The Cure - Boys Don't Cry (1980)

Label: Fiction

1. Boys Don't Cry (2:35)
  2. Plastic Passion (2:14)
  3. 10:15 Saturday Night (3:38)
  4. Accuracy (2:16)
  5. So What * (3:01)
  6. Object * (3:03)
  7. Jumping Someone Else's Train (2:56)
  8. Subway Song (1:59)
  9. Killing an Arab (2:22)
  10. Fire in Cairo (3:21)
  11. Another Day (3:43)
  12. Grinding Halt (3:49)
  13. World War * (2:37)
  14. Three Imaginary Boys (3:14)
Dit was zo'n bandje die in die tijd underground was, maar een paar jaar later (na de hitjes uit 1985) ook wel geliefd was bij het grotere publiek.
Ook ik ontdekte ze rond die tijd (1985) en kreeg deze cd op tape. Het maakte veel indruk op mij. Nu kan ik de band nog steeds erg waarderen. Ze varen lekker hun eigen koers en dat mogen ze nog lang blijven doen.

avatar van Nanne
in 1981 deze plaat gekocht in Berlijn (nog met de muur) Fantastisch.

avatar van Ward
Ik schrik me altijd kapot op het einde bij Subway Song. Voor de rest een heel sterk album. Mijn favorieten zijn Boys Don't Cry, Plastic Passion, Jumping Someone Else's Train en Killing An Arab. 4*

avatar van nevyn
**** uit de platenkast van mijn vader

avatar van Nicolage Rico
nevyn schreef:
**** uit de platenkast van mijn vader

Ik wou dat ik een vader had met zo'n smaak.. Helaas, mijn vader hield/houdt van BZN...

Maar goed, ik had wel 2 broers met goede smaak. Deze zat er alleen niet bij.

avatar van Raspoetin
Killing an Arab is een actueel nummer.

Fire In Cairo ook...

avatar van Raspoetin
touché

avatar van Waldo Jeffers
Sterk debuut dat absoluut niet de latere carrière van The Cure dekt... integendeel zelfs. Maar wel heel erg leuk een 4.

Een heel goed album met een zere mooi nummer als Boys Don't Cry!

The Cure is inderdaad achteraf volledig andere muziek gaan spelen. Dit vind ik ook wel zeer goed! Jong geweld!

avatar van beruk
Ja, heel goed debuut: 4!

avatar van Status Seeker
Raspoetin schreef:
Killing an Arab is een actueel nummer.

Het nummer was (volgens mijn lerares Frans) gebaseerd op het boek L'étranger van Albert Camus. Ze draaide het nummer van The Cure destijds nog in de klas.

avatar van Ward
Toen ik vandaag de post aan bezorgen was dit album beluisterd. Toch een lekker album. Het toeval wilde dat ik een brief moest bezorgen voor R. Smith

avatar van orbit
Was het wéér een herinnering van zijn kapper?

avatar van starbright boy
Een soort van internationale versie van Three Imaginary Boys, met een gewijzigde tracklist waaraan wat singles en B-kantjes zijn toegevoegd en wat andere nummers geschrapt.

avatar van nuf
nuf
beruk schreef:
Ja, heel goed debuut: 4!

dat is het niet

maar ehm, heel aardig album, met natuurlijk het titelnummer als hoogtepunt samen met killing an arab een beetje.

nog jong bandje dat het goed doet

3.5

avatar van Arno
Status Seeker schreef:

Precies wat mijn lerares ons ook verteld heeft. Alleen werd het nummers bij ons niet gedraaid

Verder vind ik dit album wel een klein meesterwerkje. Zeer sterke nummers (Plastic Passion, Accuracy, Fire in Cario, Grinding Halt) afgewisseld door wereldnummers, zoals Boys Don't Cry, 10:15, Jumping.. en Killing an Arab. Mijn favoriet van het album is 10:15 Saturday Night, na A Forest het beste van The Cure imo. Maar gewoon een 5*****plaat natuurlijk, én (voorlopig) ook een plaats in mijn top 10 waard.
F.I.R.E.I.N.C.A.I.R.O.

Arno schreef:

F.I.R.E.I.N.C.A.I.R.O.

Nog steeds een wonder hoe hij dat zo soepel uit zijn bek krijgt, ik heb het al een paar keer geprobeerd, maar mij lukt het eenvoudigweg niet

10:15 is naast dit nummer overigens ook mijn favoriet van deze plaat.

avatar van Arno
orbit schreef:

Ik blijf meestal haperen aan de E.I.N.

Feeder
Jumping someone else's train vind ik persoonlijk het beste nummer van deze plaat, grinding halt heeft me ook al altijd weten te bekoren. Weet je, ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met deze plaat, soms ben ik dagen aan 1 stuk door verliefd op de scherpe klanken die deze cd met momenten voorbrengt. Maar van die 1 op de andere moment kan dat helemaal omslaan... Zucht...

