkey flip 'em with the funky rhythm I be kickin
Musician, inflictin composition
of pain I'm like Scarface sniffin cocaine
Holdin a M-16, see with the pen I'm extreme, now
Bulletholes left in my peepholes
I'm suited up in street clothes
Hand me a nine and I'll defeat foes
Y'all know my steelo with or without the airplay
I keep some E&J, sittin bent up in the stairway

En verder......

Geweldig album
Jammer van het jummer One Love.
Dat vind ik het enige slechte nummer.

Pardon!?
daar ben ik het dus totaal niet mee eens, een van de beste imo.

avatar van WeztSide
Life Is Like A Dice Game uit Nas' pre-Illmatic tape had van mij hier best mogen staan!

avatar van Harderwiek
Vond dit album nooit zo 'geweldig'. Laatst toch maar weer eens uit de kast gehaald. En kan er eigenlijk een ster bij geven. Het album zit toch zo perfect in elkaar en de flow van Nas is gewoon tegen perfectie aan!
4.5*

Het zijn toch allemaal klassiekers 5*

I rap for listeners, blunt heads, fly ladies and prisoners
Hennessy holders and old school niggas, then I be dissin a
Unofficial that smoke woolie thai
I dropped out of Cooley High, gassed up by a cokehead cutie pie
Jungle survivor, fuck who's the liver
My man put the battery in my back, a difference from Energizer
Sentence begins indented, with formality
My duration's infinite, money-wise or physiology
Poetry, that's a part of me, retardedly bop
I drop the ancient manifested hip-hop, straight off the block
I reminisce on park jams, my man was shot for his sheep coat
Childhood lesson made me see him drop in my weed smoke

Bigup2
En trouwens de helft van pre-illmatic had er van mij ook bij mogen staan.

avatar van Kill_illuminati
Juist niet want dat afgedaan aan wat Illmatic zo mooi maakt. Een compacte solide tracklist. Die nummers zouden dit album echt niet beter gemaakt.

avatar van Harderwiek
Mee eens. Nas zit hier zo'n prachtig album neer. Het beperkte aantal tracks speelt hier ook zeker een rol in, als het album 18 tracks had gehad was het al een stuk minder interessant geweest denk ik!

avatar van Arrie
Zijn die pre-Illmatic-tracks ooit eens uitgebracht?

toris
dat weet ik niet zo, als je de beste tracks van de "lost tape" erop zet, dan blijft het denk ik even goed.

Arrie schreef:
Zijn die pre-Illmatic-tracks ooit eens uitgebracht?

Nee, enkel misschien als bootlegs dus je zal ze moeten pindakazen. Niet zo moeilijk te vinden trouwens. Zoek gewoon op pre-illmatic.

avatar van Arrie
Zo ver was ik ook nog.
Ik vroeg me gewoon af of er een officiele release was, waar die nummers opstaan. Heb overigens al een PM van fabblwaps erover gekregen. (waarvoor dank)

avatar van fabblwaps
Graag gedaan