Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van No Surrender
De 'Clean version' gekocht, blijkt toch gewoon dirty te zijn.:)

avatar van Noc
Noc
Memory Lane

avatar van Outblasty
Nr. 11 in de top250. Toch wel heel erg hoog voor een hiphopalbum. Maar voor mij is het zeer terecht dat deze plaat zo hoog staat. Verreweg het beste hiphop album ooit gemaakt.

avatar van discipline
Ok ik heb dit album toch wel een beetje onderschat ik zie nu eindelijk de genialiteit van dit album perfecte producties en een ijzersterke Nas ik verhoog 'm naar een 4.5*

JA!

Ik moet eerlijk zijn: ik vond dit album, saai, te eentoning gewoon helemaal niets..

Nu heb ik em gekregen van een vriend van me, hij zei ja hij lag er voor 9,99 en je moet em gaan waarderen, en dat doe ik nu.

Nas heeft echt een heerlijke flow, de beats zijn eigenlijk helemaal niet saai, het is gewoon goed. Lekkere plaat.
Voor mij zijn tot nu toe de hoogtepunten van het album: Represent en NY State of Mind.

Ik begin met een 4, kan zeker groeien.

avatar van DJFreez
J.M. schreef:
Hoezo tuurlijk is ie dan clean?!?
Die sticker wil niks zeggen die plakken ze er op wanneer ze zin hebben bij FRS.

Nope, er is geen platenwinkel die 'Clean version' stickers of PA stickers er zelf opplakt, dat kan ik je garanderen. Ik heb zelf jarenlang bij FRS gewerkt en heb nog wat jaartjes ervaring verder in de muziekindustrie, dus ik weet wel van de hoed en de rand.

MJ_DA_MAN schreef:
Ik ging er van uit dat de sticker er door de platenmaatschappij of fabrikant ervan was opgeplakt. Maar dan zul je wel gelijk hebben.

Edit: klik en klik.

Klopt, dat gebeurt in de fabriek en nergens anders...

Outblasty schreef:

In ieder geval één van de besten, helemaal mee eens. Ik kan alleen niet kiezen tussen 'Illmatic' en 'It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back', die beiden van begin tot eind super zijn.

avatar van niethie
Heb deze nog op lp staan, van uit de tijd dat ik nog weinig andere dingen luisterde!
Dit is voor mij toch wel een van de weinige Hip Hop platen, die in de jaren toch ver overeind in blijven staan, ik heb niet zoveel meer met het genre maar af en toe kan ik hier nog prima van genieten en luister ik dit nog wel eens. Nas is in ieder geval een goede MC en deze sterke (debuut)plaat kent een paar geweldige nummers met al even sterke teksten en beats waar de meeste fake ass top 40/underground rappers van nu nog een puntje aan kunnen zuigen.

3,5 sterren

avatar van TheFunkyM
Vandaag toch weer meer geluisterd. Dit is echt een goede cd. Snapte nooit waarom hij zó vaak in mensen hun top 10 stond. maar echt heerlijk, goede beats, goede lyrics.. eigenlijk zoals hip hop bedoeld is. Dan hoor de daarna op 538 weer round round van FloRida. Dat is dan echt carnaval/ circus muziek..

halfje weer omhoog

Nocturnal
Op deze site is het alsof dit de beste Hip-Hop cd is die er is. Ik kan meer dan 20 cd's opnoemen die ik persoonijk beter vind. Ik heb de beats op deze cd nooit zo geweldig gevonden vooral die volgens vele "magistrale" beat van Represent vind ik maar kaal en saai klinken. Maar al bij al is dit wel een classic en er staan enkele toptracks op zoals track nummer 3 met AZ , NY State of Mind natuurlijk en It Ain't Hard to Tell, verder ook een geweldige intro.

avatar van FlyLo
Nocturnal schreef:

Het blijft natuurlijk een mening hé. Illmatic is sowieso toegankelijker dan de meeste andere hoogstaande hiphop albums (bv. alles van het Definitive Jux label)

Nocturnal
FlyLo schreef:

Enter The Wu-Tang vind ik het meest toegankelijke Hip-Hop cd , die vond ik direct dope.

Social_Mask
Valt wel mee toch? Heeft toch een vrij rauwe sound wat de meeste niet direct kunnen waarderen. Dan vind ik Illmatic een stuk toegankelijker.

