The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
MindRuler
Deze parel zou inderdaad ook in mijn Top 10 kunnen staan.
De vereiste om daarin te verschijnen, is echter 5*. Jammer genoeg kan ik dat laatste halve sterretje om de één of andere reden (nog) niet geven.

avatar van Snakeskin
deze plaat met enkele leuke nummers gaat het bij mij bij lange na niet halen. Seventeen Seconds is de plaat van The Cure die ik lange tijd in mijn top 10 heb gehad. Daar blijft deze plaat heel ver vanaf .

avatar van ricardo
Qua geluidsproductie is dit 1 van de meest bijzondere platen die ik ken. Ik draai hem altijd erg luid af, maar je denkt steeds dat hij nooit luid genoeg staat, terwijl er dan een aardige herrie komt.

Beetje lastig te zeggen maar dit is voor mij de stilste plaat bij het hoogste geluids volume die ik ken, maar het geluid is dan ook compleet dicht getimmerd door al zijn bombast.

Het blijft gewoon 1 van de beste cd's die ik in mijn bezit heb.

vanson
ricardo schreef:

Het blijft gewoon 1 van de beste cd's die ik in mijn bezit heb.

ergens onder alle credits staat dan ook keurig vermeld:
"THIS ALBUM HAS BEEN MIXED TO BE PLAYED LOUD
SO TURN IT UP"

avatar van Koston
Deze week pas ontdekt. Veel te laat blijkbaar, want dit is een melancholisch meesterwerk dat bol staat van zalige riffs en lang uitgesponnen sferische nummers. Ideaal voor de tijd van het jaar

avatar van jacobz

avatar van The Eraser
jacobz schreef:

Onweerwolf schreef:

260 ♫ [0070] The Cure - Pictures Of You (1989)

En terecht, meesterlijk nummer Telkens weer word ik er zo week als iets van
PS: of bedoel je niet de top 2000 hier op musicmeter?

avatar van Sfeermaker
jacobz schreef:
Kan iemand mij vertellen waarom Pictures of You niet in de top 2000 staat?

Je kon er niet op stemmen. Alleen als "eigen keuze" opgeven. Corrupte bende gewoon.

avatar van orbit
Precies, keuze is geen keuze. punt. punt.

avatar van ricardo
Maar gelukkig heb ik A Forrest nog wel gehoord gisteren op de radio.

Er zal best meer in de top 2000 gestaan hebben van The Cure, maar van dit album niets geloof ik toch?

avatar van Edwynn
Jawel. Lullaby stond erin.

avatar van ricardo
O ok dat wist ik niet. Naja dit album is ook zo sterk dat het beslist een nummer in de top 2000 verdiend heeft. Had Fascination Street er eigenlijk ook wel in verwacht, nog eerder dan Pictures For You.

Maar de top 2000 heeft mij ook niet zoveel bezig gehouden.

avatar van arcade monkeys
Deze plaat bevat enkele mindere nummers (The same deep water as you en homesick vind ik de minste) maar de grote meerderheid is echt verdomd goed

avatar van The Eraser
arcade monkeys schreef:

Hoeveel keer heb je het album al geluisterd? Ik vind The Same Deep Water as You het beste nummer op de plaat. Ze delen daar een fameuze emotionele mokerslag uit. 1 van de meest aangrijpende songs die ik ken.

avatar van sander.h
The Eraser schreef:

Daar ben ik het helemaal mee eens. Een van mijn favoriete nummers ever.

avatar van arcade monkeys
The Eraser schreef:

ik heb het nu al een keer of 6 beluisterd denk ik, en The same deep water as you blijf ik een mindere vinden, al is het zeker geen slecht nummer

avatar van Koston
TSDWAY is ook mijn favoriet nummer. Zoveel treurnis, teleurgesteldheid, onmacht. Ik kan me er goed in vinden

avatar van Koston
Wat is Closedown toch ook een super gaaf nummer. Die intro die maar eindeloos blijft doorgaan, die pompende drums, hemels nummer. Fantastische keyboardriff ook

I've been looking so long at these pictures of you. Deze muziek is zo tijdloos en tegelijkertijd ontzettend goed... remember they will be @ pinkpop.

avatar van Sfeermaker
jacksparrow schreef:

En ze komen naar Rock Werchter =).

