Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van Harderwiek
Klopt, Represent is topnummer van dit album

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Represent is heerlijk met zijn onheilspellende sampletje maar ik vind Halftime met zijn heerlijke bassline en naadloos eropaansluitende drums op het perfecte tempo voor Nas toch wel de #1 hier.

Dit zijn ook mijn huidige favorieten .

Silky & Smooth schreef:
Ik heb ook albums als bijvoorbeeld 36 Chambers en deze gehaald vanwege de status. Die hebben ze niet voor niks, lijkt mij. Achteraf kom je er dan achter dat het niet je smaak is...

Ik vind zoiets gewoon groepsgedrag. Ik download gewoon alle albums die me wat lijken ( en dan let ik wel op de status ) en ik koop het pas als ik het echt wat vind.

Ontopic: Halftime is geweldig inderdaad
Ik vind dat samen met represent en NY state of mind de beste nummers op dit album

avatar van maxinator
One love vind ik echt magisch qua beat, alleen totaal niet bij nas passen..

P-DawG
Op wat voor manier past het niet bij Nas dan volgens jou? Als in te speels/funky ofzo?

avatar van maxinator
Ik weet niet, maar ik zou veel liever q-tip erop horen rappen... Volgens mij vind ik nas meer iemand voor wat meer "standaard" beats.

avatar van Frank White
Enige album waar ik geen één track hoef te skippen gewoon omdat alles aan dit album klopt.

Dj Premier is misschien wel hier op zijn best.
Nas' lyrics zijn van hoog niveau,ze lijken haast wel poëtisch!
Het klinkt echt erg goed,de flows van Nas passen goed op de beats.
Dit is zo'n album die je zo vaak kan horen zonder dat ie gaat vervelen.

een DIKKE 5

avatar van BZN
BZN
Frank White schreef:

Nas' lyrics zijn van hoog niveau,ze lijken haast wel poëtisch!

zijn ze eigenlijk ook, street knowledge en meer dan dat op sommige momenten!

avatar van RebelINS
principal2000 schreef:
Hoge verwachtingen zijn (bijna) altijd dodelijk. Bij de 2e luisterbeurt had je daar geen last van. Of je was de eerste keer misschien dronken of zo!

Nee ik was niet dronken
Waarschijnlijk heb je gelijk over dat hoge verwachtingen verhaal.
Ik zit op dit moment ook in een periode waarin hip hop muziek meer en meer groeit bij mij waardoor ik bijvoorbeeld flow van rappers e.d. steeds meer ga waarderen en horen.

Nas is een van me favoriete rappers en dit is gwn een dikke classic.. zo is hiphop bedoeld. Heb hem ook origineel thuis net als bijna alle andere cd's van nas. Vind deze en Stillmatic en I am het beste.. met illmatic op nr 1.

4.5*

toris
Hét best hiphop album in de geschiedenis van het genre.
Alles klopt gewoon.
De Teksten, De producties, de delivery van nas....
Ik kan niet lager dan een 5* geven.

avatar van J.M.
Damn! kijk weer is een keer in de toplijsten, en deze staat nu gewoon op 9 .
Geheel terecht overigens, blijft na al die jaren nog steeds mijn favo hiphopalbum. Elke keer als ik hem luister is die geniaal, alles zit perfect in mekaar.

It's like that, you know it's like that, i got at him know you never get the mic back

Social_Mask
I got it hemmed

avatar van J.M.
Haha, serieus ja . Altijd gedacht dat hij zei, I got at him .

hahaha,

hahaha,
Gister had ik dit album nog niet op origineel,
en sinds vandaag heb ik hem 3 keer
Ik heb dit album van 3 verschillende mensen cadeau gekregen

hahahaha hoe krijg je het voor elkaar

P-DawG
toris schreef:

avatar van ThingMan
Een van de beste albums die ik heb thuis. Ik heb de heruitgave ook gekocht toen deze uit kwam. Represent vind ik toch wel een echte klassieker.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Begin van de 3e verse van One Love blijft zo heerlijk. Als ie zegt to relax my dome, my phone, left the 9 at home en die beat er weer inkickt .

