Supertramp - Crime of the Century (1974)

Rock / Pop
Label: A&M

1. School (5:35)
  2. Bloody Well Right (4:32)
  3. Hide in Your Shell (6:49)
  4. Asylum (6:45)
  5. Dreamer (3:31)
  6. Rudy (7:17)
  7. If Everyone Was Listening (4:04)
  8. Crime of the Century (5:32)
  9. School [Live at Hammersmith '75] * (5:54)
  10. Bloody Well Right [Live at Hammersmith '75] * (6:46)
  11. Hide in Your Shell [Live at Hammersmith '75] * (6:47)
  12. Asylum [Live at Hammersmith '75] * (7:01)
  13. Sister Moonshine [Live at Hammersmith '75] * (5:30)
  14. Just a Normal Day [Live at Hammersmith '75] * (3:58)
  15. Another Man’s Woman [Live at Hammersmith '75] * (7:42)
  16. Lady [Live at Hammersmith '75] * (5:55)
  17. A – You’re Adorable [Live at Hammersmith '75] * (2:57)
  18. Dreamer [Live at Hammersmith '75] * (3:28)
  19. Rudy [Live at Hammersmith '75] * (7:23)
  20. If Everyone Was Listening [Live at Hammersmith '75] * (4:32)
  21. Crime of the Century [Live at Hammersmith '75] * (6:00)
avatar van bikkel2
Grappig, ik kwam er voor het eerst mee in aanraking via mijn broer. Ik meen zo rond 1978.
Die ging al op jonge leeftijd naar zee en als ie terug naar huis kwam ( met een aardig gevulde knip) had ie tal van cassettebandjes gekocht. ( hij kon zomaar een maand of 4 wegblijven)
Daar zat deze ook bij. Hij was helemaal wild van School en dat was voor mij ook wel een onvergetelijke 1e luisterervaring.
Dat sublieme intro...... ik was gelijk verkocht.
Mijn zus was het huis al uit, maar kan mij niet herinneren dat zij het ooit over Supertramp heeft gehad.

avatar van luigifort
Ja de muziek van one direction is niks..teveel eenrichtingsverkeer

avatar van Droombolus
Scholierenmuziek ? Ik heb een ouwe hard-rocker Thin Lizzy eens als scholierenmuziek horen kwalificeren. Dan zal Supertramp voor de nerds geweest zijn ? Al mijn plegen en opvang-kids in de vroege 80s hadden het stevast over SuperRamp trouwens .........

avatar van zoppo
In interviews met sympho-rockers als Supertramp en Genesis hoor je vaker "in de begintijd zat de zaal vol zonderlinge jongens met puisten en brillen (nerds...) en op een gegeven moment kwamen er ook meisjes de zaal in". Bij Supertramp kwamen de meisjes de zaal in vanaf Breakfast in America. Bij Genesis vanaf Duke. Crime of the Century is een schijf voor echte mannen

zoppo schreef:

Grappig. Klopt wel een beetje. Meisjes zijn meestal wat sneller in ontwikkeling in de pubertijd, behalve in smaakontwikkeling op muziekgebied. ( Ik generaliseer nu, dames! )
Het thema op Crime is trouwens wel 100% puberleed. Dus de meisjes stapten goed in bij Breakfast. Kregen ze meteen het beste.

Jammer dat er geen box te koop is met hun beste 4 albums

henk01 schreef:
Jammer dat er geen box te koop is met hun beste 4 albums

En dat zijn ...?

Vanaf Crime

avatar van bikkel2
Ik heb Crime en Crisis in een boxje.

Volgens mij zijn dat er wel meer. Maar weet niet precies of deze nog leverbaar zijn.

avatar van henk01
Heb gisteren zitten zoeken op het internet. Kan niet iets vinden. De albums apart wel, maar dat is me te duur

avatar van henk01
Scharrel ze wel apart bij elkaar. Heb de tijd

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Supertramp - Crime Of The Century, Deluxe Edition - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Op het stapeltje reissues dat mogelijk nog een plekje verdient op mijn BLOG, ligt al een tijdje de luxe editie van Crime Of The Century van Supertramp.

