Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
avatar van Cor
Cor
Hele toegankelijke (mainstream) muziek is dus niet per definitie minder(waardig). Een fijn album waar dus heel veel mensen verzot op zijn. Maar voor mij ook niet meer dan dat. Lekkere plaat van tijd tot tijd, maar ik vind het geen klassieker.

avatar van LucM
Pure en zeer toegankelijke (hitparade- of mainstream)pop is inderdaad niet minder dan bv. rock of alternatief wanneer het goed gemaakt is. "Rumours" is wat mij betreft een meesterwerk in de pure pop net als "Arrival" en "The Album" van Abba die rond diezelfde periode verschenen.

avatar van Schizophrenia
Ha deze heb ik nog thuis liggen.
Met een witte LP. (veel geld waard?)
Zal hem binnekort weer eens even luisteren.

BananA
goed album al ben ik een grotere fan van de periode met Peter Green.
Beste Songs:
The Chain, Second Hand News en Go Your Own Way

stuart
Klasse-album! Een heerlijk album met klassiekers als Dreams, Dont stop, Go your own way , The Chain en You make loving fun.
De rest van de nummers zijn ook ruim voldoende en de verkoopcijfers bewijzen dat velen het prachtig vonden. Buckingham, Nicks en McVie koem alledrie met uitstekende songs. Zeg niet dat mainstream niet goed kan zijn , want dit is het bewijs.
Wat ik nog even kwijt wil is ,dat ik vind dat Buckingham een ondergewaardeerde/onderschatte gitarist is. Kijk maar eens op You Tube op hoe gevoelvol hij kan spelen zoals op Dreams uit 1977(in zijn witte pak): met niet veel noten een prachtig geluid neer zetten.

avatar van Skandolphus
Ik raak telkens weer emotioneel als ik silver springs hoor. Waarom hoor ik daar niemand over. Stevie Nicks is te gek.
Ik verteer dit album als koffie op een lege maag, gek genoeg: ik bedoel dat zeer zeer positief.

stuart
@Skandolphus: ik denk dat de meesten het originele album beoordelen en daar staat ie niet op. Ik heb het nummer weleens gehoord, maar kan me niet meer precies herinneren hoe het gaat;zal het eens beluisteren.

Father McKenzie
LucM schreef:

Groot gelijk Luc, eigenlijk is minder dan ***** (5 stars) hier gewoon ongepast, toch?

ricardo schreef:
soms wel een lekker album maar tot vervelens toe te vaak de meeste nummers op de radio gehoord,daarom waardeer ik dit album misschien wat minder dan iets wat ik minder vaak gehoord heb mischien niet terecht maar het zij zo. objectief gezien misschien wel 5 sterren maar subjectief gezien geef ik 3 sterren
Tja wat moet ik hier nog over zeggen nu . Ik heb div nummers van deze plaat vaak op de radio gehoord, maar ook verschillende nummers hierop niet. Als je gewoon eens lekkere jaren 70 popmuziek wilt beluisteren zonder moeilijk te doen, dan is vooral de speciale editie hiervan een aanrader van de bovenste plank vind ik. Als je gewoon jaren 70 pop wilt beluisteren, dan is dit waarschijnlijk wel zowat de allerbeste keuze die je kunt maken, want alle nummers grijpen je en er staat geen mindere op vind ik. Met vriendelijke luistergroet ricardo. 5* nu natuurlijk.

chrismusic
Waarom staan er dubbele nummers op de deluxe editie?

avatar van Lennonlover
waarschijnlijk zijn die geremasterd, de eerste versies zijn de originele.

avatar van musicfriek
Deze maar weer terug gezet in mijn top 10, pffff, vind dit echt ongelooflijke klasse nog steeds ondanks dat een aantal nummers totaal kapotgedraaid zijn. Dat zegt misschien ook genoeg over de houdbaarheid van dit album. Dit zal nooit verouderd klinken, daarvoor is het gewoon te sterk gemaakt. Absoluut tijdloos, deze Rumours. Maar ook het album hiervoor (Fleetwood Mac) heb ik de volle mep gegeven. Mag misschien gemakkelijke pop zijn, maar op de een of andere manier blijf ik dit verslavend lekker vinden (Dan ben ik maar een gemakkelijke gozer )

avatar van Lennonlover
Idem, Musicfriek!

5*! 5*! 5*! 5*! 5*! 5*! 5*!!!!!

