Franz Ferdinand - You Could Have It So Much Better (2005)

Label: Domino

1. The Fallen (3:42)
  2. Do You Want To (3:39)
  3. This Boy (2:22)
  4. Walk Away (3:36)
  5. Evil and a Heathen (2:06)
  6. You're the Reason I'm Leaving (2:47)
  7. Eleanor Put Your Boots On (2:50)
  8. Well That Was Easy (3:03)
  9. What You Meant (3:25)
  10. I'm Your Villain (4:04)
  11. You Could Have It So Much Better (2:42)
  12. Fade Together (3:03)
  13. Outsiders (4:03)
  14. Your Diary * (3:08)
  15. Fabulously Lazy * (2:55)
  16. Do You Want To [Live at Princes Street Gardens Edinburgh] * (3:42)
Sorry, maar noem mij maar eens een nummer met een intro als Take Me Out of Do You Want To? Dat is toch echt nog niet zoveel gedaan in de popmuziek...

avatar van andré
Ik had ook de nodige scepsis t.o.v. deze band. Maar het eerste album overtrefte mijn verwachtingen: een fantastisch debuut. En ik moet zeggen, een eigen geluid. Tuurlijk hoor je er wel invloeden van andere bands in, maar ieder nummer blijft onmiskenbaar Franz Ferdinand. Van alle 'Post-Britpop' steekt dit er met kop en schouders bovenuit. En natuurlijk zijn er dan mensen die zich er tegen verzetten, dat zag je ook bij U2, Nirvana en Blur/Oasis. Maar dat zijn het type mensen die altijd tegen de heersende opinie gaan, en bands die per ongeluk in de hitparade staan meteen als melaatsen zien.

Maar goed, de tweede FF. Eerlijk gezegd moest bij mij het kwartje even vallen. Meer van hetzelfde, maar dan minder sterk was m'n eerste reactie. Maar nu ben ik om: weer een prachtig album. Do You Want To is tot nu toe de meest toegankelijke single van de band. Moet je niet té vaak horen, want dan krijg je het Wonderwall/Song 2-syndroom (= té vaak gedraaid). Nummers als The Fallen, I'm Your Villain, This Boy en What You Meant behoren tot de beste FF-nummers tot nu toe. Maar prijsnummers zijn vooral Walk Away (zal me niet verbazen als dat de nieuwe single wordt) en Eleanor Put Your Boots On (manier van zingen is duidelijk geinspireerd door Bob Dylan). Toch staan er een paar minpuntjes op dit album: Your The Reason I'm Leaving valt wat tegen, en Evil And Heathen vind ik ronduit belabberd. 4*

Helemaal akkoord andré, al vind ik Your The Reason I'm Leaving wel een goed nummer. Ik heb het album een 5 gegeven.

avatar van Judith
Erg goede cd. The Fallen nu al grijs gedraaid.

avatar van twin
Ik heb deze cd na lovende reacties aangeschaft en ben niet echt onder de indruk, sterker nog na 3 nummers haak ik iedere keer weer af omdat het me begint te irriteren. Zo na een paar keer luisteren kan ik het in 2 woorden samenvatten nerveus en hyper. Wel een eigen geluid dat is een pluspunt voorlopig 3*

avatar van Music4ever
Heb dit album nu één dag en ik moet zeggen dat het allemaal heel erg goed klinkt. De eerste keer luisteren is nog wat onwennig maar nu ik het meerdere keren heb beluisterd kan ik het echt waarderen. De riffs zijn wederom zeer goed en ik vind de zang ook fantastisch!
Bovendien hebben ze een eigen geluid en is de productie goed verzorgd. (geen overbodige dingen)
Dit album geef ik 4,5* ster.

avatar van FisherKing
Het lijkt niet eens op Pink Floyd Er zit GEEN PASSIE in.

Enkel Commerciële rommel. En Voor je kritiek levert, luister eerst Pink Floyd.

Dustyfan
Waar gaat dit over? Nee, natuurlijk lijkt dit niet op Pink Floyd, mochten ze willen

Toen ik deze Franz voor het eerst hoorde dacht ik: copycat-jatwerk van Beatles, Buddy Holly & Co. , behalve dat hij dat niveau bij lange na niet eens haalt. Ik heb nog niet de hele cd gehoord en zal dan ook nog niet stemmen. Maar binnenkort beterschap in deze, al verwacht ik er bar weinig van.

Waar gaat dit over? Ik zie echt totaal niet in wat Pink Floyd hier mee te maken heeft...

avatar van BoordAppel
Of The Beatles...

