Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city (2012)

Label: Aftermath (II)

1. Sherane a.k.a. Master Splinter's Daughter (4:33)
  2. Bitch, Don't Kill My Vibe (5:10)
  3. Backseat Freestyle (3:32)
  4. The Art of Peer Pressure (5:24)
  5. Money Trees (6:26)

met Jay Rock

6. Poetic Justice (5:00)

met Drake

7. good kid (3:34)
  8. m.A.A.d city (5:50)

met MC Eiht

9. Swimming Pools (Drank) [Extended Version] (5:13)
  10. Sing About Me, I'm Dying of Thirst (12:03)
  11. Real (7:23)

met Anna Wise

12. Compton (4:08)

met Dr. Dre

13. The Recipe * (5:52)

met Dr. Dre

14. Black Boy Fly * (4:38)
  15. Now or Never * (4:17)

met Mary J. Blige

16. Collect Calls * (3:57)
  17. Swimming Pools (Drank) * (4:07)
  18. County Building Blues * (4:18)
  19. Swimming Pools [Black Hippy Remix] * (5:14)

met Black Hippy

20. The Recipe [Black Hippy Remix] * (4:23)

met Black Hippy

avatar van Eveningguard
Ik kan maar niet zien waarom Lamar beter zou moeten zijn dan de gemiddelde rapper. Kan iemand mij inlichten?

FelipeGutiérrez
Ik heb Kendrick nooit echt gedigged, maar ben eergisteren toch begonnen met het volledig checken van Kendrick's afgelopen 2 projecten. Na 1 luisterbeurt van Section.80, had ik al niet heel veel zin om GKMC te luisteren, omdat Section.80 me niet warm of koud liet. Maar GKMC overtrof alle verwachtingen die ik had van GKMC. Section.80 viel tegen, maar dit is echt een geweldige plaat!

avatar van SilverGun
Eveningguard schreef:

Beetje onnozele vraag op pagina 16 van de discussie. Lees gewoon even terug.

avatar van René.
SilverGun schreef:

Beetje onnozele vraag op pagina 16 van de discussie. Lees gewoon even terug.

avatar van Eveningguard
René. schreef:
Maar dan kan hij niet intressant doen met z'n tegendraadse mening.

Sjongejonge daar gaan we weer. Kunnen jullie het nou echt niet hebben als iemand iets niet kan waarderen wat jullie wel waarderen? Sneu dat je daar op een discussiesite tegenaan moet lopen.

avatar van Gloeilamp
René. schreef:
Maar dan kan hij niet intressant doen met z'n tegendraadse mening.

Vind ik ook een erg rare reactie. Als Eveningguard niets heeft met GKMC kan hij dit toch gewoon zeggen? Dat is dan niet direct 'interessant gaan doen met een tegendraadse mening'.

avatar van madmadder
De reacties zijn misschien wat overtrokken, maar ik vind constructies als 'wie kan mij inlichten waarom dit zo goed is' ook altijd een beetje raar overkomen. Alsof liefhebbers zich dan moeten gaan verantwoorden en bewijs aan moeten leveren waarom ze het goed vinden. Ik snap dat het wel een beetje snobistisch over kan komen.

Zeggen dat je er niets mee hebt en uitleggen waarom komt dan heel anders over.

Eveningguard schreef:

Opzich begrijp ik goed wat de heren bedoelen. Niets tegen jouw mening, want die respecteer ik gewoon, maar waarom zou je vragen waarom iets goed is? Als ik iets niet goed vind, dan zijn er uberhaupt zelden momenten dat ik niet begrijp waarom mensen het goed zouden kunnen vinden, maar als ze er zijn ga ik alsnog niet vragen waarom. Als het is om hem toch goed te gaan vinden, dan vraag ik me af of je hem uberhaupt beter gaat vinden als iemand met een andere mening dan de jouwe je gaat vertellen wat er goed aan is.

avatar van Gloeilamp
Holla schreef:

Klopt, maar als ik een album niet goed vind dat door de meerderheid wel goed word ontvangen ben ik vaak ook wel benieuwd naar goede onderbouwingen. Op deze pagina staan er genoeg, dus even teruglezen lijkt me inderdaad geen probleem. De reactie van René vind ik dan gewoon erg overdreven.

avatar van René.
madmadder schreef:

Zeggen dat je er niets mee hebt en uitleggen waarom komt dan heel anders over.
Nou ja, dat dus.

avatar van Holla
Het blijft ook gewoon goed he, dit album

avatar van ThingMan
Ken een paar nummers. Maar heb deze mooie plaat gekregen van Snieklaas. Dus ga hem vanavond eens opzetten!

