Led Zeppelin - Led Zeppelin (1969)

Label: Atlantic

1. Good Times Bad Times (2:46)
  2. Babe I'm Gonna Leave You (6:42)
  3. You Shook Me (6:28)
  4. Dazed and Confused (6:28)
  5. Your Time Is Gonna Come (4:34)
  6. Black Mountain Side (2:12)
  7. Communication Breakdown (2:30)
  8. I Can't Quit You Baby (4:42)
  9. How Many More Times (8:27)
  10. Good Times Bad Times / Communication Breakdown [Live in Paris, 1969] * (3:52)
  11. I Can't Quit You Baby [Live in Paris, 1969] * (6:41)
  12. Heartbreaker [Live in Paris, 1969] * (3:49)
  13. Dazed and Confused [Live in Paris, 1969] * (15:01)
  14. White Summer / Black Mountain Side [Live in Paris, 1969] * (9:19)
  15. You Shook Me [Live in Paris, 1969] * (11:55)
  16. Moby Dick [Live in Paris, 1969] * (9:21)
  17. How Many More Times [Live in Paris, 1969] * (11:14)

avatar van Running On Empty

Ook hier geldt wat mij betreft, doe een copy paste en zet de gehele recensie hier gewoon neer.

avatar van musician
Dat vind ik ook. Samen uit, samen thuis op musicmeter. Dit is een discussie-forum over muziek, niet een site waarbij uitsluitend naar eigen sites wordt verwezen. Wat mij betreft wordt het bericht als niet relevant verwijderd.

avatar van erwinz
Doe ik meestal ook, maar deze is nogal lang.

Bij deze:

Minstens een jaar geleden werd er al over gesproken en sindsdien waren de verwachtingen hooggespannen. Ik heb het natuurlijk over de reissues van de platen van Led Zeppelin.

Ik ben zelf vooral verknocht aan Houses Of The Holy, maar voor de reissue van deze plaat moet ik helaas nog wat langer geduld hebben. Vorige week verschenen immers slechts de reissues van de eerste drie platen van Led Zeppelin, die de overzichtelijke titels Led Zeppelin i, Led Zeppelin ii en Led Zeppelin iii hebben meegekregen.

Zoals inmiddels gebruikelijk bij reissues kan worden gekozen uit een groot aantal versies, variërend van de gunstig geprijsde versie op 1 cd en de versie met een extra bonus-disc tot luxere versies bestaande uit 3 LP’s of zelfs 5 schijven en een fraai boekwerk. Ik kan zelf prima uit de voeten met de versies met een extra bonus disc met live-materiaal; materiaal dat zeker wat toevoegt aan het studiomateriaal.

Van de eerste drie platen van Led Zeppelin kende ik tot dusver vooral de derde. Ik stapte wat later in wanneer het gaat om de muziek van Led Zeppelin en ging vooral voor het latere werk, maar de derde LP van de band met een hoes met een ingenieuze draaischijf kon ik destijds natuurlijk niet laten liggen. Natuurlijk ken ik van Led Zeppelin i en Led Zeppelin ii de Led Zep klassiekers, maar de rest van het materiaal op de overigens prachtig klinkende reissues heeft me aangenaam verrast.

Op Led Zeppelin i zijn alle belangrijke ingrediënten van het inmiddels uit duizenden herkenbare geluid van Led Zeppelin al aanwezig. Het veelzijdige gitaarspel van Jimmy Page, de rauwe strot van Robert Plant, de beukende drums van John Bonham en de vaak wat onderschatte baspartijen van John Paul Jones (die overigens ook de keyboards en orgels voor zijn rekening neemt).

Led Zeppelin i bevat vooral invloeden uit de psychedelica en de bluesrock en gebruikt deze invloeden om een geluid neer te zetten dat uiteindelijk zou leiden tot het ontstaan van de hardrock. Led Zeppelin bevat echter ook invloeden uit de folk, al moeten deze invloeden op deze plaat nog genoegen nemen met een bescheiden rol. Met name de bluesy tracks op de plaat klinken nog altijd fantastisch, zeker wanneer Robert Plant en Jimmy Page de ruimte en de tijd nemen. De stem van Robert Plant blijft volkomen uniek en ook de dynamiek in het gitaarspel van Jimmy Page is ongeëvenaard.

