Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
pdonidvie schreef:

Daar durf ik toch ook wel tegenin gaan. Ik heb zelfs moeite om door het debuut van de Ramones te geraken. Dit album biedt veel meer, lyrisch en muzikaal.

En dan pak je de 9e van Beethoven, die heeft op dat gebied nog meer te bieden.
Het debuut van The ramones is niet moeilijk, maar zij hebben de geweldige liedjes.

avatar van Kronos
Sinds ik de rock-'n-roll hier in hoor ben ik het album wel meer gaan waarderen en dat blijkt bij een nieuwe beluistering nog in stijgende lijn te zitten.

avatar van ricardo
Sex pistols heb ik liever.

Maar Ramones vind ik beter.

ClassicProgRock1
UK >>>>>>>>>> US (ook in de punk)

Kronos schreef:
Sinds ik de rock-'n-roll hier in hoor......
Precies.

Rudi S schreef:

En dan pak je de 9e van Beethoven, die heeft op dat gebied nog meer te bieden.
Neh, als je een echt Rockhart heb , ga je voor de vuige rock van de sexpistols, niet voor de meer poppy punk van de Ramones. Van jou verbaast me het dan ook niet dat je voor de Ramones gaat, verder niks mis mee.

Ach ik weet niet of je pas een rock hart heb als je dit album 5 sterren geeft,
ik vind in ieder geval albums van Buzzcocks, The Ramones en Stiff little fingers !! gewoon beter.
Never mind.., heeft toch ook wel weer 3,5 sterren van mij dus slecht o.i.d. vind ik het niet.

Cured
Ach, het is ook maar net wat je beter smaakt.(je kunt ook voor beide 'gaan')

avatar van pinguin#13
mmm, ik hou van alle geciteerde groepen (heb Stiff Littke Fingers nog ooit live in Gent gezien) maar ik vrees dat Sex Pistols een beetje gebukt gaan onder al het PR-geweld waarmee ze destijds gelanceerd werden. Alsof het allemaal een punky versie van een soort Back Street Boys waren terwijl de muziek destijds echt wel verfrissend was, een welgemeende F* You naar alle navelstaarders van die tijd. En in de docu 'Best albums' bleek dat het toch ook wel net iets te goed in elkaar stak om zomaar wat gerammel te zijn.

Een verdiende klassieker: om wat het is en om wat het teweeg gebracht heeft.

zalwelnikszijn!
Stukje mythevorming? Ik lees dat Steve Jones drie maanden voor de opname van dit album nog nooit gitaar had gespeeld. Yeah, right.

avatar van judgepaddy
Die paar akkoordjes met solo schema's kun je inderdaad binnen een paar maanden leren hoor.
Als je maar iemand hebt die het je kan leren en je er beetje aanleg voor hebt.

Cured
Kun je beter de Ramones nemen, da's nog gemakkelijker ook. Dit is wel wat lastiger voor 3 maanden . Zo'n barré-greep en de snelheid van akkoorden wisselen, vingerzetting en timing is niet zo gemakkleijk voor een beginneling hoor, valt je vies tegen.

avatar van judgepaddy
De crux zit hem inderdaad in de snelheid. maar met power-chords kom je al een heel eind.
Ik kan me herinneren dat wij het vroeger ook redelijk snel onder de knie hadden met onze vriendengroepje.
Beginnen met Sweet Jane, "Visjes", I Wanna Be Your Dog, No Fun en natuurlijk nummers van deze plaat, mineur pentatonic leren (hoewel ik natuurlijk niet wist dat het zo heette). En elke vrije uur er in steken.
Op die manier kom je al een heel eind.

Toch maar weer een halfje omhoog voor deze plaat. Ik heb laatst een paar nummers in de kroeg gedraaid.
Tof om te zien hoe vandaag de dag de kids hier nog op reageren. Deze plaat is nog steeds een bak energie!

avatar van Supersid
De kroeg is altijd uitstekend als testcase

avatar van dazzler
Cured schreef:

Zo scherp zou ik het niet stellen, al schuilt er wel een interessante gedachte achter.

De Ramones deden de jaren 50 en 60 gitaarrock herleven in de jaren 70.
Een soort Chuck Berry on speed, zeg maar, met Beach Boys-achtig koortjes.

The Sex Pistols haakten daar dankbaar op in, maar hielden met hun no-future geroep anno 1977
ook maatschappelijk een vinger aan de pols. Daarom is deze plaat volgens mij een tijdsdocument.

Het zegt ook wat over de rol van de pop of rock in beide naties.
In de US toch altijd net iets meer een onderdeel van het entertainment circus.
Terwijl in de UK meestal wel een maatschappij-kritische noot te rapen valt.

Ook die laatste bedenking is wat ongenuanceerd, maar er zit wat in.

De Ramones en de Pistols belichamen elk die klemtoon wel een beetje, vind ik.
Een song van de Ramones betekent toch al gauw een paar biertjes bestellen en mee-boppen.
Terwijl ik op een nummer van de Pistols geneigd ben om een vuist te ballen richting establishment.

