Atoms for Peace - Amok (2013)

Rock / Electronic
Label: XL

1. Before Your Very Eyes... (5:47)
  2. Default (5:15)
  3. Ingenue (4:30)
  4. Dropped (4:57)
  5. Unless (4:40)
  6. Stuck Together Pieces (5:28)
  7. Judge Jury and Executioner (3:28)
  8. Reverse Running (5:06)
  9. Amok (5:24)
avatar van thetinderstick
Als alle nummers net zo goed zijn als 'Default' hebben we de eerste kandidaat voor plaat van het jaar 2013..!

YouTube - Atoms For Peace - Default

Hmm, ik vond Default maar geneuzel eigenlijk. Zou goed zijn als Yorke weer iets ging doen waar hij echt goed in was, hij kan de electronica beter overlaten aan de artiesten die hij na probeert te doen (Flying Lotus/Four Tet/Caribou/Jacques Greene) bv..

avatar van Snoeperd
Zin in! Default vind ik juist erg fijn.

avatar van jassn
Ik ben hier ook wel erg benieuwd naar. Default is prachtig !

avatar van Don Cappuccino
Default doet me echt helemaal niks. Heel eentonig allemaal.

Dikkop
Is Judge Jury and Executioner niet de 2de naam van Myxomatosis?

avatar van Don Cappuccino
Ja, dat is de tweede naam van Myxomatosis.

Dikkop
Ik verwachtte niet echt een antwoord, maar bedankt.

avatar van mattman
Default is een goede eerste single. Die synths in het refrein klinken heerlijk. Goede beat in dat nummer ook.

De b-kant What The Eyeballs Did (die dus niet op dit album staat) vind ik wel wat minder.

avatar van IllumSphere
Ik vind dan weer zijn remix van Tamer Animals geweldig. Default weet me niet zo te pakken.

nickowijk
In Default is de Radiohead/Yorke-stijl duidelijk terug te horen, maar dat maakt het niet minder goed, integendeel. Overigens staat 25 februari hier vermeld als releasedatum, maar volgens mij is dat al op 14 januari.

avatar van JoostBo
nickowijk schreef:
Dat was wel de bedoeling maar de release is helaas uitgesteld.

nickowijk
JoostBo schreef:
Dat was wel de bedoeling maar de release is helaas uitgesteld.

En bol.com maar zeggen dat ik m'n cd op 14 januari toegestuurd krijg

avatar van IllumSphere
De nieuwe single van deze plaat is Judge Jury and Executioner en is inmiddels al te horen op YouTube (zie link bij het nummer). En het klinkt stukken beter en mooier dan Default waardoor mijn interesse nu wel gewekt is.

avatar van DirkM
Grappig, ik ben juist meer gecharmeerd van Default tot nog toe. Voor de geïnteresseerden is de b-side van single Default overigens ook al gratis te downloaden. Er zit een easter egg op de pagina van Atoms For Peace: http://atomsforpeace.info/. Voor mensen die geen zin hebben om te zoeken, maar wel de download willen: klik hier voor een uitleg!

Overigens geeft de pagina van Atoms For Peace al een aardig beeld van het apocalyptische artwork, helemaal in lijn met Yorke's eerste soloplaat, Eraser. Net als de muziek trouwens, ik heb tot nog toe weinig nieuws gehoord. Geeft niet eigenlijk, Yorke's muziek kan mij meestal wel bekoren, zolang de balans tussen electronica en melodieën maar goed is. Af en toe vind ik iets teveel overhellen naar de abstracte/formele kant, zoals op Supercollider/The Butcher. Uiteindelijk hou ik ook gewoon van mooie liedjes en lijkt het weleens of een tekort aan goede melodieën wordt gecompenseerd met electronische vernuftigheden. Maar goed, dat toont misschien vooral aan dat ik electronica nog meer moet leren waarderen, omdat daar de nadruk meer ligt op beats en bass e.d. dan op de melodie.

Edit: ik heb Supercollider/The Butcher nog eens geluisterd en met name The Butcher is toch wel een erg lekker nummer eigenlijk.

avatar van DirkM
Stukje uit een interview van Pitchfork met Yorke en Godrich over dit album:
According to Godrich, the record was a "compromise" for Yorke. "This is the eternal battle with Thom," Godrich said. "He's like, 'I really want to make a dance record. But I have to sing on it, or nobody's going to fucking care.'" To which Yorke said, "The best tunes I dance to always have at least one good vocal idea. There's no such thing, to me, as a good tune with no vocals."
Voor de rest van het artikel: Thom Yorke Talks Atoms for Peace Album | News | Pitchfork

De indruk dat Yorke eigenlijk een dance record wil maken, krijg ik zelf ook weleens. Ik ben in ieder geval blij dat ie blijft zingen. De combinatie van rock en electronica vind ik het visitekaartje van Radiohead, het zou jammer zijn als de electronica het overneemt. Voor mij is die balans op In Rainbows perfect.

