Supertramp - Crime of the Century (1974)

Rock / Pop
Label: A&M

1. School (5:35)
  2. Bloody Well Right (4:32)
  3. Hide in Your Shell (6:49)
  4. Asylum (6:45)
  5. Dreamer (3:31)
  6. Rudy (7:17)
  7. If Everyone Was Listening (4:04)
  8. Crime of the Century (5:32)
  9. School [Live at Hammersmith '75] * (5:54)
  10. Bloody Well Right [Live at Hammersmith '75] * (6:46)
  11. Hide in Your Shell [Live at Hammersmith '75] * (6:47)
  12. Asylum [Live at Hammersmith '75] * (7:01)
  13. Sister Moonshine [Live at Hammersmith '75] * (5:30)
  14. Just a Normal Day [Live at Hammersmith '75] * (3:58)
  15. Another Man’s Woman [Live at Hammersmith '75] * (7:42)
  16. Lady [Live at Hammersmith '75] * (5:55)
  17. A – You’re Adorable [Live at Hammersmith '75] * (2:57)
  18. Dreamer [Live at Hammersmith '75] * (3:28)
  19. Rudy [Live at Hammersmith '75] * (7:23)
  20. If Everyone Was Listening [Live at Hammersmith '75] * (4:32)
  21. Crime of the Century [Live at Hammersmith '75] * (6:00)
avatar van hpdewin
robbrouwer58 schreef:
Na 2 flutalbums past alles ineens briljant in elkaar.

zeker waar, een album van een ander calliber

avatar van rkdev
School heeft misschien wel het mooiste intro ooit...

stanno1995
Heel goed album, vooral het nummer School is goed

avatar van Ataloona
HEy Stan ook maar Supertramp aan het luisteren

avatar van B.Robertson
School , Bloody wellright en het titelnummer vind ik goed. De rest is mijn smaak niet. Dan hoor ik liever naar: Procol Harum, ELP, Yes, Pink Floyd en Kansas. Of ik zet iets op van Klaus Schulze. 3ster.

avatar van woutorrmusic
Als ik dat instrumentale tussenstuk van School hoor, dan besef ik eindelijk weer eens wat muziek wél kan zijn.

avatar van bikkel2
School is geweldig , maar vlak ook de rest niet uit .

Hodgson en Davies zijn perfect in balans hier . Geen zwakke plek te vinden .

avatar van Niek
Ik had deze plaat al ontzettend lang op mijn PC staan maar vandaag pas voor het eerst op mijn mp3 gepleurd en in de trein beluisterd. Waarom dat zo lang duurde? Omdat ik bij het langs de nummers skippen verre van onder de indruk was, maar nu ik de tracks eenmaal in hun geheel heb gehoord ben ik helemaal om: fantastische plaat. Favoriete tracks zijn Hide in Your Shell en de titeltrack (die overigens veel te snel is afgelopen). Welverdiende vier sterren.

avatar van Mctijn

avatar van ChrisX
Mctijn schreef:
Is dat een speciale versie of iets dergelijks? Ik kan er niets over vinden...

Ik zou zeggen vertel ons even wat je zo al hoort in die 38 minuten. Weet je wel zeker dat het nummer zo lang duurt?

avatar van Bulldozer
Mctijn schreef:
Is dat een speciale versie of iets dergelijks? Ik kan er niets over vinden...

Heb je de track op repeat gezet of zo?

avatar van Snakeskin
Dit niveau heeft Supertramp nergens meer gehaald. Uitstekende plaat met "Hide in your shell"als mijn favoriet.

avatar van borland
In mijn top 10 aller tijden. Ik zag deze tour in 1976 zowel in het Concertgebouw en een week later in de RAI. Het latere werk mist toch de magie die dit album heeft hoewel de volgende 2 platen nog wel enkele momenten hebben.

avatar van Droombolus
Dat was wel een heel erg lange tour dan ?

borland schreef:
In mijn top 10 aller tijden.