Het debuut van Led Zeppelin uit 1969, met songs als Good Times Bad Times, Dazed And Confused en Communication Breakdown, is inmiddels een onbetwiste klassieker en daar valt niets op af te dingen.

Toch vind ik Led Zeppelin ii, eveneens uit 1969, nog net wat indrukwekkender, wat in dit geval overigens iets anders is dan beter (want het debuut bevat betere songs).

Op haar tweede plaat heeft Led Zeppelin haar eigen geluid ontwikkeld. De plaat, die vooral bekend is vanwege de single Whole Lotta Love, klinkt anders dan de platen van soortgenoten van Led Zeppelin en heeft tot op de dag van vandaag invloed op iedere band die stevige rockmuziek maakt.

Led Zeppelin ii werd in een vloek en een zucht opgenomen tijdens de tour die volgde op de release van het debuut en klinkt daarom eenvoudiger en directer dan het debuut. De plaat klinkt ook consistenter dan het debuut van de band dat alle kanten op schoot, al is er ook op Led Zeppelin ii plaats voor uitbijters als een folky track of een bijna popsong.

Op de plaat domineren echter de stevige gitaarsongs en het zijn songs die nog altijd staan als een huis. Led Zeppelin heeft zich op haar tweede plaat ontwikkeld tot een band die grossiert in meedogenloze gitaarriffs en door merg en been gaande vocalen; allemaal gebouwd op het solide fundament van de ritmesectie. Het zou ongelooflijk veel invloed hebben, maar klinkt ook nog altijd bijzonder lekker.

Led Zeppelin iii uit 1970 bouwt voort op de eerste twee platen van de band, maar laat een enorme groei horen. Waar op Led Zeppelin i blues en psychedelica domineerden en op Led Zeppelin ii de hardrock werd geboren, schiet Led Zeppelin op Led Zeppelin iii alle kanten op.

De band kan nog steeds stevig rocken, maar experimenteert ook met folk en psychedelica. De elektrische gitaren maken af en toe plaats voor akoestische gitaren en krijgen gezelschap van onder andere strijkers.

Op Led Zeppelin iii weet de band haar middelen te doseren. Robert Plant kan nog steeds flink uithalen, maar zingt ook gevoelig en ingetogen. Jimmy Page kan nog steeds imposante gitaarmuren neerzetten, maar kan ook prachtige folky spelen. Dat John Bonham opeens ingetogen of complex kan drummen valt minder op, net als de prachtige bijdragen van de nog altijd zwaar onderschatte John Paul Jones. Led Zeppelin iii bevat parels als Immigrant Song, Since I’ve Been Loving You en Gallows Pole en is na al die jaren nog altijd een buitengewoon indrukwekkende plaat. Zeker de folky tracks op de plaat zijn prachtig en blijven maar intrigeren, wat mij betreft meer dan de stevigere tracks op de eerste twee platen.

Al met al ben ik zeer tevreden over deze eerste worp Led Zeppelin reissues. De verpakking is mooi, het geluid is prachtig en het bonusmateriaal is waardevol. Volgende keer iv en Houses Of The Holy dus er ligt nog veel meer moois in het verschiet. Mooi voor op de tafel, maar nog mooier uit de speakers. Erwin Zijleman

avatar van henk01
Klasse!

avatar van Edwynn
Lang verhaal dat vooral iets vertelt over de inhoud van de eerste 3 albums. Die was er op eerdere uitgaven ook al. Dus ik mis nu even de meerwaarde. Wat moeten we bijvoorbeeld van het bonusmateriaal verwachten behalve dat het 'waardevol' is en 'zeker iets toevoegt'?

avatar van erwinz
Belangrijkste meerwaarde vind ik het geweldige geluid. De live-opnamen bij Led Zeppelin i vind ik erg goed, maar daarvoor kun je ook terecht bij prima live-boxen.

avatar van Lura
Deze heruitgaven zijn ook als downloads in 24bit verkrijgbaar.

avatar van Tony
Alleen bij de deluxe editie legaal te verkrijgen, toch?

avatar van glenn53
Ja, dat klopt

avatar van ricardo
Pff wat een interesse allemaal voor de nieuwe persingen.