Ik verhoog toch m'n stem... hij is het waard. 5*

avatar van reptile71
Wat me opvalt is dat niemand hier Another Day en Three Imaginary Boys als favorieten benoemt, terwijl (naar mijn mening) die nummers qua sfeer nog het meest richting het populaire wat zwaarmoedigere werk van Pornography en Disintegration gaan.
Lekker stukje gitaar op 2 minuten in Three Imaginary Boys ook...
F.I.R.E.I.N.C.A.I.R.O. heb ik mezelf trouwens perfect aan kunnen leren zodat ik het nummer heerlijk mee kon bleren ook al vind ik het verder overigens niet zo'n sterk nummer.
De cd staat nu op 3,75 * en dat is ook precies wat ik zou willen geven, maar helaas gaat dat niet...

avatar van Mart
Lekkere post-punk. Een stuk minder donker en sfeervol dan Seventeen Seconds, maar toch een redelijk album. Mijn favoriete nummers hierop zijn Boys Don't Cry, 10:15 Saturday Night (heerlijke gitaarsolo ), Killing An Arab en Fire In Cairo (dat refrein krijg ik echt niet uit mijn strot ). Het album is (in mijn ogen) niet echt bijzonder, maar toch luistert het lekker weg (oke, behalve dan bij het einde van Subway Song ) en ligt het goed in het gehoor. Daarom 3,5* (met de nadruk op 3*).

avatar van Reint
4,5.

Gaaf debuut, Disintegration en Seventeen Seconds zijn slechts beter.

Luister ook eens naar Joe Jackson's beginperiode. Diezelfde spitsvondige en scherpe (post)punksongs.

Three Imaginary Boys is geweldig.

avatar van Flipman
Verrek! Ik kom er net achter dat dit hun debuutalbum is, wat gaaf!! Gaaf dat ik die heb, en op LP nog wel! Ja, ik wist dat Killing An Arab hun debutsingle was, maar dat wil niks zeggen. Upside Down is de eerste single van The Jesus And Mary Chain, maar hij staat niet op hun debuutalbum, ook niet op hun tweede. Nee, hij komt pas tevoorschijn op hun derde plaat, die overigens ook maar een rarities collection is.

Goed, in ieder geval wordt de plaat al een stuk beter, in ogenschouw genomen dat het hun debuut is ! Voor maar €1,50 op de kop getikt!

Je zou kunnen zeggen dat het hun debuut is, en dat ze nog bezig zijn hun vorm te vinden. Maar daar zijn ze nu nóg mee bezig,d enk ik soms ! Hoewel hun muziek altijd goed is, daar niet van. Ik blijf dol op Pornography, dat een perfect voorbeeld is van het geluid van The Cure met een sausje van Unknown Pleasures en Closer van Joy Division, twee albums zonder wie Pornography nooit bestaan zou hebben.

Dit album klinkt een stukkie vrolijker. Ik moet het nog eens luisteren, en binnenkort zal ik dat zeker doen, want mijn beste vriend begint The Cure ook steeds leuker te vinden en die wil ik hem zeker laten horen!

Voorlopig vier en 'n halve punt.

Flipman schreef:

Voorlopig vier en 'n halve punt.

Leuk dat je dit nú pas ontdekt Flipman Zeker een andersoortige plaat dan de platen hierna, maar dat was JD ook ten tijde van Unknown Pleasures.
Daarnaast vind ik het een beetje jammer om die platen van JD te vergelijken met Pornography, als je die platen echt tot je door hebt laten dringen, inclusief teksten, is het toch duidelijk dat het volstrekt andere emoties betreft (waanzin en woede ten opzichte van desolaatheid en melancholie) en een volstrekt ander geluid. Iemand die zowel JD als The Cure heeft doorgrond weet dat het geen leentjebuur betreft, maar eerder gelijktijdige bands met een unieke eigen richting. Joy Division heeft zelfs in het voorprogramma gespeeld van The (mighty) Cure!

avatar van Suicidopolis
orbit schreef:

Ergens in de helft zit m'n tong altijd al in een knoop... 's Niet plezant als je die er telkens terug moet uitdoen

Een volle review van deze plaat zal ongetwijfeld nog wel eens volgen bij "Three Imaginay Boys"

avatar van schizodeclown
Killing an Arab!!Gewoon te bruut,net als dit album,het weet toch over het algemeen in al ze simpelheid een sfeer van in de late uurtjes te scheppen.Heerlijk plaatje!

avatar van ðe waan
Dit album heb ik nog op vinyl, maar is deze ook nog verkrijgbaar op CD? Ik kom altijd alleen maar Three Imaginary Boys tegen, maar daarop mis ik dan toch de uitstekende singles die hier wel op staan.

De hoes van TIB is natuurlijk wel magistraal.

O ja: 4*. Een typische debuutplaat: fris van de lever, kakelvers en gespeeld met een air van: wie maakt ons wat. Bij later platen van The Cure heb ik toch soms het idee dat er iets te veel strategie aan te pas is gekomen.

Geweldig fijn punky the cure album, als dit je debuut is heb je een geweldig band .