Queensrÿche - Empire (1990)

Rock / Metal
Label: EMI

1. Best I Can (5:34)
  2. The Thin Line (5:43)
  3. Jet City Woman (5:22)
  4. Della Brown (7:04)
  5. Another Rainy Night (Without You) (4:29)
  6. Empire (5:24)
  7. Resistance (4:51)
  8. Silent Lucidity (5:48)
  9. Hand on Heart (5:33)
  10. One and Only (5:54)
  11. Anybody Listening? (7:59)
  12. Last Time in Paris * (3:57)
  13. Scarborough Fair * (3:50)
  14. Dirty Lil' Secret * (4:06)
  15. Resistance [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (4:33)
  16. Walk in the Shadows [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (3:57)
  17. Best I Can [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:16)
  18. Empire [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:12)
  19. The Thin Line [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:44)
  20. Jet City Woman [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:31)
  21. Roads to Madness [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (9:32)
  22. Silent Lucidity [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:43)
  23. Hand on Heart [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:18)
  24. Take Hold of the Flame [Live at the Hammersmith Odeon November 15, 1990] * (5:11)
avatar van royh
Goed album, ik heb de DCC gold disc versie en die klinkt erg goed. SIlent Lucidity vind ik misschien wel de beste rockballad ooit: wat een ongelooflijk briljant nummer. Hoog tijd dat deze een plekje in de top 2000 krijgt !

avatar van Von Helsing
ricardo schreef:
Tja crisis he, en je kunt je geld maar 1 keer uitgeven. Dan maar van verschillende artiesten. American Soldier en The Warning komen nog wel een keer aan de beurt. Opmerkelijk was het wel, dat ik van de week dit album even weer afgespeeld heb, maar dat hij pijn aan mijn oren deed, en dat terwijl ik weet dat dit niet eens hun hardste album is. Ik ben nu constant en alleen de laatste 2 weken jaren 60 albums aan het beluisteren. Dat went zo snel, dat ik mij op deze muziek echt weer wat moet instellen. Dit komt ook zeker weer terug, want het blijft super natuurlijk. Maar de jaren 60 heeft op dit moment gewoon even mijn voorkeur. Even een tijdje wat rustigers draaien bevalt mij gewoon enorm goed.

The Kinks al eens geluisterd?

avatar van ricardo
Jazekers, mijn vriendin heeft een verzamelaar van the Kinks, maar die staat hier niet op mu.me, en het valt mij op dat die band het gat tussen The Stones en The Beatles gewoon opvult. Het is een beetje een combi van die 2 bands vind ik. En wat een hits hadden die, en wat een hoop bekende nummers.

Ik ga deze band morgen ook eens een echte kans geven. Zo'n band waar ik vaak genoeg van heb gehoord, af en toe eens een nummertje van heb gehoord, maar ik heb hun muziek verder niet. Morgen maar eens alles 'volledig legaal' (:p) aanschaffen. Ik maak het mezelf steeds moeilijker 30 GB te selecteren voor op mn Ipod. In mn geselecteerde nummers heb ik nog steeds 15g te veel op dit moment, waarom is er zo veel goede muziek?

Maar ja, dan denk ik weer aan een goede band en kan ik het niet laten alles toch te gaan luisteren en als je dan alles goed wil beluisteren en wil beoordelen ben je toch wel erg lang bezig

Te vroeg op plaatsen gedrukt :S

Ik wil namelijk alles ook de kans geven op me te groeien, want dat is al met veel albums gebeurd. Ben op dit moment eerst even Judas Priest aan het bijluisteren, had daar ook nog niet alles van kunnen beoordelen...