Ik ben een groot liefhebber van led zeppelin, en heb wel 12 albums origineel van ze in huis.

Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om alles nog eens aan te schaffen in de nieuwe persingen.

Dan koop ik er liever muziek voor wat ik nog niet ken.

Lijkt mij persoonlijk een enorme geldverspilling om alles dubbel of om zelfs nog meer persingen ervan te hebben.

Ik vind dat niet alleen gelden voor led zeppelin maar in het algemeen.

Met zappa hetzelfde, de oude albums al duur gekocht, komen ze met nieuwe persingen die iedereen ineens een stuk beter vind.

Het zal allemaal wel, maar zou alleen maar een nieuwe kopen als een oude cd het niet meer deed.

erwinz schreef:
wat wil je nog meer dan how the west was won.

Dat is wat mij betreft de ultieme live box van zeppelin, en dan heb je nog het geweldige bbc sessions, en ook nog het iets mindere maar ook nog erg lekkere the song remain the same.

Live werk zat, ze kunnen mij echt niet met het extra live werk verleiden om de nieuwe persingen aan te gaan schaffen.

avatar van Tony
Is ook voor de hele echte fans ricardo, die extra live schijfjes. Heb er ook niks mee. HtWWW, wat je al zegt, is voldoende live LZ voor mij.

Maar ik ben wel echt omvergeblazen door de remaster sound die ik tot nu toe heb gehoord hoor. En zeg nou zelf, aan de geluidskwaliteit van LZ CD's schort over de hele linie veel meer dan de incidentele verbetering die de Zappa remasters hebben opgeleverd. Zo zie ik het althans.

Doe me een lol en pindakaas deze eens, gewoon voor de gein. Alsof je het voor het eerst hoort, echt waar. Mijn LZ CD's staan binnenkort hier: Muziek >> Koop en Ruil >> Te koop: cd's

zaaf
ja. helemaal eens. wat een kristalhelder geluid. fijne kanaalscheiding.
echt een geweldige aanwinst.

avatar van titan57nl
Die moet ik dan maar snel eens aan mijn collectie toevoegen! dank.

Zit ik ff te zoeken op sites zie ik deze, ach grapje tussendoor kan toch?

avatar van ricardo
Led zeppelin III zou ik vanwege de veelal acoustische nummers evt nog overwegen om die in de nieuwe persing aan te schaffen, want dat kan enorm schelen in geluidskwaliteit.

De rest houd ik het gewoon bij de vorige persingen die me altijd al goed voldeden.

avatar van Robertoooooh
Daar jullie het vooral over de enorme verbetering van het geluid van de digitale geluidsdragers hebben, vraag ik mij af hoe de nieuwe vinyl versies zich verhouden ten opzichte van de originele.
Iemand?

avatar van BoyOnHeavenHill
Zoals geadviseerd zit ik nu een gedownloade Dazed and confused uit 2014 (320kbps) te vergelijken met een MP3 die ik (eveneens in 320kbps) van mijn eigen CD (1994-versie) heb geript, en ik ben eigenlijk nog niet overtuigd (afgezien van het feit dat na het basintro de gitaar nu opeens in het ándere kanaal binnenkomt). Via de koptelefoon hoor ik wel énig verschil, maar of dat via de boxen ook zo zal doorkomen? Eenzelfde experiment met Immigrant song (gedownloade WAV uit 2014 versus zelfgeripte WAV van mijn eigen "oude" remaster) levert hetzelfde resultaat op.