Ik doe ook weer mee. Heb ik ook weer een album uit de jaren '70 in mijn top 10.
Crime of the Century was er even uit, maar ik heb toch wel zo genoten van alle vier de Supertramp albums vanaf dit album en niet te vergeten het briljante live album Paris. Op dit album staan echt alleen maar goede tot fantastisch nummers. Nee, toch niet: alleen maar geweldige tot fantastisch mooie nummers.

avatar van chevy93
Een geweldig album van een geweldige band. Eigenlijk zou er naar School toegewerkt moeten worden, maar als opener is het ook geweldig.
Tussendoor nog een heleboel aparte, maar zeer goede nummers. Van die nummers zoals alleen de mannen van Supertramp die kunnen maken!

avatar van uffing
School hoorde ik medio jaren 80 voor het eerst tijdens Veronica's Top 100 aller tijden en hoewel ik nog erg jong was (een jaartje of 10) was ik gelijk verkocht. De rest van het album haalt dit niveau (net) niet, maar desondanks een prachtige plaat.

Mis die tijd van de top 100 aller tijden wel trouwens

avatar van vigil
uffing schreef:

Mis die tijd van de top 100 aller tijden wel trouwens

Dat maak je er zelf 1

Dat maak je er zelf 1

Ik wou dat ik daar tijd voor had. Bovendien lukt het me al niet om een bestendige top 10 te maken.

avatar van Gerards Dream
Dit blijft een heerlijk album van Supertramp. En och de top 100 aller tijden is een begrip wat is geweest. We hebben thans een lijst van 1000 op Veronica, een lijst van 2000 op Radio 2 en zelfs een top 4000 op Radio 10 Gold. Honderd plaatjes achter elkaar is dan erg aan de korte kant.

avatar van muismat
Bij School krijg ik in elk geval bijna altijd kippenvel, heerlijk!

avatar van hpdewin
Verhoogd naar de 5 sterren. Vanaf het moment dat er leven in het nummer school wordt geblazen heeft het me te pakken. Titelnummer is prachtig

avatar van Marco van Lochem
Van het eerste tot de afsluiter heerlijke plaat!!! "Hide in your shell" is mijn favoriete album track, maar ook de minder toegankelijke nummers als "Rudy" en "Asylum" zijn erg goed! TOPPER!

avatar van Manuel
Waarom staat Bloody Well Right zo laag?

avatar van Hans Brouwer
vigil schreef:
Dan maak je er zelf 1
Zullen we dan wel even de spelregels bepalen: Supertramp mag met heel veel nummers zijn vertegenwoordigd in die top 100. Queen, Deep Purple, Led Zeppelin, Kula Shaker, Pink Floyd, Santana, U2 en ..... (vult U maar in) ..... ook. Verder spreken we af dat gebruiker uffing geen nummers van die Engelse band, waarvan de naam begint met een C., opneemt in die bewuste top 100. Het moet tenslotte wel een feestje blijven om die top 100 te beluisteren .

"Crime of the Century (1974)" is inderdaad een geweldig albun van Supertramp. Een aantal nummers komen absoluut in aanmerking om door uffing in zijn samen te stellen top 100 op te nemen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur wel uit naar nummers van het volgende album van Supertramp: "Crisis? What Crisis?"

avatar van Arrie
Geen Cocteau Twins dus?

avatar van Hans Brouwer
Arrie schreef:
Geen Cocteau Twins dus?
"If Everyone Was Listening.............." .

avatar van uffing

Als je soms Coldplay bedoelt, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

avatar van chevy93
Een aantal jaar geleden heb ik een best of van Supertramp gevonden. Zodoende ben ik me meer gaan interesseren in Supertramp. Supertramp was altijd de band die mijn vader zo leuk vond (samen met Genesis), maar ikzelf niks mee had. Dacht ik…

Opvallend is dat veel van de leuke nummers die op dat album staan (die ik toen leuk vond, nu vind ik ze bijna allemaal leuk tot geweldig). Daarvan kwamen er 5 van Crime of the Century. Alleen het kwartje van Bloody Well Right en Crime of the Century vielen niet meteen. Asylum stond er overigens niet op. Bloody Well Right is na het zien van een aantal live-uitvoeringen ook uitgegroeid tot (één van de vele) persoonlijke Supertramp-favorieten. Crime of the Century ben ik (enorm) gaan waarderen sinds ik Crime of the Century als album heb.

