Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
Niet geschoold, maar ik heb wel een redelijke basiskennis.

avatar van Cabeza Borradora
Ik dacht dat je misschien zelf muzikant was (geen wereld-top muzikant natuurlijk). Net als muziek-journalisten, niet altijd de beste rechters wat betreft smaak. (Of wat muzikaal werkt.)

Laat ik nog maar eens een vergelijking maken met mijn tweede liefhebberij: Eten.

Bijna elke (geschoolde) of professionele kok zal verklaren dat een hamburger van McDonalds de grootste troep is die je kan vreten, kwaliteit nihil. Wil dat zeggen dat het niet lekker is?

Alleen culinaire cultuurbarbaren, en de echte grote koks zullen dit niet ontkennen. Zo heeft Ferran Adrià van El Bulli (algemeen beschouwd als een van de beste restaurants in de wereld) reeds meermaals in interviews toegegeven dat hij niets lekkerder vind dan een ordinaire portie fast-food. Voedingswaarde: zero; Smaakvoldoening: tien.

De Sex-Pistols = vettige McDonalds hamburger. Fake, berekend, nep, commercieel, muzikale (voedings) waarde: zero, maar... het werkt! Het smaakt zo verdomd lekker en het is zo verdomd FOUT! En dat maakt het zo onweerstaanbaar.

Edit: De Sex-Pistols = vettige McDonalds hamburger MET WARME FRIETEN!

Ik ben inderdaad muzikant, en ik kan me ook goed vinden in jouw bericht. Ik houd alleen niet zo van die koude friet van de Mac.

Stijn_Slayer schreef:
[...]Ik houd alleen niet zo van die koude friet van de Mac.

Lap, daar gaat mijn mooi theorie... ... ff bericht editten

MindRuler
Mooie theorie, Cabeza (en leuke Top 10 trouwens)
Muziek met eten vergelijken is lang zo gek nog niet.
Soms hebben we zin in een "snelle hap" terwijl we een andere keer de tijd hebben om uitgebreider te tafelen. Ik vind muziek ook erg seizoensgebonden, dit album komt het best tot zijn recht in de lente en vooral de zomer. Opener "Holidays In The Sun" werkt dit nog eens extra in de hand.
Lekkere punkplaat en de blauwdruk voor de punkrock-revival halverwege de jaren 90.

duscussiepunt was ook niet dat iets wat muzikaal ruk is wel lekker kan klinken, maar het punt was dat men net doet alsof men gigareetegoeie muzikanten waren en dat was men niet, nooit geweest ook, dus ook niet gaan doen alsof het wel zo is

mbt de mc donalds, lekker die hamburgers maar niet doen alsof het culinair hoogstaand is

avatar van Deren Bliksem
Dus voortaan noemen we ze maar de Mc Pistols.

avatar van fatima
Stijn_Slayer schreef:
Voor nu alle berichten komen met 'sterke riffs, less = more, rauwheid, catchy', dat snap ik ook wel, maar om dan zo'n band een veer in hun reet te stoppen op basis van matige instrumentale kwaliteiten vind ik lachwekkend.

Dat ben ik helemaal met je eens, en dat is ook zeker niet het aspect waarop we de Pistols moeten gaan beoordelen. Jij dus ook niet, met 1,5 ster.

Cabeza heeft helemaal gelijk: als het wel geschoolde muzikanten waren had de plaat er echt niet beter op geklonken, integendeel.

En Malle: niemand heeft beweer dat de Mac culinair hoogstaand is.

@ fatima: Ik geef een 1,5 omdat ik het songmateriaal niet boeiend vindt (wat dus wel een verband heeft met dit eerdere bericht, maar niet exact hetzelfde is). Het is me te eenzijdig en te oppervlakkig. Ik vind het verre van catchy, maar ik kan me wel voorstellen dat anderen dat wel vinden.

Daarnaast vind ik de zang van Johnny Rotten echt verschrikkelijk, en heb ik mijn bedenkingen bij de songteksten (al neem ik dat nog niet eens per se mee in mijn beoordeling).

@ herman:

Die twee gasten uit de documentaire proberen de illusie te wekken dat Steve Jones een fantastische gitarist is, wat hier vergeleken wordt met een Big Mac culinair noemen.

Big Mac wordt een lekkere maaltijd genoemd, dat is iets anders dan culinair. Steve Jones zal technisch vast niet de beste gitarist zijn, maar ik hoor zijn riffs liever dan het spel van die gitarist van Yes (om maar iemand te noemen waarvan ik weet dat 'ie vaardig is). (Nu maar hopen dat ik niet en passant weer het progrock vs. punk-debat heb aangezwengeld. )

avatar van dazzler
Stijn_Slayer schreef:

Ik vind de tekst van God Save the Queen anders wel spot on en Rotten zingt hem zoals het hoort.

herman schreef:
...maar ik hoor zijn riffs liever dan het spel van die gitarist van Yes (om maar iemand te noemen waarvan ik weet dat 'ie vaardig is). (Nu maar hopen dat ik niet en passant weer het progrock vs. punk-debat heb aangezwengeld. )

... ... ... Nee, ik ga toch maar niks zeggen.

avatar van Cabeza Borradora
Ik denk dat het (in de docu) niet de bedoeling was te laten uitschijnen dat de pistols bestonden uit super-muzikanten, maar uit muzikanten. Dit om te ontkrachten wat velen dachten/zeiden: Dat de Pistols, net als Sid Vicious, helemaal geen noot konden spelen.

