Led Zeppelin - Houses of the Holy (1973)

Label: Atlantic

1. The Song Remains the Same (5:29)
  2. The Rain Song (7:39)
  3. Over the Hills and Far Away (4:50)
  4. The Crunge (3:17)
  5. Dancing Days (3:43)
  6. D'yer Mak'er (4:22)
  7. No Quarter (7:02)
  8. The Ocean (4:31)
  9. The Song Remains the Same [Guitar Overdub Reference Mix] * (5:30)
  10. The Rain Song [Mix Minus Piano] * (7:45)
  11. Over the Hills and Far Away [Guitar Mix Backing Track] * (4:22)
  12. The Crunge [Rough Mix - Keys Up] * (3:16)
  13. Dancing Days [Rough Mix with Vocal] * (3:46)
  14. No Quarter [Rough Mix with JPJ Keyboard Overdubs - No Vocal] * (7:03)
  15. The Ocean [Working Mix] * (4:28)
avatar van ricardo
Het reggae achtige D'Yer Mak'er vind ik echt een fantastisch nummer. Misschien wel het nummer wat mij het meeste doet van dit zeer sfeervolle plaatje. Ook het intro van The Ocean vind ik geweldig, vooral die lekkere drums die zo stevig openen.

De eerste helft van deze cd doet mij beduidend minder dan de tweede helft, al heb ik met No Quarter dan weer niet veel mee, lelijk nummer vind ik dat. Wel bijzonder dat net dat nummer hier het meest aangevinkt is als beste nummer. Ik heb er helaas niet veel mee. Komt misschien nog wel als ik hem vaker draai, maar voorlopig nog niet. Heb dit schijfje de afgelopen 2 dagen in de auto afgespeeld met woon/werk verkeer, maar hij bevalt steeds beter.

Al vind ik Led Zeppelin live nog gewoon een stuk beter uit de verf komen.

Hans Brouwer schreef:
Ik heb zowiezo een voorkeur voor de korte, krachtige nummers van Led Zeppelin. Nummers van een minuut of drie, vier, maximaal vijf minuten.

Dat geldt niet voor mij, maar de uitdrukking hoe langer hoe beter is inderdaad alleen weggelegd voor Deep Purple en Rainbow.

musician schreef:
Overigens D'Yer Mak'er grappig vinden en het een persiflage op reggae noemen is één ding, maar je zult toch niet durven zeggen dat het nummer tot de absolute top van Led zeppelin behoort?

Dat ook weer niet, maar wel tot de top van dit album ....

@Ricardo: dat geldt toch niet voor No Quarter op The song remains the same, mag ik hopen?

avatar van ricardo
No Quarter van The Song Remains The Same ken ik niet en moet ik nog beluisteren. De studio versie heb ik niets mee die op dit album staat.

avatar van Edwynn
Ik vind D'yer Maker ook geweldig. Reggae met een twist. Ik zie het niet als een persiflage. De harde drumslagen geven een vertrouwde rock n roll feel aan een verder swingend nummer. Daarnaast nestelt het nummer zich op aangename wijze in mijn hoofd.

avatar van uffing

uffing schreef:
The Rain song

Ja !! zonder twijfel 1 van hun mooiste stukken all-time . Waanzinnige opbouw en een voorteffelijke Plant die als vocalist hier echt op zijn hoogtepunt is .

avatar van ricardo
The Ocean is ook werkelijk een geweldig nummer. Voor mij samen met dat veredelde reggae nummer de beste 2 van dit album. The Song Remains The Same kan er ook nog mee door, maar een topper is het voor mij zeker niet, net als No Quarter dat ook niet is. Over The Hills And Far Away is ook een geweldig nummer.

In zijn totaliteit spreekt dit album mij meer aan dan Zep III, die mij van hun eerste 5 het minst goed bevalt.

No Quarter is zon beetje Led Zep's beste nummer.

avatar van ricardo
Kan best zijn, maar ik heb gewoon niets met dat nummer. Geef mij de meer stevige nummers maar, dat vind ik de beste Zep nummers.

No Quarter, daar zijn zo'n beetje alle Soundgarden-platen op gebaseerd.

avatar van ricardo
Soundgarden vind ik dan ook geen moer aan. Al begin ik No Quarter wel steeds beter te vinden. Op sommige stukken heeft het iets magisch, iets ongrijpbaars. Met de zang erbij vind ik het een stuk minder worden, en het middenstuk bevalt me ook niet zo. Het nummer begint lekker en sluit ook goed af.

John Paul Jones zorgt voor een soort Floydiaans effect, wat wonderlijk goed werkt bij Led Zeppelin.

avatar van ricardo
Dat vind ik bij veel nummers van Led Zep hoor Stijn. Dit rockt alleen wat steviger dan Pink Floyd. Ondanks de Floyd invloeden her en der moet ik aan diverse nummers toch echt nog enorm wennen, en die vallen niet snel. Al moet ik zeggen dat ik III en Houses Of The Holy eerst matige albums vond die ik nu een stuk meer ga waarderen.

