Fleetwood Mac - Rumours (1977)

Label: Warner Bros.

1. Second Hand News (2:43)
  2. Dreams (4:14)
  3. Never Going Back Again (2:02)
  4. Don't Stop (3:11)
  5. Go Your Own Way (3:38)
  6. Songbird (3:20)
  7. Silver Springs * (4:48)
  8. The Chain (4:28)
  9. You Make Loving Fun (3:31)
  10. I Don't Want to Know (3:11)
  11. Oh Daddy (3:54)
  12. Gold Dust Woman (4:51)
  13. Second Hand News * (2:48)
  14. Dreams * (4:22)
  15. Brushes (Never Going Back Again) * (2:51)
  16. Don't Stop * (3:33)
  17. Go Your Own Way * (3:06)
  18. Songbird * (3:12)
  19. Silver Springs * (6:08)
  20. You Make Loving Fun * (4:57)
  21. Gold Dust Woman # 1 * (5:03)
  22. Oh Daddy * (3:59)
  23. Think About It * (2:56)
  24. Never Going Back Again [Demo Version] * (1:57)
  25. Planets of the Universe [Demo Version] * (3:18)
  26. Butter Cookie [Keep Me There) (Demo Version] * (2:12)
  27. Gold Dust Woman [Demo Version] * (5:01)
  28. Doesn't Anything Last [Demo Version] * (1:11)
  29. Mic the Screecher [Jam Session] * (1:00)
  30. For Duster [Jam Session] * (4:27)
Stijn_Slayer
Had ik ook gelezen ja, opvallend dat ze dan toch nog zo goed konden samenwerken.

avatar van musicfriek
Je kunt dan met een gerust hart de voorganger ook aanschaffen, het gelijknamige album Fleetwood Mac

avatar van ricardo
Leuk plaatje voor als je eens top popnummers uit de jaren 70 wilt beluisteren. Ik beluister hem niet veel, maar dat dit algemeen gezien als klassieker bekend staat is zeer terecht en staat buiten kijf. Toch maar eens vaker gaan beluisteren deze, want het zit verdomd goed inelkaar allemaal.

Kingsnake
Hier moet ik dan toch 5* aan geven.

Men zegt dat deze een absolute klassieker is.

Gek hè?

Ik vind het gewoon lekker.

(vrij naar Pettavitamientje)

avatar van Krakonos
Ik kreeg hem in 1977 al op lp, vlak na het overlijden van mijn grootmoeder, en hoorde Songbird kijkend uit het raam over een mistig landschap. Heb het sindsdien altijd het mooiste nummer gevonden.
Verder helemaal grijsgedraaid met vrienden, prachtig. Ga zeker de nieuwe release halen met de extra nummers.

avatar van Twinpeaks
Eigenlijk kan ik Rumours niet meer horen.Ik heb hem tot vervelens toe gedraaid,maar ik kan niet ontkennen dat dit een perfect uitgebalanceerde plaat is.Commercie en artistiek vermogen zijn hier gewoon perfect in balans.Zelfs Mc Vie weet me hier te raken en dat is razend knap van haar.Ik vond haar altijd de zwakste schakel binnen FM.De bonus cd is aardig,maar ik had liever wat live opnames van dit album gezien.Na 2 x luisteren heb je het wel gehoord wat betreft die 2e cd.Wel een goede zet dat Silver Springs op het orginele album is geplaatst nu,het maakt het geheel nog beter.Topsong blijft toch The Chain met dat heerlijke basloopje en de dreigende opbouw in Gold Dust Woman is ook niet te versmaden.Met recht een klassieker dit.

Fleetwood Mac gaat start op 1 maart hun "Unleashed" tour en ter ondersteuning komt er een super-deluxe cd uit. En dat wordt Rumours met nooit uitgebrachte nummers en andere versies van de huidige cd. Of er ook nog een dvd bijkomt weet ik niet, maar ben wel heel benieuwd. FF gecheckt, ook een dvd, met "previously unreleased footage".