avatar van Flipm0de
Voor mij zonder twijfel het best album wat er ooit is gemaakt!

panjoe schreef:

En op Untitled rapt hij: the mac left his iPhone and his 9 at home, soort van moderne update

avatar van matn
Zo'n geweldige cd
ik hou echt v/d manier waarop hij een verhaal verteld in One Love
Nasty Nas in your area
About to cause mass hysteria

avatar van chevy93
Tijd voor wat tegengas

Hip-Hop is nooit mijn genre geweest en zal het ook nooit worden. Het "nigger"- en "fuck"-gehalte is één van de dingen waarom ik het genre verafschuw. Waar ik me ook aan ga storen is de achtergrondbeat. Veelal eentonig. In het begin nog wel leuk, maar naar mate het nummer vordert wordt het toch irritant. Het gaat ook om de tekst denk je, maar ja... daar versta je nooit wat van en ook wil ik niet echt naar de tekst luisteren om bovenstaande reden.

Nu over Illmatic, het is denk ik het eerste Hip-Hop album dat ik nog redelijk vind. Het nummer bestaat voor de helft uit nummers die variëren van ok tot redelijk en voor de andere helft uit matige songs. Zo vind ik Life's a Bitch en Halftime leuke nummers, maar nummers als One Love en Memory Lane zijn duidelijke missers.

Matig album over het algemeen, maar voor hip-hop het beste wat ik gehoord heb.

avatar van GarnalenPeller
De herhalende beat geeft juist kracht aan de MC, en wat voor een. Als je die dan niet verstaat, dan zal je eerst gewoon je engels moeten bijschaven jongen. Waarom stoor je je trouwens aan het woord "fuck"? Ben je tachtig?

avatar van chevy93
Mijn Engels is bovengemiddeld, dat lijkt me goed genoeg...

Zinnen als You know you got the mad fat fluid when you rhyme, it's halftime en Atlanta ain't Brave-r, I'll pull a number like a pager haal ik er echt niet uit.

Nee, ik ben 81 . Komt op mij gewoon over als stoerdoenerij.

avatar van Outblasty
Rappers doen nou eenmaal stoer (Heus niet allemaal hoor maar wel veel). Ik kan me goed voorstellen dat je dat maar niks vind. Tsja het verstaan rappers is gewoon een kwestie van wat vaker luisteren.

avatar van Arrie
chevy93 schreef:
Mijn Engels is bovengemiddeld, dat lijkt me goed genoeg...

Nee, ik ben 81 . Komt op mij gewoon over als stoerdoenerij.

Tja, die eerste zin die je noemt vind ik toch echt duidelijk te verstaan.

En de halve wereld zegt tegenwoordig 'fuck'. Maar je moet goed begrijpen dat iemand als Nas uit (de ghetto van?) Queensbridge komt. Daar is het gebruik van de woorden nigga en fuck heel normaal, hij is daarmee opgegroeid. Voor hem is dat normaal taalgebruik. Nou kan ik begrijpen dat je daar niet zoveel mee hebt, maar het is in ieder geval geen stoerdoenerij.

avatar van Arrie
Waar voor mij persoonlijk de tekstuele kracht van dit album zit is de vele binnenrijm. Dat vind ik echt geweldig.

FightForMore
Ik heb vandaag dit album opnieuw beluisterd en ik vind het nog steeds één van de betere albums uit de hiphop-geschiedenis. Nasty Nas is (nu wat minder dan vroeger) één van de betere rappers en het is dus geen wonder dat ik erg veel naar hem op kijk. Een 5.

NAS gewoon mijn favoriete rapper en dit mijn favoriete album. Geen andere keuze dan 5 sterren;).