menu

Led Zeppelin - Houses of the Holy (1973)

mijn stem
3,96 (581)
581 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Atlantic

 1. The Song Remains the Same (5:29)
 2. The Rain Song (7:39)
 3. Over the Hills and Far Away (4:50)
 4. The Crunge (3:17)
 5. Dancing Days (3:43)
 6. D'yer Mak'er (4:22)
 7. No Quarter (7:02)
 8. The Ocean (4:31)
 9. The Song Remains the Same [Guitar Overdub Reference Mix] * (5:30)
 10. The Rain Song [Mix Minus Piano] * (7:45)
 11. Over the Hills and Far Away [Guitar Mix Backing Track] * (4:22)
 12. The Crunge [Rough Mix - Keys Up] * (3:16)
 13. Dancing Days [Rough Mix with Vocal] * (3:46)
 14. No Quarter [Rough Mix with JPJ Keyboard Overdubs - No Vocal] * (7:03)
 15. The Ocean [Working Mix] * (4:28)
toon 7 bonustracks
totale tijdsduur: 40:53 (1:17:03)
zoeken in:
avatar van Robertoooooh
3,5
Zeer gevarieerde plaat waarop de heren van de loden luchtballon zich diverse stijlen en invloeden aanmeten. Wat mij betreft met wisselend succes. Zo zijn minstens de helft van de songs ijzersterk en minstens evenzoveel niet. Meteen de reden dat dit album in verhouding erg weinig speeltijd op den draaierd krijgt. No Quarter en de eerste 3 kunnen zich meten met ander kwalitatief hoogstaande materiaal. Nog gewoon de eerste originele persing in huis. De remaster komt er niet. Ik had de remaster aangeschaft van LZ III, maar zowel in verbetering van de geluidskwaliteit als in het bonusmateriaal, vond ik het maar weinig toevoegen.

avatar van De buurman
4,0
Robertoooooh schreef:
Zo zijn minstens de helft van de songs ijzersterk en minstens evenzoveel niet.


Das vreemd, haha.

Ik vind eigenlijk alleen The Crunge en D'yer Mak'er wat minder, maar daar staat zoveel goeds tegenover. Steengoeie sound ook.

avatar van Faalhaas
Wat krijgt Dancing Days weinig stemmen zeg.

avatar van MDRAIJER
3,5
titan57nl schreef:
Het is gewoon een hele goeie plaat van een hele fijne band.

"Een hele fijne band"? Ik geef je gelijk. Een "hele goeie plaat"? Wat minder. Het is natuurlijk een goeie plaat maar wel stukken minder dan LZ I, IV & Physical Graffiti. Dat "hele" mag van mij dus weggelaten worden.

avatar van bikkel2
4,5
De highlights behoren dan wel weer tot het beste wat ze ooit opnamen ( No Quarter/ The Rain Song, Song Remains The Same.)
De zijstapjes vind ik gewoon wel aardig gelukt.
Waarschijnlijk toch hun meest toegankelijke plaat. Hoewel In Through The Out Door daar ook in aanmerking voor kan komen.

avatar van Darkzone
4,0
Iedereen kent Whole Lotta Love en Stairway To Heaven wel, en misschien nog wel een paar andere tracks. Dan zijn de verzamelaars leuke kennismakingen met deze band. Maar heb mijzelf nooit de tijd gegund de band echt te leren kennen, zelfs niet met een dubbel cd als verzamelaar.
Ooit op MTV de film Song Remains The Same gezien en dat beviel mij wel, maar verder dan dat is het nooit gekomen.

En nu ook bij mij het vinyl-virus weer is toegeslagen, kwam ik op Marktplaats deze orginele lp uit 1973 voor een koopje tegen. 4 euro plus verzendkosten. Ondanks de omschrijving met tikjes en krasjes e.d. was daar maar weinig van te merken. En ook het album viel zeer goed in de smaak bij mij.

