Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
avatar van Schizophrenia
Het is me gelukt! Ik heb een uitgever gevonden, en die gaat deze discussie bundelen in een boek! Je kan hem vinden onder 2009 The Year Punk Broke.

Nicci schreef:

Sjonge, deze had ik nog niet eens gelezen. ...

mijn eerste reactie op je antwoord is "what a load of bollocks" (aangezien de titel van deze album, excuse the pun!) - voor degene die nu engels niet meer begrijpen ... wat je nu zegt is totaal onzin Nicci!

Nicci schreef:
... De kern van je betoog lijkt me dat je me bevooroordeeld vindt. Ik check geen feiten voordat ik conclusies trek?...
- dat ook ... Maar als ik alles nog een keer moest uitleggen dan blijft het ook off-topic - daarom verwees ik je ook naar die andere topic als je verder over punk, de ontwikkeling van muziek over de jaren, en wat jij beschouwde als "raadsels" wilde praten! Zo te zien heb je tot nu toe daar juist geen behoefte aan ... waarom zou dat zijn?

"musician" en nu jezelf hebben blijkbaar veel moeite om te reageren op vragen? Ja, je vertellen veel maar op een manier dat je de topic of vraag afschuift en de focus op iets anders legt. Wat mij vaak opvalt (zeker over de laatste jaren op nederlands forums) is dat als mensen niet lezen wat ze willen horen gaan ze dan focussen of opmerkingen maken over hoe of wat iemand zei in plaats van de onderwerp - in het verleden kreeg ik meestal opmerkingen op mijn taal fouten (ik ben Brits) ... In engels noemen wij dat "creating smoke screens" of "the osterich sydrome"!!

ik moet me dan nu toch af vragen, hebben "musician" en nu jezelf (Nicci) de hele post van 24 april 2009, 13:11 uur gelezen? - of alleen de opening sentence, of tot dat je iets kon vinden zo dat je dan de manier waarop ik schrijf of zeg kon aanvallen om dan geen antwoord zelf te hoeven geven?

En net zoals "musician" zie ik nu dat jij ook je 4,5 en 5 uit 5`s geeft op deze site naar hoofdzakelijk albums uit die saaie periode in de jaren 70 (voordat punk het voor goed ging veranderen) - ik snap dan ook niet waarom jullie allerbij opmerkingen op deze album plaatsen als het overduidelijk is dat jullie kennis van de music scene erg beperkt is? - ik kan geen andere conclusie maken dus zeg ik dat gewoon gebaseerd op jullie "nul antworden" (zero answers)!

Nicci schreef:
... En verder Terry, je kent me niet. Dan zou ik (maar ja, misschien is het Punk) geen oordeel over iemand hebben. Ik weet dat daar een vorm van volwassenheid voor nodig is en dat is wel eens teveel gevraagd ...
- - wat is patronizing in het nederlands? - verwaand? pedant?

Nicci schreef:
... oh, en op je vraag "Waarom verwijs jij naar mij met 'ze'?" ...
- in alle engels talige landen is Nicci gewoon een meisjes naam!

musician schreef:
.... Ik heb heel veel voorbij zien trekken in de muziekbusiness sinds die tijd, vele ontwikkelingen, maar bepaald geen werelddominantie door de punk. Wat ik al schreef, integendeel, de vele oudjes van toen zitten vaak (en met succes) nog steeds achter hun gitaar en toetsen. ...

behalf wat ik al tegen je heb verteld, of gevraagd ... deze opmerking van jou als een voorbeeld.

Dus je hebt "heel veel voorbij zien trekken in de muziekbusiness sinds die tijd" ??

vreemd dat als je gaat kijken naar alle albums dat jij tot nu toe (april 2009) op gestemt heeft ik zie bijna geen albums in jou lijst dat over de laatste 20 jaar uitgebracht zijn?

Nicci
TerryA schreef:

Dan check je weer erg slecht je feiten, maar dat geeft niet. Het went. Het is alleen raar dat je zegt zo aan feiten te hechten. Is David Bowie ook niet uit die hele saaie periode? Of was hij goed in de oorlog . . . . .