UnknownPleasure

Los Angeles is, of course, fucked. Everything is fucked, all of our cities, all of our towns, our villages, our farms, our entire way of living. and I don't mean fucked in a good way, oh no; I mean it in a very, very bad way. Our energy rich and culturally complacent society has doomed everything, and really, we all know this. Or at least, we should do.

We have run out of everything, pissed it up against the wall, blown it, spent it, wasted it. We've run out of money, of oil, of gasoline, of water, of food, of any resources, of energy, of everything. We are reduced to trying to blast pathetic amounts of gas from solid rock and we don't care if we poison our water while we're doing it.

The apocalypse is already here, and the saddest thing is that we're trying to fool ourselves that it isn't happening. Our politicians are fucking idiots, our heroes are fools, our industries are dying, our farmland is trashed and our culture resembles nothing more than a self-devouring joke. Our architecture is hideous and our art revels in empty platitudes. There is no future; we have evicted ourselves from our own cities, rendered our agriculture poisonous, criminalised the poor, aggrandized the rich, honoured the stupid and ridiculed the intelligent. I don't pretend to stand outside this fucking mess. I'm just as guilty as anyone.

~ Stanley Donwood
De maker van het bovenstaande beeld en artwork

avatar van Ward
Ach als ik iets een 'empty platitude' vind is het dit soort geneuzel.

im all eyes.

avatar van Ward
Ik wil niet zeggen dat de problemen die hij aankaart niet spelen in de huidige tijd. Maar omdat dan op zo'n overdramatische, apocalyptische, profetische toon te brengen vind ik gewoon nogal plat. Een beetje puberale doemdenkerij (met name die laatste alinea). Het kunstwerk in kwestie vind ik dan ook makkelijk en clichématig (wat zijn uitspraak over architectuur en kunst ook nogal ironisch maakt). Ik zou niet weten wat hier verheffend aan zou moeten zijn eerlijk gezegd. Dat impliciete gevoel van dat het vroeger beter was vind ik ook nogal

Dikkop
Het inderdaad al altijd een zootje geweest.

UnknownPleasure
wij mensen hebben op het (absurde) tempo dat we konden, en nu dus heel wat sneller door de industriële revolutie en daarna heel wat vernietigd, en hier bedoel ik niet alleen de natuur(waar wij zelf een onderdeel en vorm van expressie van zijn,) maar daarbij ook ons eigen denken in onze haast veranderd. wij geven steeds minder om elkaar en steeds meer om spulletjes, troep, dat we niet nodig hebben, en ja, ik ben ook bang dat er geen weg meer terug (of een progessief toekomstbeeld) is. voor de mensheid dan, de aarde herstelt zich wel, maar het is toch zo jammer dat we dat allemaal diep in onszelf weten, maar het toch niet lukt, ondanks dat we zo veel zouden kunnen, de mens is niet slecht, we hebben de foute afslag genomen waarvan iedereen denkt dat dat het enige is dat bestaat.

UnknownPleasure
en: als we vroeger konden doen wat we nu doen hadden we het ook wel gedaan, dus vroeger is niet beter, nee.

avatar van mauricez
"What the eyeballs did" is een geweldig nummer! Beter dan de eerste 2 singles. Kan niet wachten op deze plaat!

avatar van toxief
Als je de berichten op youtube leest gaat het om 2 nummers die Nigel Godrich op soundcloud heeft gepost en snel terug heeft verwijderd... Het zal wel de bedoeling zijn dat iedereen nu is aan het gissen waarom.

Thom Yorke's Atoms for Peace Share, Then Remove, New Songs | SPIN | Newswire

avatar van mattman
thetinderstick schreef:

Zijn dit b-kantjes ofzo?

Dit zijn overduidelijk remixen van nummers die we nog niet kennen. Nog even wachten tot we de originelen te horen krijgen .

Ik stop even met die losse tracks luisteren. Anders blijft er niet veel meer over om naar uit te kijken.