Ik "vrees" dat er tzt meerdere lp's van deze band in huis gaan komen.

avatar van spinout
5,0
Waarschijnlijk is, zoals bikkel2 hierboven al aangeeft, "In through the out door" hun meest toegankelijke plaat en derhalve wellicht een tip voor uw volgende elpee van LZ.

avatar van BoyOnHeavenHill
4,5
Maar ook hun op één na laagst gewaardeerde hier op MusicMeter. Waarom niet voor één van de eerste twee gaan?

avatar van EwoudK
4,0
Ik zou mensen ook niet zo snel in through the out door aanraden. Als ik daar zelf mee begonnen was dan zou het daar waarschijnlijk ook bij gebleven zijn.

avatar van Johnny Marr
4,5
Physical Graffiti, hun meest diverse album, zou ik aanraden. Wel een lange zit maar voor mij hun allergrootste meesterwerk, en dat zijn de eerste zes albums eigenlijk allemaal wel.

avatar van Droombolus
4,0
BoyOnHeavenHill schreef:
Maar ook hun op één na laagst gewaardeerde hier op MusicMeter. Waarom niet voor één van de eerste twee gaan?


Psies. Beginnen bij het begin ! En de hele hoepla rondom Physical Graffitti heb ik nooit begrepen vrees ik ......... toen niet en nog steeds niet.

De Mojo bonus CD met koffers van alle songs vond ik dan wel weer wat hebben .......

Cured
Heb het net andersom ; vind dit album de zwakste t/m Physical Grafitti, dat een mooi palet van stijlen is. HOTH zou bij mij misschien 3 sterren scoren hoogstens......De eerste drie nummers zijn goed/sterk en het topnummer vind ik No Quarter, lekker donker. De rest vind ik Zeppelin 'onwaardig', hoewel ik nog wel kan 'lachen' om D'yer M'aker.

avatar van heartofsoul
3,0
Led Zeppelin is een band waar ik nog zelden naar luister. Misschien ben ik het een beetje ontgroeid, al vind ik hun eerste twee albums nog steeds fenomenaal. Dit album vind ik niet zo heel sterk. Van de acht liedjes op Houses of the Holy vind ik vooral The Rain Song (met die prachtige mellotron, bespeeld door John Paul Jones) en No Quarter de moeite waard, maar daar staan ook wat nummers tegenover die ik niet echt boeiend vind, zoals D'yer Mak'er.
Prima album, alleen zal ik het niet vaak meer beluisteren.

avatar van Jaep
4,5
Sinds ik de gitaar zelf weer wat meer ter hand ben gaan nemen ben ik me ook wat meer in Led Zeppelin gaan verdiepen, zo ook in dit album, en ik ben erg enthousiast. Vooral The Rain Song met z'n unieke DGCGCD stemming is een ware parel, maar ook Over the Hills, No Quarter en The Ocean vind ik Led Zeppelin klassiekers. Het overige materiaal is ook sterk, maar net niet sterk genoeg voor de volle mep qua sterren.

avatar van richiedoom
5,0
Vooral The Rain Song met z'n unieke DGCGCD stemming is een ware parel


Aha, vandaar dat ik the Rain Song voor geen meter kan spelen

avatar van Jaep
4,5
richiedoom schreef:
(quote)


Aha, vandaar dat ik the Rain Song voor geen meter kan spelen


Het grappige is dat hij helemaal niet zo moeilijk is, als je de stemming maar goed hebt

avatar van Stijn_Slayer
4,5
In standaard is 'ie inderdaad verschrikkelijk moeilijk te spelen.

avatar van MDRAIJER
3,5
richiedoom schreef:
(quote)


Aha, vandaar dat ik the Rain Song voor geen meter kan spelen


Jimmy hield wel van de rare manieren om z'n gitaar te stemmen. Zo was Kashmir in DADGAD gestemd en Moby Dick in DADGBE, al is dat alleen maar een drop D'tje. En Bron-Y-Aur Stomp was iets van DGDGBD. En zo heeft hij er wel meerdere waar ik zo even niet op kan komen.

avatar van MDRAIJER
3,5
No Quarter, The Rain Song & Over The Hills vind ik prachtig, en die kunnen zo in m'n top 15. De rest vind ik daarentegen niet bijzonder.

