Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
avatar van Mjuman
Grappig dat je Motörhead noemt - kende damals veel Utreg Punx en aardig wat waren ook fans van Motörhead - naast uiteraard Sham '69, Clash, Damned, Adverts en local Nixe en Lullabies.

Overigens staat Motörhead ook op deze verzamelaar Geef voor New Wave

Overigens als latere punk bands kent, o.a. GBH. UK Subs, en hoort hoe hard het genre later is geworden is dit eigenlijk grappig; bij het begin van Pretty Vacant sta ik bijv iedere keer weer paf dat we het toen zo heftig vonden.

Luister voor de grap eens hun versie van God Save The Queen

Heel dicht bij het origineel en toch klinkt het ook heel erg Motörhead.

Die betonpunkbandjes zijn inderdaad weer een slagje steviger. Niet voor het grote publiek. Daarom denk ik dat rock n roll toch de Sex Pistols beter samenvat dan de term punk.

avatar van Cabeza Borradora
Voor de grap? Dat ook degenen die vinden dat Rotten een afschuwlijke zanger is maar eens kijken. Ik hou van Motorhead en Lemmy, maar de song verliest hier de helft van zijn impact door het ontbreken van het uitspugen van de lyrics door Johnny. Flauwe kost hier van Lemmy & Co.

avatar van Edwynn
Jawel, maar het ging mij meer om de muzikale omlijsting. De Motörhead sound an sich. Op zo'n cover ligt de vergelijking wat gemakkelijker voor het oprapen.
Ik hoor het Pistolsgeluid ook wel in nummers van Ace Of Spades of Bomber ofzo.

avatar van Cabeza Borradora
Tuurlijk, dat ligt er vingerdik op. Trouwens zoals je zegt, een hele generatie metalbands (zeg maar de hele NWoBHM) is sterk beinvloed door een injectie vanuit de punkgolf.
Ik wilde je aangehaalde clipje alleen maar "lenen" om aan te tonen waarom de Sex Pistols waren wat ze waren. Laat de Johnny Rotten factor weg, en je houd bij wijze van spreken alleen een paar leuke, onopvallende, bijna brave rocksongs over.

avatar van Edwynn
Oh, op die manier. Ja, ik denk dat je wel gelijk hebt. Rottens sneren zijn onmisbaar. Hij deed dat vol overgave. Zijn teksten vind ik ook niet slecht. Bodies. God Save The Queen en het alom bekende Anarchy In The UK zitten bomvol catchy frases die het meebrullen meer dan waard zijn. Inclusief het platte accent.

orbit schreef:

En toen was Stijn heel erg stil..

Je denkt toch niet dat ik jou serieus neem?

avatar van bikkel2
Alleen al het feit dat dit album zoveel besproken is hier op MM , zegt iets over de impact van The Sex Pistols en deze plaat .
Terugluisterend is het gewoon een pakkend album . Op de juiste tijd gelanceert en met de juiste marketingtechniek naar buiten gebracht . Vooral een Johnny Rotten werd op pad gestuurt om in intervieuws lekker dwars te doen en overal tegen aan te trappen .
Terwijl de man anno nu beweert ABBA altijd goed gevonden te hebben .
Een hoop mensen vergeten dat dit vooral een bedachte act was door wijlen Malcolm McClaren .
The Pistols waren geen goede musici , Syd Vicious kon amper bas spelen . Maar het sloeg wel aan , vooral om het ingedutte Engeland weer eens wakker te schudden .

Muzikaal technisch bekeken moet je hier niet al te moeilijk over doen , maar het is nog altijd een frisse-punk plaat . Al is het allemaal veel belegener als je het nu terug hoort .
Iggy & The Stooges waren veel agressiever .
En Johnny Rotten werd uiteindelijk inhoudelijker toen hij aan P.I.L begon .

Stijn_Slayer schreef:

Je denkt toch niet dat ik jou serieus neem?

Je hebt er gewoon niets op te zeggen.. reden te meer om jou vooral niet serieus te nemen.

Droom verder.

Wat dat trollberichtje met dit album te maken heeft ontgaat mij sowieso, en dat alleen is al reden genoeg om er niet op in te gaan.

avatar van orbit
Trollberichtje? Je hallucineert man, neem je medicatie.

Nicci
Of hij moet minder nemen . . . .

orbit schreef:
Bijvoorbeeld als een band daardoor maar besluit geen muziek te maken en zichzelf Slayer te noemen ja

Oh, dus dit is jouw manier om een degelijke, goed onderbouwde reactie te geven, orbit? Ja, dit is natuurlijk een intelligent stukje waar ik niets op terug heb. Je verwacht serieus dat ik iets tegen dit lachwekkende stukje ga inbrengen, dat is nog het ergste. En dan ben ik degene die hallucineert.

Gedraag je gewoon in plaats van jezelf met dit domme gedrag belachelijk te maken.

