The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
avatar van Arrie
Mwah, voor Opgezwolle valt nog wat te zeggen, maar dat is slechts impact binnen de nederhop. Coldplay valt ook nog wel wat voor te zeggen. Maar wat betreft RHCP, Muse, Queens of the Stone Age en de laatste Radiohead ben ik het zeker met je eens.

avatar van orbit
T was ook maar om aan te geven wat een volstrekt onzinnig argument het was Als we een site zouden baseren op historische impact of mediawaardering, klopt er sowieso weinig van deze top250.. Maargoed, het is dan ook (terecht) niet toegestaan daarover te discussiëren hier.

avatar van The Eraser
En deze plaat blijf ik maar draaien de laatste dagen. Het is een verslaving geworden....Wat een plaat, de eerste 6 nummers zijn wereldklasse, maar de 4 songs die daarna volgen moeten zo ongeveer het beste kwartet opeenvolgende songs zijn die op een album te vinden zijn. Beter dan dit wordt het niet. Als je mij op dit moment zou vragen wat ik het beste album allertijden vind, dan antwoord ik volmondig Disintegration. Prachtige melodiën en enorm sfeer- en emotievol. En wat een stem mensen!!
een dikke 5* En The Same Deep Water as You als hoogtepunt

Zorin
@ Snakeskin: laat je niet wegjagen door sommige kinderlijke fans die geen tegenspraak bij sommige albums/bands dulden, niet alleen hier overigens. Als jij het een wat zouteloos album vindt, moet je daar bij blijven als dat jouw mening is. Ik vind het ook niet hun beste; die "eer"' gaat eerder naar een album uit hun begintijd wat mij betreft....

avatar van orbit
Hij mag dit van alles vinden, maar als iemand onzin gaat verkondigen in termen van "platen (muv Nas)die bij release of op termijn allen meer impact hadden dan deze" mag je dat wel rechtzetten lijkt me, dat is namelijk geen mening, maar een incorrect feit

Zorin
Daar heb ik het niet over; beter lezen dus.

Zorin schreef:
Daar heb ik het niet over; beter lezen dus.

Ik kan uit jouw post toch echt weinig anders opmaken.. volgens mij ben ik naast Arrie de enige die op hem reageerde, en dat doe ik dus strikt op de onjuiste feitelijke inhoud. Dat hij het zoutloos vindt, zeg ik in elk geval niks over, mag hij best vinden

Ik stem hier ook niet zo hoog, maar da's niet omdat ik dit een zouteloos album vind. Vind dat ook wel opmerkelijke kritiek. Da's net zoiets als de laatste Godspeed You Black Emperor niet goed vinden, omdat er geen meezingrefreintjes opstaan of Lady Gaga afbranden, omdat je de gitaarsolo's niet kunt vinden. De teneur van dit album is nu eenmaal behoorlijk somber en ingetogen. Moet er niet aan denken dat er van Fascination Street (mijn favoriet hier) een wat pittigere versie zou bestaan.

Zorin
@ Orbit: het gaat om de toon waarop iemand wordt aangevallen en weggezet , dat moet zeker jij zo onderhand toch wel weten.

Overigens over die impact , heb ik wel eens nagelezen, moet je ook niet overdrijven. Maar ja, je bent Cure- opperhoofd hier lees ik wel eens, dus ik snap jouw verheerlijking wel......en dat mag , alleen zie je het dan niet altijd meer zo scherp en kun je last krijgen van tunnelvisie; ik neem het jou niet kwalijk hoor, is heel menselijk.

avatar van Snakeskin
RHCP, Opgezwolle, Muse, Radiohead werd bij de release toch echt beter gerecenseerd dan Disintegration. Ik kon mij wel vinden in die recensie destijd nadat ik de plaat enkele malen beluisterd had als voorbereiding naar het concert. Is verder ook niet zo spannend. Bob Dylan heeft ook wel eens een periode gehad waarin hij minder goede platen maakte. Ik vind deze veel minder goed dan "seventeen seconds' waarvan ik vind dat die de Cure beter definieert dan deze. Ik houd van het oorspronkelijk geluid van die plaat en dat is iets wat ik aan deze node mis.

avatar van orbit
Ik heb net nog even flink wat recensies opgezocht, maar zelfs sites waar behoorlijk wordt azijn gezeken hebben het over een mijlpaal, monument, sterkste werk van de band en Robert Smith at his peak.. etc etc.. Ik weet niet welke recensie jij in je hoofd hebt, maar die is behoorlijk achterhaald lijkt me En Californication werd ooit besproken als bubblegumrock en herhalingsoefening van Sex Sugar Magik.. mijlpaal is het nooit geweest in elk geval, evenmin als In Rainbows of enige plaat van Muse

@Zorin: sowieso is niet iedereen's blik even scherp als het om zijn favoriete bands/films/voetbalclub/etc.. gaat, ik zou dat ook raar vinden eigenlijk. Maar nogmaals, ik haal het niet uit de lucht hoor, op de bbc site, pitchfork, rolling stone, etc etc.. wordt dit als mijlpaal beschreven, wat het inmiddels ook wel is lijkt me. Ga eerst eens wat feiten checken voordat je je ergens in mengt.