Ad Brouwers schreef:
(...)en ter ondersteuning komt er een super-deluxe cd uit. En dat wordt Rumours met nooit uitgebrachte nummers en andere versies van de huidige cd. (...)

Dank je Ad! Het wordt tijd voor een geheel eigen platenkast voor Rumours. Alweer nog nooit uitgebrachte versies? Ik dacht dat alles bij de laatste Rumours, de dubbele uitgave, wat er nog lag ook al was toegevoegd. Ik ben benieuwd.

Volgens mij vinden ze bij het slopen van de studio over ...jaar nog banden van Rumours in kelders of onder de grond. Wie weet? We zijn nog lang niet van Fleetwood Mac af.

Stijn_Slayer
De tweede kant kon ik al goed waarderen, de eerste kant begint nu ook steeds meer mee te werken. Halfje erbij

Stijn_Slayer schreef:

"Loving you, isn't the right thing to do" verander ik voor jou in "Loving you is still the right thing to do". Hoewel het wat vloekt bij de rest van de tekst, maar vooruit.

Weet je dat zeker van kant 1 + 2? Ik heb juist lang moeten werken aan het wat treurige einde, met Gold dust woman en Oh Daddy.

musician schreef:

Zeker weten. Het helpt ook mee dat The Chain op kant 2 staat, dat vind ik het sterkste nummer op deze plaat.

avatar van ricardo
Deze draai ik niet veel, maar als ik hem draai dan geniet ik er wel enorm van. Een echte popklassieker vind ik dit wel, en ook wel 1 van de eerste popplaten voor mij waar voor het eerst een echt modern geluid op is te horen. Gewoon een tijdloze klassieker is dit. Ik heb deze en Hotel Californie eens achterelkaar afgedraaid, maar ben er wel achter dat deze plaat een stuk tijdlozer is, en dat hier ook veel meer pit en venijn inzit t.o.v Hotel Californie, want daar gebeurt m.i gewoon te weinig op als gehele plaat om als klassieker door het leven te kunnen gaan.

avatar van LucM
Het enige wat Fleetwood Mac en the Eagles gemeen hadden was dat ze rond die periode uiterst succesvol waren. Stilistisch verschillen "Hotel California" en "Rumours" danig van elkaar hoewel ze in hun genre (respectievelijk countryrock en pure pop) toppers waren en enorm goed verkochten.
Beide bands hadden het moeilijk met de enorme druk van hun succes en kwamen in een roes van drugs terecht, beide bands stonden nadien op splitten. Fleetwood Mac heeft die druk wel het best overleefd. The Eagles brachten een naar eigen doen minder geslaagd album uit, "The Long Run" en gingen na een tournee uiteen (om later weer samen te komen). Fleetwood Mac bracht onder leiding van Lindsey Buckingham het vrij experimentele "Tusk" uit (dat wat mij betreft nauwelijks hoeft onder te doen voor "Rumours"), nadien ging het geleidelijk aan bergafwaarts (al was "Tango" weer dankzij Buckingham ook nog sterk).
Maar het peil van hun klassieker "Rumours" zal Fleetwood Mac nooit meer halen.

Algemene discussie over het FM-oeuvre en hun terugkeer verplaatst naar Fleetwood Mac

Zo irritant, herman, nu stopt de interactie gewoon vanaf het moment dat je het verplaatst. Ik heb nu al even geen reacties meer op mijn berichten alleen omdat ze HIER: Fleetwood Mac staan.

Tsja, de discussie ging allang niet meer over Rumours en dan is de artiestenpagina de plek waar het thuishoort.

avatar van Von Helsing
Heb onlangs een aantal cd's weggedaan om wat ruimte te creeeren in mijn cd collectie en deze zat er tussen, net zoals alles van The Eagles.

Ik heb deze plaat nooit zo bijzonder gevonden en de stem van Stevie Nicks doet mij helemaal niets.

De enige nummers die mij op Rumours konden bekoren waren Second Hand News en Go Your Own way, de rest vind ik maar middle of the road gebrabbel.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Fleetwood Mac & The Eagles bij het grof vuil zetten???