School.
Het eerste nummer van Supertramp dat ik echt ben gaan waarderen. Het was ’s avonds. Ik luisterde altijd naar mijn iPod. Ditmaal dus School. Volop kippenvel bij het intro, prachtige tekst en uiteraard, de pianosolo. Oh man, die solo. Hoe vaak ik die wel niet heb meegespeeld. Wat mij betreft de beste pianosolo ooit.
Tevens is dit nummer een soort bijgeloof geworden. Al jaren draai ik dit nummer tijdens de toetsweek. Altijd zet ik dan dit nummer op en ga ik altijd weg als het nummer afgelopen is. Noem het stom bijgeloof, maar vooralsnog werkt het wel.

Bloody Well Right.
Zoals gezegd een nummer dat ik op wat latere leeftijd (sjonge wat ben ik nu oud, zeg! ) ben gaan waarderen. Het is een lekker catchy nummer en zit muzikaal ook nog eens prima in orde. Live komt het nummer misschien nog iets beter tot zijn recht. Dan zit er nog meer power in.

Hide In Your Shell.
Ik heb het altijd een ondergewaardeerd nummer gevonden. Hoewel ik de laatste tijd steeds meer zie dat er veel waardering voor dit nummer is. Een lief liedje, zo kan ik het het beste omschrijven. Ondanks dat het dat eigenlijk niet is. Lees de tekst er maar op na. De tekst, welke echt geweldig is trouwens.
Ik vind het moeilijk om aan te geven wat er nou zo geweldig aan dit nummer is. Eén ding staat vast: het nummer ís geweldig.

Asylum.
Voor mij het onbekendste nummer van dit album. Dat komt doordat dit het enige nummer is dat niet op de Very Best Of Supertramp stond. Desondanks leer ik het nummer steeds beter kennen. Davies bewijst ook hier weer een prima zanger te zijn. Een mooie, niet-alledaagse en zeer aangename stem. Overigens zit het muzikaal weer prima in orde hoor.

Dreamer.
Het kortste, maar zeker niet het slechtste nummer van het album. Een geweldige meezinger, maar tevens ook geweldig om gewoon te luisteren. Dat is ook het mooie van Supertramp, vind ik. Enerzijds kun je lekker meezingen/meespelen, maar gewoon luisteren is eveneens een geweldige ervaring.

Rudy.
Na het kortste nummer volgt gelijk het langste nummer. Rudy is een rollercoaster. Een rollercoaster van verschillende akkoorden en verschillende zangstijlen. And I like it.
Een mooi piano-introotje. Het begint rustig, maar al gauw barst het los en wordt het een geweldig rocknummer. Even wordt het nog rustig en subtiel, maar schijn bedriegt. Voor je het beseft, gaat het alweer te keer. Hodgson bewijst wederom een degelijke tegenspeler te zijn van Davies. Samen zijn ze een perfect koppel. De laatste 3 minuten zijn nagenoeg perfect. Wat een geweldig nummer is het toch. Rock van de bovenste plank.

If Everyone Was Listening.
Het meest subtiele nummer van het album. Met veel gevoel gezongen. Dit kan ik moeilijk beschrijven. Dit is zo’n nummer die je moet horen en voelen.

Crime Of The Century.
Weinig tekst, maar dat geeft niet. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het steengoede muzikale gedeelte. Een orgasme van verschillende klanken, beter kan ik het niet omschrijven. Met als ultieme slot de (mond)harmonica die ook aan het begin van School klinkt. Een geweldig nummer waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Crime of the Century is met afstand hun beste album. Niets dan goede nummers staan erop. Van begin tot eind niets dan geweldige akkoorden, teksten en dito zang. Dit album zet ik de laatste tijd dan ook regelmatig en met alle plezier op. Supertramp is waarschijnlijk ook de meest complete band die ik ken. One of a kind, dat zijn ze zeker.

avatar van bikkel2
Ik vind in kwaliteit Breakfast In America eigenlijk niet onderdoen voor deze . Het verschil zit 'm denk ik in de lading van de songs . Dan is Crime Of The Century net even spannender .
School is natuurlijk al een droomopener . Een geweldig stuk muziek en samen met Fools Overture de meest legendarische Hodgson compositie .
Het frivole en daarnaast het wat zwaarmoedige ( Davies) werk past naadloos inelkaar .
Vooral een Rick Davies komt hier met zijn meest aansprekende werk .
De toon was gezet en Supertramp brak door . Uniek geluid , unieke band .