The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
Volgens mijn gevoel begon hij altijd met Fascination Street.
Maar Prayers For Rain is ook een prima opener.

deric raven schreef:
Prayers For Rain is ook een prima opener.

Waar krijg je die opener ? Ik heb thuis een opener van Heineken en van Amstel .
Ik had ook graag de opener van Prayers For Rain .

Tabula Rasa
Volgens mijn gevoel begon hij altijd met Fascination Street.
Maar Prayers For Rain is ook een prima opener.

Toch heb ik als ik de CD draai (ook) altijd het gevoel dat bij Fascination Street kant b van de LP begint.

avatar van reptile71
Volgens mijn gevoel begon hij altijd met Fascination Street.

Even kort samengevat: je vond Fascination Street altijd een goede opener op kant B, maar eigenlijk was dat Prayers for Rain, maar dat was voor je gevoel Fascination Street.

Ik vind trouwens Plainsong een perfecte opener: dat nummer zuigt me zo het album in, heerlijk.

avatar van Arrie
Plainsong is misschien wel een van de allerbeste albumopeners die ik ken inderdaad. Die rinkelende belletjes, een beetje zacht zodat je het geluid wat harder zet, en dan in een keer: BAM! de synths erin, en je zit in het album.

avatar van orbit
Veel mooier kan het inderdaad eigenlijk niet! Alhoewel ik Fascination Street wel het betere nummer vind en zou inderdaad prima opener voor de eventuele b-kant zijn. Prayers For Rain is net ietsjes te zwaar als opener..

avatar van ricardo
Lullaby en Fascination Street zijn geweldige nummers en mijn 2 absolute favorieten op dit album.

Man man wat een magie, wat een sfeer.

avatar van niels94
Dit is zó ziekelijk goed... Ik heb dit nu 2x beluisterd en ga het nog vaak doen, dit kan doorgroeien tot een 5* en het is zelfs redelijk reëel dat dit op een dag in mijn top 10 terecht komt.

avatar van Arrie
Geloof me, hij komt uiteindelijk toch wel in je top 10 terecht.

Nou, daar zat ik ook net aan te denken. Ik vond de singles van dit album, toen in 1989 erg goed, ik had zelf Lullaby, maar om onverklaarbare redenen heb ik nooit het album gekocht. Hoe kan je jezelf tekort doen? Nu eindelijk het album een paar keer gedraaid en wat een geweldig album is het. Favorieten zijn dat Lullaby, Lovesong (echt fantastisch!), Fascination Street & The Same Deep Water As You.

Inmiddels heb ik voor een schappelijke prijs de 3cd deluxe editie besteld. Ik kan niet wachten!

avatar van niels94
Ik weet al voor 100% zeker dat hij in mijn top 10 gaat komen. En hij zal uiteindelijk waarschijnlijk heel erg hoog uitkomen ook! Ik vind het alleen een beetje raar om hem na 2 dagen al in mijn top 10 te zetten, dus ik wacht nog even tot het helemaal goed is doorgedrongen.

Dit is niet zo'n album wat supergoed is omdat er een paar kippenvel momenten inzitten, in dit album zitten er in elk nummer wel een paar kippenvel momenten! In bijna alle nummers zitten stukken die recht door de ziel snijden, ik vind het echt prachtig.

Wat krijgt Prayers For Rain trouwens weinig stemmen? Die vind ik prachtig

avatar van ricardo
Dit album krijgt steeds meer en meer mijn voorkeur als meest favoriete Cure album. Vooral de nummers 5, 6 en 7 zijn voor mij de absolute uitblinkers. En dan wil ik zeggen dat er geen minder moment op staat en alle nummers subliem zijn. Deze verdiend eigenlijk meer dan 5* vind ik.

Voor mij zijn er drie 5* Cure albums, deze, Pornography en Faith. Voor mij de absolute top uit dit genre en van The Cure zeker.

De jaren 80 waren echt hun terrein vind ik, want alle jaren 80 albums van hun zijn gewoon erg goed, en het is moeilijk kiezen welke nou de beste is. Het heeft bij mij een paar maand geduurd, maar zelfs het minst goede jaren 80 Cure album is nog steeds een 3.5* waard vind ik, en dat zegt veel over het niveau wat ik deze band vind hebben. The Top is mijn minst favoriete jaren 80 Cure album, en vind ik 3.5* waard, de rest is minimaal 4* of meer waard.

Voor mij zeker weten de beste ontdekking van het jaar.

niels94 schreef:
Wat krijgt Prayers For Rain trouwens weinig stemmen? Die vind ik prachtig

Mijn favoriet.

ricardo schreef:

ja Ricardo dit is ook voor mij de ontdeking van het jaar .
Dit album is 1 grote trip .
Je hebt helemaal gelijk dat 5* te weinig is .
Heb jij trouwens Bloodflowers wel eens gehoord ?
Die is ook geweldig .

avatar van ricardo
Bloodflowers heb ik nog niet gehoord. Is die beter dan Wish, want dat album vind ik maar zo zo, en er zijn Cure albums die ik sneller zou opzetten dan Wish.