Von Helsing schreef:

Von Helsing, je zit ongelofelijk overal en nergens zinloos te anti-stemmen, je komt veelvuldig bij cd's van mij in het vaarwater. Staat Kiss je overal te laag en moet dat hoger? Straks voel ik mij nog genoodzaakt alle Kiss cd's van 0,5 ster te voorzien.

Als de groepen je niet interesseren of aan het hart gaan, blijf dan gewoon bij de cd's van groepen die je wel leuk vind. En val ons niet lastig met gezeik.

avatar van Von Helsing
musician schreef:

Je moet niet zo zeuren Musician, ik heb nog nooit een anti-stem gegeven. Kan ik het helpen dat ik Fleetwood Mac niet zo sterk vind?

En ik blijf mijn mening hier verkondigen of je het nu leuk vind of niet.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Von Helsing schreef:

Waarom heb je dit middle of the road gebrabbel dan ooit in je platenkast kunnen zetten??? volgens je eigen woorden heb je de plaat nooit zo bijzonder gevonden.

stuart
Von Helsing was een "duiveluitbanner" in een bekend boek/film en ik denk dat 'deze' van Helsing:

A; deze "duivelse" muziek (in dit geval FM) wil uitbannen in zijn collectie
B; een lekker 'prikkelende' opmerking wil maken om reacties uit te lokken (daar zou ie iig in geslaagd zijn)
C: beide

...alle 3 keuzes mogen hier, maar wat het goeie antwoord is weet hij alleen zelf.

avatar van rudiger
TEQUILA SUNRISE schreef:
Fleetwood Mac & The Eagles bij het grof vuil zetten???

De vuilnisman had dus een goede dag .

rudiger schreef:
De vuilnisman had dus een goede dag .

avatar van devel-hunt
Empyrium ehhhh...von Helsing gooit af en toe graag wat olie op het vuur, één van zijn basiskwaliteiten, en hij doet dat goed, moet ik hem nageven, want iedereen haphaphaphaphap................

avatar van aerogp1
devel-hunt schreef:

Trolling, heet dat . En inderdaad, zijn werk ziet er kwalitatief sterk uit

avatar van Snakeskin
Een plaat die mooi blijft, ook zonder al de die extra's die op deze versie geleverd worden. Ik zit niet te wachten op andere dan de uiteindelijke versie die op de plaat verschen is. Wat mij betreft stoppen met het uitbrengen van dit soort versies die puur voor de fanaten gemaakt worden.

stuart
Ben ik met je eens Snakeskin; niets gaat voor mij ook boven het origineel (ik baal wel eens een beetje als ik de laatste jaren alsnog een album op CD wil hebben en een "verknipte/geplakte" versie in de bakken zie.. ..). Ik heb dan liever dat ze niet eerder uitgebracht materiaal op een aparte CD zetten...bijv. iets in de trant van 'Rumours extra' of zo....*#@#$; eigenlijk baal ik nog dat de achterkant van mijn Rumours niet de plaat achterkant heeft....#@$ !!)

avatar van musician
Heren puristen, hebben ze daarvoor zoveel moeite gedaan, band, technici en maatschappij?

De dubbele cd is prachtig van geluid, Silver springs is terecht toegevoegd, net als een aantal nooit eerder uitgebrachte nummers, waaronder Planets of the universe, die toevalligerwijs (of niet) in 2001 door Stevie Nicks op haar Trouble in Shangri La cd is gezet.

Als jullie de originele cd hebben, hebben jullie nog gewoon het oude AAD geluid, zonder Silver springs en met de juiste achterkant. Als dit voldoende voor jullie is, kan de heruitgebrachte digital remaster & extra takes aan jullie voorbijgaan.

De in geluidskwaliteit superieure dubbelaar klinkt alsof de band naast je in de kamer staat. Dat kan sommige mensen teveel van het goede zijn, voor de lage prijs (rond 10 euro) hoef je het in ieder geval niet te laten!