ThingMan schreef:

Ga ik mooi met je meedoen! Ik draai hem weer eens

avatar van Zuurmatje
Eveningguard schreef:

Misschien handig als je even aangeeft wat je dan precies zo ondergemiddeld vind aan Kendrick Lamar en dit album. Zijn het de teksten, zijn flow, zijn stem, de beats, de productie, de storyline, zijn rijmschema´s, het concept, z´n geloofwaardigheid, z'n moraal, de keuze van de gastartiesten?

En welke rappers doen het op die vlakken waarop hij volgens jou tekortschiet dan beter? En waarom?

Ik wil je best helpen om te de schoonheid van dit album in te zien, maar dan moet je zelf ook een beetje je best doen om je ongenoegen goed onder woorden te brengen.

avatar van De Blauw
Dit blijft een heel goed album van start tot einde. Een plaatsje in mijn top 10 heeft het zeker verdiend nadat ie niet alleen in 2012 maar ook in 2013 vaak weer tevoorschijn kwam.
Vooral Sing About Me is fantastisch. Kendrick Lamar momenteel voor mij toch wel de beste rapper , laten we daarom hopen dat ie het succes van good kid, M.a.a.d city kan evenaren bij z'n volgende release.

Frakku
Weer een keer opgezet maar ben ik van mening dat ik de lyrics simpel zijn op dit album.
Het lijkt wel dat Kendrick rapt op automatische piloot.

avatar van Jordyp
Moet je idd van houden. Dat maakt het voor mij namelijk nou juist zo sterk, het gemak waarmee Kendrick rapt met allerlei verschillende emoties.

avatar van He$$el_01
Ik ben nog steeds niet zo erg onder de indruk van dit album als sommige andere mensen hier (niet dat ik het album de laatste paar weken een echte kans heb gegeven door het helemaal te beluisteren, maar goed), maar ik vind de laatste verse van m.A.A.d City echt een van de vetste stukjes Hip-Hop van de afgelopen jaren. Hoe die drums verdwijnen na de verse van MC Eiht waardoor het redelijk minimalistisch wordt, terwijl de rest van het nummer vrij bombastisch is, vind ik echt geweldig. Combineer dat met een erg sterke verse die extra kracht krijgt door het effect dat ze aan Kendrick zijn stem geven. En dan daarna nog even die heerlijke synths.

avatar van Slowgaze
Ik ga 'm nog een halfje verhogen en dus de volle score aan dit meesterwerkje geven. Heb 'm laatst weer geheel herontdekt en wat een album, wat een meesterlijke producties, wat een knoepesharde bassen die invallen en bovenal, wat een briljante teksten. Zei ik meestwerkje? Meesterwerk.

avatar van Appels123
Ongelooflijk dat deze klassieker niet in de top 250 staat/komt (Geldt de 2 jaar regel vanaf het uitbrengen van het album of het vanaf het jaar dat het is uitgebracht) terwijl een album van bijvoorbeeld Evanescence de lijst wel haalt.

Raar dat het door velen gezien wordt als een van de beste albums van dit laatste decennium, maar dat het toch niet eens in de buurt komt van de top. En ja, ik heb mijn tijd verpest aan het uitrekenen

avatar van hond racisme
Ik denk dat ze de releasedatum meetellen.. dus je kan pas op 22 oktober oordelen.

avatar van Rhythm & Poetry
Kendrick Lamar heeft inmiddels via zijn zaakwaarnemer laten weten dolgraag in de top 250 van MuMe te staan.

avatar van Lukas
hond racisme schreef:

Maar als het vandaag 22 oktober was, zou hij de Top 250 niet halen.

avatar van hond racisme
Rhythm & Poetry schreef:

Voor hij die doelstelling zal kunnen bereiken moet hij toch eerst een Grammy moeten winnen hoor.

avatar van musician
Wie een zwak heeft voor het laatste album van Lamar's collega A$ap Rocky, wordt al snel doorverwezen naar het bestaan van Good kid, m.A.A.d city.

