Queensrÿche - Empire (1990)

Rock / Metal
Label: EMI

1. Best I Can (5:34)
  2. The Thin Line (5:43)
  3. Jet City Woman (5:22)
  4. Della Brown (7:04)
  5. Another Rainy Night (Without You) (4:29)
  6. Empire (5:24)
  7. Resistance (4:51)
  8. Silent Lucidity (5:48)
  9. Hand on Heart (5:33)
  10. One and Only (5:54)
  11. Anybody Listening? (7:59)
  12. Last Time in Paris * (3:57)
  13. Scarborough Fair * (3:50)
  14. Dirty Lil' Secret * (4:06)
  15. Resistance [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (4:33)
  16. Walk in the Shadows [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (3:57)
  17. Best I Can [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:16)
  18. Empire [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:12)
  19. The Thin Line [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:44)
  20. Jet City Woman [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:31)
  21. Roads to Madness [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (9:32)
  22. Silent Lucidity [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:43)
  23. Hand on Heart [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:18)
  24. Take Hold of the Flame [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:11)
avatar van Ataloona
Deze ga ik denk ik ook maar eens luisteren heb een paar op youtube gehoord en dat klonk geweldig

avatar van ricardo
Dit album is zeker de moeite waard, maar dat zijn Operation Mindcrime, Rage For Order en Promised Land natuurlijk ook. Het debuut zal ook wel erg goed zijn, maar die ken ik nog niet.

avatar van Ataloona
Ja Mindcrime ga ik vanavond luisteren kan hem wel een paar weken van een oom lenen.

Sir Spamalot (crew)
Ik denk dat je bij Empire een knop moet omdraaien in je hoofd. Na het prachtige The Warning, het fantastische Rage For Order en het sublieme Operation: Mindcrime is deze Empire als het ware een tegenreactie, het moest luchtiger zijn, daarom niet commerciëler, en natuurlijk weer iets geheel anders, want ze herhalen zichzelf niet.
Na Operation: Mindcrime kan deze een tegenvaller lijken maar als je je tijd ervoor neemt ontdekt je mooie songs en een werkelijk sublieme productie. Empire is nog een mijlpaal in de carrière van deze groep, de supergrote doorbraak naar een miljoenenpubiek door de singles en natuurlijk door Silent Lucidity.
Bombastisch? Ik vind van niet en een ander dan weer van wel. Wel is hier serieus veel geld tegen gesmeten om een kristalheldere productie te verkrijgen en met hetzelfde geld was ook meer mogelijk. Hier werd Queensrÿche, tegen wil en dank, een hele grote speler op het muziektoneel. Het afkicken van dit succes gebeurde met de tegendraadse opvolger The Promised Land, ook een geweldig maar moeilijk te doorgronden album.

Sir Spamalot schreef:

Ach een commerciël album is ook welleens leuk vind commerciel niet echt erg als de songs maar goed zijn
ben nu overigens Mindcrime aan het luisteren.
Die gaat nog wel hoog uitvallen. Zit momenteel tussen 4* en 5* in.

Sir Spamalot (crew)
Ataloona, veel luistergenot. Queensrÿche is meer dan de moeite waard, hoezeer hun albums onderling ook mogen verschillen.

Kingsnake
Fijn hoe de jeugd deze fijne band (her)ontdekt...

Sir Spamalot schreef:

Dank u wel

avatar van Ataloona
Na de eerste luisterbeurt is deze toch een stuk minder dan zijn superieure voorganger, goed maar iets minder. maar zoals eerder gezegd dit is een groeiplaat en deze zal nog wel een paar dagen niet uit de installatie te slaan zijn.
tot zover 3.5

avatar van ricardo
Ik vond deze eerst ook niet echt goed, maar op een gegeven moment was hij niet meer uit mijn speler weg te slaan. Ik begon ook met een 2.5* of een 3* met deze geloof ik. Na een maand afspelen in de auto, wist ik zeker dat ik deze net zo goed vond als Operation Mindcrime, en ik zit nu op 5*. Dit album werkt als hij je eenmaal weet te grijpen echt verslavend, meer nog dan OM vind ik.

ricardo schreef:

Ja ik denk ook wel dat hij nog wel gaat groeien.
Ik vind hem niet slecht of zo maar Mindcrime heeft gewoon iets wat je meteen pakt,maar dat zal ook nog wel bij Empire komen.

avatar van Edwynn
Empire is een stuk lichtvoetiger. Minder metal. Stilistisch lijkt de band de commerciële hardrock te omhelzen. Toch gaan de ontzettend sfeervolle nummers je wel pakken als je ze even laat beklijven. Zoals het luchtige Jet City Woman. Dat basloopje aan het begin laat je niet meer los. En de solo is ook prima.
De prijsstukken bevinden zich in het midden. Het loodzware titelnummer bijvoorbeeld. Een sterke aanklacht tegen de Amerikaanse drugscriminalitieit. Bereheavy.
En met weemoedige Della Brown vind ik misschien wel de beste track van Empire.
Zoals gezegd, elk Queensrÿche album is anders en bevat zijn eigen sfeer, zonder het coherente bandgeluid te verliezen. Wat mij betreft schuilt daarin ook de grote kracht van de band.

avatar van Ataloona
Nou ja ik vind het dan ook geen echte metal.
Ik zou meer zeggen Progressieve rock/metal
Maar voor de rest ben ik het volledig met Edwynn eens
Maar zoals ik al zei: deze gaat nog groeien.

Ataloona schreef:
Nou ja ik vind het dan ook geen echte metal.
Ik zou meer zeggen Progressieve rock/metal
Maar voor de rest ben ik het volledig met Edwynn eens
Maar zoals ik al zei: deze gaat nog groeien.

