The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
avatar van rudiger
pretfrit schreef:
Hmm... of ik hier nu 5 of 0,5 geef, het maakt niets uit voor de gemiddelde score.

Ik zie dat je al 3 hele sterren omhoog bent gegaan met jouw waardering .
Goed bezig .

pretfrit
rudiger schreef:

Ik zie dat je al 3 hele sterren omhoog bent gegaan met jouw waardering .
Goed bezig .

Er is in mijn waardering helemaal niets verandert staat al een paar jaartjes op 3,5 Jij had alleen iets te snel een conclusie getrokken...

Overigens (niet om te zeiken hoor) vind ik die 3,5 een beetje aan de hoge kant. De vroege Cure vind ik best aardig, deze late (naar mijn idee overtrokken) gloomy bombastische stijl spreekt mij stukken minder aan

Vind je het goed als ik er 3* van maak

avatar van ricardo
Deze heb ik vandaag even weer afgespeeld, maar dit blijft toch echt een overweldigend meesterwerk.

Voor mij samen met New Gold Dream wel de beste 2 jaren 80 platen.

avatar van rudiger
ricardo schreef:

Hij zou verboden moeten worden .

avatar van dazzler
Gisteren nog eens een paar songs beluisterd.

En plots hoorde ik gelijkenissen tussen Fascination Street en State of the Nation van New Order.
De manier waarop in de achtergrond het ritme gestuwd wordt door gitaar en klavier.

Ik kan het niet goed uitleggen, maar er is een connectie.
Fascination Street doet het wel tegen een sneller tempo dan State of the Nation.

avatar van Chameleon Day
dazzler schreef:

Laat heer O. het niet horen. 'State of the Nation' was eerder toch?

avatar van dazzler
Geen probleem.

Ik vind Fascination Street in zijn extended versie 10 keer beter dan State of the Nation.

Uitgedrukt in sterren is het dan 5 voor The Cure tegen 4 voor New Order.

avatar van orbit
New Order, was dat niet dat discobandje?

avatar van Chameleon Day
orbit schreef:
New Order, was dat niet dat discobandje?

Euh....electropop?

avatar van Mjuman
En The Cure dat was toch dat bandje van die huilebalk die nooit echt heeft leren zingen?

Eerlijk is eerlijk - ik kwam hier om te vertellen dat imo The Cure in geval de 80's aardig afsloot; bijna net zo aardig als ze die begonnen. Over wat ze intussen deden kan/wil ik helaas geen oordeel geven.

avatar van Kill_illuminati
Mjuman schreef:

Thrash en Trash Metal maken misschien?

avatar van orbit
Polkapop schat ik zo in..

avatar van Eveningguard
Of ze probeerde Captain Beefheart na te bootsen.

Beste album ooit gemaakt.

avatar van Poeha
Je begint hier op MuMe in ieder geval goed, Mark

avatar van Arrie
Closedown helemaal onderaan bij favoriet tracks? Ben ik dan de enige die dat nummer zo geweldig vind, of komt het gewoon doordat er te veel goede tracks hierop staan?

avatar van niels94
Dat is hij niet, vind hem beter dan bijv. Pictures Of You, staat zeker bij de bovenste helft bij mij alleen hoort nou eenmaal niet bij de drie beste. Mijn favoriet van dit album, Prayers For Rain, staat ook vrij laag. Dit album heeft nu eenmaal alleen steengoede tracks.

avatar van orbit
Precies, schier onmogelijk om uit 12 briljante tracks de drie beste te kiezen.. wisselt ook nog wel eens bij mij.

avatar van Snoeperd
Closedown is erg mooi, maar favoriet denk ik niet? Vind Pictures Of You en Prayers for Rain mooier.

avatar van orbit
Het hele begin van de plaat t/m Last Dance is heel erg licht en bijna euforisch, Closedown past daar naadloos tussen.. vanaf Lullaby wordt de plaat zwaarder en grilliger. Tenslotte eindigt het met de catharsis van de laatste 2 nummers.

avatar van Hans Brouwer
pretfrit schreef:
Ik zou toch maar gewoon 5***** geven .

avatar van jellecomicgek72
Is me een stuk beter bevallen dan Pornography dit album. Die hele depresieve vibe vind ik hier minder op dit album dus das een goed teken. Maar eens inzetten op een 3,5* maar dat kan gaan stijgen.