Ik moet dit album nog een paar keer luisteren om tot een goed oordeel te komen. Tot nu toe staat er een 3,5je.

avatar van bikkel2
4,5
Nog altijd het meest "losse album" van Zep.
Er worden wat andere dingen uitgeprobeerd en da's niet echt een straf.
Al zijn The Crunge en D'yer Maker lang niet hun meest memorabele werk.
Dancing Days vind ik dan wel weer uitstekend.
Maar The Rain Song en No Quarter, voor mij Top 5 beste songs van de groep.

avatar van pmac
4,5
Had ik over deze plaat al wat zinnigs gezegd? Ik geloof van niet. Afijn. De vijfde van de heren en ze zijn op de toppen van de creativiteit; Een nummer als de Rainsong met een staaltje subtiel gitaarspel, Over the hills and far away ; een nummer die wel uit zeker zeven verschillende gitaarriffs bestaat en toch een geheel vormt, de buitengewone aanstekelijke dynamiek van The song remains. Verder slaan ze andere wegen in met reggae en pop. Minder blues maar evengoed een rijk album.

avatar van pmac
4,5
[quote]Jaep schreef:
(quote)


Het grappige is dat hij helemaal niet zo moeilijk is, als je de stemming maar goed hebt [/quoe


Er zitten dan nog steeds passages in die lastig zijn hoor. Ik heb het nummer ook aangeleerd ( op joetjoep staat een fijne uitleg) en daarbij heb ik een van mijn gitaren een paar weken in DGCGCD stemming gehad. Het was wel elke avond oefenen. Afijn hier merkte ik ook de enorme creatieve geest van Jimmy Page. Hij heeft dit fantastisch fraai stukje muziek toch maar mooi gecomponeerd. En wij maar zwoegen op de gitaartjes.

avatar van spinout
5,0
Ik kreeg Heartbreaker niet eens onder de knie!

avatar van lennert
4,0
Grappig hoe je bij een band als Rush op de eerste albums goed kunt horen dat ze naar de eerdere albums van Led Zeppelin hebben geluisterd en dan bij het beluisteren van dit album hoort hoe ze op hun iets latere albums ook nog steeds flink wat invloeden van de latere Led Zeppelin gebruikt hebben! De titeltrack geeft al duidelijke inspiratie voor songs als Free Will en dat is fascinerend.

Het album doet wat mij betreft niets onder voor de eerdere klassiekers. Goed, een song als The Crunge is mij net te funky qua vibe en D'yer Mak'er, met verschrikkelijke tekst, is me ook altijd veel te melig geweest. No Quarter springt er echter wel meteen flink bovenuit. Dreigend, duister, heavy en slepend, plus ook nog eens een gave tekst. Zeker niet verkeerd dit!

Voorlopige tussenstand:
1. Led Zeppelin IV
2. Led Zeppelin II
3. Houses Of The Holy
4. Led Zeppelin
5. Led Zeppelin III

avatar van caravelle
De hoes gaf mij hetzelfde vage of duistere gevoel/sfeer als bij lV maar helaas verknoeien D'yer mak'er, The crunge en in mindere mate The ocean het totaalplaatje. Ook de helium stem van Plant bij het verdere buitengewone The song remains the same haalt een hoge score iets naar beneden. Dat is best jammer want de rest is meer dan goed!