Empire is een waanzinnig goed album, zit uiterst vernuft in elkaar. Het is inderdaad geen Metal maar zoals je zelf al zei meer progrock.

Queensrÿche is een mooie band die eigenlijk door veel meer mensen gekoesterd dient te worden want veel bands zoals deze zijn er eigenlijk niet.

Kingsnake
Wat mij opvalt aan voornamelijk deze plaat van Queensryche., is hoezeer deze de moderne progmetalbands heeft beinvloed. Heel vaak hoor ik bij moderne bandjes als Threshold of Vanden Plas vergelijkbaar songmateriaal, weliswaar steviger. Maar ik kan deze plaat best zien als groot voorbeeld voor de progmetal zoals die opkwam in de mid-nineties.

avatar van Ataloona
Nu 4keer geluisterd en kom toch tot de conclusie dat deze helemaal niet zo slecht is.Eigenlijk even goed als Mindcrime.
Waar Mindcrime wat minder 'commercieël' is is deze dat wat meer.
Dat vind ik totaal niet erg. Juist leuker! De meerderheid van dit album blijft beter hangen. Voor mij is momenteel Jet City Woman wat mischien wel het commerciëlste nummer op Empire is het beste nummer. Een lekker refrein goede riffs en lekkere drums en het nummer in geheel blijft zeer goed. Geweldig album. Voor nu 4* maar dat de komende dagen wel oplopen.

avatar van Von Helsing
Dan raad ik je aan hierna Rage for Order te beluisteren. Ook een uitstekend album van Queensrÿche.

Oké zal ik eens doen

Joy
beetje verkeerde volgorde maar a la

naja verkeerd, op rage hoor je duidelijk welke koers men wilde varen en met wat voor zevenmijlslaarzen die stap werd gezet na het debuut warning (ik reken de ep ff niet mee als debuut)en dat mondde uit in mindcrime

Joy schreef:
beetje verkeerde olgorde maar a la

Dus Rage is goed om mee door te gaan of moet ik verder met Promised Land?

avatar van Von Helsing
Ik zou eerst Rage for Order luisteren, dan The Warning en de EP. Alles laten bezinken en dan pas aan Promised Land beginnen en alvast een teleurstelling incalculeren voordat je aan Hear In The Now Frontier begint.

Oké

Joy
en ik zou gewoon bij het begin beginnen, en zo kun je mooi ontdekken wat ene ontwikkeling de band heeft doorgemaakt

iedere plaat was een enorme stap vooruit, het debuut lijkt in niets op 3 platen later

avatar van ricardo
Het debuut heb ik ook nog niet beluisterd, maar dat van een volgorde vind ik echt kul. Ik ben met Mindcrime begonnen, daarna Rage, toen Empire en daarna Promised. En ze zijn allemaal erg goed. Het blijven albums op zich. Om ze in chronologische volgorde te moeten beluisteren vind ik echt flauwekul. De eerste 5 zijn allemaal de moeite waard(de eerste ken ik nog niet, maar gezien mijn ervaring en de reacties en stemgemiddelden ga ik daar wel van uit), en dan maakt het m.i. geen bal uit waar je begint. Gewoon waar je jezelf het beste bij voelt mee beginnen.

Joy
niemand zegt ook dat dat de enige manier is, om te beginnen bij het begin, het zijn persoonlijke voorkeuren

the warning zou overigens minder in de smaak kunnen vallen als je eerst OM en empire hebt beluistert, ik maar ff 2 stuks van latere periode

avatar van ricardo
Op dit moment zit ik wat in een jaren 60 roes, maar op den duur ga ik het debuutalbum The Warning echt nog wel eens in zijn geheel beluisteren. Overigens vind ik wel dat je gelijk hebt dat als je een ontdekkingsreis wilt beginnen met Queensryche, dat je dan niet met het beste album zou gaan beginnen, want dan kunnen andere goede albums, maar die iets minder zijn wel wat gaan tegenvallen. Als je maar 1 of 2 albums van deze band zou willen aanschaffen, dan zou je wel voor de besten kunnen kiezen. Ik vind eigenlijk Rage, OM en Empire niet te missen albums. Promised vind ik een ietsiepietsie minder, maar ook nog enorm goed en natuurlijk de moeite waard.

Sir Spamalot (crew)
Ik vind dit toch redelijk logisch. Voor de mensen die het meegemaakt hebben, je begint natuurlijk in chronologische volgorde. Ik heb Queensrÿche vanaf het begin beleefd. Voor de de mensen die het nog moeten ontdekken, ik alleszins begin in chronologische volgorde.
Empire is geweldig, tout court.

ricardo schreef:

Vreemd dat je het nieuwe album eigenlijk links laat liggen terwijl die uitkwam terwijl je midden in je Queensrÿche roes zat.

Joy
ook ik vanaf begin, en ik kan me niet voorstellen dat ik het ouvre anders had leren kennen dan te beginnen met het the Warning/de Ep, dan Rage, etc

Von Helsing schreef:

Tja crisis he, en je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Dan maar van verschillende artiesten. American Soldier en The Warning komen nog wel een keer aan de beurt. Opmerkelijk was het wel, dat ik van de week dit album even weer afgespeeld heb, maar dat hij pijn aan mijn oren deed, en dat terwijl ik weet dat dit niet eens hun hardste album is. Ik ben nu constant en alleen de laatste 2 weken jaren 60 albums aan het beluisteren. Dat went zo snel, dat ik mij op deze muziek echt weer wat moet instellen. Dit komt ook zeker weer terug, want het blijft super natuurlijk. Maar de jaren 60 heeft op dit moment gewoon even mijn voorkeur. Even een tijdje wat rustigers draaien bevalt mij gewoon enorm goed.