En bij al die bonusnummers denk ik aan die uitspraak van John Paul Jones : "there wasn't a lot of Led Zeppelin tracks that didn't go out. We used everything", en dan blijkt het dus bijna overal om live-opnames en demoversies te gaan, en dan denk ik aan die zeven Zep-CD's die ik nu in de kast heb staan. . . Iedereen moet het natuurlijk zelf weten, vrijheid blijheid enzovoorts, maar ik heb toch het idee dat deze remasters niet mijn oren maar mijn portefeuille willen aangespreken.

avatar van chevy93
Ik hoorde wel wat verschil tussen de verschillende versies. Maar dat is inderdaad wel miniem en meer wat subtiele dingen op de achtergrond. Wel vind ik Robert Plant af en toe beter hoorbaar.

Zelf hoop ik vooral op een remaster van IV, want daar staan wel wat nummers op waarvan ik denk dat ze beter zouden kunnen klinken.

avatar van Melodic Fool
Ik merk toch echt een groot verschil wat een fantastisch frisse geluidskwaliteit deze remasters hebben.
De hele sound is anders. Ben ook benieuwd hoe de vinylversies klinken. Nogsteeds niemand die dit weet?

Als je het niet hoort en met een gaycdspeler of -geluidskaart over een gayversterker met gayspeakers of gaykoptelefoon afspeelt, dan maakt het ook vrij weinig uit watvoor kwaliteit geluidsbron je hebt, het kan er niet veel beter op worden.
Draai zo'n remaster anders eens keihard op een waardige geluidsinstallatie, nadat je er een stuk van een oude cd hebt geluisterd, dan moet je wel omver worden geblazen.
Dan is het als het goed is net alsof je het voor het eerst hoort!

avatar van erwinz
lp's klinken ook geweldig, al is het lastig vergelijken met de versleten vinyl versies die ik had.

avatar van Tony
Ik heb van Led Zeppelin nog de 'originele' CD persingen uit de jaren '80. Dan is de stap naar deze remasters gigantisch. En ja, ik mag wel zeggen dat ik een meer dan behoorlijke installatie (Sonus Faber speakers o.a.) en in-ear kwaliteitsdoppen (Shure 425) heb om e.e.a. te beluisteren.

avatar van Droombolus
Heb net de 2CD remaster binnen en ben het eens met de vorige sprekert ........ In vergelijk met de 80s CD een geweldige remaster die ook op laag volume nog heavy klinkt alsubegrijpwattikbedoel ...

avatar van Broem
Iemand al ervaring met de 180 gr vinyl uitvoeringen? Ben benieuwd of ze (1, 2 en 3) significant beter klinken dan de originele vinyl versies. Zijn redelijk geprijsd maar heb er nog weinig over gelezen (laat staan gehoord)

buizen
In een platenzaak die ik regelmatig frequenteer ligt dit exemplaar op 180gr vinyl steeds te lonken.
En nog wel meer nieuw vinyl.
Zo uit mijn hoofd moet deze nieuw uitgebrachte klassieker tussen de 24,- en 28,- euro kosten.
Vaak krijg ik er nog wel twee euro af.
Morgen sowieso even een bestelling ophalen daar, en wie weet..

avatar van lennon
buizen schreef:

Vaak krijg ik er nog wel twee euro af.

Degene zonder bonus lp kost gewoon netjes 20 euro bij een Plato... anders word je flink gen##id

avatar van Broem
Koop m'n vinyl al jaren bij ww.jpc.de 1x per maand bestellen zonder verzendkosten. Altijd perfect. Staat de remaster te koop voor een nette 17 euro. De 3 dubbelaar kost wel wat meer maar ben ik niet in geïnteresseerd.

buizen
Moment, ik ga even Georgies bellen wat hij nou precies voor dit album vraagt.

Update: neemt niet op.
Nu ja, zie het morgen wel. Misschien winkel ik te duur maar snuffel graag in een fysieke winkel.
Even bijpraten ook.

avatar van Broem
Nu nog de geluidskwaliteit. Anders is elke euro er eentje teveel. Ik lees dat de cd versie er fiks op vooruit is gegaan. Ik ben benieuwd. Lijkt me wel wat om de serie op vinyl naast de originele uitvoeringen te hebben. Maar het moet wel beter klinken.