Gewoon een kwestie van vaak afspelen.

avatar van ricardo
Dit album heeft een enorme diversiteit aan nummers waar je enorm aan moet wennen, maar eenmaal gewend is dit gewoon een super album. Erg veel afwisseling, en het ene na het andere hoogtepunt komt voorbij. Met recht 1 van de 6 klassiekers die Zep heeft uitgebracht. En ja daar hoort ook The Crunge bij, ook een mooi nummer, en minder slecht dan iedereen hier wil doen geloven. Gelukkig geen draken als You Shook Me, of Hats Of To (Roy) Harper op dit album.

No Quarter is ook een geweldig mooi en vooral mysterieus nummer waar je echt aan moet wennen. De onderwaterzang van Plant wat M.Nieuweboer hier terecht opmerkt overigens, vind ik het mysterieuze van dat nummer alleen maar kracht bijzetten en een pluspunt voor dat nummer.

Alle nummers zijn echt erg goed, en mindere nummers staan er niet op, maar vind Zep II toch nog net iets beter, vandaar een 4.5* score.

avatar van ricardo
Na de pindakaasversie letterlijk grijs gedraaid te hebben de afgelopen 4 week, moest ik deze nu wel org kopen, want de pindakaas cd deed het helaas niet meer, en vanmiddag dus org samen met III gekocht. Origineel luistert het toch nog een stuk lekkerder weg vind ik.

Wel opmerkelijk dat van de eerste 6 Led Zeppelin albums, deze als enigste een bijbehorend text boekje heeft. De andere 5 albums hebben alleen maar een kaft met op de binnenkant de nummers staan, en natuurlijk de bandleden.

Op II na voor mij het beste album van Led Zeppelin.

Father McKenzie
Wie heeft die term van pindakazen toch ooit uitgevonden, daar MOET je wel een Hollander voor zijn toch?
Het heeft bij mij erg lang geduurd eer ik die term doorhad, jullie zijn echt wel goed in het verbloemen van dingen.... maar ja, in het land van Spa Blauw en Spa Rood ( ) zijn de gèkste termen denkbaar!

avatar van muismat
uffing schreef:
The Rain song

@ Earls Court (te vinden op youtube) is pure magie, prachtig gewoon.

avatar van uffing
Inderdaad, wonderschoon.

Heb het geluid van de mellotron in dit nummer altijd geweldig gevonden en in deze versie is het ook weer genieten geblazen.

avatar van vielip
De afwisseling is iets dat me erg bevalt op dit album. Ik luister het makkelijk en met plezier in één ruk uit. D'yer maker vind ik erg geslaagd maar ook meer typische Zep nummers als The rain song, No quarter, Over the hills en Dancing days vind ik super! Niet m'n favoriete Zep album maar zeker een topper!

avatar van bikkel2
Zonder meer hun meest afwisselende werk . Waarschijnlijk daarom door velen verguisd . Ik kan het wel waarderen .
Een band die zichzelf niet wil herhalen . Natuurlijk zijn de eerste en de tweede Zepalbums klassiek geworden door de pure ruige bluesfeel , maar hier is Zep gegroeid tot een band die meerdere stijlen aankan .

avatar van ricardo
Sterker nog, ik zie dit samen met II als het beste Led Zep album. Net als op II staan hier ook geen mindere nummers op.

En ja ook The Crunge is een geweldig nummer.

bikkel2 schreef:
Zonder meer hun meest afwisselende werk .

Ben ik het niet helemaal mee eens. Het is wel een afwisselend album maar Physical graffiti is nóg afwisselender. En dus ook mijn favoriete Zep album!!

avatar van ricardo
Wat ben ik blij dat ik dit jaar alsnog de Led Zeppelin albums tot en met Psychical Graffiti origineel gekocht heb.

Dit album is voor mij de beste inmiddels uit hun discografie. Mooi variabel album, en ook een mooie cd voor als je Zep eens niet op hun hardst wilt horen.

Alle nummers zijn gewoon super, en het geeft ook de diverse stijlen die Zep in zich had goed weer vind ik. Voor mij nu toch echt wel hun magnum opus.

Verhoogd naar 5*****

avatar van orbit
Qua rock ben je een zeer diverse luisteraar geworden ricardo! Mooi, dat je zowel hiervan als van New Gold Dream kunt genieten..

avatar van ricardo
Yep, gewoon muziek niet in hokjes gaan plaatsen en er proberen met een open geest en zonder vooroordelen naar proberen te luisteren dan kom je er wel.

avatar van muismat
Ik vind The Rain Song misschien wel het allerbeste nummer van deze band.

avatar van Bulldozer
muismat schreef:
Ik vind The Rain Song misschien wel het allerbeste nummer van deze band.

Misschien? Nee, ik denk waarschijnlijk het beste nummer.

avatar van Edwynn
Ik denk het waarschijnlijk misschien ook.

avatar van bikkel2
Moeilijk , moeilijk . Het is in ieder geval 1 van hun beste nummers . Kashmir en No Quarter verdienen die eer trouwens ook .

orbit schreef:
Mooi, dat je zowel hiervan als van New Gold Dream kunt genieten..

Vroeger toen ik een jaar of 15 was 'mocht' dat dus absoluut niet als je een hardrock/metal liefhebber was! Gelukkig is dat in de loop der jaren veranderd en ben ik steeds meer verschillende soorten rock en metal gaan waarderen.