Maar goed. Voordat Punk wat ging veranderen? De muziek? Showbizz? Je kletst. Punk heeft ongeveer net zoveel om het lijf (zo niet minder) dan de eerste R&R van pak hem beet 20 tot 30 jaar daarvoor. Ik weet dat jullie graag betogen dat Punk hele volkstammen anders naar muziek heeft doen kijken, maar het is domweg niet het geval. Punk is niet meer dan een attitude. Hetzelfde geldt in belangrijke mate voor new wave e.d. . Dus als je stelt dat New Wave beïnvloed is door Punk is dat in die zin het geval, maar goed . . . . Ook daar was het slechts attitude. De muziek heeft het op geen manier veranderd.

avatar van orbit
Onzin natuurlijk, punk en zeker postpunk/ new wave klinken fundamenteel anders dan de looiige en roestige rock van mastodonten uit de jaren 70. Er zit een energie in, het rust veel meer op baslijnen en een gitaarflow en niet op hoekige akkoorden zoals die jaren 70 rock. Ook de zang was uitgesproken Brits en vaak nogal experimenteel, jaren 70 rockers deden vaak hun amerikaanse voorbeelden na qua zang. En zelfs inhoudelijk was het totaal verschillend. Waar de teksten in de jaren 70 vaak nogal platvloers waren en van clichées aaneen hingen, hadden de bands eind jaren 70/ begin 80 veel urgenter onderwerpen of maatschappijkritiek. Het was in ieder geval geen "baby baby" gelal.
Zeker The Sex Pistols stelden nogal wat aan de kaak met hun cynische, maar zeer rake teksten. Muzikaal ligt dit nog het dichtst bij Stooges e.d., maar veel minder sloom en looiig ook, iets wat voor de hele stroming hierna geldt. Later hebben bands als Nirvana en Pixies hier dankbaar gebruik van gemaakt.

avatar van LucM
Beweren dat de punk geen belang had is al even onzinnig als te beweren dat de muziek voordien niets voorstelde.
Het niveau van de popmuziek lag halverwege de jaren '70 erg hoog. Zó hoog dat professionaliteit de voornaamste kenmerk werd in de popmuziek en dat beginnende jonge bands geen kans meer maakten. Punk (dat al eerder is ontstaan in de VS eind jaren '60) was het enige middel voor de jonge generatie om terug in de kijker te komen waarbij enthousiasme en rebellie terugkeerden. Die elementen en hun eigenzinnigheid (doe het zelf) komen ook voor in de new wave en later grunge.

LocoHermano
Nicci schreef:

Bravo, ik sta versteld. Nooit gedacht dat iemand zoveel onzin in een paar regels kwijt zou kunnen. Ik zou zeggen, voordat je iets stelt op dit forum, ga je eerst eens verdiepen in de geschiedenis van de muziek.

Sheplays
TerryA schreef:
- - wat is patronizing in het nederlands? - verwaand? pedant?

Verwaand is 'stucked up', patronizing is 'kleinerend'.

...

...

zie antwoord van LocoHermano van 28 april, 18:22 uur - ik zou dat zelf niet beter kunnen zeggen!

LucM schreef:
Beweren dat de punk geen belang had is al even onzinnig als te beweren dat de muziek voordien niets voorstelde ...

even voor de duidelijkheid, ik had nergens beweerd dat de muziek voor punk niets voorstelde

ik werd gewoon in discussie gebracht door 2 mensen (Nicci & Musician) die bijna niks van de hele punk scene wisten en vervolgens probeerde hun visie als feit op te stellen

heb intussen aparte topic geopend om Nicci`s "raadsels" te beantworden ... en te kijken of Musician meer kan doen dan bollocks praten!

Muziek >> Algemeen >> 1963 - 1976 - 1989 - 2002 ...

avatar van Kronos
Straks op Canvas 23:35 - 00:30:

Classic albums Afl: The Sex Pistols: Never mind the bollocks
Documentaireserie over legendarische platen die worden beschouwd als mijlpalen in de popgeschiedenis. In 1977 zorgde de punkband The Sex Pistols met hun elpee Never mind the bollocks voor een bom in het zelfgenoegzame wereldje dat de popmuziek na de rumoerige jaren '60 was geworden.

avatar van BeatHoven
Mij kan het geen moer schelen of punk in de VS is uitgevonden door de Stooges e. d., ik weet alleen dat dít een magnifieke punkplaat is. De nummers zijn zeer strak gespeeld, het gitaarwerk is wél goed want Steve Jones kende zijn noten. Johnny Rotten heeft een geweldig stemgeluid. De teksten schopten tegen de schenen van het establishment. Kéihard. Muziek die niet kunstmatig is, mogen we wel zeggen. Et pour tout le monde.
En heeft de plaat en met name de Engelse punk iets achtergelaten? De bandleden zijn enkele dagen in de gevangenis beland omwille van majesteitsschennis, hun album sloeg in als een bom, and off they went. "Veni, vedi, vici."