Er is ook een edit-functie, beste Erik.

avatar van sinkthepink
De DVD-Audio van dit album heeft een DTS geluidstrack, geremastered door Steve Hoffman, deze klinkt ronduit geweldig !

avatar van The_CrY
Ik geef albums niet gauw een onvoldoende, maar Empire is een uitzondering op de regel. Ik ben een zeer grote fan van Queensrÿche en kan zelfs de meeste van de recentere werken zeer waarderen, maar Empire slaat de plank volledig mis. De sound is veel te commercieel naar mijn mening en de vreselijke synthesizers verpesten menig lied.
Er staan echter wel twee pareltjes op: Empire en Another Rainy Night.

avatar van mental Theo
Echt een van DE progrock bands aller tijden. Luisterend naar dit mooie pronkstuk wil je 'm keer op keer herbeleven.

Best I can, silent lucidity, jet city woman, hand on heart.... hoort naar mijn mening in iedere platenkast thuis, zeker als je een symphonische inslag hebt!

avatar van ozwald
@ the Cry: ondanks dat het inderdaad allemaal wat commerciëler is dan de voorgangers staat de kwaliteit van Empire natuurlijk wel buiten kijf en steekt ie met kop en schouders boven het recentere werk uit.

en met die synths valt het ook reuze mee hoor...

zal 'm zo maar weer eens opzetten

avatar van Edwynn
Eigenlijk is de sound helemaal niet glad of commercieel. Het zijn de songs die zo luchtig zijn. zijn. Op het ontroerende Della Brown en het titelnummer na is de toon vrij 'niks aan de handerig'.

avatar van The_CrY
@ozwald:
Valt reuze mee met de synths? Dan ben ik er kennelijk gewoon overgevoelig voor, want die synths verpesten voor mij nummers 1-4, 7, 9-10.

avatar van ozwald
stoort mij in het geheel niet.

met een 1,5 voor Empire en ook nog eens een Eye 2 Eye van Scorpions in je top 10 waai je iig niet met de hele bups mee. Dat siert je dan weer wel.

avatar van ricardo
En de X - Factor van Iron Maiden is ook opmerkelijk voor een top 10 notering. Maar respect is er zeker van mijn kant voor een afwijkende smaak, en niet met het gros meelopend hier op mu.me.

Dit album heb ik al een tijdje niet meer afgespeeld, maar is en blijft echt een juweeltje.

Het is al eens gezegd hier, echt een album voor fijnproevers.

avatar van vielip
Dit album heeft me altijd weten te bekoren. Na Operation Mindcrime vind ik dit zelfs het beste Queensryche album. Die commerciele sound en manier van schrijven bevalt me prima! Het album wijkt trouwens weer sterk af van z'n voorganger(s) en dat is wel weer knap van de heren. Silent lucidity is wonderschoon en behoort met gemak tot de beste ballads ooit gemaakt wat mij betreft! Eigenlijk vallen voor mij alleen Hand on heart en One and only wat uit de toon. De rest bevalt me zéér goed!

haveman
Wellicht dat ik me toch wat meer in Queensryche moet verdiepen.

Heb ze twee keer live gezien, maar weet er weinig meer vanaf. Eén keer door mijn jonge leeftijd, één keer door andere oorzaken.

Best een aardig album. En het oudere werk wat ik van ze ken is ook best aardig. Misschien wel beter.

Alleen weet ik ook dat niet echt goed meer.....

Stijn_Slayer
Ik heb me nooit gemengd in discussies over andere albums uit de topperiode van Queensrÿche, omdat ik zo'n typische liefhebber ben die de band ontiegelijk hoog heeft zitten, maar dat is op basis van, jawel, Operation: Mindcrime.

Eigenlijk onzinnig om daarom maar weg te blijven bij andere albums, dus laat ik daar maar eens verandering in aanbrengen.

Dit is commercieel gezien Queensrÿche's meest succesvolle plaat, en dat is gezien het karakter van de plaat niet vreemd. Natuurlijk is er de hit 'Silent Lucidity' (nooit veel mee gehad), maar de plaat is sowieso een stuk toegankelijker, softer en meer mainstream gericht dan het geval was op zijn voorganger. Je zou er wat mij betreft af en toe zelfs over kunnen twisten of dit nog metal is (slechts om de stijlverandering aan te geven, niet om in hokjes te denken).