Ik moet toegeven, dat het een logische verwijzing is en dat Kendrick Lamar inmiddels voor mij een Mulder overwinning op Smeekens weet te boeken. Maar misschien dat ik een volgende keer toch weer kies voor Rocky. Long live A$AP was mijn allereerste hiphop album in 45 jaar dus dat heeft dan automatisch een streepje voor.

Lamar mag daar overigens ook uitgebreid op meedoen en het geeft maar aan dat beiden van hetzelfde hout zijn gesneden en op hoog niveau prachtig gevarieerde hiphop weten te fabriceren. Good kid, m.A.A.d city heeft ook geweldig gevarieerde momenten met bijvoorbeeld oude bandopnames, prachtige overgangen en ik vind eerlijk gezegd Lamar een buitengewoon goede zanger.

De nummers hebben straffe teksten waarvoor ook een waarschuwend stickertje op de cdhoes is geplakt. Ook daarin verschilt Lamar niet veel van Rocky, hoewel de laatste wel heel erg vuilbekkend door het leven gaat. Maar grote mond, klein hartje.

Ik heb er verder helemaal geen verstand van en zit er ook helemaal niet in, maar het lijkt mij dat de hiphop met dit soort albums een prima periode doormaakt, vol met getalenteerde jongeren en sterke muziek. Een genre dat er ook in slaagt om steeds grotere groepen mensen aan te spreken, ook als ze niet van origine uit de hiphop hoek komen.

avatar van He$$el_01
Het zijn geen slechte tijden voor Hip Hop naar mijn mening inderdaad. Ik heb vooral het gevoel dat er redelijk wat originaliteit in de commerciële Hip Hop te vinden is de afgelopen jaren, hoewel ik dan misschien wel een breed idee van commerciële Hip Hop/muziek heb. Maar het is op dit moment ook een stuk moeilijker te bepalen wie nou echt de overheersende artiesten zijn. De tijden dat Eminem, 50 Cent en later Lil Wayne ongeveer de helft van de aandacht kregen zijn wel een beetje voorbij (onder andere dankzij het internet denk ik). Er zijn nu meer rappers die bekendheid hebben die hun eigen ding blijven doen, of gaan doen (Mac Miller).

Ik vergelijk deze tijd nu vooral met de periode 2000 t/m ongeveer 2009 natuurlijk. Daarvoor was de lijst rappers met bekendheid wel weer een stuk groter, maar vooral omdat de bekendheid van Hip Hop in zijn algeheel zich over minder mensen verspreide denk ik. Als je deze periode met de underground scene van diezelfde periodes vergelijkt zou ik hem echter niet meteen beter willen noemen. Dan zijn er vooral aan het begin van het millennium toch redelijk wat topalbums uitgebracht.

Maar ik dwaal af: Ja, mooie tijden.

avatar van Kill_illuminati
musician, top om je bij een albums als deze te zien.

avatar van niels94
Ik vind eigenlijk dat Rocky en Lamar eigenlijk niet zulk fantastisch vergelijkingsmateriaal zijn. Een heel ander type beats, een heel ander type flow, heel andere onderwerpen (die door Lamar veel beter worden gebracht)... Eigenlijk ook een heel ander doel met hun muziek - Rocky maakt gewoon lekkere muziek, Lamar vertelt een heel verhaal. Ze maken allebei mainstream hiphop in dezelfde periode, dat is de enige overeenkomst wat mij betreft.

Verder ben ik het echter volledig met Kill_illuminati eens!

avatar van Shelter
Ik ben het blijven proberen met Kendrick omdat iedereen zo lovend was en hij binnen de naar mijn mening respectful hiphop communities ook props kreeg.
Toen ik het voor het eerst hoorde dacht ik, is dit de nieuwe hype??? Waarom in Godsnaam?
Weer weggelegd, opgepakt, weggegelegd en nu weer opgepakt.
Ik vind het wel degelijk een stuk beter klinken dan eerst, vooral tekstueel is het wel nice.
Maar die irritante refrein-hobbit-mumblings zoals op Bitch Dont Kill My Vibe klinken gewoon kut.
Money Trees is dan weer een van de vettere tracks die ik de laatste jaren heb gehoord.
De beats zijn soms super vet en soms zeer gemiddeld tot weinig inspirerend.
Eind conclusie voor mij; best nice maar ik snap de hype nog steeds niet. Beste hiphop plaat van 2012?? Ik mag hopen van niet. Kerel heeft zeker potentie, heeft wat vollere en afwisselendere beats nodig en stoppen met die hobbit-smurfen sound...3,5*