The Cure - Disintegration (1989)

Label: Fiction

1. Plainsong (5:17)
  2. Pictures of You (7:28)
  3. Closedown (4:18)
  4. Lovesong (3:28)
  5. Last Dance (4:43)
  6. Lullaby (4:08)
  7. Fascination Street (5:15)
  8. Prayers for Rain (6:07)
  9. The Same Deep Water as You (9:22)
  10. Disintegration (8:19)
  11. Homesick (7:06)
  12. Untitled (6:30)
  13. Prayers for Rain [RS Home Instrumental Demo] * (3:01)
  14. Pictures of You [RS Home Instrumental Demo] * (3:29)
  15. Fascination Street [RS Home Instrumental Demo] * (2:39)
  16. Homesick [Band Instrumental Rehearsal] * (3:12)
  17. Fear of Ghosts * (2:57)
  18. Noheart * (2:40)
  19. Esten * (3:13)
  20. Closedown [Band Instrumental Demo] * (2:48)
  21. Lovesong [Band Instrumental Demo] * (3:39)
  22. 2 Late [Alternative Version] * (2:50)
  23. The Same Deep Water as You [Band Instrumental Demo] * (6:04)
  24. Disintegration [Band Instrumental Demo] * (6:34)
  25. Untitled [Alternative Version] * (3:37)
  26. Babble [Alternative Version] * (2:58)
  27. Plainsong [Studio Guide Vocal Rough] * (4:44)
  28. Last Dance [Studio Guide Vocal Rough] * (4:41)
  29. Lullaby [Studio Guide Vocal Rough] * (3:46)
  30. Out of Mind * (2:58)
  31. Delirious Night * (4:30)
  32. Pirate Ships * (3:38)
  33. Plainsong [Entreat Plus Live 1989] * (5:19)
  34. Pictures of You [Entreat Plus Live 1989] * (7:04)
  35. Closedown [Entreat Plus Live 1989] * (4:21)
  36. Lovesong [Entreat Plus Live 1989] * (3:24)
  37. Last Dance [Entreat Plus Live 1989] * (4:37)
  38. Lullaby [Entreat Plus Live 1989] * (4:14)
  39. Fascination Street [Entreat Plus Live 1989] * (5:10)
  40. Prayers for Rain [Entreat Plus Live 1989] * (4:49)
  41. The Same Deep Water as You [Entreat Plus Live 1989] * (10:03)
  42. Disintegration [Entreat Plus Live 1989] * (7:54)
  43. Homesick [Entreat Plus Live 1989] * (6:47)
  44. Untitled [Entreat Plus Live 1989] * (6:44)
avatar van Waldo Jeffers
Omayyad schreef:

Ik blijf je hier verbazen, Christian! Moet er wel aan toevoegen dat lang niet alles mij kan bekoren, maar deze plaat dus best wel.

welja... ik moet chris gelijk geven, nooit verwacht van jou...

Waldo Jeffers schreef:

welja... ik moet chris gelijk geven, nooit verwacht van jou...

Is toch goed!? Omayyad laat zich duidelijk niet begrenzen in zijn muzikale interesse

avatar van Ward
Ik ben deze nu aan het luisteren en zelden heeft een plaat mij ooit zo geraakt. Opeens klopt alles aan dit album. Verhoogd naar 5* en een plaats in mijn top 10.