Sfeermaker schreef:

En ze komen naar Rock Werchter =).

Goed dat je het zegt, dan ga ik mijn keuze nog even heroverwegen.

avatar van Tony
Reden voor mij om Werchter bezoek ook in heroverweging te nemen. Vorig jaar niet gegaan vanwege sh*t line-up.

avatar van orbit
Hmm.. interessant, misschien maar weer eens een festivalletje bezoeken dit jaar

avatar van J.Hetfield
Ik ben The Cure volop aan het ontdekken, ( een beetje laat natuurllijk, maar ik ben dan ook nog jong) en ik moet zeggen dat ik het echt een meesterlijke band vind. Hun debuut en Faith waren ijzersterk en Seventeen Seconds vind ik nu al schitterend. Aan Pornography moet ik nog wennen. De tijd zal uitwijzen of ik ook dat album zo goed zal vinden. Het beste album dat ik van Robert en co tot nu toe heb gehoord is deze 'DIsintegration', en dan vooral de A kant.( Ik mag dan wel nog jong zijn, toch koop ik mijn albums nog op LP. ) Wanneer Plainsong openbarst kan ik mijn euforie niet bedwingen. Het nummer bevat een sfeer die niet in woorden te omschrijven valt. Beslist één van de beter Cure-nummers die ik al gehoord heb. Ook Pictures Of You is een magistraal nummer en meteen mijn tweede favoriet van het album. Zo heerlijke melancholisch gezongen door Smith dat het pijn doet. Het verdere verloop van de A kant blijft van een zeer hoog niveau. Vooral Lovesong en Lullaby zijn het vermelden waard. De B-kant is nog ietswat wennen voor mij. Zeker niet minder qua niveau, maar ik vind de nummers iets ontoegankelijker. Desalniettemin vind ik The Same Deep Waters As You nu al een zeer sterk nummer. Mede door de fenomenale A-kant, en het feit dat ik denk dat bij de overige nummers vroeg of laat het kwartje wel zal vallen geef ik deze plaat alvast 4,5*. Ik kijk al uit naar de overige Cure albums + nog veel meer naar hun doortocht op Werchter in juni.

@J.Hetfield:
Je mist wel Last Dance en Homesick als je deze alleen op vinyl hebt. Dat zijn geen bonustracks, maar echte albumtracks, gezien dit album uit 1989 is en dus uit het cd-tijdperk. Ze passen ook perfect ertussen zoals ze op de cd staan, maar ik heb deze vanaf het begin alleen vanaf cd gekend en dus incl. die 2 nummers. Hoe dan ook, mis ze niet!

Verder.... leuk dat je op jouw leeftijd je albums op LP koopt!

avatar van J.Hetfield
Op mijn Ipod heb ik het album staan zoals het op cd is verschenen, al moet ik wel zeggen dat ik Homesick nog niet heb gehoord. Last Dance ken ik, en vind ik er ook perfect tussen passen. Homesick ga ik dus zeker nog beluisteren.

avatar van reptile71
Ga maar snel Homesick luisteren dan, nummer met een prachtige instrumentale opbouw!

avatar van Leeds
reptile71 schreef:
@J.Hetfield:

Last Dance en Homesick werden uit de LP-versie geschrapt wegens de tijdsduur. Dus beide nummers vallen inderdaad niet onder de term bonustracks. Waarom ze deze nummers schrapten weet ik niet. Misschien de minste op deze plaat??

Hoe dan ook, ik had hier een andere visie over maar die pas ik aan.

avatar van reptile71
Ik snap überhaupt niet waarom je nummers gaat schrappen als ze niet op één LP passen. Dan maar een dubbelalbum, zou ik zeggen. Als de cd namelijk het volledige album is doe je een vinylliefhebber tekort als je wat weglaat. Maar goed, de vinyluitvoering zal wel naar verhouding te duur zijn geworden anders. Hoe dan ook, ik ben niet voor gerommel met een kunstuiting. Overigens heeft de B kant van de LP met Fascination Street wel een knaller van een opener. Want dat vind ik o.a. een groot voordeel van vinyl: je hebt als het ware twee delen en kan met het tweede deel een album opnieuw 'openen'.

avatar van J.Hetfield
Opent de B kant niet met Prayers For Rain? Op mijn exemplaar is dat toch het geval.