M'n favoriete album en dat zal ook wel altijd zo blijven. Voor mij is elk nummer op dit album een klassieker... Jammer dat Nas dit niveau nooit meer gehaald heeft, hij heeft nog wel klassiekers gemaakt, maar een album zo goed als illmatic is hem nooit meer gelukt.

avatar van Arrie
Deze heb ik ontdekt dankzij R&P's Hip-Hop Top 500, en daar ben ik hem erg dankbaar voor! Het is m'n favoriete hip-hop, alles klopt gewoon. Het is ook het meest verslavende album dat ik ken, je blijft hem draaien. Het is een album dat ik maar niet zat word. De producties zijn geweldig, vooral die van Primo (De Primo-nummers zijn mijn favorieten), en Nas heeft een geweldige flow. En de ene gastbijdrage op het album, van AZ, is ook nog eens erg goed, maar hoe kan het ook anders met zo'n naam... (Ja, ik ben voor de voetbalclub AZ ) Terecht een klassieker, en ik hoop dat dit album nog de top 10 haalt. Mijn top 10 heeft ie in ieder geval, als enige hip-hop album, wél gehaald.

avatar van Pooiertje
Arrie

Super Elmo
Geweldig album, kan er maar geen genoeg van krijgen. Dit album ken ik van binnen en buiten. Nas mag rappen op de meest fraaie producties en de sfeer die het uitstraalt is groots met een hoofdletter G (is eens wat anders als de zachte 'g'). En hij rapt op een sterke manier.

avatar van TheFunkyM
heeft een plekje in mijn top 10 gekregen.
Eerst kon ik me niet zo vinden in dit album, maar binnen korte tijd is dit toch 1 van mijn favo albums geworden.

Gallow
Ook 1 van de weinige hiphop albums die ik nog wel eens op durf te zetten zonder een schuldgevoel te krijgen van mijn jeugd. Van de zomer verwacht ik nog wel dat ik hem wat vaker ga draaien.

avatar van Snakeskin

avatar van Rhythm & Poetry
Ja want één album vertegenwoordigt het gehele genre zoals je weet.

niet te geloven dat dit de top 10 haalt. Is dit representatief?

Representatief voor wat? Voor het genre hip-hop? Je kan zelf wel bedenken dat dat niet zo is, omdat een geheel genre niet hetzelfde als één album klinkt. Het zou natuurlijk kunnen dat hip-hop gewoon je ding niet is, maar misschien moet je ook gewoon ergens anders beginnen als je nooit hip-hop luistert. Maargoed, ik vond dit album ook niet meteen geweldig. Dus er is nog hoop.

P-DawG
niet te geloven dat dit de top 10 haalt. Is dit representatief?
Zo zielig om zo iets te zeggen, als ik mij verdiep in andere genres dan Hip-Hop luister ik toch ook niet slechts 1 album om vervolgens te stellen dat of dit representatief is... Waarschijnlijk heb je niet eens de moeite gedaan om dit album, laat staan het genre, te verkennen.

niet te geloven dat dit de top 10 haalt. Is dit representatief?

Ik ben persoonlijk geen liefhebber van hip-hop maar dat dit album de top-10 haalt wil toch zeggen dat er toch een grote groep liefhebbers voor bestaat waarbij dit album blijkbaar de fraaiste is.
Ben allang blij dat bart smit of hoe heet ie ook al weer? o.i.d. niet representatief is en de top 10 zou halen..... oeiii.

avatar van Arrie
Bart Smit? Bedoel je Jan Smit? Daar heb je wel weer gelijk in natuurlijk. Maar m'n punt is; als je dit album niet goed vindt, betekent dat niet dat je alle hip-hop niet goed vindt.

lowriderluuk
Voor mij blijft het "bart smit" ---speelgoedwinkel---nog altijd kinds--- begrijp je?
Muziek voor ?????? ja, voor wie eigenlijk , slijmmuziek eueugghhhh. slaapverwekkend

avatar van WILDE_FRANS
Hilarisch.

Ieder z'n meug.

P-DawG
lowriderluuk schreef:
Ieder z'n meug.
Misschien moet jij en sommige andere users zich eens afvragen of ze dit album een serieuze kans hebben gegeven. Bij veel Hip-Hop liefhebbers gaat dit er ook niet meteen als zoete koek in, laat staan bij iemand die louter rock muziek luistert. Maar goed dat maakt jou toch ook heel stoer/niet bart smit.

avatar van frusciflea
Ik heb niet altijd enorm zin om dit album te beluisteren... En als ik hem beluister vraag ik me dan ook af waarom ik er niet altijd zin in heb, want het is een erg lekkere plaat!

P-DawG schreef:

Lees me goed in voorgaande berichten: Ik kan hip-hop enigszins wel waarderen en heb deze cd gekocht naar aanleiding van de hoge klassering in de Mu-me top 250, dat maakte me nieuwsgierig.
Deze muziek heeft echter niet mijn voorkeur, vandaar een 2,5.
Als ik het slecht zou vinden had ik wel een 0,5 gegeven.