Voor de paar stukjes uit de docu die ik op Youtube heb kunnen terugvinden en bekijken lijkt me dat er niet veel onthuld is wat al niet lang ergens neergeschreven was. Wel had ik nu nog meer de indruk dat de hoofdoorzaak van dat het met de Pistols (zo vlug) is misgelopen de opname van Sid Vicious in de band was.

Cabeza Borradora schreef:

In de docu zei een van die mensen anders toch echt dat deze gitarist een van de meest strakke ooit was.

MindRuler
rock-rick schreef:

Misschien had die het over de strakke jeansbroek die hij droeg?

avatar van rock-rick
Dat zou ook gekund hebben ja

herman schreef:

En Malle: niemand heeft beweer dat de Mac culinair hoogstaand is.

klopt, gebruikte de de eerder gebruikte metafoor om hetzelfde te duidden

btw, aantrekken van SV is natuurlijk punk ten top, niks kunnen en toch in een 'band'

Stijn_Slayer schreef:
[...]Ik geef een 1,5 omdat ik het songmateriaal niet boeiend vindt [...]. Het is me te eenzijdig en te oppervlakkig. Ik vind het verre van catchy, maar ik kan me wel voorstellen dat anderen dat wel vinden.

Daarnaast vind ik de zang van Johnny Rotten echt verschrikkelijk,[...]

Ik geef geen 5, omdat ik toch ook vind dat het songmateriaal niet het hele album voldoende boeit.

Maar ik vind John Lydon wel gewoonweg fantastisch, en perfect passen. Ook bij PIL. En in het schitterende Open Up! Dit blijft, mede dankzij de samenwerking met John, veruit het beste nummer van Leftfield.

rock-rick schreef:

Drie akkoorden superstrak kunnen spelen is GEEN synoniem voor gitaarvirtuoos....

avatar van Deren Bliksem
rock-rick schreef:

Klopt inderdaad, mijn wenkbrauwen begonnen ook opeens te bewegen toen ik dat hoorde.

avatar van rock-rick
Ja inderdaad nogal onzin .

avatar van uffing
herman schreef:

Het is lastig, maar ik zal proberen mijn mond te houden

avatar van rock-rick
Moeilijk met twee prog rockers op één pagina .

avatar van orbit
Prog-rockers hebben hier dan ook niets te zoeken..

avatar van rock-rick
Nou nou, het is niet alsof ik niet uit dat genre wil treden hoor. Ik kwam hier door de docu en ik ben wel geïnteresseerd in dit album hoor.

avatar van fatima
Stijn_Slayer schreef:

We hebben deze discussie al eerder gehad (op 15-20) en toen zei je toch heel wat anders, maar nu zijn het dus het songmateriaal en de zang en de teksten (en eerder de beperkte muzikale kwaliteit). Mijn reactie blijft hetzelfde (zie eerder): daar gaat het allemaal niet om. De enige verdienste die dit album heeft is de enorme impact die het had op de toemalige muziekscene. Dat alleen is mij al 4**** waard.

Dat mag jouw reactie zijn, en jij mag van mij rustig 4* geven. Als jij vindt dat het daar niet om gaat betekent dat niet dat jouw standpunt in z'n algemeenheid een feit is, en ik dus niet op basis van wat ik weinig boeiend songmateriaal vind (vooral veroorzaakt door matige muzikale beheersing) 1,5* mag geven. Als mijn stem niet legitiem zou zijn was 'ie nml. allang verwijderd door een moderator.

Ik vind trouwens niet dat ik daar 'heel wat anders' zeg. Het komt eigenlijk op hetzelfde neer, je legt het (niet al te moeilijk te leggen) verband alleen niet.

Verder discussieren heeft geen zin, want mijn mening hierover zal zeker op korte termijn niet veranderen (ik ken het album al een jaar of zeven), en dat verlang ik ook niet van anderen die dit wel een leuk album vinden.

avatar van Doc
Doc
fatima schreef:

Ik heb gisteravond een reusachtige drol gedraaid, hetgeen een enorme impact heeft gehad op de afvoerbuis van mijn toilet. Maar om nou te zeggen dat het hier in huis gewaardeerd wordt..... niet bepaald. Waarmee maar weer eens is aangetoond dat de impact van iets niet altijd gerelateerd is aan de waardering ervoor.

avatar van Mjuman
Doc schreef:

Om muzikaal te blijven - Mike Stipe- over wat een mens gelukkig kan maken : "a nice turd every day is something for a start"