The Cure - Boys Don't Cry (1980)

Label: Fiction

1. Boys Don't Cry (2:35)
  2. Plastic Passion (2:14)
  3. 10:15 Saturday Night (3:38)
  4. Accuracy (2:16)
  5. So What * (3:01)
  6. Object * (3:03)
  7. Jumping Someone Else's Train (2:56)
  8. Subway Song (1:59)
  9. Killing an Arab (2:22)
  10. Fire in Cairo (3:21)
  11. Another Day (3:43)
  12. Grinding Halt (3:49)
  13. World War * (2:37)
  14. Three Imaginary Boys (3:14)

LocoHermano
Slowgaze schreef:
Oké, The Cure is beïnvloed door Popol Vuh (spel ik dat goed?), The Village People en vooral Fischer-Z, maar dan alleen The Worker. Ook vond Robert Dire Straits, Eagles en Queen geniaal, maar alleen met het geluid uit.

Thanx for the reminder, the Village People was ik inderdaad vergeten.

avatar van Reint
Het leuke van The Cure op het eerste album is juist dat er helemaal niet aan te wijzen valt wat de invloeden. Het is een simpele (qua bezetting) gitaarband, die gewoon hele sterke popliedjes spelen. Slowgaze/Maarten mag mij vertellen waar hij precies ''Velvets, Bowie en Pistols'' hoort op dit album.

k.grubs
Leuke muziek. Veelbelovend klinken ze hier nog.

avatar van orbit
En die belofte wordt dan ook moeiteloos ingelost op de platen hierna

avatar van Chameleon Day
...op de plaat hierna

k.grubs
Ja, t schijnt dat ze hierna nog wat hebben uitgebracht.

Chameleon Day schreef:
...op de plaat hierna

En toen werd CD van de ene op de andere dag toondoof, jammer, al zo vroeg in zijn leventje

avatar van Mjuman
Dit album (als lp) gisteren op de markt gekocht voor een paar euro. Net gedraaid na Mercury Award nominees The Villagers. Eerste reactie van mijn lief: "dit is tenminste leuke muziek". Ze vond The Villagers duidelijk te melancholiek en te veel 60s-achtig.

Destijds moest je dit album - een release die echt voor de US bestemd was - speciaal bestellen en dat deden we toen ook - dit was destijde een album dat je moest hebben; de hoes was ook van steviger karton; pas later werd ie hier gewoon uitgebracht.

Een verrasende en verfrissende plaat - net zoals Crocodiles van E&B destijds. Een goed, en relevant album; Accuracy verwijst al naar Seventeen Seconds en de singles Killing an Arab en Fire in Cairo zijn kleine juweeltjes: mooi compact en puntig geluid.

Zelf dit altijd de betere versie gevonden van de plaat met lamp, stofzuiger en koelkast op de hoes - alleen in de UK was het not echt done om singles op je lp te zetten.

Dit album is goed bestand tegen de test des tijds.

avatar van Blue88
Helemaal eens met Mjuman. Geweldig album.

"Vroeger" is vooral 17 seconds erin geramd door mijn vader. Niet al te letterlijk overigens. Ik danste mee op de geweldige baslijn in a Forest. Het was dan ook onvermijdelijk dat ik een liefhebber van deze band zou worden.

Pas recent in aanraking gekomen met hun debuut en daarbij dit album. Geen idee waarom ik het niet eerder heb gedaan - bij 17 seconds leek mijn grens te liggen. Ik heb er geen spijt van! Net beide albums op lp weten te scoren waarvan deze hoes aan de muur hangt. Het fleurt de oh zo donkere kamer wat op. Afijn, genoeg letters.

avatar van musician
Ik sluit mij ook helemaal aan bij Mjuman en wederhelft.

In alle verbale geweld rond andere albums van The Cure wordt deze cd zwaar onderbelicht.

Maar ik vind het juist prachtig, deze losse nummers, deels vergeten singles, die vaak niet eens de drie minuten halen. Ik heb ook nog de LP hiervan, later kocht ik wel de cd Three imaginary boys en die herbergt natuurlijk ook de meeste nummers van Boys don't cry.

Maar als de geschiedenis blijken van herwaardering zou moeten geven en The Cure nog eens onder de aandacht zou willen brengen: dan voor dit veel te weinig genoemde album.

avatar van LucM
Dit is weliswaar een verzameling singles met de betere nummers van het debuut Three Imaginary Boys maar dit album vind ik nog steeds fris klinken. Vrij simpel, wat punky en wat rammelend maar hierdoor ook charmant, ik hoor dit liever dan hun recentste albums. Killing an Arab was meteen een moordsingle, Boys Don't Cry is eveneens prachtig. The Cure was toen al een meer dan veelbelovende band en de volgende albums zouden ze dat ook bevestigen.