avatar van RuudC
2,5
Dat Led Zeppelin de lat voor zichzelf wel erg hoog gelegd had, wist ik wel, maar wat mij betreft komt de band daarna niet eens meer in de buurt ervan. Houses Of The Holy heb ik al jaren in de kast staan, maar nooit echt gedraaid, omdat ik altijd wel vooruit kom met de eerste en vierde. Gisteravond toch maar even opgezet in de auto ter voorbereiding en ik dacht serieus dat ik per ongeluk de verkeerde cd erin had gedaan. De openers zijn altijd goed geweest, maar The Song Remains The Same vind ik echt middelmatig en als Plant met zo'n idioot stemmetje gaat zingen, ben ik er snel klaar mee. The Rain Song en Over The Hills And Far Away doen het nog redelijk. Vooral de laatste heeft wel wat sfeer. De sfeer die compleet de nek omgedraaid wordt door het afschuwelijke The Crunge. Hoe kun je hier met plezier naar luisteren? Ik erken dat No Quarter de beste track van dit album is, maar stel dat deze op IV gestaan had, was het een van de mindere broeders geweest. Ik ben echt stomverbaasd over wat ik hier gehoord heb. Dat Led Zeppelin verder experimenteert, vind ik niet eens een probleem. Het kan verschillende kanten op en deze richting is 'm echt niet voor mij. Maar verder vind ik de songs wel echt onder de maat.


Tussenstand:
1. Led Zeppelin IV
2. Led Zeppelin II
3. Led Zeppelin
4. Led Zeppelin III
5. Houses Of The Holy

avatar van bikkel2
4,5
Terwijl ik vind dat de Rain Song en ook No Quarter met gemak tot het beste Zepmateriaal gerekend kan worden.

Wat dat aangaat liggen de smaken best uiteen als het gaat om de 70's Zep.
Ik mag de experimentdrang wel in dit stadium.
Toch zeker een teken dat de band niet stil wilde staan. En ze kregen er ook alle ruimte voor.
Daarbij kan het natuurlijk zo zijn dat de liefhebbers van de robuustere heavy Led Zeppelin, wat teleurgesteld zijn.

Wat mij betreft 1 van hun fijnste albums deze.

avatar van FrodoK
3,5
The Rain Song kan ook op mijn enorme enthousiasme rekenen. Schitterend nummer.
The Song Remains the Same had ik aanvankelijk ook niet heel veel mee, totdat ik ze het live hoorde brengen begin jaren '90, tijdens de Page en Plant toernee. Toen openden ze ermee, als ik me goed herinner, en ondanks de zwakke performance van Plant pakte het nummer vanaf dat moment DIRECT. En heeft me sindsdien nooit meer losgelaten

avatar van muismat
4,0
Het meest experimentele album van de heren. De eerste drie nummers staan als een huis, daarna kakt de boel mijns inzien behoorlijk in. Slecht word het zeer zeker niet maar goed wat wil je met een opener als The Song Remains the Same gevolgd door het magisch betoverende the Rainsong en het avontuurlijke Over the Hills and far away. No Quarter is natuurlijk overbekend onder de Zep fans en niet geheel onterecht; het blijft een erg goed nummer van ze. The Ocean is geen waardige afsluiter maar toch krijgt dit album van mij 4 sterren omdat het in zijn geheel gewoon een heel goed album is. Zep maakte geen slechte albums. Zep is en blijft de enige band waar ik ooit een tattoo van liet zetten en daar heb ik tot op heden absoluut geen spijt van maar goed dat is weer een ander verhaal.

Het speelplezier spat er hier in elk geval vanaf en inderdaad; als je een nummer als je the Rainsong weet te componeren, compleet met een eigen stemming op de gitaar, tja, dan kun je gerust gelukkig sterven

Jimmy Page is dan ook zo'n beetje de enige gitarist die ik daadwerkelijk (figuurlijk gezien) op handen draag en deze band is mijn allergrootste jeugdliefde.

Ach ja, ik kan er nog uren over doorpraten maar ik ga zo naar bed, nog even een nummertje of 2 van dit album luisteren en dan lekker slapen

avatar van De buurman
4,0
The Ocean vind ik juist een aardig nummer. The Crunche, Dancing Days en Dy'er Maker vind ik de magerste tracks hier.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:39 uur

geplaatst: vandaag om 01:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.