The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
avatar van rudiger
Ja maar Ricco , ik ben nog lang niet uitgeluisterd met deze schijf .
Elke keer als ik hem aan het luisteren ben vind ik weer n ander nummer het beste .
En als ik iets wil grijpen tussen de 9 Cure cd`s die in mijn cd-rek staan dan blijft deze weer aan de vingers plakken , het lijkt wel of op Disintegration een laagje bison kit zit of zo .

avatar van rudiger
Ik zie dat ie weer een plek is gestegen , mooi zo , nu op weg naar de beste 20 want daar hoort ie zeker thuis.
Wat `n album .
Vanmorgen ook maar die Porno cd van Cure besteld , kan mij het schelen .

avatar van Rudi S
Hey Rudiger Orbit, rustig aan joh dadelijk vlieg je nog een keer uit de bocht

Rudi S schreef:
Hey Rudiger Orbit, rustig aan joh dadelijk vlieg je nog een keer uit de bocht

haha.
Ik doe rustig aan , draai deze 3 tot 4 keer per dag dus rustiger gaat niet .
Ik vind deze zo goed dat ik hem op 2 heb gezet in mn toppie .
Ik kan hier geen 3 favo tracks aanvinken want elke luisterbeurt vind ik weer een ander het beste , dat tekent een juweel van een album .

avatar van Rudi S
Mooi toch als je weer eens iets nieuws ontdekt ,
The Same Deep Water as You vind ik dan weer ontzettend goed.
off topic ik weet zeker dat jij erg van Marbles gaat genieten.

avatar van rudiger
En dan te bedenken dat Disintegration 2 jaar stof heeft liggen happen in het cd-rek .

avatar van de1337k1ng!
Schitterend album inderdaad. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] is ook om te smullen. De albumversie was al top, op deze versie heb ik het idee dat de tonen allemaal met net iets meer gevoel worden aangeslagen. Voor mij misschien wel het mooiste gitaarspel wat ik (met mijn 22 jaar) heb gehoord

avatar van rudiger
Ik zag trouwens dat er 4 users zijn die dit prachtalbum met slechts 1 ster hebben gewaardeerd .

Orbitman is having them for Dinner tonight .

avatar van ricardo
Vreemd idd, ik kan mij nauwlijks voorstellen dat er mensen zijn die 1 van de allerbeste jaren 80 platen gewoon ijskoud een 1* geven.

Maar inderdaad laat Orbit dat maar gaan oplossen.

rudiger schreef:

Orbitman is having them for Dinner tonight .

avatar van rudiger
Jammer dat Disintegration een plaats gezakt is in de top 250 .
Dit juweel hoort gewoon in de top 10 te staan .
Van de eerste tot de laatste noot helemaal toperdetop .
Wat een nummer is The Same Deep Water as You
Geen woorden voor .
Elke waardering beneden 5 sterren doet dit meesterwerk onrecht aan .
Mijn favoriete album at the moment .

avatar van orbit
Volgens mij staat ie nog waar ie een paar maanden geleden ook stond.. alhoewel de positionering hier me niet zoveel kan schelen, het is gewoon een godsbriljante plaat. Iedereen die dat heeft ontdekt is een gelukkig persoon. Dat zijn de zaken die tellen, de rest is oppervlakkigheid en waan van de dag

avatar van TEQUILA SUNRISE
Mee eens, volle mep!!
Dit album is van een onwaarschijnlijk hoog niveau en ook niet meer door Smith & consorten overtroffen.
Het laatste album van The Cure heb ik ( nog ) niet in huis, bang als ik ben dat ik onbewust toch weer een vergelijk met dit meesterwerk ga maken.

Ik heb het laatste album wel.
Niet slecht, maar verwacht niet te veel.
Het mooiste zou zijn om je neer te leggen bij de illusie dat ze na Disintegration gestopt waren ( ondanks een paar pareltjes op Wish).

orbit schreef:

Daar ben ik het wel mee eens maar ik zie zoveel slechtere albums die dan weer hoger staan en dan vraag ik me af : Hoe is het mogelijk .
Wat uiteindelijk telt is dat mijn oren het goed vinden .

avatar van Snakeskin
ik zie ook veel betere platen die The Cure in deze ranglijst achter zich laat.

Ja en?