avatar van devel-hunt
Een lekkere smerige rock and roll plaat, heel simpel,zo klinkt deze plaat anno 2009 in mijn oren. Toen de plaat uitkwam was het allemaal behoorlijk shokkerend, maar daar is nu geen sprake meer van, de boodschap is door de tijd allang achterhaald. Vreemd genoeg heeft de muziek de tand des tijds wel heel goed doorstaan, en lijkt niets aan overtuiging te hebben ingeboed. Johnny Rotten moet alleen anno 2009 niet zijn blote reet iedere keer laten zien, dat is echt belachelijk voor zo'n oude vent.

Kronos schreef:
Straks op Canvas 23:35 - 00:30:

Classic albums Afl: The Sex Pistols: Never mind the bollocks

jammer dat voor de meeste was het zo laat uitgezonden - een erg leerzaam documentaire over de album en de hele post punk scenes dat hier door werden beinvloed en hierna volgde (Siouxsie & The Banshees, Soft Cell, Human League, Stranglers, Joy Division, The Jam, Visage, Ultravox, etc, etc)

De album zelf is veel beter musicaal (technical) dat het vaak credit voor krijgt. Te veel misinformed mensen blijven vertellen dat het musical niks of weinig voorstelt are "talking out of their arses"

Doc
Mooie docu was dat..... zapte er toevallig langs.
Leuk om die beelden er een keer bij te zien.
Door het tijdsbeeld achterhaald misschien, maar toch een album dat van invloed was op de ontwikkeling van muziek. Je gaat er anders naar luisteren als je het een beetje in de juiste context weet te plaatsen. Daar helpt zo'n docu wel wat bij, en is een ieder die niet zoveel van punk weet, of gewoon die oude beelden eens terug wil zien, wel aan te raden.

avatar van AOVV
Toch jammer dat het bij dit ene album is gebleven. Sid Vicious was de doodsteek voor deze groep volgens mij...

Uniek is dat het op deze plaat niet blijft bij één punkanthem, maar wel drie! 'God Save The Queen', 'Anarchy In The U.K.' en (mijn mening) 'Pretty Vacant'. Er staan geen echt zwakke nummers op, wat uiteraard een pluspunt is. Ook de stem van Johnny Rotten, die door merg en been gaat, is een pluspunt wat mij betreft.

4 sterren

tondeman
Alle 12 punk anthems \m/

punk is het antwoord op een album als north van costello... ware het niet dat het qua tijd niet klopt .... ook in 1975 werden dat soort albums gemaakt ... diaree muziek ...

avatar van LucM
Ik denk dat de punk in Groot-Brittannië losbarstte doordat de hard- en glamrock sterk op hun retour waren, vele hard- en glamrockbands hielden het voor bekeken of daalden in populariteit (Deep Purple, Led Zeppelin). De jeugd had een nieuwe vorm van opwindende muziek nodig en de punk kwam dan ook ten gepaste tijde.

avatar van kaztor
Een plaat met een gigantische reputatie waar ik maar niet warm noch koud van wordt. Het klinkt me allemaal zo gemakzuchtig, zo bedacht en zo opgedikt. Van alle (proto)punkplaten die ik ken (en dat zijn er inmiddels al wat) blijft dit voor mij de punkplaat die het minst grenzen verkent, het minst het randje op zoekt of het minst fantasievol klinkt. Dezelfde riffs hoor je bij The Stooges, maar dan klinken ze tot in het honderdvoudige gevaarlijker. Voor mij klinkt het als een creatie; Dezelfde creatie die lijkenpikker McClaren ook voor ogen had. En dan tenslotte het meest muzikale bandlid inruilen voor een losgeslagen debiel....

stuart
@Kaztor; Ik kom je nog al eens tegen waar ik ook wel 'zit' en snap jouw oordeel wel vanuit jouw 'benadering' (is uiteraard subjectief). Ik heb dat andersom bij bijv. jouw favoriete artiest en vind dat té ver doordraven. Dit had niet de pretentir om 'ingewikkeld' te zijn maar daadkrachtig (no nonsense) en wordt nogal eens onderschat omdat men teveel kijkt /luistert naar 'eenvoud' en teveel kijkt naar de techniek van de muzikanten e.d., maar dat maakt het regelmatig 'doods' en te freaky. Nogmaals, ieder zijn ding....(om een cliché te gebruiken).

