Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu (1970)

Verenigde Staten / Canada
Rock / Folk
Label: Atlantic

1. Carry On (4:25)
  2. Teach Your Children (2:53)
  3. Almost Cut My Hair (4:25)
  4. Helpless (3:30)
  5. Woodstock (3:52)
  6. Déjà Vu (4:10)
  7. Our House (2:59)
  8. 4 + 20 (1:55)
  9. Country Girl (5:05)
  10. Everybody I Love You (2:20)
  11. Graham Nash - Our House * (2:57)
  12. Stephen Stills - 4 + 20 * (2:18)
  13. David Crosby en Graham Nash - Song with No Words (Tree with No Leaves) * (3:13)
  14. Neil Young en Graham Nash - Birds * (3:36)
  15. Stephen Stills - So Begins the Task / Hold on Tight * (7:46)
  16. Graham Nash - Right Between the Eyes * (2:06)
  17. David Crosby - Almost Cut My Hair * (4:39)
  18. David Crosby en Graham Nash - Teach Your Children * (3:14)
  19. Crosby, Stills & Nash - How Have You Been * (3:44)
  20. David Crosby - Triad * (5:30)
  21. Graham Nash - Horses Through a Rainstorm * (3:51)
  22. Stephen Stills - Know You Got to Run * (4:12)
  23. Graham Nash - Question Why * (2:02)
  24. David Crosby - Laughing * (4:27)
  25. Stephen Stills - She Can’t Handle It * (6:44)
  26. Graham Nash - Sleep Song * (3:01)
  27. David Crosby en Graham Nash - Déjà Vu * (4:25)
  28. Graham Nash en Joni Mitchell - Our House * (2:43)
  29. Everyday We Live * (3:18)
  30. The Lee Shore [1969 Vocal] * (6:03)
  31. I’ll Be There * (3:41)
  32. Bluebird Revisited * (3:24)
  33. Horses Through a Rainstorm * (3:32)
  34. 30 Dollar Fine * (2:45)
  35. Ivory Tower * (3:51)
  36. Same Old Song * (4:21)
  37. Hold on Tight / Change Partners * (5:04)
  38. Laughing * (4:09)
  39. Right on Rock ’N’ Roll * (2:47)
  40. Carry On [Early Alternate Mix] * (4:34)
  41. Teach Your Children [Early Version] * (3:02)
  42. Almost Cut My Hair [Early Version] * (10:14)
  43. Helpless [Harmonica Version] * (3:48)
  44. Woodstock [Alternate Vocals] * (4:18)
  45. Déjà Vu [Early Alternate Mix] * (3:42)
  46. Our House [Early Version] * (2:55)
  47. 4 + 20 [Alternate Take 2] * (2:08)
  48. Know You Got to Run * (6:42)
Hans Brouwer schreef:

Dankzij "Déjà Vu (1970)" werd mijn interesse voor met name Neil Young albums gewekt.

Grappig, bij mij is het precies andersom. Via Neil's albums raakte ik benieuwd naar CSNY en met name deze Deja Vu. Ik schrok me dood de eerste keer dat ik dit hoorde, totaal verschillend. Na enkele luisterbeurten kwam toen de volledige waardering en die is niet meer verdwenen

Pruimpit schreef:

Hoewel dit zeker geen slechte plaat is, vind ik het ook geen coherent geheel. Ik hoor liever Crosby's "If I could only remember my name", Manassas of Neil Young's solowerk uit dezelfde tijd.

Idem, hoewel ik van David Crosby nog niet echt overtuigd ben.
Wel mooi is de David Crosby & Graham Nash cd uit 1972. Songs for beginners van Graham Nash is ook aan te raden.

Hans Brouwer schreef:
Een ander meesterwerk van "oudere" artiesten dat ik mij kan bedenken is het album "Snakes & Arrows" van de Canadese rockband Rush. Mijn hersens kraken maar er schiet mij verder echt niets te binnen . Helaas .

Misschien moet je even aangeven welke oudjes je in ieder geval hebt gehoord. Dan helpen wij je verder.

Ik kan er wel een stel opnoemen , maar dan raken we flink off-topic, vrees ik

avatar van Hans Brouwer
Na aanleiding van de berichtgeving van gisteren heb ik vannacht "Déjà Vu (1970)" maar weer eens gedraaid. Ik heb een gedigitaliseerde, geremasterde versie van Déjà Vu (1970). Zo klinkt "Déjà Vu (1970)" loep zuiver. Na ruim dertig jaar krijg ik nog steeds kippevel als ik dat album beluister. En bij het horen van "Country Girl" lopen de rillingen over mijn rug. Grote klasse. Mijn waardering voor "Déjà Vu (1970)" gaat met een * omhoog naar het maximale.

Dan is jouw week goed begonnen, Hans. En daar zij wij allen en ik in het bijzonder erg blij mee. En jouw vrouw uiteraard ook. Die moeten we vooral niet vergeten> Long Live CSN&Y!!!

avatar van Droombolus
Aldus Brouwer & Brouwers in een 1-2tje à la Janssen & Janssens ........

Zo is dat !!!! Weer een beetje meer vrede op deze aardbol in deze moeilijke tijden. Mooi toch???

nicolaib
in moeilijke tijden is er duidelijk meer inspiratie en motivatie om weer echte muziek te maken...dat laat de geschiedenis ons ook telkens weer zien.

tijdloos album dit. staat wat mij betreft geen enkel zwak nummer op. maar deja vu (het nummer dus) vind ik wel heel bijzonder.

nicolaib schreef:
maar deja vu (het nummer dus) vind ik wel heel bijzonder.