Dat de plaat er nog steeds ligt heeft alles te maken met de moeizame relatie die ik altijd met Supertramp heb gehad. Toen ik in mijn jongere jaren verzot was op het genre dat toen nog werd aangeduid met symfonische rock, haalde ik de platen van Supertramp wel in huis, maar konden ze niet in de schaduw staan van de platen van mijn echte favorieten in het genre.

Vergeleken met deze favorieten maakte Supertramp relatief eenvoudige muziek met heel veel invloeden uit de pop. Waar mijn favorieten op de proppen kwamen met songs die makkelijk een hele plaatkant konden duren, vermaakte Supertramp met toegankelijke popliedjes van hooguit een minuut of zeven.

Crime Of The Century uit 1974 heb ik daarom zeker niet grijs gedraaid, al ken ik de meeste tracks op de plaat natuurlijk wel. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat de muziek van Supertramp de tand des tijd niet goed zou hebben doorstaan, maar de beluistering van de inmiddels precies 40 jaar oude klassieker is me verrassend goed bevallen.

Net als alle andere platen van Supertramp bevat Crime Of The Century een aantal songs van Rodger Hodson en een aantal songs van Rick Davies, al schreven ze alles volgens de credits samen (net als Lennon en McCartney dat deden). De songs van Roger Hodson waren over het algemeen succesvoller, terwijl de songs van Rick Davies vaak wat interessanter waren. Het geldt ook weer voor de songs op Crime Of The Century.

Hodgson tekent voor Supertramp wereldhits als School en Dreamer, terwijl Davies het moet doen met de betere album tracks van de band. Eerlijk gezegd klinken songs van beiden nog veel beter dan ik had verwacht. De popsongs van Roger Hodson zijn heerlijk melodieus en na al die jaren nog net zo verleidelijk als 40 jaar geleden. De vaak wat meer jazzy songs van Rick Davies klinken net zo memorabel en zijn nu spannender dan ik ze 40 jaar geleden vond.

School, Bloody Well Right, Hide in Your Shell, Asylum, Dreamer, Rudy, If Everyone Was Listening en Crime of the Century; het is een imposant rijtje songs en het is een rijtje songs dat zoals gezegd nog verrassend lekker klinkt. Waar ik van de meeste symfonische rock platen uit de jaren 70 nu horendol wordt, vermaakt Supertramp met redelijk toegankelijke songs, maar op hetzelfde moment met songs die vol verrassende of fraaie wendingen zitten.

Voor het eerst hoor ik hoeveel invloeden van The Beatles zijn verstopt in de muziek van Supertramp, voor het eerst hoor ik hoe mooi het pianospel van Rick Davies is, voor het eerst hoor ik de waardevolle bijdrage van de saxofoon in de muziek van de Britse band en voor het eerst hoor ik de overeenkomsten met Pink Floyd’s Dark Side Of The Moon, dat een jaar eerder verscheen.

De nieuwe versie van Crime Of The Century klinkt fantastisch en bevat als bonus een extra schijf met al even overtuigende live-opnamen. Ik had zoals gezegd niet veel verwacht van deze reissue, maar wat heeft hij nu al veel luisterplezier opgeleverd. Geldt vast niet alleen voor mij. Erwin Zijleman

Fedde
Goed verhaal, erwinz. Herkenbaar, ook wat betreft de inbreng van Hodgson en Davies. Mooie gelegenheid om je een compliment te geven voor je altijd onderhoudende reviews op deze site en jouw blog. Je maakt er iets persoonlijks van en vaak kan ik met jouw mening instemmen.