Wat betreft het vergelijk met de Stooges; zo'n album als Funhouse zit ook vol energie, maar teveel. De nummers zijn daar nog meer van 'hetzelfde' en ontaard in een doorgedraaide jamsessie;wel gevaarlijk misschien, maar het gaat teveel ten koste van....de nummers.

avatar van Edwynn
Muzikaal stelt het misschien niet veel voor, maar ik vind de brallerige declamaties van Rotten wel heel vermakelijk.
Dat het concept Sex Pistols uiteindelijk allemaal van de tekentafel komt doet niets af aan het feit dat de heren in de band op leuke wijze een anarchistisch ideaalbeeld uitstraalden.
Zo zag ik pas nog een stukje op tv waar de heren met volle overgave op een ponton midden in de Theems voor het parlementsgebouw God Save The Queen stonden te spelen.

avatar van kaztor
stuart schreef:

Ieder z'n ding, inderdaad, maar ik voel bij dit album gewoon niet wat ik voel bij andere albums uit dit genre. Het klinkt me te statisch en... tja, primitief in de negatieve zin van het woord. Misschien ook wel een perfect uithangbord voor het genre, dat misschien wel, maar uithangborden blijven -tenminste in mijn belevingswereld- altijd op hetzelfde plekje zitten (mits er windkracht 10 staat, een gebouw gesloopt wordt of er een verhuizing plaatsvindt). Dit album is voor mij de audio-versie van zojuist aangehaalde object.

The Oath
Punk zou toch het tegenovergesteld van Pop moeten zijn?
Waarom klinkt dit album dan ongeloofelijk poppy en commercieel?

The Oath schreef:
Punk zou toch het tegenovergesteld van Pop moeten zijn?
Waarom klinkt dit album dan ongeloofelijk poppy en commercieel?

Ik weet niet wanneer je geboren bent...... maar dat heeft vooral te maken met het tijdsbeeld waarschijnlijk.
Nu klinkt het misschien minder "punk" dan dat het in 1977 klonk.

avatar van orbit
Ik hoor dit nog steeds niet op 538 of 3 fm.. kennelijk toch niet zo popie?

The Oath
Doc schreef:

Nu klinkt het misschien minder "punk" dan dat het in 1977 klonk.

Ik zou het niet weten, dit is het eerste echte punkalbum dat ik beluister.
Ik vind zelf een semi-punk album als het debuut van Motörhead (ook uit 1977) stukken Punky'er klinken en minder commercieel dan dit.

The Oath schreef:

Ik zou het niet weten, dit is het eerste echte punkalbum dat ik beluister.

misschien heeft het te maken met simple feit dat sinds de jaren 70 zijn veel bands sterk beinvloed door die hele punk scene dus dat is intussen meer mainstream geworden, terwijl bijna niemand geinterseerd was om wat van een Motörhead na te doen

Doc
Ik denk dat er best interesse was (en nog steeds is) om wat van Motorhead na te doen. Metallica is toch ook wel een beetje beinvloed door Motorhead en heeft die mainstream ruimschoots gehaald. En dan heb je nog bands als Hellacopters, Gluecifer, en ons eigen Peter Pan Speedrock, al kun je deze bands misschien niet kwalificeren als zijnde mainstream. (In tegendeel zelfs...)

Ik wil geen -reeds afgesloten- discussies nieuw leven inblazen, maar ik denk dat je punk een beetje moet zien in een bepaalde context / tijdsbeeld.
Punks die zich proberen af te zetten tegen de heersende cultuur.
(die van de hippies) Nu (in 2009) is de muziek die daarbij hoort geen vorm meer van "afzetten tegen....." en het is niet langer bedoeld om een statement te maken, maar gewoon mainstream geworden. In die zin boet het wel wat aan kracht in denk ik. De muziek is er nog wel maar de boodschap niet meer zegmaar.....
En dan klinken die drie zelfde akkoordjes toch net even wat minder urgent.

tondeman
Even tusendoor: Sid en Lemmy waren dikke vrienden, nietwaar?

Doc
Volgens mij heeft Lemmy Sid bas leren spelen, maar of het daarom vrienden waren......?? Geen idee eigenlijk.