Wat is je punt nu dan?

avatar van Snakeskin
is een reactie op rudiger die van mening is dat veel slechtere albums hoger staan dan deze.

avatar van ricardo
Wat een intense luisterervaring is dit album toch. Hij word iedere draaibeurt beter vind ik. Net of je een boek leest die je niet gelijk snapt, maar meerdere keren moet lezen om alles goed te kunnen doorgronden, en om alles een juiste plaats te kunnen geven. Al speelt je eigen fantasie en beleving, en wat je er zelf in wilt horen ook een grote rol natuurlijk.

Smaak zeg maar.

Ik denk dat iedereen dit album wel goed zou moeten kunnen vinden, het is alleen of je de tijd er voorover hebt om er in te willen/kunnen investeren, en de tijd ook echt neemt om alles goed te kunnen doorgronden. Als je deze even tussendoor afspeelt, snel tussen de bedrijven door dan zul je hem niet snel 'echt' kunnen waarderen denk ik.

Ik heb hem de hele week in de auto en in huis afgespeeld, maar dit album is echt af. Het is een zware strijd welke van The Cure ik nou echt het beste vind. Het is echt een close finish vind ik tussen Pornography, Faith en deze.

Fascination Street vind ik formidabel net als Lullaby dat ook is. Ook vind ik Pictures of You gewoon 1 kippevel moment. De opener is ook super. Ach eigenlijk kan ik alle nummers wel opnoemen, want alles is bijna van gelijkwaardig niveau. Het is een album die je daarom ook echt van begin tot eind moet gaan beluisteren zonder dat je een nummer moet gaan skippen.

Geen haast hebben en lekker met een wijntje intens genieten van dit schitterende album van The Cure. Misschien wel hun allerbeste inderdaad.

Technisch gezien zeker.

ricardo schreef:
knip

Helemaal mee eens Ricco .niks meer aan toe te voegen .
Dit is een meesterwerk pur sang .
Elke ster beneden de 5 doet dit album onrecht aan .

deric raven schreef:

Je vergeet Bloodflowers die ook erg goed is .

Persoonlijk vind ik de nummers waarschijnlijk mede de lengte op Bloodflowers minder pakkend.
Wel een mooie albumtitel.

avatar van Omsk
Huh? Je draait één keer om je as en Rudigers gitaar is vervangen door 'diejen Pipo van de Kjeur' (zoals mijn oom 'm noemt). Misschien een mooie gelegenheid om ook Ride eens te herkansen ?

Gisteren eindelijk voor het eerst Disintegration geluisterd! Niet mijn eerste kennismaking met The Cure. Boys Don't Cry staat al lange tijd in mijn playlists. Dit is toch, en dat wist ik van tevoren al, compleet andere koek. Het is heel rustige muziek, en daar moet in de stemming voor zijn. Hoe dan ook. Vanavond weer dit album luisteren, en wellicht morgen weer!

avatar van reptile71
Alle lichten uit, heerlijk gaan liggen op bed of bank en geniet. Niks hoeft meer, laat je slechts meevoeren. De belletjes en eerste synthklanken van Plainsong nemen je vanzelf mee op reis.

avatar van orbit
Ik heb hem net weer eens geluisterd, zittend in de trein.. ik schrik er iedere keer weer van hoe onbeschrijfelijk mooi The Same Deep Water as You is als je net al de indrukwekkende klap van Prayers for Rain hebt gehad, ik moest echt even mijn tranen bedwingen in de coupe, 5 sterren doen deze plaat geen recht.. dit album is de absolute opperkoning van sfeer, zoals deze band dat ook is

avatar van rudiger
The Same Deep Water As You is op de deluxe editie nog mooier .
10 minuten luistergenot .

avatar van andnino
Ik snap de populariteit hiervan, maar het is niets voor mij. Ik onthoud me in dit geval maar van een stem.

andnino schreef:

Zeer verstandig .
Het was eerst ook niets voor mij maar ik weet inmiddels wel beter .
Ik vind dit 1 van de beste albums ever .

Tabula Rasa
deric raven schreef:
Bij de LP zette ik meestal eerst de b-kant op, vervolgens de a-kant.
Dit omdat ik Fascination Street een sterkere opener vond.
Beetje in de stijl van The Kiss van hun vorige album.
Ook zo'n sterk nummer.

Op de LP die ik had stond Fascination Street als laatste nummer op de a-kant. (Last Dance en Homesick stonden er dan weer niet op).