Lost Highway
Opvallend het nummer lullaby (voor mij het zwakste nummer op deze plaat) staat op de 2de plaats bij favoriete tracks, terwijl last dance helemaal onderaan staat (terwijl ik dit toch wel één van de betere nummers vindt).
Nuja zwak is uiteraard relatief, want het is over de ganse lijn een meesterlijke plaat.

avatar van the viking
Lullaby is ook niet mijn meest favoriete nummer,maar de videoclip is natuurlijk meesterlijk

avatar van Lukas
Grappig, ik vond Lullaby nooit wat, maar de laatste tijd (sinds ik het hele album ken) is het juist uitgegroeid tot een van mijn favoriete nummers. Ik vind de combinatie van verschillende instrumentale melodielijntjes die het meefluiten onmogelijk maken eigenlijk vrij briljant

avatar van orbit
Het is inderdaad het zoveelste nummer van deze plaat dat vernuftig in elkaar steekt, qua sfeer lijkt het altijd een beetje op OMD-maid of new orleans vind ik.. mooie serene strijkers, catchy tune ingebouwd. Soft-goth zeg maar En met gemak het meest toegankelijke nummer ook, dus niet verrassend dat het de hit werd.. Maar desalniettemin staan er voor mij toch 8 nummers op die ik beter vind.

Vandaag dit album gekocht. Ik heb een vrij brede smaak (misschien blijkt dat niet helemaal uit mijn top 10), en ik had nog geen albums van The Cure (ik ken uiteraard wel wat bekende losse nummers). Dit is dus mijn eerste album van The Cure. Op advies van meerdere users hier ga ik dit album vanavond laat in het donker beluisteren. De stukjes die ik tot nu toe gehoord heb (ik moest de CD eerst even een beetje beluisteren in de CD-zaak, voordat ik het album daadwerkelijk kocht, omdat ik nog niet zo bekend ben met de muziek van The Cure). Vanavond of morgen volgt een reactie op de muziek.

Werkelijk een prachtige, sfeervolle plaat, en één van de beste albums die ik ooit heb gehoord . De aparte sfeer die het album uitademt is werkelijk fantastisch. "The Same Deep Water as You" is mijn persoonlijke favoriet, gevolgd door de eerste 2 nummers. Het beeld dat ik had van The Cure is door dit album ontzettend veranderd. Ik dacht altijd, dat The Cure zo'n typisch-tachtigbandje was, maar daar heb ik mij behoorlijk in vergist (gelukkig maar! ). Ik ga dit album de komende tijd nog heel veel draaien, en het album krijgt een prominente plaats in mijn persoonlijke album top 10!

Gooo Sgt. Revolver!!

orbit schreef:
Gooo Sgt. Revolver!!

. Ja, weer een fantastische band ontdekt via MusicMeter.

Inmiddels gestegen naar nummer 2 in m'n album top 10.

avatar van orbit
Dat is verdomde snel!! Geef je hem wel de tijd..?

orbit schreef:
Dat is verdomde snel!! Geef je hem wel de tijd..?

Ik was even te snel met die verplaatsing van 4 naar 2. Inmiddels één plaatsje teruggezet. Ik had al aangekondigd dat ik het album de komende tijd nog vaak zal beluisteren, dus ik zal het album de tijd geven.

Weer eens geluisterd. Dit album zou op termijn best wel eens m'n nieuwe nummer 1 kunnen worden . Snel op naar de volgende The Cure-platen, want ik merk wel weer dat ik nog veel te ontdekken heb op het gebied van The Cure.

Ik twijfel nog over 3 platen van The Cure om mee verder te gaan: "Pornography", "Faith" en "Wish". Door de stukjes die ik tot nu van de albums gehoord heb, heb ik op dit moment een lichte voorkeur voor "Faith".

avatar van orbit
Faith is een wonderschone plaat ook Sgt. Sluit denk ik ook een stuk beter aan bij Disintegration dan Pornography (die is misschien wel té grimmig). Ook 'wish' sluit prima aan bij Disintegration, door resecenten vaak de 'verzameling B-kantjes van Disintegration' genoemd Ik vind de plaat daarmee tekort gedaan, maar er zit wel een kern van waarheid in..
Ben in ieder geval benieuwd wat je van die platen vindt

Gezien je commentaar orbit, wordt "Faith" waarschijnlijk m'n tweede plaat van The Cure. Welke versie van "Faith" is eigenlijk mooist? De versie uit 1981 of de nieuwe editie? Is het geluid van de nieuwe editie écht veel beter, of gaat er een stukje magie van de plaat verloren? Weegt de verbeterde geluidskwaliteit (als die er is) op tegen de magie die verloren is gegaan (als dit is gebeurd)?

avatar van orbit
Neuh.. de magie blijft intact! En de verbetering in het geluid van de bas en de mix van de echo en het achtergrondgeluid is eigenlijk voller en meer prominent op de remastered, waardoor je kunt zeggen dat er zelfs wat magie gewonnen is.. Maar ik zou in ieder geval voor de remastered gaan.