Dustyfan
Sorry, ik vind de stijl, van wat ik ervan gehoord heb, erg op de stijl van The Beatles lijken (was mijn eerste associatie), met dat verschil dat dat in de jaren '60 nieuw was en nu niet meer. Nu komt het op mij over als goedkoop jatwerk. Maar ik zal het hele werkje eens een eerlijke luisterbeurt geven.

avatar van FisherKing
Of de foute Leni Rieffenstahl poster ?

avatar van LittleBox
Concert gisteren in Leuven schijnt heel erg goed geweest te zijn. Heb ik uit de eerste hand.

Ik kon normaal gisteren ook gaan naar Leuven maar ik mocht niet van mijn ouders >_

Dustyfan schreef:

Nou sorry hoor maar dit lijkt echt niet op The Beatles, behalve de nrs. 7 en 12 misschien een beetje. Ik vind dat ze echt een eigen stijl hebben. Natuurlijk hebben hun ook hun inspiratiebronnen maar ik kan ze persoonlijk niet associeëren met een bepaalde band.

avatar van avdj
Allmusic noemt de volgende bands als inspiratiebron:

Wire
The Fall
Joy Division
Sparks
Josef K
Gang of Four
Pixies

Geen Beatles dus, misschien lijkt het wel een beetje op hun vorige album. Maar blijft wel lekkere muziek.

Ik zou zelf Pulp, Roxy Music en toch ook wel de Beatles eraan toe willen voegen. Maar goed, wat maakt het uit. Dit is toch gewoon een heerlijke plaat.

En FK: waarom ga je niet in op de vraag die ik je stelde? Overheen gelezen of moet je het antwoord schuldig blijven?

Overigens ga ik deze plaat zelf steeds leuker vinden. Ik denk dat het wel weer jaarlijstjesmateriaal wordt.

Music
Belachelijke muziek..

Goeie argumentatie

Music schreef:
Belachelijke muziek..

Je hebt het over de albums die in je top-10 staan neem ik aan?

avatar van avdj
Lol Music4ever.

avatar van Gajarigon
Music4ever schreef:

Je hebt het over de albums die in je top-10 staan neem ik aan?

Ach kom nu, Papa Roach is toch duidelijk beter als Franz Ferdinand *tuberculosistische hoestbui*.

Gajarigon schreef:

Waar heb je het over???

avatar van J.Bell
Op 1 of andere manier kan ik dit maar niet leuk vinden. Ik heb er niks mee. Die gozers maken op mij totaal geen indruk, qua persoonlijkheid niet en qua looks ook niet, en laten we het dan maar niet meer over de muziek hebben. Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik dit het beste kan omschrijven, maar ik vind het nogal saai en fantasieloos..... maar goed dat is mijn meing en ik ga ook niet stemmen...

avatar van twin
J. Bell schreef ...

Waarom niet ?? mag je alleen stemmen als je het geweldig vind??
Gewoon stemmen, dan krijg je een waardering van fans en niet fans, wel zo objectief

Als ik aan Franz Ferdinand denk, dan zie ik een schoolfeest anno jaren '60 voor mij. Op het podium een live-bandje dat zijn best doen om iedereen aan het dansen te krijgen. Het publiek dat vrolijk staat mee te huppelen en mee te zingen met liedjes die in je hoofd blijven hangen... Niet al te moeilijke songteksten, maar een sfeertje dat aanstekelijk werkt.

You could have it so much better heeft als moeilijke taak het nivo van het briljante debuut op zijn minst te evenaren. Het verrassingseffect is er niet meer, maar toch klinkt de plaat redelijk nieuw. Goed, de melodietjes en refreintjes klinken bekend en na het luisteren van de plaat krijg je soort deja vu gevoel, maar toch is er ook dit keertje dat extraatje. Franzke (Alex Kapranos) heeft een aanstekelijke en zuivere stem die ook live schitterend klinkt. Het album brengt meer variatie dan het debuutalbum. Het is een brede waaier geworden tussen ballades (put your boots back on ) en de bekende Franz Ferdinand rock (Do You Want To), of hoe moet ik het omschrijven? De plaat is geen meesterwerk, maar toch een aardig hebbedingetje om in huis te halen...

I love it !!!

avatar van J.Bell
Nou oke, ik zou wel kunnen stemmen, want ik heb het wel echt beluisterd, maar wat ik al zei, het zegt mij totaal helemaal niks. Maar goed.

** dan maar.

@ J.Bell
Dit is gewoon een groeiplaatje.
Misschien moet je het wat vaker luisteren.

Dit een groeiplaatje? Lijkt me typisch een voorbeeld van een plaat die je de eerste keer gelijk al kan meezingen.

avatar van Music4ever
Ik persoonlijk kon het na 4 luisterbeurten pas ECHT waarderen!