Zorin
Het is vaak/soms maar net hoe het uit komt voor een user met die recencieschrijvers. De ene keer worden ze aangehaald omdat de betreffende user het met ze eens is, de andere keer verguisd omdat ze een afwijkende mening hebben dan de user en hebben ze er geen verstand van hebben (of er wordt selectief geshopt). Maar goed, het is mij allemaal best.

Over die feiten; dat er meningen zijn gegeven is een feit, de inhoud daarvan niet; dat zijn meningen.

avatar van orbit
Ja, hoor eens even he.. ik ben helemaal geen fan van muziekrecensenten, meestal zeiken ze over de verkeerde dingen of horen ze precies niet datgene wat een plaat nu juist wél geniaal maakt voor de aanhang. Ik voer ze nu alleen maar aan omdat er opeens allerlei onzin wordt verkondigt over hoe dit album de boeken in is gegaan. Zowel jij als user Snakeskin zitten er wat dat betreft gewoon naast. Wees een vent, en geef het toe. Verder kun je dit de grootste kutplaat allertijden vinden natuurlijk, dat staat je geheel vrij

avatar van Snakeskin
Leuk dat zowel Zorin als mogen weten wat wij van de plaat vinden. Beide zijn de mening toegedaan dat The Cure betere platen dan deze gemaakt heeft. Ik verbaas mij er elke keer wel over dat jij dan weer zo emotioneel wordt en op de mening van een ander weg zet als die dan maar wat lult omdat zijn/haar mening jou niet uitkomt. Mijn mening over de plaat sloot aan bij de recensie(s) die ik er over gelezen heb. Recensies zeggen overigens niet altijd alles. Ik neem ook aan dat jij deze plaat niet goed vind omdat hij zo goed gerecenseerd is. "exile on main street" is genadeloos ondergehaald om maar een voorbeeld te noemen. Behalve de nederlandse pers was verder niemand te spreken over "Love"van The Cult. Beide magistrale platen. Eerder had ik al eens geschreven dat deze plaat in nederland nimmer de Top 100 aller tijden gehaald heeft en in Belgie een vaste waarde is als verwijzing dat de impact daar groter is dan hier. Daar,en jij, horen er iets in wat mij passeert en dat is gelegen in dat ik liever naar een "andere" Cure luister. Mijn voorkeur is Seventeen Seconds om voornoemde reden. Ik kan mij niet herinneren dat ik daar geschreven heb dat jij maar wat lult omdat jij die plaat lager aanslaat dan ik.

Zorin
@Orbit: ik heb alleen iets over de impact gezegd en dat ik het niet hun beste album vind; jij blijkbaar ook niet . Zijn we dat eens.

Dat van die kutplaat zijn jouw woorden; niet te snel iets invullen dus.

avatar van orbit
@Snakeskin: wat nou emotioneel? Ik constateer gewoon dat het door jou gesuggereerde gebrek aan impact of goede beoordelingen niet klopt. Ga nou maar eens goed kijken op allerlei muzieksites (type anders "Disintegration" en "reviews" in op google of in combinatie met een paar gerenommeerde muziekbladen).. en vind al die lage/slechte beoordelingen, ik durf te wedden dat je niet ver komt. Op menig site krijgt deze gewoon een 10 of in elk geval heel hoog cijfer. Daarnaast erkennen meerdere recensenten de impact als "goth-monument" (ook niet mijn vondst) of "mournful classic" om in de woorden van een recensent van paste te spreken. Recensies zeggen niet alles, maar die over dit album zijn allesbehalve slecht of zelfs maar lauw. In vergelijking met Californication of In Rainbows is het zelfs verrassend dat hij hier niet veel hoger staat Zover dus de feiten.. verder begrijp ik best dat jij deze niet zo goed vindt hoor, je houdt meer van de kale en introverte sound uit de begindagen. Dat hoor ik wel vaker.

@Zorin: de impact is dus een moeilijk te beoordelen punt, maar die heeft deze plaat zeker gehad. Misschien geen Sgt Pepper of Dark Side Of The Moon, maar wel degelijk impact. Maar verder zijn we er wel uit hoor

avatar van ricardo
Zowey een hele discussie, of welles nietus spelletje bij zo'n geweldig album als dit.

Of je nu wilt of niet dit is en blijft gewoon een geweldig album en absoluut een monument uit de jaren 80. Heb er genoeg over gelezen inmiddels dat dit een geweldig album is, en hoor het er beslist in terug.

Dat er wat puberende mensen wat tegendraads willen zijn en er tegelijkertijd ook bij willen horen, ach dat is dan maar zo.

Ik beluister dit album zowiezo toch wel en geniet er met volle teugen van, alle geneuzel erover ten spijt.

Eigenlijk gewoon top10 werk deze plaat.