Oké orbit. Bedankt voor de uitleg. Dan gaan we de remastered edition van "Faith" eens op de kop proberen te tikken.

Examenjaar Mavo 1989.
Getoupeerde haren, puntschoenen, lange zwarte jas.
Iedereen wilde zich zo triest en eenzaam voelen als Robert Smith.
Goh, alweer zo lang geleden; voelt nog als gisteren.
Een van mijn laatste gekochte elpee's.

Al sinds mensenheugenis mijn absolute nr1. wat kan een mens dan meer zeggen... legendarisch

Feeder
berth schreef:

Veel mooier dan dit worden ze niet gemaakt. Eigenlijk pas bij de tweede keer dat ik dit album ging bel;uistern, na een jaar of wat niet, ging het licht bij me aan. In het begin vond ik het alleen maar droevig en somber, maar de tweede keer niet meer. Toen begreep ik pas hoe mooi het allemaal in elkear zit. Een themaplaat eigenlijk. Super!

Ik heb dit album niet, ik ken eigenlijk alleen de singels van dit album, maar ik lees nu de berichten die gepost zijn over dit album. Ik vroeg me toch af omdat ik meerdere users dat heb zien schrijven wat het thema van dat album dan is. Het is somber maar toch heel mooi, waar gaat het album dan precies over?? Dat vraag ik me eigenlijk af...

Prachtplaat.

Robert Smith over 'Disintegration' in 1989:

"Disintegration" is just about horrors of relationship".

Lost Highway
politik* schreef:
Prachtplaat.

Robert Smith over 'Disintegration' in 1989:

"Disintegration" is just about horrors of relationship".

En dat nadat hij pas 1 jaar getrouwd was?

Ik heb altijd gehoord dat de plaat gebouwd is rond het thema 'ouder worden'.
Als je de tekst van Last Dance bekijkt is dit wel mogelijk natuurlijk.

Nu 'k in het holst van de nacht op mijn gemak een sigaretje rook, en 'Homesick' opligt, besef ik terug hoe fantastisch The Cure wel is en dan vooral hoe fantastisch dit album is. In één woord: legendarisch.

Zeg het voort; zeg het voort!!

P.S. Roken is wel slecht voor je gezondheid

avatar van freddze
Timesplitter, stopt toch eens met roken! Als ikzelf (al 42 maanden) en uw provinciegenoot Arno Hintjens (al 10 maanden) dat puur op wilskracht kunnen, moet jij dat toch ook kunnen?

Er waren zelf mensen die kwaad waren dat Arno gestopt was met roken omdat ze vonden dat dat niet strookte met zijn imago ('k denk dat hij de enige was die ze nog toelieten te roken in televisiestudio's, ook al was roken in openbare gebouwen eigenlijk al verboden), maar zijn fenomenale antwoord daarop was : 'Imago, doar vege kik miene zak oan. Min imago is toch al perte totale. En doarbie, 't zin min longen!'

Voor de rest (om niet helemaal off topic te raken) kan ik zeggen dat Disintegration één der beste platen aller tijden is en dat deze schijf zeker in de top 10 van de MuMe top 250 thuishoort

Let op! Discussies over de top 250-notering van dit album horen in het forum, niet bij het album.

Dit is gelukkig geen discussie, want als je allemaal dezelfde mening hebt, dan kun je niet discusseren.