Na drie luisterbeurten kan ik niet zeggen dat Amok me te pakken heeft. Ik vind het geen slecht album, maar wat ik niet heb is een hoogtepunt, een moment dat ik denk, wauw, dit is mooi!
Before Your Very Eyes en
Judge Jury and Executioner komen daar nog het meest bij in de buurt. In laatstgenoemde is zelfs een klein vleugje In Rainbows te ontdekken. De rest van de nummers vind ik soms simplistisch of, zoals Morinfen hier ook terecht zegt, heel stereotype-Yorke.
Overigens vind ik Yorke goed zingen op Amok, maar ik mis het kippenvelmoment dat hij me op elk album wel bezorgt, van
Street Spirit tot
Reckoner. Misschien is dat ook wel de bedoeling. Yorke wilde zelf graag een dansplaat wilde maken, maar in een interview zei hij dat 'als hij er niet op zou zingen, niemand er wat om zou geven'. Hij houdt zijn zang dus misschien bewust op de achtergrond, en het is monotoon, en dat vind ik jammer omdat zijn fantastische stem voor mij de belangrijkste factor is die de Radiohead-albums maakt tot wat ze zijn.
Ik vergelijk Atoms For Peace nu wel erg veel met Radiohead en The Eraser, maar het lijkt me onmogelijk om dat niet te doen, aangezien Amok duidelijk vanuit Thom Yorke is gecreëerd.
Misschien valt het album me daarom wat tegen, omdat ik het vind klinken als een matig album van Radiohead. Als de invloeden van voornamelijk Flea en Mauro Refosco wat groter waren geweest, had Atoms For Peace een meer eigen geluid gehad, en dat zou de band goed doen.
Voor mij blijft het nu vooral de begeleidingsband van Yorke, zoals Atoms For Peace ook ontstaan is.
Ik geef Amok nog een paar luisterbeurten. Misschien zie ik het licht nog, maar ik denk dat ik niet hoger zal gaan dan 3*, of misschien 3,5*. Wat alsnog helemaal geen verkeerde score is, maar het is wel wat laag voor Yorke-begrippen.
Natuurlijk blijft Thom, zoals coldplaythebest ook opmerkt, de muzikale held van de laatste twintig jaar.
p.s. dit was mijn allereerste (poging tot) een recensie op MuMe. Schroom dus vooral niet om erop in te gaan