Zorin schreef:

Dit vind ik trouwens een hele goeie, zo issut pecies.

[quote]ricardo schreef:

ik neem aan dat jij hier naar jezelf verwijst ?

goed gequote jongen

ik bedoel jou en Zorin natuurlijk, persoonlijk mag je dit best matig vinden, maar diverse webpagina's en sites en alle beoordelingen daar wijzen uit dat dit zowat unaniem overal 1 van de best beoordeelde jaren 80 albums is.

En terecht vind ik, want de sfeer samen met de klasse spat er gewoon vanaf.

Dat jullie je er tegen verzetten is wel ok hoor, maar door toch je mening over algemene beoordelingen te willen geven, willen jullie er ook wel een beetje bij horen.

En Snakeskin, met The White album op 1 in jouw top 10 snap ik best dat dit jouw genre misschien niet zo is. Maar zowel The White album als deze zijn evengrote mijlpalen hoor, alleen in een ander genre en uit een andere tijd natuurlijk. Die witte dubbelaar kan ik persoonlijk ook niet zo waarderen, maar weet de impact en de historische waarde er wel van in het juiste perspectief te plaatsen hoor. Mooi dat iedereen weer zijn/haar eigen voorkeur heeft toch.

avatar van orbit
Grappig detail is dat Melody Maker (één van de meest invloedrijke bladen voor musici) deze op één heeft van platen uit 1989, terwijl de review van MM destijds volgens mij één van de weinige echt negatieve reviews was.. zoveel waarde moet je dus aan critici hechten
Melody Maker 1989

avatar van LucM
De ene criticus is de andere niet en iedereen beluistert muziek vanuit een ander perspectief. Het is wel veelbetekenend als een album vrijwel unaniem wordt geprezen of afgekraakt.

avatar van laboomzaa
ricardo schreef:

Dit moet je voor mij even uitleggen!! Ik lees dat er één iemand dit een zoutloos album vind. En ik lees dat er één iemand hier een andere user terecht wijst (volgens zijn eigen woorden, ik vermoed dat het man en vrouw zijn maar goed). Dat heeft volgens mij niets te maken met wat jij zegt.

Maar ook IK kan het fout hebben!!

avatar van Snakeskin
@ laboomzaa. ricardo is auteur van het aangehaalde citaat. Ik heb hem toen gevraagd of hij naar zichzelf verwees. Dit bleek niet zo te zijn, gezien zijn reactie daarop.

Zullen we het weer over de muziek zelf hebben?

avatar van laboomzaa
Ik was nooit een Cure liefhebber...en kende dus ook heel weinig van ze behalve de singels van rond die tijd!!

Ik zal met mijn kersverse vriendin lekker aan de rode wijn...toen ze deze plaat opzetten. Ik werd weg geblazen door Pictures of You. Daarna deze plaat tot in den eeuwigheid stuk gedraaid. Vlak daar na alle cd gekocht die er toen waren en uitgeroepen tot mijn nummer 1 band!!! Wat het nog steeds is.

Ik voel met deze plaat!!!!

Bij de LP zette ik meestal eerst de b-kant op, vervolgens de a-kant.
Dit omdat ik Fascination Street een sterkere opener vond.
Beetje in de stijl van The Kiss van hun vorige album.
Ook zo'n sterk nummer.

avatar van rudiger
Elke keer als ik wat andere cd`s van The Cure wil beluisteren blijft dit album weer aan de vingers plakken .
De opener Plainsong heb ik 3 keer op repeat gezet , wat een nummer zeg
Voor mij het beste Cure album .
0,5 omhoog .

avatar van rudiger
Er zijn zo van die albums die niet mogen ontbreken in de platenkast of cd rek .
Dit is er weer zo 1 .
Ik ben deze de afgelopen dagen zo`n 3 keer per dag aan het luisteren en eigenlijk is dit een juweel .
En dan lees ik ergens hierboven dat er geen emotie in zit , misschien heeft deze user de verkeerde cd erin zitten of zijn oren zitten dicht want de emotie druipt ervan af .
Zeer afwisselend album dat geen seconde verveeld en `n plek in mn top 10 veroverd heeft .
Met die 5 punten meer gaat ie wel The Doors voorbij naar `n 33ste plek .
Om de hoeveel tijd wordt die top 250 eigenlijk bijgewerkt .
Volle pond van 5 stars voor dit meesterwerk van The Cure .

avatar van ricardo
Dit is zeker een pracht van een album, maar m.i was het hierna ook gedaan met The Cure.

Wish heb ik ook nog en vind ik zeker wel aardig, maar die doet mij niet veel verder. Ik vind die plaat echt te lang duren en het ontbreken van afwisseling vind ik een minpunt aan Wish.

Nu maar snel naar 17 Sec en Faith rudiger, die albums zijn wat kaler maar zeker niet minder dan deze.

Pornography is een ander verhaal, daar houd je van of niet. Voor mij is dat nog steeds het beste Cure album.