Voor de slechte lezers: ik heb niet beweerd dat de ene daarom beter is dan de andere.
Dat laat ik aan anderen over.

avatar van orbit
Sex Pistols is inderdaad minder vrijblijvend dan het olijke 1234 let's go van The Ramones. Het is ook erg kortzichtig van sommigen om te beweren dat punk begon in de VS, aangezien die punk totaal niet te vergelijken valt met de horde woeste buffels die anno 76/77 door de gevestigde Britse muur kwamen breken en behalve een eigen geluid ook zeker een eigen boodschap hadden. Wat zich in de nastroom ontpopte was echter nog veel meer een ware revolutie, post-punk, ska t/m de enorm brede waaier die new wave heet. Je kunt gerust stellen dat dat allemaal met deze plaat is begonnen.

avatar van ricardo
De punk is m.i begonnen met de banaan van velvet underground in 1967!

En dan heb je natuurlijk begin 70 ook nog iggy en The stooges gehad.

Daarbij vergeleken zijn dit maar een stel zaadjes.

Vooral t.o.v fun house en raw power.

avatar van LucM
Velvet Underground is geen punk (maar heeft daarop wel enige invloed en nog meer op de new wave), The Stooges waren de eerste punkband. Sex Pistols waren wellicht de eerste Britse punkband, zij brachten ook maatschappijkritiek wat kenmerkend werd bij vele Britse punkbands (The Clash, The Jam).

avatar van ricardo
Als ik de banaan beluister hoor ik van begin tot end punk.

Maar in de muziekencyclopedie staat het wellicht anders beschreven lucm

avatar van LucM
Velvet Underground is veel experimenteler en complexer dan punk (dat meestal niet meer dan 3 akkoorden bevat). Maar dat hoort hier niet thuis.

Ik denk dat Sex Pistols ook goed geluisterd heeft naar de eerste paar singles van The Who en The Kinks.
The Who hadden verder ook aardig dezelfde attitude.

VU punk??
tja....

avatar van orbit
Natuurlijk niet, beetje gelul in de ruimte. Als je het verschil tussen de bandjes die een inspiratie vormden en the end product niet hoort kan alleen Schoonenberg nog oplossing bieden. Eigenlijk hebben die bands allemaal veel minder gemeen met elkaar als iedereen elkaar altijd napraat. Sex Pistols en de stroming erna hadden een typisch eigen Brits stempel en de woede en agressie van Never Mind.. (he, klinkt als een titel van een sullig Amerikaans bandje) leefde vooral voort in de tomeloze energie en inventiviteit van de bands die in de UK volgden. Alléén daarom is dit een landmark en mijlpaal forever geworden. De plaat waarmee het allemaal begon.

avatar van ricardo
VU heeft met de banaan zeker wel de eerste aanzet gegeven richting de punk.

Ik weet ook dat het dieper gaat dan dat, maar een begin hebben ze zeker gezet!

En natuurlijk weet ik ook wel dat dit het meest bekende punk album ooit is, en dat ze de muziekwereld er compleet mee op hun kop hebben gezet. Het was de juiste act op het juiste moment op de juiste plaats, de muziekwereld had dit toen even nodig.

Maar vind het zeker niet het begin van de punk, of dachten jullie dat Ramones, The stooges en VU ze niet een beetje geïnspireerd hebben?

En ben het met deric raven eens dat vooral The who ook beslist veel punk invloeden hadden, vooral in hun begin periode van voor Tommy. Maar The kinks vind ik persoonlijk iets te ver gezocht.

Of vinden jullie dit album een variatie op een thema?

Want punk bestond hiervoor immers al.

avatar van LucM
Punk bestond inderdaad al eerder maar Sex Pistols brachten de punk definitief op de kaart. En - wat deric raven zegt - Sex Pistols begonnen met het spelen van Kinks- en Who-songs maar met de komst van Johnny Rotten schreven ze eigen songs.
The Who heeft inderdaad invloed op de latere punk, vandaar dat ze wel eens protopunk wordt genoemd.

avatar van fatima
Ik zou de wortels inderdaad meer richting My generation en You really got me zoeken. Laat VU er maar liever buiten. Is misschien ook wel een beginpunt, maar zeker niet van de punk.

avatar van Rudi S
Paul Weller (The Jam) heeft altijd geroepen dat met name The Kinks en The who invloeden waren.
Punk was toch met name korte puntige liedjes en niet onbelangrijk een bepaalde mentaliteit / levensstijl.
Net zo hard als er andere muziek was, veranderde het straatbeeld.
VU had ook wel korte snelle song, maar ook wel langere uitgebreide nummers.
New wave had een directere link met VU (met name JC en LR).
Cale zag je ook als producer bij new wave artiesten.
VU invloeden hoorde je bij Televesion, The Only Ones (LR solo) en Richard Hell.
Talking Head claimde op de eerste albums ook VU als inspirator, dat moet je wel goed zoeken
Maar natuurlijk zijn er meer invloeden zoals Iggy, New york dolls etc.

avatar van orbit
VU is natuurlijk van grote invloed op de rockmuziek in het algemeen, maar nou net vrij miniem op punk zelf. Inderdaad veel meer op new wave en ook de indiepop zou beslist ondenkbaar zijn geweest zonder de VU.

avatar van fatima
Beetje weird om deze discussies vandaag te voeren, juist op het moment dat het volgend bericht verschijnt...:

"Lou Reed, a massively influential songwriter and guitarist who helped shape nearly fifty years of rock music, died today."

avatar van bennerd
VU heeft natuurlijk de basis gelegd voor alle alternatieve rockmuziek en ik kan me goed voorstellen dat fans van oude punkrock VU kunnen waarderen, maar VU lijkt me allerminst een directe invloed op punk.