Stijn_Slayer schreef:

De enige die dom loopt te doen op dit forum ben jij met je zielige smileys. Als jij het verband tussen Slayer en punk niet kunt leggen, zelfs niet nadat Slayer in verschillende interviews punkbands en Sex Pistols als hun grote voorbeelden hebben genoemd en een plaat vol punkcovers hebben gemaakt ben je nog een grotere nitwit dan je nu al suggereert.

Stijn_Slayer
Kijk jezelf nou toch eens opgefokt zijn. En dat terwijl ik nergens heb gezegd dat ik de link tussen Slayer en punk niet zie, dus waarom jij me die woorden in de mond legt snap ik niet.

Waar ik niet op wil reageren is de achterlijke uitspraak dat Slayer geen muziek zou zijn. Als het op die manier moet heb ik ook niet zoveel zin om inhoudelijk op iemand in te gaan, maar omdat je zo aandringt: ik denk niet dat er iemand is die de invloed van punk op thrash metal niet ziet. Ik houd van Slayer en niet van de Sex Pistols, ook al is er binnen de muziekgeschiedenis een lijntje tussen beiden te trekken. Zo, hebben we dat ook weer gehad.

Misterfool
orbit zegt volgens mij niet dat slayer geen muziek maakt, maar dat slayer geen muziek gemaakt zou hebben zonder de sex pistols. Zeg maar ter ondersteuning van dat lijntje tussen slayer en de sex pistols

Stijn_Slayer
Dan zou hij zeggen ''zonder de Sex Pistols had Slayer geen muziek kunnen maken.''

''Bijvoorbeeld als een band daardoor maar besluit geen muziek te maken en zichzelf Slayer te noemen'' is wel degelijk zeggen dat Slayer geen muziek is.

Misterfool
Hij formuleert het inderdaad heel krom, maar als ik de reacties van orbit lees, lijkt hij het volgende te willen zeggen. Slayer wou eerst stoppen met muziek maken, door de sex pistols gingen ze door en noemden ze zich zelf slayer. Maar de bal ligt volgens mij bij Orbit: "denk je dat slayer geen muziek maakt?"

slayer maakt geen muziek, slayer maakt ubergigaheerlijketakkeherrie!

Altijd gedacht dat Slayer meer naar nummers als Paranoid van Black Sabbath had geluisterd cecombineerd met bands als Motorhead, en dat acts als Metallica, Slayer en Anthrax elkaar beinvloeden.
Dan wil ik toch wel zeggen dat deze acts in het begin veel van elkaar weg hadden.
Sex Pistols is qua sound binnen de punk voor mij uniek te noemen, maar dat is maar een mening.

avatar van Chameleon Day
Malle schreef:
slayer maakt geen muziek, slayer maakt ubergigaheerlijketakkeherrie!

T'is maar wat je lekker vindt...

avatar van Snakeskin
De rol van Sex Pistols heb ik altijd zwaar overschat gevonden, de juiste attitude op het juiste moment op de juiste plaats. The Clash vindt ik een veel belangrijkere (punk)band in deze. Heel bagatelliserend, zou je kunnen stellen dat Nevermind... een toevalstreffer is,want was hij een half jaartje later uitgebracht dan had hij misschien helemaal niets gedaan.

of een week eerder

Stijn_Slayer schreef:

Hahaha!! Jongen jongen toch.. je kunt toch wel lezen hoop ik? Het zou negatieve impact zijn geweest als Slayer zichzelf niet had opgericht, gelukkig deden ze dat oiv The Sex Pistols wel, zo duidelijk? Daarnaast geef ik zowel Hell Awaits als RIB een 4,5*, dus je bent nog steeds ernstig in de war. Gaan we nu weer wat minder pissig doen?

Misterfool schreef:

Wat is er krom aan dan?
Stijn komt met de idiote suggestie dat deze plaat een negatieve impact zou hebben, ik wijs hem er subtieltjes op dat een band als Slayer misschien helemaal niet had bestaan zonder Sex Pistols.. tot zover de negatieve impact?

avatar van Kronos
Wat is er krom aan dan?

Het was mij in ieder geval meteen duidelijk hoe je het bedoelde.

Nicci
Mij ook. Ik vind niet veel aan dit album, maar wat ik onder 'negatieve impact' moet verstaan?

avatar van Oldfart
De heren Lydon en McLaren zullen het prachtig vinden dat hun plaatje na 34 jaar hier nog zo veel reuring teweeg brengt.
Precies wat de bedoeling was.

Snakeskin schreef:

Timing is toch meestal ontzettend belangrijk voor het introduceren van iets relatief nieuws? Waren het niet de Pistols dan had iemand anders het wel gedaan.

The Clash is een stuk muzikaler, inderdaad. Maar ook een stuk braver. Vind ik.
De nihilistische houding van de Sex Pistols heeft de weg geplaveid voor vele stevige acts die aan het opkomen waren.

@ orbit:

Ik kan wel lezen, maar je schrijft gewoon iets anders dan je blijkbaar bedoeld. Wat er idioot is aan mijn stelling dat een impact negatief kan zijn snap ik ook niet. Ben jij zo blij met bands als Green Day? Ook een gevolg van de Sex Pistols.