avatar van Madjack71
Een vroege Cure waarin hun geluid nog niet helemaal tot volle wasdom is gekomen en de muziek minder uitgesponnen is. Deze tijd van de Cure spreekt mij een stuk minder aan, maar de eigenheid en potentie springt er wel al uit. Wist niet dat Boy's Don't Cry al meer als dertig jaar oud was, want die klinkt nog zeer vitaal. 10:15 Saturday Night heeft voor mij een heel Cureristische sound. Killing an Arab, is mij altijd wel bijgebleven van hun singles album. Als geheel heeft het minder Accuracy als andere platen die ik van ze ken.

avatar van ricardo
Zijn de nummers world war en plastic passion de moeite waard om dit album aan te schaffen, want de rest van de nummers heb ik al op three imaginary boys en de verzamelaar staring At The sea staan. Weet niet of dit album voor enkel die 2 nummers nog de moeite is, denk niet dat ik dan veel gemist heb, maar kan het natuurlijk mis hebben.

avatar van Slowgaze
Ik vind ze tof, maar ik weet niet of je ze de moeite waard vindt om deze nog aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook even op youtube luisteren, toch?

avatar van kaztor
ricardo schreef:

Ligt 'm eraan...

World War staat op de Deluxe-versie van TIB die ik heb. Weinig bijzonder nummer, overigens.
Plastic Passion vind ik een heerlijk nummertje, die staat ook op de Join The Dots-box.

Maar het heeft natuurlijks iets gaafs om als Cure-fan deze collectie op een originele cd te hebben.

kaztor schreef:

avatar van dazzler
dazzler schreef:
Eerst en vooral zit er een klein verschil in de tracklijst
van de vinyl en de CD versie van deze Boys don't cry.

De vinyl versie heeft Object (van Three Imaginary Boys)
en World War (verder alleen op de deluxe editie van Three Imaginary Boys).
De CD versie vervangt deze twee tracks door het best aardige So What.

Beide versies hebben Killing an Arab, Boys Don't Cry
en zijn b-kant Plastic Passion en Jumping Someone Else's Train.

Ik dacht, misschien goed om nog eens even op te rakelen.
Vandaar het gedoe met de bonustracks op deze site.

Echte wavers draaien 'em van lp - artwork is ook mooier!
ik ben dan ook geen echte Waver, maar slechts een muziekliefhebber.

ricardo schreef:
Ik ben dan ook geen echte Waver, maar slechts een muziekliefhebber.

Maar het gebruik van een hoofdletter geeft wel blijk van respect

Overigens heb ik idd beide nummers op het vinyl staan - zoals Dazz hierboven keurig aangeeft - en So What heb ik op een andere release - de cd heb ik ook nog, maar die breng ik niet naar de Plaatboef voor één euro - dat begroot me

avatar van kaztor
Ik zou de cd in ieder geval niet weg doen, net als bv. Japanese Whispers.

Maar het gebruik van een hoofdletter geeft wel blijk van respect
sjah iPad he

avatar van Slowgaze

Represent, represent!

Slowgaze schreef:

Represent, represent!

Goeie plaat, beetje dun geluid dat Roni Size & Reprazent - New Forms (1997)

avatar van lennon
Ik ben net de het hele oevre van deze band met veel plezier aan t ontdekken, en heb dit album nu ook, maar ik zie nummers die ik ook op andere lp's tegenkom? Klopt dit?

Edit: ik zie dat deze onder verzamelaars valt, maar hoe zit dat dan precies? Album uit 1980 al een verzamelaar?

Volgens mij was deze gericht voor de Amerikaanse markt, debuutalbum met wat bonustracks.

avatar van dazzler
Soms loont om even terug te bladeren, lennon.

dazzler schreef:
Je kan natuurlijk discussiëren of dit een regulier album
dan wel een verzamelaar is (zoals menige discografie aangeeft).

Ik vond het wel een goed idee
om de wat zwakkere en minder typische Cure songs uit het debuut
te vervangen door de drie sterke singels en meer.

Eerst en vooral zit er een klein verschil in de tracklijst
van de vinyl en de CD versie van deze Boys don't cry.

De vinyl versie heeft Object (van Three Imaginary Boys)
en World War (alleen op de deluxe editie van Three Imaginary Boys).
De CD versie vervangt deze twee tracks door het best aardige So what.

Beide versies hebben Killing an Arab, Boys don't cry
en zijn b-kant Plastic Passion en Jumping someone else's Train.

Ik vind het weglaten van de Jimmy Hendrix cover Foxy Lady,
It's not you en Meat Hook geen groot verlies.
Al hoor ik toch liever Meat Hook dan Another Day of Object.

Maar de beste nummers van Three Imaginary Boys staan er wel op:
10:15 saturday Night, Subway Song, Fire in Cairo, Grinding Halt en de titeltrack.

Vier sterren waard.

avatar van lennon
Oooh sorry... had geen tijd om alles te lezen, Dank dazzler

avatar van lennon
Nou, deze lp bevalt me inderdaad een stuk beter three imaginairy boys...

Deze is een stuk toegankelijker om te luisteren.

Aangezien ik dit album ook heb, kan ik er nu over nadenken om TIB eventueel weg te doen.

avatar van orbit
Ik vind de hoes van TIB altijd wel geinig.. deze vind ik niks.