avatar van The Eraser
Dit is denk ik toch mijn favoriete plaat aller tijden Geen enkel skipmoment en een aantal monumentale nummers die tot het beste behoren dat de muziekwereld te bieden heeft. En vooral: dit album is een geheel, een trip waar je meer in meer in verdwaald naarmate het vordert. Het opent nog vrij luchtig, maar dan wordt de sfeer grimmiger en grimmiger met als absolute hoogtepunt 'The Same Deep Water As You'. Raar dat ik het zo moeilijk vind om hier een recensie over te schrijven. Deze plaat is toch vooral eentje die je moet voelen, aanhoren. Geen analyse is hier tegen opgewassen. Deze plaat is 1 brok emotie. Liefdesverdriet, hoop, berusting, woede, melancholie...Dit alles komt in een waas op je af en er zit niks anders op dan dit over je heen te laten glijden. En 'The Same Deep Water As You', hoe depressief het ook mag zijn, het brengt mij in een trance, een gemoedstoestand, waar ik niet uit wil geraken. Bij Fascination Street heb ik hetzelfde gevoel. Alleen is hier het verschil dat ik niet kan stilzitten op dit nummer. Ik wil dansen, ik wil al mijn frustraties eruitgooien. Let's move to the beat like we know that it is over. Bij Pictures Of You wentel ik mij dan weer in de melancholie die bijna tastbaar is:

i've been looking so long at these pictures of
you that i almost belive that they're real i've
been living so long with my pictures of you that
i almost believe that the pictures are all i can feel

en wat klinkt Smith toch geloofwaardig, hij mag de meligste dingen zingen en hij komt er nog mee weg. Dit is perfectie , een betere plaat maken dan dit is zo goed als onmogelijk. En niet omdat hij zo goed in elkaar zit en het stuk voor stuk schitterende composities zijn. Maar omdat deze plaat recht naar je hart gaat. Je luistert niet naar dit album, je beleeft het. Daardoor is een technische analyse hier compleet overbodig. Vergeet het om dit album als achtergrondmuziek op te zetten, want zonder dat je het weet zit je weg te dromen en laat je je meeglijden op de golven van deze muziek. Ook als je bezoek ontvangt zet je beter wat anders op, dit moet je alleen beluisteren. Liefst in een verduisterde ruimte, met koptelefoon en een biertje. Maar verschiet niet als je, nadat het laatste nummer eindigd, vaststelt dat je geen enkele keer van je glas gelurpt hebt.

Telkens ik dit luister wordt ik weer verliefd op deze muziek. Ik kan aan niks anders meer denken, het beïnvloedt mijn waarnemening, prikkelt al mijn zintuigen en telkens verlang ik er terug naar wanneer de 70 minuten zijn afgelopen. ohja, heb ik al gezegd dat ik Homesick zo'n prachtig nummer vind, de perfecte apotheose van deze cd. Inspire in me the desire in me to never go home. om daarna nog eens de puntjes op de i te zitten met Untitled. Inderdaad, dit behoeft geen woorden. Zoals de hele plaat mijn nutteloze schrijfsels hierbij ook niet nodig heeft. Maarja, soms kan het zo leuk zijn om je emoties naar woorden en zinnen te transformeren. Alleen jammer dat die emotie dan ook meteen zijn waarde verliest. Daarom luister deze plaat, onderga ze en laat je volledig gaan

avatar van orbit
Mooi verwoord! Inderdaad, zodra je dit opzet is er geen ontkomen meer aan, je zult de ladingen kippenvel moeten uitzitten en je ogen vochtig voelen worden van hemelse verrukking.. zelfs in de treincoupé waar ik laatst mijn kater zat te verdringen viel er een soort van zilveren glans neer en zat ik weer in walhalla. Vanavond maar weer eens draaien

avatar van Eveningguard
Wat een taal allemaal, ik vind het slechts een grandioos goede plaat.

avatar van niels94
Prachtige review

avatar van ricardo
Deze plaat is net als goede wijn, het word steeds beter naarmate het ouder word en je vaker geproeft hebt.

avatar van devel-hunt
ricardo schreef:
De plaat was ook al erg lekker als hele jonge wijn. Toen ik deze voor het eerste proefde, in de eerste week van zijn release, op een snikhete dag, ergens in Zoetermeer, dat weet ik nog, werd ik vanaf de eerste tot de laatste noot omver geblazen.

avatar van Eveningguard
Was bij mij de eerste plaat die me vader draaide die ik meteen geweldig vond. Dat blijft je ook wel bij.

MindRuler
The Eraser schreef:

i've been looking so long at these pictures of
you that i almost belive that they're real i've
been living so long with my pictures of you that
i almost believe that the pictures are all i can feel

Mooi verwoord, The Eraser. Ik denk dat ik 'm vanavond nog eens uit de kast haal.
Misschien dat het laatste halve sterretje er dan ook nog bijkan.