The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
Ja, dat Untitled doordat het Untitled heet eigenlijk niet Untitled is.

avatar van BlueVelvet
Het heet dan ook alleen Untitled. De Radiohead-song met de titel 'The Tourist' ís ook geen toerist

Oh........

Sgt. Revolver schreef:

Ik heb geprobeerd om hierboven een impressie te geven van mijn belevenissen tijdens het beluisteren van "Disintegration". Ik hoop dat dat enigszins is gelukt. "Disintegration": een album, dat iedereen minstens één keer in zijn of haar leven moet hebben gehoord. Een deel van mijn leven.

een fantastisch tekstje over dit album sgt revolver

je hebt mij in ieder geval ervan overtuigt om dit album toch nog een kans te geven want hoe de meeste mensen dit album ervaren blijkt het toch wel pure schoonheid te zijn.

Feeder
deric raven schreef:
Ja, dat Untitled doordat het Untitled heet eigenlijk niet Untitled is.

felix89 schreef:

een fantastisch tekstje over dit album sgt revolver

Mooi dat je "Disintegration" nog een kans wilt geven . Dat verdient het album zeker. Het album kenmerkt zich inderdaad door pure schoonheid. Hopelijk kan je het album binnenkort een beetje beter waarderen .

avatar van kaztor
Vond het vandaag een enorme meevaller dat Veronica buiten Lullaby om Love Song durfde te draaien bij de Album Top 1000.

Het album zelf is gewoon te gek. Heerlijke sfeer, een melancholisch meesterwerk.

avatar van kaztor
orbit schreef:
De muziek op deze plaat is van eenzaam hoog niveau, ook voor cure-begrippen
Eigenlijk staat er geen zwak nummer op. Productie is ook kristalhelder, voorlopig heeft dit geen remaster nodig

Nou, ik vraag me af wanneer de volgende worp komt.
Vorig jaar verschenen de hiervoor uitgekomen albums in Deluxe versies, dus zal het al snel de beurt zijn aan deze, en dat komt dan goed uit, want ik heb deze nog op cd-r en vind hem daar te goed voor.

avatar van orbit
Dan heb je inderdaad geluk, ik vind mijn oude versie nog net iets te dierbaar om hem gelijk te vervangen door een Deluxe.. alhoewel ik dat op termijn misschien ook wel doe.

djeffibrelich
heb jij em ook op cd orbit?
ik ben nu van plan om ook de vynil versie op te zoeken , maar ik heb gehoord dat twee nummers op de lp zijn weggelaten.hadden ze deze mischien net als kiss me .. voor de cd gemaakt?

Last Dance en Homesick staan inderdaad niet op de LP versie.
Ik heb hem op LP en CD.

djeffibrelich
aha oke, en ik heb ook een alternatieve hoes gezien bij de lp versie, kan dat ook kloppen?

Ik heb wel de zelfde hoes als de CD.

deric raven schreef:
Ik heb wel de zelfde hoes als de CD.

oke dan weet ik dat, bedankt deric
ik had namelijk een rare cover gezien die anders is dan de originele met smith op de voorkant.

djeffibrelich schreef:
heb jij em ook op cd orbit?

Alleen op cd ja.. ik heb niet zo'n nostalgie met vinyl eerlijk gezegd. Al mijn platen destijds verkocht. Maar ten tijde van mijn cure-ontdekking was alles eigenlijk al op cd. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit nog beter kan worden geremastered, ik vind het geluid namelijk al perfect! Wish daarentegen vind ik wel wat vlak geproduceerd.

orbit schreef:
Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat dit nog beter kan worden geremastered.

dat kan ik me ook moeilijk voorstellen , maar vanwege mn cure-verslaving zal ik em wel uitproberen als die uiteindelijk verschijnt.als ze er ook nog wat leuke en niet overbodige bonus-tracks op zetten zou het helemaal geweldig zijn.

avatar van the viking
Heb zelf de 2000 release,toch kijk ik wel uit naar The luxe Edition en natuurlijk ook nog naar hun nieuwe cd release komend jaar

'the same deep water as you' is fantastisch..
en nu wordt het maar eens tijd om the cure albumgewijs echt te gaan ontdekken!

avatar van Mart
Zojuist voor het eerst beluisterd, en het bevalt me goed. Een heerlijke sfeervolle, dromerige plaat met mooie keyboardklanken en een heerlijke rustige gitaar. Mijn favorieten hierop zijn Lullaby en Disintegration. Ik geef voorlopig een veilige 4*, maar het kan nog hoger worden

avatar van Jason28
Ik ben al een behoorlijke tijd liefhebber van The Cure, deze cd gekocht toen deze net in de winkel lag, was een van mijn eerste cd`s want ik was meer van het Vinyl. Enige cd van The Cure in mijn bezit blijkt dus wel hun topper te zijn, had ik nooit verwacht. alhoewel ik nu na 15 jaar Disintegration weer op zet weet ik het weer, wat ik op het moment van aankoop niet kon voorspellen blijk ik dus een klassieker in mijn bezit te hebben. Nog steeds een prachtige cd dit met name vanwege de mysterie dat het uitstraalt van het begin tot het eind.