Gewoon puur uit nieuwsgieriheid: Heb je Tribal Gathering op The Notorious Byrd Borthers wel eens gehoord ?

Droombolus schreef:

Droombolus, volgens mij zit je, eerlijk is eerlijk, hier een beetje te zieken. Nee, natuurlijk heeft de meerderheid van de Deja vu recensenten nog nooit van Tribal gathering gehoord, laat staan dat ze het afgeluisterd hebben.

Ja, Crosby, Stills, Nash & Young hebben individueel en in allerlei samenstellingen en andere groepen beter werk geschreven dan op Deja vu.

Maar Deja vu op 2 sterren zetten, dat vind ik een beetje zieken. Ik heb ook mijn stokpaardjes die ik graag op 2 sterren of lager zet, maar dat zijn dan ook meestal hele slechte werkjes van bepaalde lieden.
Een klassieker als Deja vu kan niet op 2 sterren, daar is de plaat gewoon veel te goed voor, Notorious Byrd brothers of niet. Ik kan het ook niet helpen als de plaat in je kringen grijs is gedraaid, dat je er niet meer tegen kan. Dan nog blijft het om de inhoud gaan

Down_By_Law
musician schreef:

Ik kan wel begrijpen als je nummers als 'Teach Your Children' en 'Our House' niet meer kunt horen; vooral als je in die tijd opgegroeid bent (ik niet, helaas). Toen had volgens mij iedereen deze LP. Toch heeft musician gelijk: het moet om de inhoud gaan. "Dark Side Of The Moon" van Pink Floyd bijvoorbeeld kan ik echt niet meer aanhoren, maar toch geef ik 'm 5 sterren omdat het van begin tot eind een meesterlijk geschreven en uitgevoerde plaat blijft.

avatar van LucM
Een album weinig sterren geven enkel en alleen omdat je het beu hebt gehoord slaat nergens op, dat ligt aan jezelf. Zelf draai ik alle albums, ook mijn favorieten met mate, des te frisser klinken ze na lange tijd opnieuw draaien.

musician schreef:
Droombolus, volgens mij zit je, eerlijk is eerlijk, hier een beetje te zieken.

Nee hoor, ik was gewoon nieuwsgierig. Da's eenmaal mijn aard ......

musician schreef:

Het heeft helemaal niks met grijsgedraaid te maken. Ik was gelijk na het verschijnen van de LP al teleurgesteld en verkocht 'm al weer heel snel. Ik heb 'm nog verscheidene keren in de reëvaluatie gedaan maar Déjà Vu doet het gewoon niet voor mij vandaar mijn lage score, op de inhoud dus.

avatar van korenbloem
Droombolus ligt het werk van Neil Young je wel? Of misschien is dit iets voor je: David Crosby - If I Could O...(maar ga er eigenlijk vanuit dat je het album al wel kent)

avatar van Droombolus
Yep, ik heb Croz' solo debuut in de kast staan hoor, net als Manassas en veel van Young's vroege werk. Ik vind Crosby, Stills & Nash ook een meer dan prima album trouwens .......

Crosby, Stills & Nash vind ik ook een stuk beter dan deze, Neil Young solo ook, Manassas misschien ook wel..

Maar toch wel opmerkelijk dat je deze dan niet goed/niet zo goed vind en het materiaal hieromheen wel.

Toch een halfje eraf. Ik zet dit album vrijwel nooit meer op en als ik het doe pakken de nummers me toch een stuk minder. Our House blijft wel een topper. Carry On, Almost Cut My Hair, Woodstock en Country Girl zijn ook prima nummers.

Our House is voor mij dan weer het enige slechte nummer hierop. Veel te flauw, belachelijk en kinderachtig. Vooral dat ''very very fine house'' Gelukkig wordt dat ruimschoots gecompenseerd

Dat gevoel heb ik dan weer meer bij Teach Your Children. Ietsjes te hippie voor mijn doen.

avatar van Oldfart
Ietsjes te hippie voor mijn doen.
zegt een 17 jarige: ervaringsdeskundige zeker?

Tja, Nash was wel wat 'poppy' in deze periode.. Zie bijvoorbeeld ook Marrakesh Express, al vind ik die dan wel weer erg goed.

avatar van Oldfart
te verwachten van iemand die uit the Hollies kwam

Oldfart schreef:
zegt een 17 jarige: ervaringsdeskundige zeker?

Laat ik het dan zo zeggen: het bevestigt mijn beeld van hippies dat het überblije ik-hou-van-iedereen-en-vooral-van-bomen-mensen zijn. Zo beter?

Juist niet, Nash vertrok uit de Hollies omdat hij muziek met meer diepgang wou maken.. Opmerkelijk dat hij dan toch weer met van die kinderlijke dingen kwam.

avatar van Oldfart
@ Karl: je vergeet bloemen, veeeeel bloemen

avatar van Oldfart
@ Stijn; aard van het beestje.

Alles zien in het perspectief van die tijd. Flower Power, West coast met als centrum San Fransisco. 4 muzikanten, die samenkwamen. Allen vanuit andere groepen Velvet Underground, Byrds, Hollies. Met andere artiesten om zich heen , zooals Mamma Cass Elliott en Joni Mitchtell. In die tijd werd er in de media gesproken over een nieuwe SUPERGROEP met een heel eigen stijl en samenzang. EEn eigen "geluid" ontstaan vanuit 4 personen, mat verschillende achtergronden. En de chemie was goed en is nog steeds goed. En veel bloemen in die tijd, ja!! Daar is niks mis mee, liever dan bommen.

Velvet Underground? Buffalo Springfield bedoel je denk ik ?

Yes, een flinke slip of the tongue!!! Thanx Stijn!!