Als Bloodflowers geen herhalingsoefening is en weer een uniek en totaal ander Cure album is, dan zou dat misschien wel wat voor mij kunnen zijn.

avatar van rudiger
Ik weet zeker dat jij die ook goed vindt
Hij ligt in het verlengde van Disintegration .
En dan is er nog de dvd Trilogy waarop Pornography , Disintegration en Bloodflowers helemaal live worden gespeeld .

avatar van ricardo
Ok dus op Bloodflowers komt dezelfde magische sound voor dan op deze zeg maar, en die is beter dan Wish als ik het goed begrijp?

Ja correct .
Die moet je zeker gaan beluisteren .

ricardo schreef:

Er staat ook geen minder moment op . Dit is 1 van de weinige albums die van begin tot eind helemaal retegoed zijn en dus zijn 5* ook te weinig maar meer is er niet te geven .
Zo`n album als deze maakt de band ook maar 1 keer in hun bestaan .
Klasse plaat .......

avatar van ricardo
Zeker weten, ik heb hem in mijn top 10 ook maar omgeruild met Faith nu.

Klasse plaat dit, met een magische sfeer, en die met de luisterbeurt beter word.

De Deluxe-versie met 3 cd's is nu voor €15,- bij Fame in Amsterdam te krijgen!!!

Heb 'm vanmiddag meegenomen, morgen gaan m'n vrouwtje en ik er volop van genieten.

kaztor schreef:

avatar van orbit
Ik heb een nieuwe naam voor de band in mijn hoofd: De Ongrijpbaren. Als ik alle emotioneel beladen muziek met elkaar vergelijk (en dat doe ik wel eens als ik in een staat van vervoering verkeer) dan heeft The Cure voor op ome Neil of zelfs iceman Bowie voor dat ze je met een onpeilbare diepte kunnen opzadelen waarvan je in tekst niet meteen weet waar je aan toe bent. Ik beschouw dat als kracht. Het is een kracht om de ultieme desolaatheid vorm te geven, los van tacky verwijzingen naar zgn. geliefden met namen en achtergronden.. een groter en alles verterend geheel! Pas op het moment dat ze namen en nummers begonnen plakken aan hun nummers werd het zwakker. Heeft niet zozeer te maken met die namen of nummers, maar met de betekenis van de rest van de muziek. Zelfs een Charlotte Sometimes lijdt er een beetje onder. Maar vanaf Wish komen er definitieve breuken in de gouden traditie die hun muziek eigenlijk everlasting maakte.

orbit schreef:
Als ik alle emotioneel beladen muziek met elkaar vergelijk ... dan heeft The Cure op ome Neil of zelfs iceman Bowie voor dat ze je met een onpeilbare diepte kunnen opzadelen waarvan je in tekst niet meteen weet waar je aan toe bent. Ik beschouw dat als kracht. Het is een kracht om de ultieme desolaatheid vorm te geven

Wow, mooi gezegd!

haveman
rudiger schreef:

Heb je nog meer van die tips .

Je moet er een keer een dagje van maken rudiger. Ga ik volgende week doen. Echt heel veel topalbums voor €5 t/m €10-.

rudiger schreef:

Heb je nog meer van die tips .

Of gewoon op Amazon UK kopen. Boven de 20 pond krijg je ook nog gratis verzending. Of je kiest een market seller met 1,79 verzendkosten naar Nederland. En anders kijk je op Play.com

avatar van rudiger
Ik ben eigenlijk helemaal niet van plan om de 3 cd deluxe edition te kopen omdat ik dat een beetje overbodig vind in mijn geval .
Ik bezit de orginele cd van Disintegration plus de live cd Entreat .
Dan heb ik de deluxe editie gedownload . Daar de 3de cd Entreat van gebrand en die in een dubbel cd doosje samen met de orginele Entreat gedaan .
Ik vind het zo best goed zo .

pretfrit
Hmm... of ik hier nu 5 of 0,5 geef, het maakt niets uit voor de gemiddelde score.

avatar van dazzler
pretfrit schreef:

En het niet motiveren van die stem maakt nog minder uit voor de gemiddelde lezer.

pretfrit schreef:

Nee dat maakt geen reet uit , jammer he .
iemand die voor dit meesterwerk een 0,5 geeft heeft het album niet beluisterd en stemt om te treiteren en om het gemiddelde omlaag te halen maar helaas voor jou .
Probeer het eens bij een ander album waar minder op gestemd is .
Succes.