Daarmee is het nog geen slechte plaat, integendeel, maar wel een minder interessante dan andere albums van de band. Muzikaal en vocaal natuurlijk wel uitstekend verzorgt, zoals je mocht verwachten van Queensrÿche. Het gebrek aan spanning kost ze echter toch wat punten.

He titelnummer is voor mij het hoogtepunt.

Ozric Spacefolk
Lelijkste hoes ooit!!! Waarom is er voor gekozen, om zo'n pixelachtig hoesje te nemen... Of is er iets wat ik niet snap?!?

Verder snap ik nog steeds de storende voiceover in Silent Lucidity nog immer niet...
Kan iemand uitleggen, wtf dat over gaat?!?

avatar van Edwynn
Silent Lucidity handelt over lucide dromen.

De voice over zegt het volgende: "Visualize your dream. Record it in the present tense. Put it into a permanent form. If you persist in your efforts, you can achieve dream control."

Een spoedcursusje lucide dromen dus.

avatar van Metal-D78
Ozric Spacefolk schreef:

Ja, echt mooi is die niet. Ik vind hem eigenlijk wel een beetje passen in het tijdgewricht, begin jaren '90. Toen was veel erg lelijk. De tijd van grote, witte sportschoenen, de felle kleuren in het modebeeld.

avatar van Edwynn
De hoes doet erg aan het emi logo denken.

Lelijk vind ik hem niet. Het lijkt alsof het gemaakt is om op een patch ofzo te belanden.

Gisterenavond nog even opgehad. Het was een aangenamer wederhoren dan ik verwachtte.
Empire is een stadionrock plaat pur sang. Maar wel één vol interessante en typische Queensrÿche details.

Weet nog best hoe gek ik van deze band was.... echt mijn favoeriet
Heden te dage al lang niet meer .. snik snik net als Dream Theater

avatar van Edwynn
Toch raar want Dream Theater is nooit van haar koers die met Images And Words werd ingeslagen afgeweken, terwijl Queensrÿche steeds met iets anders op de proppen kwam.

Ozric Spacefolk
Ik weet ook niet echt wat er mis is met Operation Mindcrime II en American Soldier...

Vooral Mindcrime at the Moore... waarbij allebei de Mindcrimes worden gespeeld is waanzinnig...
Maar dat hoort niet in deze topic thuis...

avatar van Edwynn
Mindcrime II vind ik een prima plaat. Met American Soldier heb ik (nog) geen klik kunnen maken.

Empire begin ik nu meer te waarderen dan in de tijd dat ie uitkwam.

Ja het is gewoon het gevoel dat miste ik na Promised land (was nog goed )
Niet dat de latere cd's slecht zijn maar toch de klasse van begin periode zullen ze niet meer halen...
Of ik wordt gewoon te oud voor mijn passie HARDROCK

avatar van Edwynn
Je bent zo oud als je je voelt

Goeie nummer 1 van je top 10 trouwens

Ja dat bedoelde ik weet nog dat best de dag dat ie uit zou komen ik kon de avond ervoor helemaal niet van slapen ik stond bij wijze van spreken gewoon voor de deur van de platenboer te wachten ...

avatar van Edwynn
Ik had centen bij elkaar geschraapt voor Empire. Toen ik hem kocht kon ik een lichte teleurstelling niet onderdrukken. (luisteren in platenzaken deed/doe ik nooit)
Heel langzaam ben ik Empire toch op waarde gaan schatten.

Mindcrime vond ik direct geweldig. Maar ik was te jong om alles goed te kunnen vatten. Dus ook die plaat ben ik in de loop der jaren anders gaan waarderen.

Misschien vind ik American Soldier wel ineens fantastisch als ik 50 ben.