Blij dat de laatste remaster-uitgave echt beter klinkt. Tot nu toe was ik over de CD-versies niet erg te spreken. Het prachtige studiowerk verloor glans door te dof klinkend, matig gedigitaliseerd werk. Door nu vanaf de bron opnieuw te mixen is het een stuk helderder en spannender gaan klinken. En zo was het waarschijnlijk ook bedoeld.

avatar van Broem
Moet de laatste remaster uitgave nog luisteren. Heb wel een high res 24 bit - 96 kHz download binnen die nog steeds erg slecht klinkt. Komt uit de 'cloud' dus kan niet zeggen of het origineel is. Tot nu klinkt de 2008 SHM Japanse remaster het allerbeste. Zijn echter moeilijk verkrijgbaar en relatief duur. De laagweergave (drums klinken als klappen op een kartonnen doos) van het origineel is slecht. Blijft overeind dat het een fantastisch album is dat een mooie remaster verdient.

avatar van henk01
Heb m zojuist besteld bij cd wow met 15% korting. Die andere 3 voor 12,50 samen bij rakuten playcom

Ik vond de Deluxe editie vandaag bij de post en ik was allereerst benieuwd naar het pas tweede live concert ooit, na Paris natuurlijk, wat officieel is uitgegeven. Live at Hammersmith Odeon March 9th 1975 overtuigt: wat een goede live band was Supertramp toen al. Het wordt echt heel goed vanaf (vreemd genoeg) Sister Moonshine. Alle nummers van het dan nog te verschijnen Crisis? What Crisis? worden uitstekend neergezet, met als hoogtepunt het fantastische Another Man's Woman & het geweldige Lady.
Die vier songs zijn toch de meest bijzondere toevoegingen, alleen Another Man's Woman was tot nu toe via/op de dvd van Paris te horen. Overigens zijn ook de laatste vier live nummers van dit album sterk uitgevoerd en daar valt natuurlijk het fraaie If Everyone Was Listening op, wat ook niet op Paris staat.. De geluidskwaliteit is trouwens subliem.

avatar van Broem
Zag ook nog dat er een 3 lp box uit is. Wel 50 euro. Aantrekkelijk maar wel erg prijzig. Iemand al gehoord?

Ja, dat is met dezelfde inhoud als de DeLuxe 2CD versie. Het live concert is dan over 2 LP's verspreid. Ik vond het prijsverschil zo groot, dat ik voor die CD versie ben gegaan, ook in een mooi digipak met boekje.

avatar van Hakuna
Had het dubbel album Paris al ruim 30 jaar in bezit en van de studioplaten had ik eigenlijk nooit geen hoge pet op. Maar dit album wilde ik altijd wel naast het dubbel live plaat wel erbij hebben. Was daarom even op eBay aan het zoeken en vond ik voor slechts 10 euro de eerste CD uitgave op het A&M label (zonder barcode) In feite bevat dit album de meeste songs waarmee ze in hun latere carriere groot mee zijn geworden.
Vooral het titelnummer klinkt zowel live alsook op deze CD nog steeds indrukwekkend, alleen al daarvoor krijgt deze klassieker een 4,5 van mij.

Het fraaie concert op de bonusdisc van de DeLuxe editie van dit album is al eerder in 2001 kort uitgebracht: Supertramp - Is Everybody Listening? (2001)

Prachtig stuk heeft chevy93 als mening over dit album geschreven, lees dat er eens op na, mij overtuigde het genoeg om deze aan te schaffen

avatar van robbrouwer58
En dan na 3 jaar en 2 keer prut ... bingo!

avatar van Lambchop
bikkel2 schreef:
Dat sublieme intro...... ik was gelijk verkocht.

Leuk stukje. Bedankt.

avatar van bikkel2
Jij bedankt voor het lezen !

avatar van henk01
Waar zullen we eens hee n gaan 11 juli naar Heerlen waar Hodgson is of 11 december naar Supertramp?

Moeilijk!

avatar van chevy93
Het geld dat je meer betaalt door naar Supertramp te gaan, heb je dubbel en dwars terug, doordat je niet helemaal naar de uithoek van Nederland hoeft te reizen.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Nu staat Roger Hodgson op 2 september ook in Carré, dus zo makkelijk kom je er niet vanaf.

avatar van henk01
2 september kan ik niet. Heerlen icm een weekend Valkenburg is wel aantrekkelijk

avatar van vigil
Klinkt als een uitstekend plan