Jullie hebben helemaal gelijk: verslavend lekker enz Maar war moeten jullie dan toch helemaal te gek vinden. Sterker nog, je ben toefetreden tot De Mac Family. Helemaal geen schande. Iets om trots op te zijn!!! Nog een tip. Beluister de Lindsey Buckingham cd's eens. Wat kan het leven toch mooi zijn.

Empyrium
Typisch een plaat die mij helemaal niets doet, ik weet dat het een klassieker is en dat bijna iedereen er lyrisch over is maar ik hoor gewoon doorsnee en oerburgerlijke popdeuntjes.

Ik heb deze plaat zeker 100 x een kans gegeven maar vind er helemaal niets aan.

avatar van ricardo
Maar als je van popmuziek uit de jaren 70 houdt, is dit wel zo ongeveer het beste album wat je kunt nemen vind ik, ook nu nog steeds een tijdloze klassieker dit album. En waarom 100 keer een album beluisteren waar je toch niets aan vind dan? Echt waar Empyrium dit album is absoluut meer dan 1.5* waard.

100 x jezelf pijn doen heeft een naam. Automutileren, geloof ik. Da's Fleetwood Mac nou ook niet waard Empyrium. Kun je beter wat anders gaan beluisteren.

avatar van rudiger
ricardo schreef:

Ik kan me wel iets voorstellen bij de stelling van Empy , dit is vergeleken bij Kiss natuurlijk zoetsappig , alleen de mensen van ong mijn leeftijd zijn hiermee opgegroeid en ik denk dat je daardoor het album beter kunt waarderen .

Nou snap ik je niet rudiger. Je houd van een bepaald soort muziek of niet. Daarbij komen smaak, gevoelens, herinneringen enz bij kijken. Of zie ik dat verkeerd?

avatar van rudiger
Ad Brouwers schreef:

Ja precies Ad , Herinneringen die ik had aan dit album toen het uitkwam in 1977 , ik was toen 16 jaar en dan begin je uit te gaan en wordt je verliefd enzo .

avatar van ricardo
Ik ben een aantal jaren jonger dan rudiger,maar ik moest echt de tijd hebben om dit album te waarderen. Ik heb hem jaren gebrand gehad, en dan boeit muziek mij op de 1 of andere manier toch een stuk minder (zit geen boekje bij enzo), pas toen ik de 2 disc uitvoering org gekocht heb, ben ik dit vaker gaan draaien, en ben hem nu ook echt gaan waarderen. Ik ben niet echt een popmuziek man in de vorm van radio muziek, maar dit album vind ik toch wel heel erg goed, en zowat het beste album wat dit genre te bieden heeft. Tis ook wel een beetje de voorloper van de moderne radiopopmuziek vind ik. Eerst had je The Beatles en daarna kwam dit.

Ik denk dat je daar gelijk in hebt, ricardo. Wat dat betreft hebben mensen ,die in die tijd midden in hun jeugd zaten en van allerlei dingen uit het leven ontdekten, waaronder ook de muziek een voorsprongetje als je nu, 30 jaar later, over die albums praten waar we ook nog eens een hoop leuke herinneringen bij hebben. Maar ik waardeer jongeren, die de moeite nemen om het eens goed te beluisteren en het niet gelijk als ouwelullenmuziek bestempelen.

Ouwelullenmuziek dit

avatar van TEQUILA SUNRISE
Maar wel ouwelullenmuziek van hoog niveau!!!!

Dat dan weer wel.

DonDijk schreef:
Ouwelullenmuziek dit

Ja, daar hoor jij ook bij met Neil Young in je persoonlijke Top 10.

stuart schreef:

Ja, daar hoor jij ook bij met Neil Young in je persoonlijke Top 10.

Ik ben inderdaad een ouwe lul
Ik vind Rumours best goed eigenlijk....

Empyrium schreef:

Ik heb deze plaat zeker 100 x een kans gegeven maar vind er helemaal niets aan.

Wel opvallend, ik zag je ook bij Band on the Run van McCartney en Wings voorbijkomen en dat vond je top(naar ik meen). Als je over saaie muziek en doorsnee hebt dan is dát net zo'n album.

Bestaat er eigenlijk avantgardeouwelullenmuziek? (mooi woord voor scrabble)

avatar van ricardo
Ja, Ummagumma van Pink Floyd. En je bedoeld zeker een mooi scrabblewoord denk ik. Want het kan geen mooi(ander) woord voor scrabble zijn toch? Dreams, Don't Stop en Go Your Own Way zijn de hoogtepunten op dit album vind ik.