avatar van Tsjo-Wi
Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in the Cure, luisterde slechts af en toe The Greatest Hits waar ik wel wat goede nummers op vond staan. Maar nu eindelijk eens Disintegration (en Pornography) geprobeerd, en dat bevalt me zeker goed. Het heeft zo'n heerlijk donker sfeertje dat zeker niet te horen is op the greatest hits, aangezien daar bijna alleen maar toegankelijke poppy nummers op staan. The Cure heeft gewoon zo'n unieke tijdloze sound, heerlijk gewoon. Stom dat ik niet eerder wat meer albums van hun geluisterd heb, maar dat ga ik zeker goed maken. Disintegration is voor nu in ieder geval mijn grote favoriet.
4.5*

beter laat dan nooit
ik was ook ongeveer van jouw leeftijd toen ik echt naar the cure ging luisteren.

avatar van Joy4ever
Pakweg tien jaar geleden had ik dit album al eens aangeschaft. Ik weet nog dat Plainsong een onuitwisbare indruk op me maakte. Pictures of You vond ik ook een prachtnummer. Maar om de een of andere reden wist het gehele album me niet te overtuigen. Tien jaar na dato ben ik dankzij MuMe the Cure weer aan het herontdekken. Mijn eerste aankoop was Pornography. Schitterend album. Daarna het weer geprobeerd met deze Disintegration, toch het album dat door de meeste MuMe-ers als het beste Cure album wordt bezien.
Maar ik deel die mening niet. De sfeer staat me niet aan. Waar ik bij Pornography een euforisch gevoel over me krijg begint Disintegration me zelfs licht te irriteren. Het begin is prima maar halverwege het album daalt mijn aandacht naar het nulpunt.

Lost Highway
Het is een vrij lang album en aangezien vele nummers wat in dezelfde sfeer zitten is het te begrijpen dat je aandacht halverwege wat verslapt, waardoor je het tweede deel van de plaat minder gaat vinden.
Probeer eens relax achterover te liggen en helemaal op te gaan in de sfeer van prayers for rain en vooral the same deep water.

avatar van jellorum
ken deze plaat nog maar 2 maand, wat heb ik al die tijd gemist???
gewoonweg kriebels bij de meeste songs
eigenlijk springen alleen de openingstrack en lullaby een beetje uit de toon naar mijn zin
we zien wel hoe die twee songs groeien of niet
ook nog maar weinig platen gehoord eigenlijk die zulk een geweldige sfeer bijna constant aanhoudt

avatar van Mart
Joy4ever schreef:

Mee eens, ik vind het album ook véél te lang duren. Daardoor verlies ik ook mijn aandacht. Albums die tussen de 30 en 50 minuten duren vind ik meestal het best. Niet dat ik dit geen slecht album vind hoor, er staan prachtige nummers op. Maar de te lange speelduur zorgt er voor mij voor dat ik m'n stem verlaag naar 3,5*. Geef mij maar Pornography.

djeffibrelich
Dat is begrijpelijk heren, begrijpelijk.

Wat je zou kunnen proberen is eerst de nummers 1tm 6 even volledig absorberen en dan op een andere dag de plaat af te luisteren vanaf nummer 7 tot het eind.

Het is zonde als je bij zo'n mooie plaat al zo snel afhaakt omdat de speelduur te lang is.

Maar als het na een paar keer niet klikt, ja dan zit er niks anders op dan opgeven.

Als de sfeer jou wel aan staat mart , geef het dan nog een kans of twee (als je dat al niet hebt gedaan tenminste)

in tegenstelling tot pornography is disintegration een heel erg sfeervolle plaat waar de nadruk heel erg ligt op de keyboards , synths en gitaren.
de sfeer van disintegration kan je aan staan of niet.
jammer dat het niet joy4ever's kopje thee is.
niks aan te doen.

avatar van orbit
Ik had dit geloof ik ook wel een beetje in het begin bij Disintegration.. lange slepende nummers, zelfde soort sfeer, eentonig. Echter, bij veelvuldig beluisteren viel op hoe divers deze plaat juist is en hoe ongeloofelijk veel lagen Smith hier in heeft verweven qua muziek. Daar luister je de eerste paar keer eigenlijk gemakkelijk overheen. En die donkere melancholie, die moet je aanstaan natuurlijk. Maar mensen die van Joy Division houden zouden dit toch zeker moeten apprecieren lijkt me (Mart)..

djeffibrelich
mischien dat we mart over een paar dagen een fan kunnen noemen.

we moeten nieuwelingen wel helpen en bekeren , deze schoonheid moet naar de nr 1 natuurlijk!